luni, 19 septembrie 2016

Șocul istoriei

  Ma intreb cati ani o sa mai treaca pana cand o sa incetez sa ma mai minunez de diferenta. De cultura. De civilizatie. De istoria locului. Da, normal, istoria o stiam asa la modul teoretic. Dar cand mergi la diverse muzee aici si vezi pe viu anumite chestii intelegi cu totul altfel unde erau oamenii astia la 1900. 

  Pentru ca Mara a mers vineri intr-o excursie care i-a invartit capul din loc, s-a intors acasa transfigurata. Mi-a zis ca maaaaaaaami, trebuie, trebuie, treeeeeebuie sa mergeti si voi la muzeul asta. Milestone Museum, la nici o ora distanta de noi. Sigur ca mergem, i-am zis, mai ales ca pe mine ma atrasese de cand ii dadusera ei scrisoarea la scoala :)))) I-au dus acolo pentru ca semestrul asta studiaza despre Epoca Victoriana iar acolo este recreat un orasel victorian din zona Hampshire (judetul nostru) cu obiecte aduse de prin tot judetul, cu firme si produse care existau atunci (unele si azi pentru ca asta inseamna capitalism, evolutia firmelor mici, de familie). 

  Tanti Victoritza asta a domnit din 1837 pana in 1901 insa istoric "epoca victoriana" s-ar intinde de pe la 1832 pana prin 1912, cam asa. A fost o perioada in care Marea Britanie a evoluat ca Fat Frumos din cauza ca se intamplase Revolutia Industriala inca de la 1760. Da, cifrele nu-s gresite. Oamenii astia aveau scoli care produceau ingineri care inventau chestii. Iar inginerii astia au inventat atat de multe chestii incat pana pe la circa 1912 cam toate casele din Anglia contineau baie in casa, gaz si curent electric. 

  Bineinteles ca iti vine sa fii carcotas. Sa zici "da baiiii, da' astia aveau un Imperiu". Pai aveau. Ca si-au facut. In Epoca Victoriana, Imperiul stapanea peste 25 la suta din populatia planetei. "Da baiii, da' astia aveau sclavi, au facut nenorociri"... pai si romanii au avut iobagi la o adica. "Da baiiiii, da' pe astia nu i-au calcat turcii"... bla-bla. Revenim la punctul cu imperiul, pe astia nu i-a calcat nimeni deoarece ei si-au produs pusti. Si multe alte chestii. Asa, deci cand ti se duc toate argumentele din cap nu-ti mai ramane decat vointa. Oamenii astia au facut chestii pentru ca au avut vointa. Au vrut sa evolueze, au avut conducatori cu viziune, au avut monarhi care au ascultat de ingineri in ultima instanta. 

  Iar azi, in epoca moderna, ei restaureaza. Ca sa nu uite. Muzeele sunt multe aici, multe din ele fac parte dintr-un trust national care are grija de ele si le "opereaza". Cel de ieri este practic o hala enorma unde oamenii au recreat un oras din epoca victoriana si inca o bucata din inceput de secol 20. Cu case, cu strazi, cu magazine, tramvai, autobuz, masinile si masinariile care existau. Cu manechine de care te sperii in tot locul, pana si un soarice impaiat printre lemnele stivuite :))) Cu ghid audio care-ti povesteste despre fiecare in parte, cu costume pentru copii si activitati distractive. Cu sunet de copite de cai pe dalele de piatra. E ca si cand te-ai intoarce in timp si te-ai plimba pe strazile Portsmouth-ului de atunci. 

  E impresionant? De cateva ori mi-a venit sa plang. La propriu. Este coplesitor sa vezi ce-a insemnat evolutia societatii catre modern. Te gandesti ce noroc au avut ca ei s-au nascut aici. Noi ne-am nascut dincolo, in tara care azi nu contine toalete in casa in jumatate din gospodarii. Si nu le contine nu atat de saracie... cat de delasare. Las-o bah ca merge asa, ce-are? Secole de lene au trecut peste teritoriul romanesc. Daca putem sa ne spalam in lighean de ce sa n-o facem? Ce ne trebuie noua baie? Ori englezii au gandit fix invers, in mod inovativ: avem o tehnologie noua, am aflat ca putem face altfel? Sa o facem, repede! Acum! Chestiile cele mai marunte pentru noi azi dar care in Romania au aparut hat, dupa anii '70... aici existau la 1910. Da, comunismul a oprit evolutia si a distrus tot insa atunci cand a aparut comunismul in Romania, tara aia trebuia sa aibe deja toate budele la interior, aspiratoare, masini de spalat si alte chestii in case. Nu mai zic de incalzire cu gaz individuala, am vazut ieri contuare de gaz din 1920.

  Deja cand ajungi la partea cu anii 40-50-60 esti rupt la cap. Am stat si m-am uitat in mod tamp vreo 5 minute la bucataria din anii 60. Cu masina de spalat rufe automata si masina de spalat vase, cuptoare, plita electrica... Am stat si m-am uitat asa ca proasta... Si ma gandeam cam cate rufe a spalat mama de mana in anii 80. Cum sa nu fie oamenii astia relaxati azi? Sunt 3-4 generatii de cand ei traiesc in confort total. Cam asa:

1960

  Mara a fost foarte uimita si incantata sa le vada pe toate, de vineri pana ieri a vorbit intr-una despre ele, mi-a zis ca ea vrea sa se mute acolo :))))) Noi am fost foarte coplesiti sa le vedem pe viu, teoria cumva parca nu-ti intra in cap la fel. Cand le vezi asezate la locul lor ramai mut. Iti da cu virgula. Vorbesti singur, efectiv. Si atunci intelegi. Intelegi tot. Intelegi civilizatia asa cum s-a intamplat ea. 

  Toata noaptea m-am visat acolo, pe stradutele alea pietruite, mi s-au invartit in cap personajele-manechin si fi-mea care tzopaia si fugea de colo colo ca o gaina beata. tramvaiul din Portsmouth, epoca victoriana


ceas cu calendar, da?

aparate de bucatarie, peelere si feliatoare

autobuzul din Portsmouth, epoca victoriana

atelierul mecanicului auto

automat de dulciuri

cotiga cu ceaiuri

Boots e azi un mare lant de farmacii :)

autobuzul din Portsmouth 1930

magazinul de muzica

tehnica foto "uuuuuiteeeeee!"

efectiv si-a pus mana in cap cand a intrat in camera cu masini

camion 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu