joi, 23 iunie 2016

Traim istoria

  Azi cica voteaza astia daca stau sau pleaca din Uniunea Europeana. Urmarind zecile de dezbateri mi-e clar un singur lucru: habar n-am ce-ar fi bine. Da, desigur, vuieste lumea ca moare Anglia fara UE. Da, desigur, realitatile pietei europene exista si nu-s de neglijat. Englezii? Pricep ei ceva din economie, politica sau altele? Eu cred ca cei de jos nu. Si din 46 de milioane de oameni care se incardreaza cu drept de vot azi... cred ca exista o majoritate covarsitoare care habar n-are pe ce lume traieste :))))

  E normal. Nu-i intereseaza. Ei traiesc bine, unii doar supravietuiesc cu ajutoare de la stat... iar traditia le zice ca "lu' Britania sa nu-i zica, nimeni, coaie, ce sa faca!". Asta ii oftica pe cei de jos care inteleg doar argumente legate de "fucking Polish guys that are stealing our jobs" :)))) Pacat ca pentru joburile alea nu se duc sa aplice si ei, britanicii. Nuuuu. Nu e ca si cand le ia cineva jobul de sub nas, revin, la noi la scoala mai e nevoie multi oameni pentru tura de pranz, ba chiar si de asistenti... vreo doua profe sunt insarcinate si sunt curioasa la toamna cine apare in loc ca si acolo e trauma mare sa gasesti oameni... salariile-s mici si munca e multa. Si grea. 

  Dar da, agricultura si pescuitul Marii Britanii au avut de suferit enorm de pe urma UE. Ca si in Romania dealtfel. Oamenii astia produceau peste mult si divers pana cand UE i-a pocnit cu niste reglementari foarte "inteligente" gen: tu pescuiesti cod, da? Daca in plasa ta apare si alt peste tre' sa il arunci inapoi in mare chiar daca e nitel mort! Nu ai voie sa aduci la mal alt peste ca intri la puscarie!"... i-a luat unui tip fabulos care e bucatar de fapt, niste multe luni de campanie, emisiuni televizate si interpelari in Parlament, urmate de interogari la Bruxelles... sa schimbe putin reglementarile. Sa nu se mai arunce inapoi in mare peste mort cand oamenii n-au ce manca! 

  Asa ca da, lumea e impartita jumi-juma. Si cand te uiti la o dezbatere facuta de oameni care stiu sa dezbata lucruri si sa vorbeasca in public cu argumente... devine hilar. Pentru ca dai dreptate cand unuia, cand altuia. Si la final tot nu stii cum ar fi mai bine. Si din pacate nimeni nu are raspunsurile pentru ca asta e o situatie unica si nu se poate prezice de fapt nimic. Asa ca asta va fi pur un vot emotional. Care nu va avea legatura nici cu cifrele si statisticile economice, nici cu realitatile din teren, nici cu predictiile analistilor. Lumea va vota cu sufletul iar oamenii sunt plini de pasiune ca si la fotbal. 

  Sau plini de indiferenta precum colega mea Marie de care radeam azi ca are treaba sa voteze dupa amiaza si mi-a zis ca nuuuuuuuu, ea nu se duce la vot. Am intrebat-o de ce si mi-a raspuns ireal:
 "Pai la cum merg lucrurile... toate alea, curentul, mancarea, s-au scumpit. Aia cu Leave zic ca o sa fie mai bine. Aia cu Stay zic ca n-o sa fie. Io ma gandesc ca ori o sa fie mai bine, ori nu. Nu-mi bat capul cu votul". :))))))))))))

  E clar, da? Ori o sa fie mai bine, ori nu! 

5 comentarii :

  1. Doamna, eu va citesc mai mereu, dar nu poci sa raspund de pe telefon, al naibii nu posteaza nimic din ce scriu eu, m-am prins tocmai la un comentariu entuziast despre Mara si sistemul lor de invatamant.

    Acu orice ar vota ei, voi sunteti deja acolo... :)

    Totusi nu credeam ca englejii astia au asa discriminare si resentimente ascunse in capsoarele alea ale lor pe care sta mereu zugravit un zambet amabil (cam de spoiala zambetul, s-ar parea).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu e de spoiala deloc! Zambetul este din POLITETE, din educatie. E semn de respect pe strada si peste tot. Nu are legatura cu pasiunile politice :)))

      Ștergere
    2. Cumva, dar sa nu ma intrebati de ce, eu asociez zambetul cu afectiunea, placerea - dar nu cu politetea. Adica da, sunt politicoasa - cu sensul de amabila - mereu, explic intotdeauna cand ma intreaba cineva ceva pe strada, ma aplec sa iau de pe jos biletele care le cad oamenilor si sa li le dau inapoi (ca sa aflu ca de fapt le-au aruncat, ca nu mai sunt bune), chestii de-astea... Dar pt mine zambetul e cand imi place, nu se poate din politete... Chestie culturala probabil.

      Ștergere
  2. Si, pana la urma, votara OUT. Care vor fi consecintele pentru familiile de romani care sunt deja acolo, muncind, sau care isi cauta de lucru?

    Ela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei care au deja de lucru si stau aici legal nu pot fi "dati afara", asta au zis ambele tabere. Cei care doar cauta de lucru...nu stiu. Depinde cand va declansa primul ministru articolul 50 din tratatul de la Lisabona.

      Ștergere