joi, 9 mai 2013

Mosia Bunicilor, un colt de rai (1)

  Batranii sanatosi nu mor brusc. Se desprind. Zilnic se desprind de viata, de lume, de pamant. De la ora la ora li se duce viata din ei. Unii sunt sanatosi si la trup si la minte insa pur si simplu "sufera" de toate etapele degradarii naturale ale acestora. Altii sunt sanatosi la trup insa bolnavi de Altzheimer. Altii sunt bolnavi peste tot. 

  Pana cand nu stai langa un batran care pateste ceva zi de zi, luna de luna, an de an...nu stii. Ai notiunile, ca nu esti retardat, poti sa banuiesti cam cum e, cam cat de greu si de istovitor. Poti sa ghicesti in mod abstract ca e nasol. Daca batranul ala iti e si ruda, poate ai si sentimente pentru el. Sau cum a fost cazul meu, n-ai prea multe sentimente initial insa ajungi sa te atasezi de el fix ca de un copil pe care l-ai adoptat. Pentru ca ai minte si suflet, nu poti sa nu iti pese. N-ai cum sa nu te doara. 

  Stii ca urmeaza sa moara, si pe asta o stii tot asa, la nivel teoretic. Iti doresti sa moara si sa nu mai sufere. Da, suna groaznic. Insa cand un om imbatraneste si ajunge sa faca pipi pe el eu una imi doresc sa moara. Mai ales daca e perfect lucid si are fix toate facultatile mintale pe care le avea si la 30 de ani. Atunci e groaznic. I se ia demnitatea de a ajunge cu bine la veceu. I se ia demnitatea de a putea sa se ridice fara ajutor din pat. Vrea sa moara si se roaga in fiecare seara la un Dumnezeu prea ocupat. Il intreaba la modul serios de ce ia copii si nu vrea sa o ia si pe ea, ca uite, ea nu mai poate si ar vrea sa se duca, sa nu imi mai fie povara. 

  In ultima luna a zis tuturor plangand cum sunt eu "bastonul ei cu suflet". Cum a venit cineva pe la ea cum s-a pus pe plans. O rog sa nu mai planga pentru ca i se face rau. Mint. O rog sa nu mai planga pentru ca mi se rupe mie sufletul. Cand mi-au adus-o de la spital inapoi, acum, dupa atacul cerebral...m-am socat. Am dus om viu si pe picioarele lui si dupa 6 zile mi-au dat-o varza. De abea mergea si nu se mai putea ridica din pat singura cu nici un chip. Trageam de ea, eu sunt mica de inaltime, patul e jos...trageam de ea sa o pun in pat de am crezut ca mi se rupe si mie ceva. Mi s-au rupt mainile, la care am un sindrom de tunel carpian ramas dupa nastere. Nu pot sa car nici o sacosa si acum o ridicam pe ea de zeci de ori pe zi. 

  Intr-o zi, eram si cu mama si ne chinuiam sa o punem in pat...si n-am mai reusit...bunica a ramas semi-atarnata, noi amandoua rosii si transpirate la moaca...ea s-a uitat de jos in sus la noi si brusc, toate trei am inceput sa radem. Bunica a sugerat macaraua, da' i-am zis ca sotul inca nu si-a luat asa ceva. 

  M-am apucat sa caut camine private. Nu stiam ce urmeaza si am zis ca asa nu mai pot. Trebuia sa vina si ziua in care sa zic ca nu mai pot, pentru ca altfel familia tinde sa iti lase grija tie, mai ales cand de doi ani de zile faci asta ca pe balet. Am avut noroc, am postat pe FaceBook intrebarea si mi-a venit raspunsul. Mosia Bunicilor. Niste oameni pe care i-am cunoscut asta vara cand au venit sa stea la noi la 2 Mai si cu care am ramas prieteni, ne-au recomandat locul unde si-au dus ei bunica. Stefan mi-a povestit in ziua aia tot ce au patit ei cu bunica lui si cu alt camin din motzul Bucurestiului, unde batranii erau drogati si batuti cu pampersul murdar peste fata. Pretul era acelasi ca la Mosia Bunicilor. Oamenii si-au luat bunica de acolo si au dus-o pe targa la Nuci, in judetul Calarasi, la 30 de km de Bucuresti. Oamenii de la Mosia Bunicilor au pus-o pe picioare la propriu in cateva zile. 

  M-a convins. Am trimis-o pe mama sa vada despre ce e vorba, a aranjat si cu prietena cea mai buna a bunicii mele (medicul pediatru despre care va povesteam intr-un alt post mai demult) care acum are Altzheimer, sa fie si ea dusa acolo. Si am purces marti la relocare. 

  Bunica-mea a fost usor speriata, nu ne-a zis nimic, a acceptat perfect linistita sa o ducem undeva, i-am explicat ca nu e "un azil" si nici "un spital" si ca poate sta acolo cat doreste, nici o clipa mai mult. Si ca peste vara i-ar fi mai bine la aer si soare. Oamenii astia au niste hectare de pamant unde au construit special in acest scop un centru rezidential asistat pentru oameni mai batrani sau mai tineri, oameni care acolo sunt ingrijiti 24 din 24 cu o mega atentie. Asistentul medical e permanent acolo, au si medic care vine odata pe saptamana, au posibilitatea sa iti aduca si sa iti faca absolut orice iti doresti, de la masaj la orice altceva. Patronii sunt o familie care a fost plecata in Israel si ulterior s-au intors in Romania. Mama patroanei a facut Altzheimer si cand doamna Melinger a cautat in Romania un loc ca asta nu l-a gasit. 

  O cred ca nu l-a gasit pentru ca ea cauta ceva civilizat, cu gradini, iarba, flori, leagane, spatiu, aer, animale, gradina de legume...unde era sa gaseasca? Asa ca l-a facut ea. L-a facut si cu cap si cu suflet. Isi tine mama acolo alaturi de ceilalti oaspeti. Asa le spune, oaspeti. Nu-s "mamaie" nici "tataie" nici "mamaitza"...fiecare oaspete e strigat pe numele sau, cu o maxima reverenta. Fiecare oaspete primeste 5 mese pe zi absolut oricat doreste sa manance. Camerele sunt ca intr-un hotel super-civilizat doar ca gandite pentru batrani. Fara trepte, praguri, cazi de baie. Cu bare de sustinere la baie cu sonerie langa pat si in baie. Suna la cabinetul asistentului care alearga imediat sa vada despre ce e vorba. Stiu pentru ca am sunat eu din greseala, am zis ca aprind lumina :)))

  Mult suflet iti trebuie ca sa faci si sa tii un loc din asta. Mult. Patroana munceste cot la cot cu ingrijitoarele, sotul ei le face de mancare la oaspeti. Ne-au pus la masa alaturi de toti si am mancat meniul lor. Mult mai bun si mai bine gatit ca in multe restaurante pe care le-am intalnit eu. Fiecare camera are televizor si terasa proprie. Unele sunt cu baia lor, altele sunt cu mai multi in camera, depinde ce alegi. Noi am ales sa le faca celor doua bunicute un apartament propriu si oamenii au tras un perete si au despartit un spatiu ca sa ne acomodeze. Acum au un hol, doua camere si baia lor. Si asta au facut in cateva zile de cand i-am anuntat ca noi asa vrem. 

  Marti am dus-o pe Nora acolo. De abea se plimba prin casa cate doua ture. Acum am sunat-o si mi-a zis ca a mers pana spre poarta si inapoi. Poarta e la vreo 300 de metri de locul in care sta ea. Pentru azi atat, o sa tot povestesc despre locul asta, pentru ca merita. Si pentru ca vreau sa povestesc discutia avuta cu Doru, asistentul medical care are 2 metri si pupa bunicii altora zilnic. Si ii mangaie. Si stie cum sunt batranii trimisi acasa cu retete pline de porcarii inutile care le fac mult mai rau. 

   Pana una alta, o poza cu Nora si bunica lui Stefan imediat ce le-am facut cunostinta. Si-au parcat cadrele de mers pe laturi si s-au pozat. Stefane, tanti Florica a cerut sa le tragem in poza imediat ce a vazut ca avem aparatul la noi :) 


   Revin cu poze si alte detalii. Va doresc tuturor sa nu aveti nevoie de Mosia Bunicilor. Insa daca cumva aveti nevoie, va doresc din suflet sa aveti cum sa va duceti oamenii dragi acolo. Acolo e mai bine decat acasa. In primul rand pentru ei. Eu una umblu ca o gaina decapitata prin casa, o caut, ma gandesc ca am uitat sa ii dau de mancare si multe altele asemenea. Si mi-e dor de ea. Si acum mi-am dat seama cat de dor o sa imi fie cand Dumnezeu nu va mai fi ocupat cu copii. 


38 de comentarii :

  1. :) Ma bucur ca este ok. Intradevar locul nu este un azil.
    Daca are cineva indoieli, va trimit sa vedeti prima locatie si apoi sa mergeti la Mosia Bunicilor :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefane, nu cred ca se indoieste nimeni de primul loc, mie de aia imi era frica, pentru ca romanasii nostri sunt minunati, te fura si te bat in acelasi timp. Deja le-am dus un client in plus si mai urmeaza si altii, te asigur :)

      Ștergere
  2. Draga de ea! :)
    Eu,din pacate,nu mai am bunici... s-au dus unul dupa altul dupa ce-am plecat de-acasa!pe undeva am avut noroc ca nu i-am vazut in ultimele lor clipe,dar... ramane acel gol in suflet ca nu i-am putut spune macar "adio!"
    Sa ne tii la curent!
    Va pup,Orsi

    RăspundețiȘtergere
  3. Citesc de la birou si imi inghit lacrimile...
    Ma bucur ca exista astfel de locuri, e mare nevoie de ele!

    RăspundețiȘtergere
  4. S-a făcut pielea găină pe mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine, draga mea...ca nu stiu ce ma asteapta si nici cand :)))

      Ștergere
  5. Va multumesc din suflet ca apreciati ce am facut. Stiu ca e ceva pozitiv, stiu ca e bine dar sunt fericita cand vad ca ati vazut si dvs toate
    punctele frumoase
    Am citit si am plans de emotie !
    Cand imi voi reveni voi scrie mai multe. Am multe de povestit ...
    Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o onoare sa scriu despre locul asta si despre ce ati facut acolo. Va multumesc mult.

      Ștergere
  6. Daca ai stii cat ma bucur ca asa ceva exista, incepeam sa cred ca ar fi o himera. Un loc unde batranii sa fie cinstiti asa cum merita si sa se simta orice numai nu "povara". Superb!!! Sa ne mai povestesti, please!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Promit, Simona! O sa tot mergem in vizita si o sa tot povestesc tot ce vad acolo cu toata sinceritatea.

      Ștergere
  7. da, mai rar asa ceva, dar si preturile sunt pe masura, sunt putini cei care si-ar permite o asa suma, din pacate mare majoritate nu au nici pt ei..
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodica, banii sunt multi dar sunt in pretul pietei. Si uite ca in piata asta romaneasca, pentru aceeasi bani poti fi pleznit cu pampersul peste bot la o adica. Da, sumele sunt enorme pentru majoritatea oamenilor insa daca omul are o pensie mai maricica si familia pune restul, eu zic ca se poate. In unele cazuri, in altele nu. Insa si sa il lasi singur acasa daca n-ai cu cine...nu merge.

      Ștergere
  8. Esti norocoasa ca ai gasit asa ceva. Si bine ca ne spui si noua, sunt convinsa ca multi cauta asa ceva dar nu stiu unde sa gaseasca. Chiar si pe mine ma intereseaza ideea de camin pentru batrani, ca va veni o vreme cand nu vreau sa stau pe capul nimanui, nu vreau sa fiu o povara ci un om ingrijit decent intr-un mediu special pentru varsta neputintelor.Suna poate mercantil dar te rog da-ne si amanunte despre costuri si alte conditii de internare acolo.
    Sunt convinsa ca bunicii ii va fi bine si nici nu e foarte departe de voi, puteti sa o vizitati. Iar tu vei fi mai linistita stiind-o in siguranta si pe maini bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, preturile variaza in functie de locatie (singur in camera, doi, trei sau patru in camera, apartament personal cu doua camere, etc) si pornesc de la circa 400 de euro in sus. Noi dam 22 de milioane pentru o luna, ca Nora sa aibe camera ei cum am descris-o mai sus. Ni s-a facut reducere pentru ca am dus un al doilea client :) Noi avem norocul ca fiul ei sa traiasca in SUA si sa isi permita costul.

      Deocamdata am facut contract doar pentru o luna pentru ca nu stim cum se va simti ea acolo si daca ii place sau o sa fie ok.

      Ștergere
  9. Ma inclin in fata celor care fac din suflet lucrurile despre care spui,Alexandra! O initiativa extraordinara.Sanatate si putere tuturor batranilor si celor care ii au in grija!
    Pretul nu este mare,dupa mine.Sunt conditii decente si asistenta medicala,hrana...ganditi-va ca multe persoane in varsta au nevoie de ajutor la orice ora.Sa se spele,sa mearga la toaleta,sa isi faca baie,sa isi faca cumparaturi,sa isi gateasca,sa mearga la doctor,la farmacie...apoi au nevoie si de socializare,de plimbare...Poate careva dintre membrii familiei sa faca toate astea,daca mai si lucreaza? Nu este imposibil dar este foarte greu.Au si ei pensie si apoi,poate mai contribuie si familia cu diferenta,nu e un capat de tara.Aici unde locuim noi,cei care apeleaza la persoane care sa ii ingrijeasca acasa,platesc 60 euro pe zi.Asadar...iar la caminele specializate se da pensia din care primesc ei 20% bani de buzunar,o parte subventioneaza statul si diferenta,pana la 3000 de euro,o suporta familia.
    Haideti sa schimbam putin tonul.Avem un prieten care este asistent medical la un asemenea centru.Sunt acolo persoane de 105,102,101,100 ani...Ei bine,zilele trecute,o doamna de 102 ani a spus ca i se pare ca nu mai aude asa bine...si ca o doare nasul,posibil pentru ca a cazut,la doi ani,si l-a avut rupt.Doamne este ok,nu este senila deloc...
    La predarea turei,amicul nostru le-a spus colegilor:''aveti grija cu Frau X,a cazut acum 100 de ani si si-a rupt nasul...a inceput s-o doara...''
    Sanatate bunicii,Alexandra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))) Multumim mult Carmen!

      Ștergere
    2. Daca imi permiteti....o mica corectare. Nu avem 4 paturi in nici o camera !Doamne fereste. Maximum sunt 2 paturi si asta nu este recomandarea noastra ci cerinta "pietii". Pe noi chiar ne doare cand cazam 2 persoane straine in aceiasi camera dar precum oferim rezidentilor sa isi aleaga modul de trai trebuie sa respectam si aceasta dorinta. Singurul obicei pe care nu toleram este fumatul in interior.
      Cea mai ieftina modalitate de viata la Mosia Bunicilor este in apartament cu 2 camere si o baie cu 2 rezidenti in fiecare camera iar pretul este 1800 ron.
      Ca sa va fac o comparatie: In cautarile mele pentru mama am gasit locuri cu 5-6 paturi, 6 camere pe etaj cu o singura baie si 2 w.c. la pretul de 1500 ron/luna/pat. Intre paturi nu se putea intra cu cadru si televizorul de 14" era numai de "poza" . Ce sa vada persoane de 80 de ani la distanta de 3-4m la asa ceva mic?
      Culmea ca nici la parter si nici la etaj nu era nici o posibilitate de a iesi in mica curte decat in bratele personalului. Credeti ca putinul personal avea timp si energie sai care pe scari ? Ma indoiesc. Am intrebat si de camera privata. In majoritatea caminelor sau uitat la mine ca la o ciudatenie. In unele locuri mi sa propus o camaruta de aprox.2x3m cu 2 paturi la pretul de 2300 ron/luna/pat. Si aceasta camera avea baie comuna cu inca 25 persoane pe etaj !!! Cand am mentionat ca nu e posibil sa ajunga peste 25 persoane la baie seara mi sa spus cu seriozitate ca se spala o data pe saptamana. Mi sa parut jignitor si chiar am plecat dezgustata.
      Raspunsul meu stimatei doamne Rodica: Pretul pentru serviciile si conditiile oferite de Mosia Bunicilor , nu numai ca nu sunt mari, ba chiar sunt mai mici in comparatie cu alte locatii "nefericite". Persoanelor cu venituri mici oferim ajutor pentru obtinerea diferentei de la stat. Mai ramane si varianta inchirierii apartamentelor in care locuiau ....Toate acestea ofera la mai multi seniori decat va imaginati perspectiva la o batranete decenta, in viziunea mea, la Mosia Bunicilor.
      Asi vrea sa stie toata lumea ca in Romania nu este mai greu decat in alte tari pentru persoane varstnice sarace. Este cam la fel peste tot. Exemplu: In Israel, o persoana cu pensie mica de aproximativ 600 e/l trebuie sa plateasca la un asemenea centru peste 3000 e/l in conditii "standard". Ajutorul de stat poate ajunge la 300 e/l. Concluzie: 70% adauga familia si/sau asigurari in caz ca persoana a fost chibzuita in tinerete. Daca isi inchiriaza apartamentul poate obtine inca 20% .....
      In Romania o persoana cu pensie mica de 400-500 ron poate beneficia de pensie de handicap (aproape 300 ron) si ajutor de insotitor in jur de 500-600 ron. Concluzie: Daca isi mai si inchiriaza apartamentul ramane si cu bani de buzunar iar in caz contrar adauga familia mai putin de 30%. Adevarat ca birocratia te omoara dar nu este imposibil.
      Daca intereseaza pe cineva asi mai putea povesti multe despre acest domeniu....
      Oricum multumesc din suflet doamnei Albu ca a starnit interesul prin frumoasa dansei exprimare pentru ca , parerea mea, adevarata problema a persoanelor varstnice in Romania este mentalitatea. Am intalnit foarte multi seniori care nu considera ca merita o viata decenta daca costa bani. Nu vor sa fie povara familiilor. Multi dintre copii dansilor considera ca e o rusine sa isi mute parintii in asemenea centre si prefera sai tina incuiati in apartamente nepotrivite/periculoase de grija a "ce vor zice vecinii" ! Cu cat vor discuta mai multi despre aceste probleme va fi in favoarea persoanelor varstnice in prezent si in viitor.
      Imi cer scuze pentru "saraca" mea limba Romana. Nu am facut scoala in Romania si inca mai invat. Sper ca in curand nu se va mai cunoaste. Ma straduiesc.
      Multumesc tuturor ca va intereseaza
      Mariana

      Ștergere
    3. Da, am gresit eu exprimarea desi am facut scoala aici, ma refeream la 4 oameni la o baie :) O sa postez mesajul dvs si intr-o postare separata, ca sa fie vazut de cat mai multa lume, stimata doamna. Orice altceva mai doriti sa publicam aici o voi face cu mare drag.

      Ștergere
  10. E foarte interesant ce am aflat aici si stiu destui oameni care vor fi entuziasmati sa afle de un astfel de loc. Da, pare cam scump pentru veniturile pensionarilor din Romania dar cred ca toti pot beneficia de un ajutor din partea copiiilor care ar vrea sa-i stie cu batranetile asigurate.Plus ca daca ei din timp in calcul varianta traiului intr-o casa de seniori(suna oribil azil de batrani!) faci economii si te gospodaresti cat sa-ti ajunga. Eu chiar cred ca asta e cea mai buna varianta !
    Doamna Mariana, multumesc ca existati si ca v-ati gandit la tot confortul "oaspetilor" dumneavoastra!Ar trebui sa va faceti mai multa reclama, sa stie lumea unde va poate gasi. Si-i multumesc si Alexandrei ca ne-a indrumat pasii sa va descoperim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, doamna Melinger nu are timp fizic sa se ocupe si de asta, de aia m-am gandit sa fac eu cunoscut locul asta. Stefan Petcu a vrut si el sa faca asta insa el neavand un blog...nu prea are cum sa faca. O sa dam mai departe informatiile. Eu cred ca si tine ca solutii pentru finantare s-ar gasi. Chit ca mi-as vinde casa si m-as muta la Mosie ca sa nu stau singura intr-o batranete urata si lipsita de demnitate. Mai ales daca as ramane cumva singura pe lume. Eu am o familie mare, dar altii n-au norocul meu.

      Ștergere
    2. Avem 2 situri mosiabunicilor.ro si seniorvila.ro, bannere la "camine de batrani" si promovam pe google addwords. Pentru publicitate TV sau radio nu avem buget. Preferam sa folosim putinii banuti care avem pentru rezidenti. Daca cineva cunoaste alte variante de promovare care nu implica costuri foarte mari vom fi recunoscatori....Sau poate ar fi un post interesat sa prezinte o forma de trai mai fericita pentru seniori....Multumesc anticipat oricui poate sa ne dea un sfat bun !
      Mariana

      Ștergere
    3. Eu sunt specialist in publicitate la baza, putem sa ne organizam si sa facem ceva cu costuri reduse. Nu e nevoie de radio si tv. :) Dupa cum vedeti oamenii sunt si online si sunt multi.

      Ștergere
  11. Multumesc pt informatii. Cand am spus ca este mult nu m-am referit la rapotul calitate-pret, nu sunt in masura sa discut. Eu am vrut doar sa subliniez ca- o mare parte din cunostintele mele ar dori sa isi trimita batranii intr-un astfel de loc dar nu si-ar putea permite in veci, Bunici cu pensii de 300-500 lei si copii cu venituri de 1.000 lei pe luna, imposibil. Da locul arata nemaipomenit, dar este accesibil doar unor categorii de persoane. Personal eu stiu un camin, ca nu stiu cum se numeste exact, cu 2 persoane in camera, o baie/camera, 3 mese si 2 gustari, asistente medicale si infimiere, un doctor zilnic, au curte, sunt l atara, la 30 km de Bucuresti si pretul este in jur de 850 lei/ luna. Nu fac publicitate, nu am nici un scop, cineva din familie lucreaza acolo. Mult succes celor De la Mosie, ma bucur ca exista si astfel de oameni, batrani chiar au nevoie. Rodica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodica, daca bunicul respectiv are o casa a lui, ea poate fi inchiriata si scos restul sumei. Daca nu, e greu, intr-adevar.

      Ștergere
    2. unde e acest camin ? ma intereseaza cat mai urgent

      Ștergere
    3. www.mosiabunicilor.ro. In Nuci, jud Calarasi, la 30 de km de Bucuresti

      Ștergere
  12. Mama ce-am mai plans citindu-te in dimineata asta...

    RăspundețiȘtergere
  13. Alexandra,iti multumesc mult pentru postarea asta.Sunt pur si simplu daramata de plans si de nervi si de ganduri...Mama mea a facut un accident vascular ischiemic acum 11 luni.A stat in spital de doua ori,ultima oara,adica pe 8 noiembrie 2013,mi-au spus sa o iau acasa pentru ca ei nu mai au ce sa-i faca..Am adus-o la mine,am ingrijit-o si am vegheat-o zi si noapte,a fost atat de aproape de moarte incat simteam asta in fiecare secunda.Cele mai cumplite momente erau cele de la ora 5 dimineata cand,dupa ce ma rapunea somnul,faceam pasii aia din sufragerie pana la ea in dormitor si nu stiam daca mai traieste sau nu.Si- a revenit treptat,din pacate a ramas imobilizata la pat.Eu am avut grija de ea,schimbat,spalat,medicAmente etc...din pacate,nu mai rezist,nu mai pot,fizic si mai ales psihic...cateodata simteam ca o urasc ca imi face asta,am trecut prin niste stari oribile.
    Noi stam intr-un apartament de trei camere,noi,adica sotul meu,eu si cele doua fete ale noastr.Ne-am restrans sa putem sa eliberam un dormitor pentru Mama.Dar nu mai putem.
    Joi am dus-o intr-un centru langa Snagov.A fost cumplit si inca este.S-a obisnuit cat de cat,dar eu nu sunt multumita,vad lucruri care nu ma lasa sa dorm noaptea.Am rascolit internetul zi si noapte,dupa pareri si comentarii,am vazut 10 centre pentru batrani si mai aveam putin si ii scuipam in fata pe patroni,oameni mincinosi si fara suflet.Ma voi duce la Mosie,sa vad cum e,ce ai scris tu aici e extraordinar,poate reusesc sa o mut acolo si sa fie fericita si bine ingrijita.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuca, draga mea, mergi la Mosie si discuta cu Mariana Melinger. Suna la numarul de pe site de la ei si cineva te va indruma catre ea, mergi acolo si vezi conditiile si crede-ma cand iti spun ca e mult mai bine ca la Snagov. Stiu si de Snagov si de multe alte locuri din astea unde pentru oameni n-a fost ok. Eu stiu cum e sa afli ca nu mai poti, citeste toate postarile cu eticheta Mosiei, bunica mea e acolo de un an si doua luni si e foarte bine si fericita si sanatoasa. E o minune ce fac oamenii astia.

      Ștergere
  14. La centrul de ingrijiri batrani din Plopeni (Darius parca se numeste) a fost cineva?? Ma intereseaza si pe mine conditiile si preturile de acolo!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua. La care centru de linga Snagov va referiti? Eu am vizitat Casa Snagov, din Ghermanesti si mi s-a parut ok. Despre Mosie ce mai stiti, acum ca au mai trecut niste ani?...

    RăspundețiȘtergere
  16. buna Alexandra

    ce face bunica? tot in acest camin? Conditiile au ramas la fel cum scriai acum 3 ani? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conditiile sunt la fel, suna la numarul de pe site, iti vor face o programare sa mergi sa vezi cu ochii tai tot ce e acolo. Apoi decizi.

      Ștergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere