duminică, 27 martie 2016

Si daca am fi toti atei?

  Ce-ar fi? Cum ar fi sa nu mai existe lepra asta a societatii numita religie? Nu, nici n-o sa mai bag "disclaimer d-ala", cine pricepe bine, cine nu e invitat sa plece cu spor dintre literele astea. Ce-ar fi daca am fi toti atei?

  Cred ca dupa inca o mie de ani lumea o sa inteleaga ca Zeul Soare nu va mai apune pe vecie asa cum se speriau oamenii pesterilor. Ca de acolo s-au inventat religiile. De la spaima in prima instanta. Si a ramas o institutie a spaimei. A fricii absolute. Si in ziua de azi vezi tot felul de oameni care in general nu-s foarte bisericosi dar cand moare cineva ii apuca asa o spaima de infinit. Si incep cu colive, parastasuri si alte lucruri menite sa te faca sa uiti. Sa uiti ca exista moarte si ea e definitiva.

  Daca ai inteles Anatomia Umana de clasa a 11a stii sigur ca nu Dumnezeu te face sa respiri. Si ca nu, n-a inventat un Mos Barbos un Univers, nu sta el deasupra si iti decide tie viata. Nu, nu Mos Barbos ti-a dat tie o boala sau alta, nu el a decis sa suferi tu sau sa fii tu fericit. Deloc. Poa' sa il cheme pe mosul ala cum vrei tu. Dumnezeu, Iisus, Allah, Budha, Zeul Soare sau tanti Floarea de la capatul strazii. Prietenii imaginari ai omului de-a lungul secolelor. Spaima omului ca soarele va apune pentru totdeauna sau ca moartea e definitiva. Ea este. Ea, moartea, nu te duce pe alt taram. Cei care-si mint copiii cu "raiul" sau "cerul" mi se par inconstienti. Adicatelea tocmai ce descoperira astia care se ocupa cu mizilicuri cum ar fii stiinta cum se impletesc ele gaurile negre si cum aoleu ceva cuantic. Nene, esti sigur ca vrei sa-i zici mogaldetei de 3-4 ani ca tataie s-a dus "in alta lume"? 

  Asa ca omenirea se indreapta catre stiinta. Omenirea in ansamblul ei stiintific. Omenirea in ansamblul ei format din oameni care cred in Zeul Soare (oricare ar fi el) se rascoala in mare revolutie zilele astea. Pentru ca religia face parte din multe state, e amestecata in tot felul de decizii politice, este omniprezenta. E un fapt trist. Eu sper ca rasa umana va evolua dincolo de mizeria numita religie. Asta din pacate nu se va intampla in timpul vietii mele. Chestia asta a fost inventata de niste baieti mai destepti ca sa isi puna sub jug oamenii care munceau. Au luat pamanturi, au luat bani, au pus oamenii la munca si ei s-au uitat de sus in timp ce-i amenintau pe astia micii cu "te bate Dumnezeu daca nu faci ca mine". E aproape hilar. Aproape. Ca altfel e trist. Nu poti nici sa faci misto de astia care cred in Zeul Soare, oricine ar fi el!

  Daca faci misto de ei, unii te scuipa. Te numesc curva sau mai stiu eu ce (sa asteptam comentariile de la acest post si ne lamurim :)))) Altii te arunca in aer. Altii iti spun ca i-ai dezamagit. Cativa o sa iti dea unfriend pe Feisbuci, locul tuturor Dumnezeilor din lume. Dumnezeul Alaptarii acolo s-a nascut deci pe Feisbuc se poate orice! Zeul Soare te va trazni pe loc daca indraznesti sa zici ca e ceva predictibil cum ca el va rasari si va apune maine sau ceva...

  Dincolo de mistourile mele de om ateu care-si creste copilul in sistem ateist si "doar" cu respect fata de oameni... dincolo de tot... urasc manipularea. Pe care o vad acum peste tot. De la "sa moara adeptii Zeului Soare" la "traiasca Zeul Soare!" in toate formele si culorile posibile. Ar fi amuzant daca nu ar fi trist. Mi-e frica de toti oamenii care cred in zei. Ii astept sa evolueze si sa inteleaga ca stiinta ii asteapta de mult in partea cealalta. Poate atunci vor merge mai des (fara nici o nevoie dureroasa) la analize uzuale de sange, la dentist, la medicul de familie si alti medici, poate atunci o sa inceapa sa isi poarte de grija singuri in loc sa astepte asta de la Zeul Soare. 

  

  

19 comentarii :

  1. Pe mine cred ca cel mai tare la partea cu religia, dincolo de ignoranta si faptul ca oamenii astia nu au nicio dilema, nicio intrebare, traiesc asa, intr-o liniste totala pentru ca ei deja Stiu, ma deranjeaza lipsa de umor a celor care pun religia deasupra a orice altceva in viata. Adica nu ai voie sa faci misto, nu ai voie sa subliniezi partea amuzanta a unro creditne sau sa inerci sa explici stiintific de ce se intampla ceva, nu ai voie sa razi pentru ca nu e bine...ca ii incarci cu necredinta ta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai n-ai voie sa faci misto ca ajungi in Iad. Dar nu inteleg de ce i-ar interesa pe ei unde ajung eu. Cand e vorba de credinta lucrurile se iau foarte personal. Daca zici ca esti ateu e ca si cand ai zice ca esti impotriva lor personal.

      Ștergere
  2. Eu misto mai mare ca ala ca ii asteapta 72 de virgine in rai, nu mai gasesc!!!! si gasesc si in alte parti, inclusiv la noi, dar asta cu fecioarele mi se pare maxim! (doina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu razi de aia cu virginele? Da' ca omu' cand e pe lumea aialalta tre' sa MANCAM noi aici pentru el cum e? :)))))

      Ștergere
  3. Asta e ca in bancul acela, cum stii daca cineva e vegetarian? O sa iti spuna el...

    Asa si la atei, cum stii ca cineva e ateu? Cu siguranta o sa te informeze el! :))

    Din pacate, si ateii se supara cand faci misto de ei! Mereu spun bancul acesta cand cunosc pe cineva ateu si nimeni nu rade sau barem spune unul si mai bun cu atei. Deh, mai greu sa faci misto de tine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe naiba! Mai mare publicitate ca religiosii nu-si face nimeni! Incepand cu crucile facute din tramvai cand trec pe langa fiecare biserica. :))))

      Ștergere
    2. Mihaela, am ras pe rupte de banc, adevarul e ca toti vegetarienii pe care ii cunosc mi-au spus asta in primele 5 minute de conversatie, hahaha :-D

      Ștergere
    3. Da pai bancul asta e cu vegetarieni, homosexuali, feministe si multe altele :)

      Ștergere
  4. E tare complicat subiectul asta. Eu nu sunt bisericoasa, dar trebuie sa joc pe doua planuri intotdeauna, pentru ca ai mei copii sunt la scoala catolica, unde invata despre Doamne-Doamne. Spre usurarea mea nu sunt indoctrinati, e vorba doar de "sa ne ajutam aproapele si sa fim buni" ceea ce mi se pare absolut ok. Nu sunt amenintati cu iad, draci sau alte grozavii, aici religia e o chestie iubitoare. Si avand in vedere ca i-am dat la scoala respectiva cu mana mea, nu am ce comenta (am ales-o in defavoarea scolii publice pentru fauna care circula in cea publica, am preferat ca macar la inceput sa aiba mai putina tangenta cu niste copii si idei cu care eu nu sunt foarte de acord, stiu ca mai incolo n-o sa mai am atata autoritate cand isi vor alege prietenii si anturajul, dar macar acum sa controlez cateva din variabile). Spre surprinderea mea, scoala catolica aici e extrem de deschisa la minte, stiu din discutiile despre noua programa de educatie de sanatate (in care e inclusa si cea sexuala), discutii care intamplator coincid cu ideile mele despre a tine copiii cat mai informati, ca sa-si faca alegerile in cunostinta de cauza; desi e vorba de o scoala catolica inca n-am auzit ca Doamne-Doamne a facut ploaia si a omorat dinozaurii, deci tin un echilibru chiar surprinzator pentru mine intre creationism si evolutionism (eu care sunt cat se poate de geeky tin cu dintii de evolutionism si de faptul ca totul poate fi explicat cu ajutorul stiintei). Inca n-am avut conflicte interioare, si nici copilul meu cel mare (care deocamdata e foarte atras de aspectele religioase si de biserica (nu-i vine nici de la mine nici de la barbatu-meu, jur) dar in aceeasi masura e pasionat de stiinta pana la extrem, n-a avut nici un conflict de idei. Mai vedem cum devine problema mai incolo, eu una n-am nimic cu religia de orice fel atata vreme cat majoritatea lor propovaduiesc acelasi lucru, am o problema doar cu proponentii care o duc la extrem si considera ca ce cred ei e singurul adevar si sunt dispusi sa faca rau tuturor celor care nu cred ca ei. Parerea mea :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti oamenii religiosi sunt dispusi sa faca foarte multe chestii non-etice in numele religiei lor. Si de-a lungul istoriei s-a demonstrat asta cu varf si indesat.

      Ștergere
    2. Nu ma pot abtine sa nu postez asta pentru tine Simona, cu evolutionismul... :))

      https://www.youtube.com/watch?v=Pn8atxGyb-k

      Ștergere
    3. Multumesc Mihaela, super misto!!! "Don't even get me started on the gravity..." Hahahaha!

      Ștergere
  5. Daca nu e religia, se dau oamenii in barci cu Zeul Alaptarii, al Homeopatiei, Vegetarianismul-Mama etc. Stiinta? Pheah, o adunatura de nebuni care vor bani :)))))))))). Ca restul, culte mai vechi sau mai noi, traiesc toti cu aer, iubitii de ei :). Nu mai disec subiectul, ai scris pe sufletul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, totul e pe baza de bani. Singurii pe care ii cred ca-s cu adevarat umili sunt aia de se duc la schit in varf de munte, traiesc desculti si dorm pe jos. Pe aia ii cred. Pe astialalti nu prea :)))))

      Ștergere
  6. Desi subiectul merita mult mai multa profunzime si mult mai multe nuante, stiu ce trairi sincere te-au facut sa il abordezi acum, atat de pasional si transant. Numai un ateu e capabil de altruism veritabil, restul e fariseism. (Ce? Numai Biserica sa fie capabila de verdicte si etichetari? Iata ca pot si eu!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subiectul in sine nu merita nimic. Nu e ca si cand eu aici am norma la "subiecte" si "nuante". Deloc! Aici sunt doar gandurile mele personale iar asta nu e primul meu post legat de asta, am mai comis asemenea atrocitati de online mai demult :))) Pasionala si transanta sunt in general. Ateu sunt de multi ani, am crezut in Dumnezeu in copilarie pana cand am aflat cum e cu stiinta. Si da, altruism nu exista, asta ne spun studiile sociologice. Altruism pur nu exista. Orice gest altruist este facut ca sa BUCURE si sa faca placere in primul rand celui care-l face. Apoi altora. Deci e un gest pur egoist :)

      Ștergere
    2. Eu nu am crezut niciodata in Dumnezeu. Cand eram mica, nu m-a educat nimeni in sensul asta, cand am crescut nu a mai putut nimeni sa ma convinga sa cred in ceva atat de absurd. Uneori regret aceasta impotentza, pentru ca viata e mult mai usoara daca ai credinta...

      Ștergere
    3. Ah nici pe mine nu m-a "educat". Educatia e un proces prin care un ins invata lucruri. Mie mi s-a SPUS. Ca exista si ca face si ca drege. Drumul a fost lung si plin de traume legate de "dar DE CE?" pana cand am tras singura concluzia legata de realitate si stiinta. Da, este mult mai usoara viata cand astepti sa-ti dea un el ceva. Cand doar el e responsabil. Cand el iti da cancer. Sau ceva. El iti "ia" un om iubit. Pentru ca asa vrea el. Nu ca omul ala moare din diverse cauze, nu! Este "chemat" la el, este DORIT de el, este MAI BINE acolo, este etc...

      Ștergere
    4. E pana la urma un mecanism de aparare. Care te ajuta sa nu o iei cu totul razna de exemplu cand tatal tau e un individ care se apropie de perfectiune atat cat e omeneste posibil, care are un regim de viata aproape perfect, vegetarian, naturist, nefumator, nebautor, 50km pe zi cu bicicleta pe iarna sau vara, cu un psihic extraordinar si de o bunatate si altruism cum n-am mai vazut la altcineva. Si care la 42 de ani moare in doua saptamani de un cancer nedepistabil si nedetectabil (pancreas) a carui speranta de viata e 3-6 luni, pe care el il duce pe picioare nestiut de nimeni 10 ani. Nu l-am vazut vreodata in viata mea racit sau bolnav sau sa ia vreo pastila, a fost un tip la care babele din cartier se inchinau si spuneau blasfemii de genul ca e "prea ca Isus, maica" ai prins idea. Mi-a trebuit si mie un mecanism de aparare sa nu inebunesc la faza asta, aveam 17 ani si el era totul pentru mine, cel mai bun prieten si sprijin de baza. Asa ca ii inteleg si pe altii cand isi cauta sprijin intr-o chestie externa cum ar fi zeii, Doamne-Doamne sau mai stiu eu ce.

      Ștergere