luni, 2 noiembrie 2015

O tragedie atat de evitabila

  In noaptea aia n-am avut somn din cauza unei viroze crunte. Tuseam prea rau asa ca am deschis laptopul tarziu in noapte. Si cum tarziul de aici e cu doua ore mai devreme am prins fix momentele cand incepea nebunia. Primul, dar absolut primul gand a fost la Mara. Nu a mea, ci una mai mare un pic, prietena mea de multi ani, omul bun si bland dupa care mi-am numit copila. Mara care iubeste mult muzica si care merge mereu in ceva club. Ceva care seamana izbitor cu Colectiv dar eu nu le stiu si nu le tin minte si oricum toate au nume cretine si ahhhh baga-mi-as.... te pomenesti ca o fi fost acolo...

  Intru pe pagina ei...nimic. E ora 2 in Romania. Iau telefonul si ma gandesc sa o sun. In secunda aia am realizat ca fie doarme si atunci o scol cu tot cu familie. Fie e moarta sau in spital si atunci n-are sens sa o sun ca n-o sa imi raspunda. Mi-au dat lacrimile si m-am gandit la fetele ei. La parintii ei. Apoi m-am gandit cu groaza ca au fost amandoi acolo, si ea si sotul ei... Mi-am facut toate gandurile. Din fericire mi le-am facut degeaba. Ei n-au fost acolo. Nu acum! Puteau fi. Asa cum au fost toti oamenii aia care vroiau muzica. Aia vroiau. Concert. 

  Rar am fost mai socata ca atunci cand am auzit teoriile sataniste. Oameni pe care altfel i-ai putea cataloga drept zdraveni la cap au zis ca din cauza de Satana s-a murit in incendiu. Nu din cauza de incompetenta unora. Nuuu. Satana e de vina. Si Halloween-ul. Ce sa mai zici cand auzi asa ceva? Ce sa mai zici cand Biserica Ortodoxa nu a facut nimic de intrajutorare de doua zile incoace? Sa mai zici ceva? Sa mai poti sa injuri? Nici asta nu-ti mai vine. E ireal. 

  De ce s-a intamplat asta? Exista un singur motiv: CORUPTIA. Coruptia generalizata din Romania naste monstri. Hala aia trebuia sa fie autorizata. Totul trebuia sa fie dupa niste REGULI si dupa niste LEGI. De aici incolo pur si simplu picam intr-un neant. Intr-o prapastie. Legile sunt PROASTE, au norme neinteligibile pentru oamenii vii, sunt imposibil de urmat. Apoi functionarii care le aplica n-au bani deci vai, ei trebuie sa aibe spaga. Inchid ochii, dau avize. Treaba merge inainte. Legea zice ca MINORII nu au voie acolo. Cui ii pasa? Autoritatile ar trebui sa bage la puscarie maine toti parintii de copii minori care au fost gasiti la fata locului. In tari civilizate asta se intampla intr-un caz din asta. Chiar daca ti-a murit copilul acolo, cu atat mai mult, esti acuzat de neglijenta si bagat la parnaie. Pentru ca tu esti responsabil pentru pustiul ala de 15 ani care era acolo. Punct. Nu poti sa lasi responsabilitatea in mana patronului de club decat dupa 18 ani. Cand copilul decide unde vrea sa mearga si atunci se lasa pe mana aluia la care merge.

   N-o sa discute nimeni despre asta acum. E prea dureros. Nu poti sa arati cu degetul catre parinti pentru ca ei s-au speriat sau sunt acum indoliati sau isi ingrijesc copiii prin spitale. E greu. E greu sa aplici legea in Romania. E imposibil. Nu e in traditia romanilor sa urmeze legea. Legea. Cuvantul asta imi rasuna in urechi de doua zile... ce simplu era daca se aplica legea. Daca nu se ocolea prin coruptie. Prin "scurtaturi" atat de bine stiute de toti romanii. Prin "lasa, ma, ca te rezolv eu...te servesc, se poate?". 

   Dar absolut cel mai mult m-a umplut de sila asa zisa confesiune a patronului de la Expirat. M-am uitat la poza lui. Cred ca e de o varsta cu mine. Bre, asta e patron? Adicatelea Expiratul e si in Vama si in Bucuresti, e o afacere mare de tot. Pe bune, tinerelul asta e patron de mare club in capitala de 14 ani? Adica de cand avea circa 20 de ani? Oau! Jos palaria, ce sa zic... Si dupa aia citesc. Si ma umplu de voma. Adica de 14 ani el face acelasi lucru si stie ca incalca legea pentru ca acum 14 ani el trebuia sa ia aviz de la Pompieri, asa era legea. Si ACUM regreta. Oaaaaau. Dude, m-am umplut de lacrimi, ce sa iti spun, mai am putin si vin sa te mangai pe crestet ca sa te alin. Imi zici acum ca tu nu mai poti sa-ti asumi asta? Oaaaaau. Bai, pana acum ai cam putut relaxat as zice. Paisprezece ani! Paisprezece! Ani! Iar acum zice ca inchide Expiratul din Bucuresti. Sau poate nu! :))))))))) Pe sistemul imi pare rau pentru ca am pus in pericol viata a milioane de clienti...sau poate nu.

  Si oameni care lucreaza cu copii si ai zice ca ar trebui sa fie responsabili, gen cei de la "Zurli" (o chestie care mie-mi displace profund da' na, chestie de gust, prefer hard rock in locul unui erase-brain-schelancaiala pe scena), acum isi pun problema ca nu e voie sa stai cu ei in brate intr-o "sala de spectacol". Brusc, dar extrem de brusc, s-au trezit ca le pasa teribil de siguranta acelor copii. Pai mai ingrijoratilor, de cati ANI faceti voi asta? V-ati trezit acum ca nu e "safe" pentru copii? Ipocritilor! Ati inghesuit in tot felul de spatii oameni cu copii minusculi si acum v-a apucat brusc grija pentru siguranta lor? Serios? Oau!

  In Romania nici o regula  nu se aplica. Toate se incalca. De la cel mai de jos portar pana la cel mai de sus ministru toti iau spaga. Un leu, doi lei, douaj' de mii de euro, doua milioane... Toti. Bine, nu toti, sa nu generalizam. 99.9999 la suta dintre ei. Ce, n-ai voie in spital in afara orelor de vizita? (ca asa e o lege cretina) apoi ce daca, dai spaga si intri! Ce, n-ai voie sa fumezi in tren? Eeee na...lasa ca nu se intampla nimic. Nu se intampla nimic. Nici macar cand e un incident grav cum e asta de acum. Nici la Mihailesti nu s-a elucidat problema. Nici in alte mii de cazuri. 

  In Raed Arafat am avut incredere maxima fix pana ieri. Cand l-am auzit la televizor raspunzand la intrebarea Danei Grecu despre "ce facem in caz de cutremur mare daca acum n-a fost loc in spitale?". A zis ca e loc. Si ca se poate. Si ca ei au planuri de urgenta. Ok, pana acum te cred. Apoi a zis ceva ce pe mine m-a facut sa rad tare si sa vorbesc singura prin casa. Ceva de genul, daca nu e loc aici, ii punem in avion si-i ducem la Ploiesti. Sau in alte locuri. Pot sa rad, domnule, Arafat? Nu pot pentru ca eu stiu Spitalul Judetean din Ploiesti ca pe manusa mea. Cum adica? Adica ii duci la Ploiesti :)))))))))) Pai bine, omule, dar daca tot Bucurestiul e darmat (pentru ca asta se va intampla in caz de cutremur de 7 grade acolo)... tin sa te anunt ca si Ploiestiul o sa fie cam tot pe acolo.

  Cum mama naibii sa zici tu in sfant an 2015 ca ii duci la Ploiesti cand Ploiestiul are UN spital de urgenta pentru toata Prahova? Da, mai e spital la Valeni, cred ca au vreo trei perfuzoare in el, mai e si la Sinaia ca un soi de "spital"... La Urlati l-au inchis mai demult. Dude, tu ii duci cu "avionul" la Ploiesti. Pai si in avion tre' sa ii urci de la Baneasa, presupun. Doar presupun si io. Pana la Baneasa cum, cu ce si pe UNDE ii duci, daca tot Bucurestiul tau e darmat? Vin elicoptere sa ia cate DOI pacienti si sa ii duca la Ploiesti? Si elicopterele aterizeaza acolo, pe blocurile cazute? Sau cum? Cum functioneaza treaba asta in mod fizic, ca eu am vazut imagini de la cutremurul din '77 din Bucuresti si sa mori io daca vad fizica lucrurilor.

  Azi noapte am stat doua ore si m-am gandit la ce-a zis Arafat. Ca-i duce la Ploiesti. Apoi m-am gandit cam cate blocuri cu bulina rosie sunt in Ploiesti, si cate case semi-darmate in judet. In caz de cutremur ca in 77 cand bunica-mii i-a cazut peretele in casa. E un miracol ca n-a cazut tot blocul peste ei. Adica tu iei aia sute sau mii din Bucuresti si-i duci la Ploiesti? Dupa ce a zis Ploiesti cred ca si-a dat seama de prostia sinistra pe care o debiteaza si s-a corectat cu alte orase mai din vest, unde s-ar putea sa nu ajunga o duda d-aia mare venita din Vrancea. Sau nu asa mult. Ii ia cu avionul si-i duce pe acolo. 

  De fapt, toata Romania azi se gandeste "fereasca-sfantul" sau "doamne-ajuta sa nu" sau "sa nu-mi dea mie dumnezo" alte chestii legate de dumnezei. Adica de personaje inventate de omenire din spaima. Spaima ca apune soarele. De acolo ni s-a tras cu "religia". Ne rugam intens sa nu murim. Ma rog, nu eu, eu nu cred in personaje imaginare. Eu cred in oameni si reguli. E atat de simplu. Sa ai legi si oameni care le respecta. Atat. 

  Eu daca as fi "cluberitza" d-asta acum as face greva. Vreau sa vad toate cluburile din Bucuresti si din tara goale in weekendul care vine. Toate discotecile. Toate barurile facute in cate o sufragerie de demisol. Tot. Dar pana vineri lumea va uita. Si toti vor porni din nou catre locul care le poate aduce moartea in 3 minute. 

3 comentarii :

  1. Am vrut sa scriu si eu pe blog, dar nu cred ca are rost, pentru ca sunt prea suparata si nu ma pot exprima coerent sa se inteleaga ce vreau sa spun. In Romania n-am umbalt prea mult in cluburi si nu m-am gandit de doua ori, abia de cand am ajuns aici am inceput sa inteleg cat de serioasa e chestia asta cu "safety". Indiferent unde esti, fie ca esti la servici (unde avem exercitii de calamitate foarte des, e a doua natura sa stiu pe unde trebuie sa ies si unde sa ma duc in caz de dezastru), la scoala (copiii mei trec exact prin aceleasi simulari si sunt cronometrati cat de bine se misca, si la ei e a doua natura sa stie ce sa faca), acasa (nu vorbesc de stingatorul care e obligatoriu, a trebuit sa facem toata familia exercitiul in care cu planul casei in fata a trebuit sa desenam toate caile de acces - minim doua cai de acces din fiecare incapere - sa stabilim unde e acel "safe place" unde trebuie sa ne intalnim toti in caz de calamitate, care sunt primele masuri in caz de cutremur, incendiu si alte dezastre, la modul cat se poate de serios, incat fiu-meu n-a dormit bine cateva zile stiind ca una din caile de acces din camera lui e pe acoperis - de unde poate sari lejer pe pamant in gradina, in cazul cel mai nefericit se alege cu un picior rupt, dar e vorba de dezastre, sa nu uitam - si asa mai departe. De cate ori am fost in cluburi aici (si noi chiar mergem o gramada, la cele 40-50 de concerte la care mergem anual) intotdeauna am vazut masurile de securitate clare peste tot, si nu exista rabat de la ele. Cand vine body-guard-ul si te roaga sa aliberezi treapta pe care stai pentru ca pe acolo e ruta de incendiu (clar semnalizata pe podea), nu ai tocmeala. Ni s-a intamplat de foarte multe ori cu toata organizarea noastra cand fugim dupa un autograf sa pierdem artisiit din cauza celor cel putin 3-4 iesiri diferite din club, toate accesibile. Oricat ar fi de intuneric, ai sa vezi intotdeauna iesirile bine semnalizate si body-guarzii sunt acolo la datorie intotdeauna, sa vegheze cu adevarat la securitatea ta, cu pretul integritatii lor. Aici nu se fumeaza niciunde in interior, si daca esti pe terasa si ai o umbrela deasupra capului iti iei o amenda de nu te vezi. Aici amenzile sunt usturatoare, te gandesti de trei ori inainte sa te risti. Nu se joaca absolut nimeni cu integritatea ta, dimpotriva, mi s-a intamplat de multe ori sa dau marunt din buze de prea multe masuri de securitate. De cate ori pot imi duc si copiii si nu mi-a trecut vreodata prin cap ca ar putea pati ceva...
    Dupa ce am citit comentariile multora din Romania, mi s-a facut o greatza incomensurabila, tara de prosti, bigoti, fanatici religiosi si cretini. Si 5% poate oameni normali, care stiu ce e aia materie cenusie si cum se foloseste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe publicatii internationale au preluat stirea tragediei din Bucuresti, reactiile au fost clare. Strainii, in special cei de pe continentul nord-american au fost unanimi in a le parea rau ca s-a intamplat si a se mira ca lumea nu a invatat din tragediile anterioare (aici in 2003 s-a intamplat ceva asemanator, la concertul trupei Great White in Rhode Island, scenariul a fost identic cu Colectiv, au murit 100 de oameni, inregistrarile le poti gasi pe net sa vezi ce cutremurator e. De atunci s-au modificat toate masurile de securitate in orice incinta). In schimb romanasii nostri au avut niste comentarii care de care mai elucubrante, cu sfinti si demoni si satane si alte cacaturi, in anul 2015... mi s-a parut ca majoritatea lor au o mentalitate de ev mediu, incepand cu fetele bisericesti mai ales. De toata groaza/greatza. Mi-am adus amitne de ce am plecat de acolo, zau. Diferenta de mentalitate e clara, de la "better safe than sorry" la "doara nu mi s-o intampla tocmai mie"... :( Scuze ca m-am intins, dar sa stii ca nu sunt vorbe goale, am asistat aici si la mobilizari in cazuri destul de nasoale, de exemplu in 2005 lucram peste drum de unde a cazut un avion cu 300 de pasageri la bord, nenorocitii au scapat toti cu viata pana la urma, dar avionul a luat foc imediat si astia sa se salveze (si din cauza socului) au iesit toti ca oile in autostrada cea mai mare de aici, pe 7 benzi, unde se circula in medie cu 140 la ora. In cateva minute a fost evacuat totul, toti au fost dusi la spital, autostrada a redevenit functionala, fiecare a stiut ce trebuie sa faca si unde, n-au existat timpi morti si balbaiala. N-a murit nimeni si au fost in total 12 raniti. Noi am urmarit totul de pe geamul cladirii unde lucram (stiam ca nu avem cum sa mergem sa ajutam pentru ca intre noi si accident era o ravina peste care nu puteam trece, am sunat doar la urgente, dar baietii stiau deja exact ce si cum. Daca citesti marturiile celor care au fost prezenti la tragedia din Colectiv, resurse ar cam fi fost, si salvare si pompieri si tot, dar s-au bulibasit, n-a stiut nimeni exact unde merge, de ce, cu ce si care ii sunt sarcinile. Parerea mea e ca se puteau salva mult mai multi oameni daca actionau decisiv si organizat de la primul semn. Din pacate.
    Gata, promit ca am terminat de aberat!

    RăspundețiȘtergere
  3. m-a uns la suflet ce a zis preotul catholic Robu! aveam nevoie de o asa mingiiere...in rest, de simbata ma gindesc la mamele acelor copii...nu exista ceva pe lumea asta sa le aline! (doina)

    RăspundețiȘtergere