vineri, 26 septembrie 2014

La Cutitu' de Argint

  Nu va radeti ca asa ii zice... Nu ie da haur, ie da hargint. Dupa o saptamana teribila pentru Mara am fugit in excursie. Saptamana asta cred sincer ca a fost una din cele doua cele mai groaznice din viata mea de parinte. Prima a fost pe cand era mica si a facut la 2 Mai enteroviroza cu sunat la salvare de doua ori si spitalizare pentru o juma' de zi urmata de o saptamana de intravenos prin branula. La cort! 

  Saptamana asta copilul meu a fost muuuuult mai chinuit decat in saptamana aia din 2009. Pentru ca acum e teroare psihica. A ajuns la simptome de infectie urinara de frica sa ceara la baie pentru ca doamna nu le "da voie la unii". A ajuns sa-i fie teama sa mearga la baie. Eu am albit. Asa ca mi-am pleznit o vopsea in cap si-am plecat ca sa uitam. Sa dam reset la informatiile despre noua noastra viata alaturi de duamna. 

  Am luat-o azi de la scoala, nu stia nimic. I-am zis ca mergem acasa, mancam si plecam la tren spre Sinaia. A amutzit. I-am zis inca odata si a inceput sa tzopaie ca un ied. Am dat fuga la gara si-am ajuns la Sinaia pe la 3 fara ceva. Ca sa aflam cu stupoare de turist ca-s Zilele Sinaii. Pentru prima data in viata mea am plecat de acasa fara rezervare facuta. Pentru ca nu stiam pana azi ca o sa plec din cauza de vreme. La Ploiesti a plouat si ieri si azi, era cam urat si am asteptat sa vad cam cum e. Si-am venit la acelasi hotel de data trecuta, Hotel Stavilar...cu speranta in suflet ca n-are cum sa fie plin. Era plin. Noroc cu un nene de acolo care ne-a zis ca sa incercam "la vecinu". 

  Despre vecinu', adica Restaurant Cutitul de Argint stiam doar ca-i restaurant cu jmecherie de fripturi braziliene sau asa ceva se dau ei. E la 100 de metri de Stavilar, tot pe Aleea Peles, in padure la cascada. Data trecuta cand am fost ne-am uitat prin geam ca ma intrebam de mancare... da' ei erau inchisi cu spor la ora 12 cand vrea copilul meu masa de pranz. Azi am intrat sfioase si-am intrebat de camere. Una mai aveau. Cica una mai aveau da' eu pana acum n-am vazut alt suflet de om p-acilea. N-am auzit miscare. Numara tanti aia in lista ca la Caragiale: "patru la Primarie, doua la..." Serios, asa a zis. N-a zis dupa aia Scoala de Fete, da' ceva cu primarie era. Primaria face liniste, cred ca nu s-a prezentat cu musafirii respectivi sau or veni la noapte morti. 

  O intreb pe tanti din restaurant de un meniu. A dat ochii peste cap si mi-a zis cu mare naduf... "doamna aici e un sistem, e un siiiiiisteeeeem". Ma gandeam ce cacat de sistem sa fie. Imi da un meniu cu opt poze. Si zice doamna e sistem ca.... platiti 50 de lei da' noi vi le dam pe toate astea opt, cat vreti sa mancati! Mara se itzea peste tejghea, era vorba de HALEALA, taica, deci vroia sa vazaaaa... Ii arat meniul care era o suma de 8 poze pline de carnareturi si atat. Unele aveau asa cate o sfioasa bucatica de salata sau doua chipsuri pe langa, in rest...lulu. Ala e tot meniul. Si iti da OPT. Dar niciodata nu e nimeni acolo, e facut asa ca sa nu vina clienti, mi-e clar! Cred ca daca le ceri de mancare se duc repede sa sperie fo' vaca de pe undeva ca sa o transforme. Am plecat razand cu fi-mea care a zis ca tre' sa chemam tot neamu' da' mai ales pe tati ca "ala baaaaagaaaaaaaaa!". Albule, asa a zis! 

  Isi tot facea femeia socoteala cam cum sa faca. Zice, mami, luam la pachet. Zic maica, iau la pachet pentru doua saptamani noi doua ce e acolo... nu merge! Mnda... s-a lasat pagubasa si-am pornit spre parcul ei preferat. Care acum era plin de o duomnisuara de muzica usuara (Framule, unde-oi fi tu sa razi de ea - comentariu doar pentru cunoscatori!) care bubuia la muzici. Au cladit crestinii o scena mare in parc la Caraiman si azi la 4 era o ceva "repetitie" de ....bai era una care ragea. Una mica cu o caciula d-aia prezervativ pe care eu, caciula, n-o inteleg deloc. Adica natura te-a facut frumos da' tu tii neaparat sa te uratzesti ca moartea. Si ragea fetita in niste boxe d-aleaaaaaaaaaaa... Iti tremura splina pana-n gat. Al tau sau al cui se intampla sa fie pe langa tine cand ti-o vomiti. 

  S-a dat asta in leagane, io m-am tinut bine de o bancuta d-aia sa nu ma ia strofele lu' aia pe sus... am plecat si am vazut ditamai targul de mestesugari. Bai si m-a impresionat. Adica chiar mai exista oameni care fac lucruri misto. De la pielarie la bijuterie, blanarie, mancare, branza, carnatzi, tzuica, chestii. Erau toate traditionale. Nu era nimic chinezesc! Totul se intinde in toata Sinaia, de la parc pe langa el in ambele parti... centrul e inchis total de la intersectia cu strada ce duce spre Cumpatu pana inspre International din cate mi-am dat seama. Totul e alee pietonala cu targuri, tiribombe, acrobati care se suiau pe niste perdele atarnate din pomi... ce sa zic... Daca scoteau romanii din ecuatia asta va jur ca era perfect! 

  Parcul e renovat total, au facut oamenii foaaarte frumos desi noi am fost aici in ianuarie. Sinaia evolueaza frumos. Nu stiu cine e primar si ce invarte el dar parcul Sinaii e din ce in ce mai frumos si mai ingrijit, cu locuri de joaca mai frumoase si mai adevarate de la an la an. Acum mi s-a parut foarte misto ca au atarnat pe toata strada principala care e inchisa....umbrele colorate. E o senzatie de wow, Mara a fost suuuuuuuuper incantata sa umble pe sub ele. 

  Am mers si-am mancat din cauza de foame-n glanda la Steak ala din centru pe care il stiu ca e curat desi extrem de scump. Am mancat okeiutz pe multi bani cum ar veni. Dar cum data trecuta mi-au dat piure stricat la Caraiman si nu mai stiu ce tampenie la Stavilar... mna. In Sinaia nu poti manca bine si decent la pret decat la Alex Unguresc iar ala era prea departe acum pentru ziua de azi si picioarele care umblasera deja o zi si n-au decat 7 ani jumate. Mai ales in situatia in care orasul e practic inchis deci nu poti lua taxi sa te duca la hotel. Sa ii vezi pe cetatenii care incercau sa intre in oras ce uimiti erau cand se intalneau cu bariera si militie :)))) 

  La hotel e cam frigutz din cauza ca oamenii n-au dat drumul la caldura pana acum si inteleg ca oricum caldura e legata la cartela de la usa deci practic nu e daca nu e om in camera. Desi ti se dau doua cartele cand vii tocmai ca sa lasi una in sistem. Deci fix dar fiiiiiix absurdul planetei. Cum or fi legat ei caloriferele la cartela asta nu stiu. Locatia e una care se vrea de foarte lux. Camera e enorma. Dar televizorul e asa cat unul de masina intr-o camera de 5 metri lungime. Baia e plina de chestii scumpe. Dar e cat o scrumiera mai hotarata. Daca te pui pe veceu dai cu capu' in zid la propriu. Saaau te asezi asa cumva oblic, mai shui ca-i mai dragutz! Dusul e cu fitingaraie de lux. Da' apa vine doar de la 2 metri si n-ai cum sa o dai mai jos sa te speli cum ar veni si la... Mara a zis impacientata din baie "mamiiiiiii sunt foarte caraghioasa, am pus un picior pe perete ca sa ma spal laaaaaaaa fuuuuuuuuuuuuuuund!" Asta ca sa intelegeti dilema copilului care nu stia cum naiba sa faca sa se spele. E misto, curatzel, caloriferul duduie si plapuma groasa deci o sa fie ok. Au si feon in baie si sapunuri si mocheta pe jos deci la normele de Romania (serios, alea din lege) astia sunt la un 4 stele. 

  Iar cascada bubuie la 5 metri de noi. E un zgomot care i-a placut Marei enorm cand am fost data trecuta la Stavilar, mi-a zis si azi in tren ca neaparat sa lasam geamul deschis ca sa o auda tare-tare. Zgomot de apa linistitor. S-a cuibarit langa mine in seara asta si mi-a povestit cat de mult ne iubeste. Si cat de buni suntem noi doi, eu si cu ta-su. Si cum ea o sa ne iubeasca cel mai mult mereu. Apoi a adormit. Era o ora inaintata. 8 si 10!

incantareee

domle, fiecare cu de care stie, turcesc, romanesc...

hai mami la taaaarg!

baiatu' asta lucra de ziceai ca nu mai are ce expune pe taraba

zici ca e in Suedia! asta pentru ca nu-s oameni romanesti in el!

doar unu' mic si suedez din nascare!

vizita. veverita


foarte frumos!

2 comentarii :

  1. Frumoasa poveste. Mi s-a facut dor de Sinaia, poate-om da o fuga pana acolo..intr-un weekend, cat mai e vremea faina. Desi io aveam un gand de mare tomnateca in 2 Mai..cica ar fi bine sa-mi duc baiatul si la munte ca sa nu-l fac dependent d emare cum sunt eu:))
    Multam' de poveste si de foto:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum adica "dependent" de mare? omul e dependent de mare din nascare, ca din apa vine! merge o tura si la munte da' asta e alta discutie :D

      Ștergere