miercuri, 29 martie 2017

Soluția româneasca

  Solutia romaneasca la absolut orice boala este: SA NU TE SPELI! Serios! Ar trebui facut un tratat pe tema asta, despre cum nu ai voie sa te speli, in general in viata si in particular atunci cand ai o boala. Ce boala? ORICE boala! Orice boala duce automat la interdictia igienei corporale. Asta in Romania, ca in alte tari esti dimpotriva, indemnat sa te speli dracului mai cu spor cand esti bolnav, sa alungi carcalacii de pe domnia ta! Orice om normal la cap ar trebui sa stie ca minim un dus si doua spalaturi pe dinti PE ZI, fac parte din igiena personala absolut obligatorie. Dar nu, nu si in Romania unde consumul de pasta de dinti pe cap de locuitor este absolut tragic.

  Cand ai un copil, cu atat mai mult, NU trebuie sa-l speli! Doamne-fereste, cum sa-l speli? Nu ai voie! Intai ca are buric atarnator! Nu cumva sa-l atingi cu apa ca moare, nu e ca si cand n-a iesit din apa, da' ma rog, cine-s eu sa interoghez? Apoi el, copilul nu trebuie spalat prea des... cam asaaaaa, o data pe saptamana cel mult! Ca raceste. Ca... diverse! Daca cumva copilul se imbolnaveste, sa zicem ca e racit, atunci NU il mai speli! DELOC! Nu stiu, poate peste vreo trei-patru saptamani cand ii dispare orice urma de tuse, poate-poate atunci! Si nu pe cap! Dumnezeule, nu cumva sa speli copilul PE CAP in general, mai ales iarna, toamna, primavara sau vara, ca il trage curentul, si mai ales cand e racit, ca il trage curentul! Serios, esti tampit? Cum sa speli copilul cand e bolnav, are multi muci pe care si-i plaseaza strategic chiar si in par? Esti cu capu'?

  Daca tu, adult, om in toata firea, esti bolnav, nu cumva sa te speli! Noooo! Medicii romani recomanda fara sa rada isteric, chiar si pacientilor cu varicela sa nu cumva sa se spele! Nu dureaza decat vreo luna sa treaca varicela la adult, da' va zic din sursa sigura (Iasone, ce ne mai radeam mai ales io! :))) ca asta se recomanda la varicela-adult. La aia de copil clar nu il mai speli un an! Ce-ti trebuie? Si asa l-ai spalat cand inca nu-i cazuse buricu' si uite ce-a patit! A facut varicela!

  Tocmai ce ai nascut? Bai, nu te speli! Ce daca nasterea implica de la sange la cacat toata gama de productii... este foarte important ca nu cumva sa te speli! Si, daca esti si cu dumnezeii in cap, vezi ca s-ar putea sa nu te speli vreo 40 de zile! Ca ma intrebam de ce dracu' n-au femeile voie de la popa sa iasa din casa 40 de zile dupa nastere.., pai poate pentru ca na, emana mirosuri? :)))))) 

 Te doare spatele? Nu te speli, te ia "cu rece". Ai racit? Stii, da? Ramane cum am stabilit! Ai matreata? NU cumva sa te speli pe cap! Ai acnee? In nici un caz sa nu te speli! Te-a ars soarele? Nene, orice ai face NU te spala, te dai doar cu iaurt de sus pana jos! Si astepti. Ai orice boala de piele, clar NU te speli. Apa dauneaza. Sapunul dauneaza. Evident ca sapunul dauneaza daca e din cel chimic. Ala natural nu dauneaza, ba chiar ajuta. Si asa am ajuns la motivul acestui post: bunica-mea mi-a transmis din Romania ultima ei cercetare marca Formula As intr-ale psoriazisului: sa NU MA SPAL! :))))))))))) Dauneaza! 

  Ce-mi place mie e ca unii vor sa interzica site-uri care proclama anti-vaccinarea dar pe Formula As care proclama ce pula ei vrea de 20 de ani si dupa care muuuulte milioane de oameni se "trateaza" in Romania, p-aia nu mai vrea nimeni s-o interzica. Aia nu mai e periculoasa. Bunica-mea s-a pus in pericol de zeci de ori la viata ei din cauza acestei "publicatii" minunate, unde toate babele isi impartasesc secretele fericirii si sanatatii. 

  A unshpea porunca romaneasca: sa nu te speli! Deloc. Ceea ce sincer, NU va dorim si dumneavoastra! :)))

29 de comentarii :

  1. Eram in drum spre dus, cat pe ce sa ma razgandesc dupa ce-am citit... si cand ma gandesc cum imi pun sanatatea in pericol, mai ca-mi vine inca sa renunt :))))))).
    Preferata mea personala din seria 'apa=otrava': sa nu te speli la ciclu! Nu, complet interzis!!! Cand am incercat sa explic ca, doh, e RECOMANDAT sa nu faci fix atunci super bai fierbinti (ca-ti dau circulatia peste cap si pericol de hemoragie, n-am pomenit de scaldatul in zoaiele proprii), dar deloc interzis, din contra chiar, spalatul normal cu apa si sapun, era sa fiu linsata ca vrajitoare. Culmea, peste ani si ani am avut nefericita ocazie sa aud aceeasi litanie si prin tari considerate oarecum mai 'civilizate', unde consumul de pasta de dinti e ok (fiind insa vorba de o medie :)).
    Acuma, eu aia cu spalatul tot de la mama din RO am invatat-o, ca dovada ca se poate :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. OMG, de asta cu ciclul nu auzisem, am auzit dupa nastere ca nu tre' cu apa clocotita, ca si cand m-as fi dus sa ma fierb! :))))

      Ștergere
    2. Si eu am auzit de asta, chiar planuiam sa scriu.
      Si nu numai de la o persoana, de la mai multe. Nu pricep

      Ștergere
    3. Vai, deci sa nu te speli la ciclu mi se pare horror. Da, nu tre' sa faci bai clocotite ca logic ca la caldura ai hemoragie mai mare. Da' tot nu o sa mori, cum ar veni! Doar ca o sa se elimine mai repede treaba :))) Nu mori, nu patesti nimic. Si na, nu faci baie clocotita ca oricum nu te bagi in cada cu apa in general la ciclu, ca nu prea iti vine sa faci baie in apa roz :)))))) Deci sa nu faci dus e asa... filme horror :))))

      Ștergere
  2. Discutie eu medicul dermatolog (dupa eruptie serioasa).-Si sa nu va spalati.

    Noroc ca m-am invatat sa intreb de ce in prostie la medic.

    -De ce?
    -Pentru ca usuca pielea.
    -Poate as putea schimba sapunul, sau folosi o crema.
    -De ce sa va complicati cand e mai simplu sa nu va spalati?

    ??!!

    RăspundețiȘtergere
  3. He, he, am ras. Iar cand am citit titlul, exact la raceala m-am dus cu gandul:) Ca tot cu aceasta idee am crescut si eu, nu cumva sa ma spal daca sunt racita:) sau ma doare gatul! Dar nu cumva!! Si aceeasi idee ar trebui aplicata si fetei mele:) Noroc ca taica-su e danez si nu are idei din astea.... Ca dac-ar fi dupa ai mei, nu ne-am apropia de apa cateva luni pe an, lunile cand circula virusii, dar nici de geamuri deschise (cate scandaluri am avut de la curent:)), fular pus pe toata fata daca se poate si asa mai departe... :):) Bine ca s-au dat dupa noi acum si nu mai zic nimic, dar, era o vreme cand erau pur si simplu disperati daca deschideam geamurile, mai ales daca eram raciti (curentul!).... Aaa, si daca ne doara gatul, apa de baut tre' sa fie calduta spre calda, cum sa bem apa (mai) rece:)!?
    Aoleo, n-am mai citit de Fomula AS de-o vesnicie, da' o rasfoiam voios in vremuri adolescentine sau asa, mai tinerele:)
    Am zis sa va doresc ceva haios legat de spalari, da' nu-mi vine nimic amuzant in minte, asa ca ma rezum la un gand bun din Danemarca:)

    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, si cu curentul e boala mare! Si cu apa rece! :)))))))))

      Ștergere
    2. Tocmai ma pregateam sa pomenesc de curent! Prieteni care sa nu se spele n-am, dar, daca ar fi sa le spun ce cred celor care se vaita de "curent", as ramane singura pe lume.

      Ștergere
  4. Nu-ntelegi voi stiinta din spatele recomandarii: daca nu te speli si ramai in contact intim cu tot felul de microorganisme, creste imunitatea, frate, te faci mai sanatos! :D
    M.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ion și Mărie la hotel.
    "Mă, Mărie! Aicea este și baie, tu!"
    "Bine, mă Ioane!"
    "Este și apă caldă, Mărieee!"
    " Păcat că-i joi,Ioane, de era sâmbătă făceam și noi o baie!"

    Asta nu-i nimic, locuiam încă în țară, era concurs pe scară după montarea apometrelor, care consumă mai puțin. Nu-i banc, aveam vecini o familie cu câțiva membri care făceau baie în aceeași apă, unul după altul...se mai și lăudau cu asta. Și că nu trăgeau apa la budă.

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))) Domle, asta se cheama sa fii verde ecologist! Aici ii invata pe copii la scoala sa nu traga apa daca fac doar pipi :)))

      Ștergere
  6. Legat de spalat, si eu am fost crescuta in acelasi spirit, nu stiu daca e un mit sau un adevar, dar cu curentul eu am patit-o rau de tot. Era vara si o caldura zapusitoare de nu puteai sa respiri. Si am mers cu taxi cu toate geamurile deschise. Am racit rau de tot (cu febra 40, muci si dureri de urechi) si am stat cu urechile infundate cred ca vreo luna. De atunci, ma feresc de curent ca de altceva.
    Si o alta poveste adevarata. Tata cand era tanar, a facut dus la iesirea de la serviciu si apoi a luat trenul unde toata lumea tinea geamurile deschise (cine a mers cu trenul stie cum se circula vara). Cand a ajuns acasa, nu stiu daca imediat sau a doua zi, nu isi mai putea controla jumatate din fata, facuse pareza faciala. Pana la urma s-a recuperat cu tratament. Am gasit si un articol despre asta, dar care se refera la paralizia faciala cauzata de frig.
    http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate/temperaturile-joase-pot-duce-la-paralizia-faciala-daca-umblam-cu-capul-descoperit~ni61lb

    Ma rog, fiecare face ce crede ca e mai bine, unele persoane sunt mai sensible, altele nu.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce a patit tatal tau se cheama nevralgie de trigemen si da, se poate intampla sa te ia tocmai din cauza ca te-au pazit toata viata de VANT! Gandeste-te ca exista tari unde bate vantul rece tot timpul, deci cum sa te ascunzi de el. Viroza ta era de la un VIRUS. Aia e "raceala", nu se dobandeste de la frig, inghetata sau alte asemenea :)

      Ștergere
  7. Mie mi s-a recomandat (sau no, atras atentia, cum vrei) ca ma spal prea des pe cap si ca ar trebui sa imi spal parul o data pe saptamana. Io alerg/fac exercitii aproape in fiecare zi si transpir intr-un haaaal. Iti dai seama ce mireasma de primavara as duce cu mine cu parul spalat o data pe saptamana dar naclait de transpiratie de 5 ori.
    A, da recomandarea a inclus si "foloseste sampon uscat". Parul ud de transpiratie + sampon uscat = minunat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaaaaaaa, minunat, adica sa te dai cu un coctail de chimicale in loc sa te dai cu apa si sampon. Ca ala face bine de tot la scalp, nu? :))))))) Aaaaahahaaa!

      Ștergere
  8. Asa am zis si eu: conform recomandarii primite de mine, APA ii aia daunatoare. Ca sampon e OK sa folosesc. Da apa.... APAAAAA!!!! Aia usuca (sau spurca... ce-o fi facand ea, nu ii ok) :-)))
    Si tot legat de par, mi-am amintit un sfat pretios de pe ceva site, nu mai stiu exact care, dar un articol de genul "10 trucuri ca sa.."
    Zicea asa: daca n-ai vreme sa te speli pe cap, spala-ti doar bretonul si aranjeaza-l. Deci din seria In afara-i vopsit gradul si inauntru-i leopardul (ce conteaza ca in rest ai par slinos... il prinzi in coada, speli bretonu si esti o duduie misto!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))))))))))))))) Daaaa, imi aduc aminte ceva articol pe tema asta, sa mor de ras, nu alta! Ma si vad cu bretonu' in "ghiveta" :)))))))

      Ștergere
  9. Inca o mostra: http://eusuntv.ro/de-ce-nu-ne-spalam-pe-maini-in-spitale/

    Mda si cei care fac dus in fiecare dimineata/seara, iarna - vara, indiferend de cat de sedentari sunt sau nu, sunt dusi cu pluta rau de tot. Intocmai ca cei care nu se spala din cele mai halucinante motive(expuse mai sus)

    Pe aia cu cilul nu o mai auzisem, fereasca Domnu'! Sau cu opareala ca si cum spalat=oparit. Spalat= apa+sapun, ce-i asa de greu !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu stiu persoane care nu se spala cand este sarbatoare si nu spala nici copii��.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, calendarul ortodox e plin de miracole d-astea :)))))))))

      Ștergere
  11. Baaai, cat am râs! Mulțumesc.Vlad Voiculescu, in perioada in care era Ministrul Sănătății a declarat ca una din cauzele majore ale infecțiilor nosocomiale din spitale e nespalarea personalului, pacienților și a pe mâini.
    De când am născut,când vin de afară parcă toată miros a praf.Cum să nu mă spăl? După ce am născut mă spălăm de minim 3 ori pe zi, altfel mă simțeam tare tare murdară.si copilul,nu il spălăm zilnic dar la 2 zile tot îi facem baie,că oamenii normali.Că baia durează 5 min și apoi il îmbrăcăm repede e alta poveste.si nu ii dam caciula deloc și uite că nu are nimic,n-a răcit.
    Daniela din Cluj

    RăspundețiȘtergere
  12. Doar in casă nu ii pun deloc. Afară îi mai pun dacă e frig sau vânt,dar la 20 grade normal că nu îi pun.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  13. cred că trăiesc într-o bulă dubioasă sau ceva suspect oricum, că mie nu mi-a zis nimeni ”nu te spăla în momentul x”, nici vreun oarecare, nici vreun medic, nici mama, nici măcar bunică-mea (dacă tot vorbim de vorbe din bătrâni). (bine, p-asta cu ”nu te spăla de sărbători” am auzit-o, recunosc). maică, și ce bun e un duș fierbinte (la limita suportabilității) când te doare spatele, cu jetul îndreptat spre zona dureroasă....
    Ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci ai auzit minim o dobitocie despre asta! Care te indemna la lipsa igienei :)))

      Ștergere
    2. Noroc ca nu-s religioasa si mi se falfaie lejer de faze d-astea. :)
      Ady

      Ștergere