miercuri, 22 octombrie 2014

Fenomenul Halep sau "noi romanii"

  Gandul zilei sau ce ma enerveaza. Ma enerveaza cand niste nimeni se fac asa, familie cu Simona Halep doar pentru ca ea e romanca. Ma enerveaza teribil comentatorii sportivi de la Digi-ceva (ma scuzati da' sunt prea multe si nu stiu care ala era) care spun cu glas tare ca "cineva acolo sus a facut o minune" si asa a castigat fata asta un meci. Aham... cre' ca! Cred ca un Dumnezeu oarecare a facut din degete si d-aia...Poc, niste ani de antrenamente zilnice, o tinerete consumata in sudoare... poc uite asa dispar in fata unui Dumnezeu care face EL lucruri.... Eu as fi zis "fata asta a facut o minune azi, si-a depasit niste limite". Care, dupa mine, erau psihice, in fata unei vedete. In fata unui sportiv numarul 1. 

  Daca mai aud o secunda "noi romanii...bla-bla..." urmat de numele fetei Halep o sa mor de sila. Noi romanii? Hai sa mori tu? A facut ceva Romania pentru fata asta? Eu cred ca n-a vazut nici macar o minge de tenis de la statul roman, d-apoi altceva... Hai sa nu ne dam repede cu castigatorul doar pe principii de etnie. E penibil, oameni buni. E jenant! Da, e un sportiv performant. EA e un sportiv performant. Simplul fapt ca e romanca nu ne da dreptul s-o facem "noi". Sa ne-o asumam pe Halep ca si cand am crescut-o noi si-am muncit noi cot la cot cu ea... Ca si cand vreunul din noi am ajutat-o pe ea sa devina cine e. 

  Al doilea lucru care ma enerveaza teeeeribil azi e aia cu "a nimicit-o", "a omorat-o" si "a distrus-o" pe Serena Williams. Dude, frustrat much? Nu, nu a omorat pe nimeni. Eu stiu asa: pana anul asta eu personal  (care nu urmaresc tenis decat foarte rar, am alte sporturi preferate) am auzit de Serena Williams de vreo...15 ani! De Halep am auzit de 6 luni. Orice sportiv, oricat ar fi el de numarul unu mondial are si un final de cariera, are si o varsta si are si o limita. M-am uitat de curiozitate la anul nasterii celor doua, pentru mine varsta in sport e esentiala, din motive mult prea evidente ca sa le expun aici. Serena Williams e nascuta in 1981. Simona Halep in 1991. Peeeeerfect! 10 ANI diferenta intre ele in sensul ca micutza "noastra" e o prospatura plina de energie. Pentru cine nu stie, 10 ani in sport sunt O VIATA in adevaratul sens al cuvantului. 

  Ce vreau sa zic? E ca nu a nimicit nimeni pe nimeni. E un context istoric bun pentru Halep care e talentata si clar muncitoare intr-ale sportului. S-a nimerit frumos sa vina ea cu talentul ei si ambitia ei in momentul in care numarul unu se cam pensiona. Norocul EI. Al ei, nu al "nostru" :))) E cum ar veni cu 10 ani mai tanara. Ia sa ne gandim fiecare dintre noi la cum eram acum 10 ani din punct de vedere FIZIC... eu siiiigur eram mai sprintena. Par examplu nu alergasem circa 145 de maratoane dupa fi-mea, nu ma durea spatele si nici mainile, si nici un picior... Nu pierdusem o mie si una de nopti nedormite din motive de copil si eram cum ar veni... mai TANARA! 

  Sunt mandra ca e Halep romanca? Exact la fel cum sunt mandra ca Ion Luca Caragiale a fost roman. Dar e asa, ceva minim care e frumos in suflet, dar nu are legatura cu mine sau cu tara asta. E ceva despre care trebuie sa vorbim in soapta si cu respect. Ca intr-un muzeu cu opere de arta. Care nu NE apartin!

10 comentarii :

  1. cel mai frumos a vorbit Simona care nu a uitat ca Serena e o mare campioana si I-a recunoscut meritele in primul rind, a spus ca aprins-o intr-o zi nu foarte buna (pe Serena) adica a fost de o modestie cum la noi nu gasesti. m-am saturat si eu de discursuri sforaitoare si manelizate! Simona oricum le da clasa comentatorilor! e o fata tare modesta, discrete si cu muuuuuuuuuult bun simt. (doina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Femeia isi cunoaste locul si nu se impauneaza excesiv tocmai pentru ca isi stie valoarea. O sa ajunga sus, nu asta e ideea. Dar acum e inca mica.

      Ștergere
  2. hahhahahahahahaha... foarte taaaareeee!!!
    ambele exemple .. si Halep si I.L. Caragiale sunt de origine AROMANI (Machedoni)...
    nu stiu daca a fost voit sau nu dar ti-a iesit "prifect" (cum ar zice mamaia lu' Mixy).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-a fost voit dar cum si eu sunt neam de machedon....deh...se mai intampla :)

      Ștergere
  3. cat despre diferenta de 10 ani... hmm.. e relativ! Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine!
    Serena e o jucatoare care a ajuns de vreo 2 ani la varful de cariera.. maturitate, experienta.. etc.. RUPE TOT!!! Iar acest lucru este cu atat mai merituos pentru armanca noastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si tu cat crezi ca dureaza VARFUL? Numarul 1 nu tine 10 ani niciodata, in nici un sport. Iar Williams e buna de mult mai mult decat 2 ani, sa fim seriosi. De 2 e unu mondial probabil :)

      Ștergere
    2. e buna de vreo 20 de ani!!! dar acum e maxim de matura.. asta e ideea!!
      varful dureaza fix pana apar 1-2-5 Halep care sa creasca si ele in experiente.. turnee, etc. Aceasta victorie face pentru Halep cat 3 turnee de grand slam la un loc! A venit fix cand avea mai multa nevoie de incredere dupa deceptiile si accidentarile din ultimul timp!
      Da! Serena a jucat slab (70-maxim 80% din potential - iar in setul 1.. nici macar 60%).. dar Simona a stiut sa se concentreze perfect! Pe mine nu m-a impresionat atat jocul ei (cu toate ca a avut niste schimburi de mingii la cel mai inalt nivel..o placere sa revezi fazele).. cat claritatea, concentrarea si constanta ei pe tot parcursul partidei! Asa ceva la 23 de ani!!! WoW! ultima oara am vazut-o la Messi la varsta ei sau la Jordan.. fenomene!!!
      Da!!! Exista fenomenul HALEP!

      Ștergere
    3. Sunt ma cate unii talentati din nastere. Si daca pun pregatire peste, iese aur.

      Ștergere
  4. Serena a fost nr 1 inca in 2002 pt prima oara. de atunci tot revine in pozitia asta

    RăspundețiȘtergere