duminică, 15 martie 2015

Placebo sau homeopatia

  Daca iti zice cineva ca te faci bine cu ceva si crezi suficient de mult asta, o sa se intample. Vine cica din latina si inseamna "I shall please"... Adica o sa iti fac pe plac! Adica daca tu iei pastila de zahar de la Boiron o sa te simti mai bine. 

  Am luat multe la viata mea de la ei. Multe, multe, de la Oscillo la Stodal, de la Sedatif PC si Homeoplasmine (o vaselina simpla farmaceutica cu o urma de galbenele in ea) la ceva cica anti Zona Zoster. Singurul in care am crezut sincer, din cauza ca ma durea foarte rau a fost ala pentru Zona Zoster. Am mai crezut la vremea aia si in Aciclovir. Am senzatia clara in ziua de azi ca nici unul dintre ele nu mi-a ajutat. Si mai am senzatia clara ca Aciclovir-ul m-a intoxicat atat de rau incat mi-a cazut atunci jumatate din parul din cap! 

  Nu, nu cred in medicamente homeopate. Cred cu tarie in efectul Placebo. E un efect demonstrat pe oameni care aveau chiar si cancer. Poti tu sa le spui ca au baut apa rece sau laptisor de matca, ei sunt ferrrrrm convinsi ca aia i-a ajutat pe ei! Si asta e bine. Inseamna ca s-au vindecat doar pentru ca au crezut ca pastiluta cu zahar ii va vindeca!

  La polul opus exista Nocebo. Placebo cu minus cum ar veni. Adica taria de a crede ca pastiluta cu zahar iti face RAU. Si atunci ea iti face rau. Pentru ca totul vine din cap. Se cheama "motive psihogene". Si de fapt sunt legate de asteptarile tale. Ce astepti tu sa ti se intample? Studiile arata ca asteptarile astea pot dobori analgezicele sau anestezicele. Adica daca crezi sincer ca nimeni nu te poate ajuta, s-ar putea sa nu-ti prinda anestezia! Nasol moment!

  Nu, eu nu cred ca Homeopatia e nasoala pentru ca mie imi place efectul Placebo! Nu cred nici ca Alopatia e viata si mantuirea ca asa nu cred eu in chestii pe care mi le dicteaza altii. Eu am ajuns la momentul moderatiei. Eu cred sincer ca sutele de mame care isi trateaza copiii cu succes cu homeopate sunt ok si ca au ceva rezultate, indiferent cum le-au obtinut. Asa cum mai cred ca un antibiotic executat la vremea lui face totul. Nu cred in cei care o apuca doar pe una din cai si se tin cu dintii de ea ca turistu' de chilotzi cand vine valu' mare. 

  Moderatie, people, moderatie! Ca prea mi s-a umplut wall-ul de "mvai, homeopatia e ineficienta!"... Dude, exista Efectul Placebo! Si cu totii am fi mai fericiti daca am putea beneficia de el! Io una nu poci da' aia care pot... sunt sigur mai fericiti ca mine! 

6 comentarii :

  1. Nu te contrazic, dar eu cred cu tarie in homeopatie. Dupa ce copilul meu cel mic de 2 ani si 3 luni a primit 3 antibiotice unul dupa altul, din disperare, am ajuns la un homeopat. Din momentul ala, timp de 5 ani de zile (dupa aia am plecat in Germania), cel mare nu a primit nici un antibiotic, iar cel mic doar de 2 ori cand a facut otita. Eu cred in efectul Placebo, dar cum se explica efectul la copii de 2 ani?
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen eu cred sincer ca ce crede mama crede si copilul :) Cu toata taria spun asta dupa 8 ani de parinte care si-a tratat copilul cu diverse. Eu cred ca pur si simplu il vindeci TU cu energia ta. Suna stupid, nu? Well, eu cred in bioenergie mai degraba decat in homeopatie :) Adica eu cred ca tu l-ai vindecat :)

      Ștergere
  2. asa cred si eu. mie mama imi dadea pastilute de calciu lactic cand eram mica si imi spunea ca sunt somnifere. si dormeam de rupeam pamantul :)) acum cativa ani mi-am amintit si am intrebat-o cum putea sa-mi dea somnifere cand eram copil si a ras de s-a prapadit, am elucidat misterul. mna, si sa te pregatesti de placebo, ca in uk, ca si aici, in olanda, totul se trateaza cu paracetamol, sau cu nimic :))) mie imi behaie copilul de trei luni, o dta a facut si febra, am fost de 2 ori la dr si mi-a zis sa-l las in pace, ca ii trece. e drept, acum, dupa 3 luni, cand m-am convins eu pe mine insami ca medicul are dreptate si o sa-i treaca, chiar incepe sa-i treaca :)) in bucuresti cred ca deja era indopat de siropele si siropisoare, care mai alopate sau mai homeopate, in fiecare an behaie asa din ianuarie pana in aprilie, cu singura diferenta ca anul asta nu m-a costat nimic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai aia cu raceala stii cum e, tratata trece in 7 zile, netratata intr-o saptamana :))) Te ajuta doar chestiile care sa-ti ia simptomene naspa, de vindecat nu te vindeca nimic. Iar siropurile de tuse astea medicamentoase cica s-a facut un studiu acum pe toate si niciunul nu are de fapt nici un efect considerabil :)))))

      Ștergere
  3. Sper sa nu supar pe cineva acolo sus dar noi n-am mai luat medicamente de ani de zile, nici macar copiii. Exact pe principiul cu 7 zile/o saptamana. Am avut si bafta ca n-a fost nimic serios de tratat, si mai avem bafta ca doctorita noastra de familie e zgarcita cu prescriptiile, de exemplu da antibiotice ca din buzunarul ei, ceea ce ma bucura tare, Robbie a luat de vreo 4 ori in 8 ani, si Emmy de 3 ori in cei aproape 6 ani, si atunci chiar era groasa rau. Nu avem nici macar aspirina in casa...
    Am asistat in tinerete la cea mai tare chestie, o fata adusa la urgente suspecta de OD cu ceva drog, doctorul a tot intrebat-o ce a luat, asta nu voia sa spuna. S-a gandit ca i-ar lua prea mult sa ii faca toate analizele sa vada ce are in sistem asa ca i-a spus fetei "ok, e simplu, iti dau o injectie (am uitat substanta), daca ai luat heroina o sa vrei sa mori asa de rau o sa-ti fie" si dupa ce a injectat-o, fata a facut niste convulsii infioratoare, cu spume la gura cu ochi dati peste cap, groaznic. L-am intrebat cum are sufletul sa ii faca asa ceva, drogata sau nu, mi-a spus ca e doar placebo, in seringa era ser fiziologic, dar fata stia exact ce reactii provoaca substanta pomenita si a reactionat conform, era exact ce-i trebuia medicului sa aiba confirmarea sa o trateze rapid...

    RăspundețiȘtergere