sâmbătă, 10 octombrie 2015

Cum e vremea?

  Asta e o intrebare pe care o primim mai des decat "ce mai faci, cum iti e acolo?". Intrebarea e "maa, si vremea e naspa, nu?". Cumva cautand motive pentru care ne-ar putea fi nasol aici dincolo de toate fericirile pe care le povestim oricui ne intreaba, oamenii au o problema cu vremea din Anglia.

  Singura chestie e ca Anglia asta e mare. Iar vremea nu e la fel peste tot. Deci ce pot eu sa zic este ca la Portsmouth vremea e ok. Eu una n-am prea numarat zilele de ploaie din august, septembrie si octombrie din Romania dar si acolo erau diferente notabile intre Ploiesti si 2 Mai (unde ploua extrem de rar). Cand ne-am gandit prima data la Anglia aveam aceeasi preconceptie. Romanele lui Dickens in care totul e intunecat si ploua tot timpul. Cliseul ca "in Anglia e urat si ploua mereu" si ca "e frig". 

  Apoi am cautat informatii reale. Si am aflat cu stupoare ca in Anglia este iarna mai cald decat in Romania. Dupa care am aflat ca in sudul Angliei nu e deloc ca in nordul ei. Ceva gen iarna nu-i ca vara. Da, aici ploua in general mai mult decat in Romania. Mai mult in sensul de mai haotic. Aici poate fi soare acum si ploicica peste fix 3 minute din senin dupa care iese soarele. E o insula, fiecare nor plin cu apa care traverseaza cerul s-ar putea decide...sau nu... sa se scape pe noi. 

  Portsmouth este orasul cu cele mai multe zile de soare din an din UK si chiar din mare parte din Europa Vestica. Asa mi-au zis niste baieti de la Wiki si am cam vazut soare mult de cand am venit. De plouat serios, din 29 iulie cand am aterizat eu, ne-a plouat in doua ture de cate doua zile. Adica ploaie cam toata ziua cu intermitente. In rest, alte cateva zile in care a mai venit cate un nor care s-a scuturat 5 minute si apoi gata. Pentru aia englezii nici nu se cauta de umbrele. 

  Portsmouth, pe langa ca e la granita de sud este si aparat de un deal in toata partea de nord a orasului (aici unde stam noi), deal care face ca vanturile mai reci din nord sa nu ajunga pe noi. Media anuala a temperaturilor este mai buna decat in Romania. Adica vara nu este la fel de cald (maxima e de 30 rar, in rest 25 si sub) iar temperatura maxima absoluta inregistrata vreodata a fost de 35 de grade. Iarna nu e frig, rar temperatura scade sub 0 grade, maximele ziua sunt de 8-10 grade iar temperatura minima inregistrata vreodata la Portsmouth a fost un uluitor -8 grade Celsius :)))

  Una peste alta e un loc mult mai confortabil pentru noi. Da, noi suferim de caldura toti trei si de cand am venit aici ne-am simtit extraordinar in temperaturile astea. Pe 29 iulie am plecat dintr-un cincizeci de grade in Otopeni si am aterizat la 16 aici, eram si eu si Mara in extaz absolut. Aici resimti altfel 15-16 grade. Din cauza umiditatii. Ganditi-va cum umiditatea face ca pe canicula sa resimti mai multe grade decat sunt. La fel si aici, aerul e foarte umed si atunci la 15 grade mergi in tricou linistit. La 18 grade aici e ca vara. Azi vor fi 18 grade, au fost si ieri cam tot asa. 

  Dimineata si seara se simte mai rece, tot din cauza umezelii. Cam pe la ora 6 roua se aseaza binisor pe toata iarba. Iarba este de un verde ireal pentru ca se simte bine cu atata apa. Inca n-au inceput copacii sa-si schimbe culorile pe aici. Cate unul pe ici pe colo incepe timid sa ne arate ca e toamna. 

  Noi suntem la circa 100 de kilometri de Londra. Diferentele de cantitate a ploii, frecventa si temperaturi sunt notabile. Cei care sunt si mai in nord au, din cate inteleg de la oamenii aia de la meteo, mai multa ploaie si nori si rece. Da, vremea a fost unul dintre motivele pentru care ne-am dorit sa venim in sud. Si atunci cand am zis ca mergem la Leicester o faceam tot in ideea de a ne muta ulterior la sud. Orasele de pe coasta de sud sunt chiar mai civilizate decat restul tarii, e normal, turismul ridica stacheta ca peste tot. 

  O sa vina si zile cu ploaie mai multa, n-am dubii despre asta. Dar e ok. Nu e asa cum crede lumea de rau. In plus aici nu exista noroi. Trotuarele sunt curate si cand ploua. Nu sunt balti pana la genunchi, nu e mizerie. Apa de ploaie nu-ti murdareste nici masina, nici hainele. Este, cum ar veni, curata. Prognozele meteo sunt de luat in seama daca iti explica ce se intampla maine. Dincolo de maine exista prognoze dar sunt ca in bancuri "o sa ploua sau nu"... Oamenii au posibilitatea sa vada masele de aer care se preumbla pe cerul Angliei dar nu preau au de unde sti exact unde si cand si cum va ploua de fapt. Pentru Portsmouth weather.com le-a nimerit pana acum, chiar si cu cateva zile in avans. Dar, vorba unuia dintre autorii mei preferati, Jerome K. Jerome:

  "But who wants to be foretold the weather? It is bad enough when it comes, without our having the misery of knowing about it beforehand". 

  :))))))))))))))))))))))

12 comentarii :

  1. Ador vremea din Anglia!!! Mie imi place cind ploua, vara sa nu stai lesinat de cald, iarna sa nu crapi de frig, ce sa mai...o ador! Vremea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si eu o sa o ador total. Faza asta cu vara care nu te omoara (ca sa nu mai zic ca nu platesti tone de curent pe aer conditionat) pe mine m-a cucerit. Am trait cea mai frumoasa luna august din viata mea! Sunt dispusa sa accept niste ploaie pentru vremea de primavara, vara, toamna :) Plus iarna care nu va fi criminala.

      Ștergere
    2. Mie personal ploaia imi place mult, mai ales cea de acolo, e mai pe genul meu ca sa zic asa...cred ca in alta viata am trait pe acolo, acu-s pe la Bucuresti, dar am fost in vizita de citeva ori si m-a cucerit. Casele cu caramida rosie, mirosurile grele de parfum, oamenii imbracati care mai de care, vremea, verdele din parcuri, veveritele, copiii care merg la scoala cu trotineta, in uniforma, reducerile care sint reduceri (astea au mai jnceput si la noi sa fie) si multe, multe. (Doina, mai devreme am uitat sa ma semnez)

      Ștergere
    3. Da, e pitoresc asa. Si oamenii draguti tare.

      Ștergere
  2. Hahaha, aia cu "In Anglia ploua" e exact ca aia cu "In Canada e frig" :-D Eu ma inteleg mai bine cu clima canadiana decat m-am inteles vreodata cu cea romaneasca. Frigul fara umezeala si fara poluare nu se simte atat de rau, mi-e mai frig in Romania la -2 decat aici la -40. Am adus cu noi un morman de pulovere, pe care dupa 5 ani in care nu le-am atins, le-am donat. In Romania purtam strampi pe sub pantaloni, eram "friguroasa", aici merg in blugi la minus cat o fi si nu mi-a inghetat nimic... Si de la inceputul lui Mai pana la sfarsitul lui Octombrie, e absolut superb afara, nici nu-ti vine sa mai intri in casa... Am auzit o zicala canadiana (o mai au si alte natii nordice, cred) care e perfecta: "there is no such thing as bad weather, only bad clothes" :-D
    In alta ordine de idei, clima e perfecta acolo unde ti-e tie bine, nu conteaza ce spun altii, cum se vede de la ei viata voastra :-) Ma bucur ca va prieste si din punctul de vedere al vremii, e un bonus, cireasa de pe tort-ul care si-asa e super misto :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E, depinde pe cine intrebi. Uite Adei ii e frig in Canada :)))

      Ștergere
    2. Pe Ada o mai lasam un an de adaptare si o sa o intrebam apoi ;-) Dar banuiesc ca depinde de la persoana la persoana. Mie una imi place si clima, imi place faptul ca aici vezi toate cele patru anotimpuri ca lumea, acum deja mi-a trecut de umblat in slapi, abia astept sa trec la cate o jacheta, sa vad diminetile alea "crisp" cand e soare dar cu dinti si culorile alea demetiale de toamna tarzie... Copiii mei deja fac planuri de sanius si ski si snow angels, le iau pe toate asa cum vin. Ceea ce ma face sa cred ca suntem in locul potrivit, care ni se potriveste noua :-)

      Ștergere
    3. Exact! Pe Ada cred ca n-o sa o auzi prea curand zicand asta. Poate ma insel eu. Cred ca vezi lucrurile dupa cat de mult ai dorit sa fii acolo.

      Ștergere
  3. Da, nici eu n-am inteles de unde toata legenda asta (pe care chiar englezii o perpetueaza), cu vremea proasta, ca o clima oceanica nu e nici pe departe la fel de aspra ca una continentala. Probabil provine legenda din Londra, unde aveau carbune din greu aveau smog de pe la 1800 si nu prea vedeau cerul si soarele.
    Si eu is rea de de caldura, dar' traiesc asa, mai catre munte in Romania, deci e OK! Pe mine m-a amuzat atunci cu isteria din 2014 cand au putut romanii sa se angajeze liber in UK, si s-au apucat tabloidele lor sa listeze motivele pentru care n-ar trebui sa se duca romanii pe acolo. Ca e proasta vremea, era unul dintre ele, ca si cum, venind dintr-o clima continentala, unde ai ocazia sa experimentezi cam totul intre +35 si -25, te-ar putea impresiona alea 10 grade si ploaia din Anglia, a-ha-ha. Adevaru-i ca clima de la noi ne face apti sa ne adaptam cam oriunde, din Dubai pana la Cercul polar.
    M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred ca foarte multa literatura engleza s-a scris in perioada carbunelui londonez. Dar englezii sa stii ca sufera de vremea asta, sunt foarte obiditi de cate ori ploua ii auzi comentand despre "horrid weather", "awful weather" etc. Pur si simplu asa sunt invatati sa se vaite de vremea englezeasca :) Pe de alta parte ii vezi mergand prin ploaie in tricou fara umbrele sau pelerine. Altii in maieu la 12 grade in timp ce unii sunt cu geaca de iarna si cizme. Fiecare cum are nevoie si nimeni nu se uita ciudat.

      Ștergere
  4. Și ce dacă plouă? Că nu suntem nevoiți să dormim sub cerul liber :)

    RăspundețiȘtergere