vineri, 6 martie 2015

Concursurile scolare. Ramane cum am stabilit!

  Acum circa un an si jumatate scriam despre cum sunt aceste concursuri scolare o frauda. In primul rand asupra copiilor mici si inocenti carora li se induce ideea ca mergem "la concurs de matematica si romana" fara sa avem in prealabil cunostinte in acest sens si luam cu totii nota 10. 

  M-am enervat si am facut o cercetare cateva zile, am aflat informatii destul de corecte pe care le-am expus aici. Nu, nu mi-am dus copilul la "concurs" nici la clasa 0 nici la clasa 1. Nu, n-a fost nici o problema faptul ca refuz sa platesc ceva ce nu-mi doresc. Nu, copilul n-a fost nici traumatizat, nici persecutat, nici nimic. Eu i-am explicat ei ca aceste concursuri sunt o FRAUDA, o hotzie ordinara facuta de niste baieti mai destepti ca alti baieti (unii parinti) care sunt exceptional de... sa le zicem naivi... si scot portofelul din geanta la orice adiere de "concurs". Caci, nu e asa...primim "medalii". Iar pe altii i-au prostit cu "portofoliul copilului" care, daca vezi-doamne nu era dus la concursuri ar fi avut de suferit ulterior. Si normal ca daca tu ca parinte nu intelegi sistemul si nu stii care-ti sunt drepturile sau obligatiile, pui botul la toti jnapanii. 

  Evident toate astea au fost minciuni. Si fraude. Si multi, multi bani bagati de niste oameni la ei in buzunare. Si acum, minunatieeeee, s-a prins justitia. Drept pentru care iata ce incepe sa se intample dupa ce in decembrie s-a anuntat ca aceste asa zis "concursuri" au fost interzise din cardul scolilor de stat. Normal, pe particulari nu-i pot forta sa nu le tina, dar macar nu se mai tin in scolile de stat iar lumea va afla de fapt ce sunt ele. Si anume, da, ati ghicit! O mare frauda pentru fraieri. Pentru oamenii "competitivi" care au impresia ca daca primesc medalii si toata lumea ia 10 la un "concurs" au ajuns undeva mai "in fata". Au obtinut ceva faima. Au un copil mai "destept" sau mai "informat". Eroare maxima din toate punctele de vedere! 

  Si am fost injurata cu spor de cativa astfel de parinti. Oare ce-or mai face ei? Ce s-or face ei fara concursuri? Mi-e si mila de bietii oameni, pe cuvant. Sa nu mai ai tu cui da 12-14 lei pe fiecare proba de concurs odata la 2-3 luni... tre' sa fie trist! Fara concursuri scolare viata e pustiu. Si, conform bancului, ramane cum am stabilit! 

26 de comentarii :

  1. Hai, sa fim seriosi! fiecare alege daca merge sau nu dar nu cred ca trebuie blamate concursurile. Si 12-14 lei chiar nu e mult in coditiile in care pachetul de tigari e tot cam atit. Interzicem concursurile in scoala dar lasam magazine de etnobotanice linga scoala pt ca nu-I asa, nu-s "In" scoala. Nu inteleg ce e asa rau un banal concurs la care nu te obliga nimeni sa mergi daca nu vrei? Oricum cind vor creste vor da nas in nas cu competitia si cind vor merge in alte tari vor vedea ca rusii, indienii, chinezii iau joburile cele mai bune ca invata de le sar capacele si culmea merg si la concursuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim, din cauza unora ca tine merge tara asta asa bine. Pentru ca ti se pare ok o FRAUDA. Pe banii TAI! :)))))))))))))) E atat de stupid ce spui inclusiv aia cu indienii si chinezii de nici n-am ce sa fac decat sa rad! N-ai inteles nimic! Nici macar ca multi daca nu majoritatea erau OBLIGATI de invatatoare. Altii erau inteligenti asa si li se parea ca la 7 ani copilul e numa' bun de "concurs" :)))) Dar dincolo de toate astea, inca o data: E O FRAUDAAAA! :))))

      Ștergere
  2. Am spus ca eu aleg daca merge copilul sau nu!!! eu sint capabila sa discern care sint bune sau nu, cind cred ca e frauda sau nu...si apoi ce e asa anormal sa trimiti un copil la un concurs?? Unul se numeste lumina-math si este facut de liceul vestit al turcilor care detin si scoala spectrum de care am vazut ca esti incintata! Oare o fi si acolo frauda? La ei s-o fi facut vre-un control? Daca e o idee buna dar se folosesc de ea ca sa fraudeze nu inseamna ca totul pute si toate concursurile sint o apa si-un pamint. Cred ca putina moderatie nu strica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia explica-mi tu mie despre Lumina! Si Lumina e tot o Fundatie, da? Diferenta intre ei si cei care iau bani IN SCOALA DE STAT e ca astia iti dau chitanta. Si ca te duci tu la ei in scoala ca sa dai acest concurs. Care, da, tot o porcarie e! :))))) Pentru ca studiile au demonstrat ca le fac mai mult rau decat bine copiilor dar aia e o alta discutie. Deci nu, nici Lumina Math nu ma intereseaza. Da' barem ei nu-s o frauda. Insa Eurojunior, Junior, Kanguri, Piticoti, draci, laci, toate astea sunt fraude pe multi multi bani platiti de fraieri. Pentru ca 1. nu primesti chitanta, 2. concursurile se tineau PE BANI in SCOLI DE STAT... 3. majoritatea copiilor erau dusi fortat sub diverse amenintari facute de invatatori si directori. Sa mai continuu? Concursuri de matematica si romana in clasa ZERO???? Pe bune? :)))))) Vrei concurs? Inveti mult si dintr-a 5a incolo mergi la Olimpiade. Pe gratis!

      Ștergere
  3. Chiar voiam sa scriu un post astazi. Dimineata in statia de autobuz mi-a spus Robbie:
    - Mama, daca castig, ma duci la Chapters sa-mi cumpar carti?
    - ?!!! Ce sa castigi mai mama?
    - Pai Mr. D a spus ca astazi face concurs mare de spelling pentru cine vrea si castigatorul primeste un card de $25 la Chapters. Si eu m-am inscris, ca sunt bun la spelling si as vrea sa-mi mai iau carti noi!
    Asta mi se pare un model mult mai normal de concurs, sincera sa fiu. Copiii stiu clar care sunt cerintele si criteriul de premiere, stiu exact care e miza si premiul. Aleg ei daca vor sa participe sau nu (nu parintii care hotarasc pentru ei la ce concurs merita si la care nu merita sa mearga juniorul) si fiu-meu care de obicei e timorat, abia asteapta sa mearga, deci clar ca nu e stresant, dimpotriva. Dar na, din concursul asta nu castiga decat copiii, profesorul pierde din punct de vedere material (pentru ca el e cel care investeste sa cumpere premiul) dar castiga moral pe alte parti. Printre care si respectul meu, evident :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, am citit postul tau si mi-a placut eeenooorm! Ala e un concurs in spiritul competitiei FAIR! Adica nu toata lumea ia 10 si toata lumea chiar trebuie sa stie cum se scriu cuvintele. Si primesc CARTI nu o diploma pe care scrie ceva. Iar spelling-ul pentru engleza e ca aerul pentru Pamant, deci acolo chiar trebuie mult incurajati si invatati ca sa ajunga sa scrie corect. Nu-i asa simplu ca in romana :)

      Ștergere
  4. ioc chitanta! ti spun din experienta! si mie mi se pare o porcarie ca la clasa o, I sa mergi la concurs! iar cei ce fac concursuri (faceau, ca acum ii prigonesc) in scoala mai plateau si un professor care supravegheaza, care professor e al naibi de bine platit de stat. La scoala copilului meu nu exista amenintari (o scoala ffff buna din Bucuresti care da olimpici, care la liceu ajung si la internationale). Exista doar profesori dedicati care mai fac si pregatire in scoala fara bani si ii incurajeaza pe copii sa mearga la concursuri, nu-I oblige nimeni. Si chiar nu vad ce rau le face daca ei (copiii) vor sa mearga! Da' chiar asa in ce consta raul facut copiilor? Studiile cui? Stiti ca in Anglia de exemplu au adus deja profesori din China sa le predea matematica copiilor dupa sistemul din China care e f competitiv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu plateau acel profesor, aia imi zicea azi o profesoara, erau pusi de directiune sa corecteze pe moca! la concursuri poti merge cand esti MARE si ai CUNOSTINTE in cap, nu in clasele 1-4 cand nici nu ai invatat sa scrii corect romaneste. aia cu Anglia nu prea o cred, sincer.... da' ma rog, avand in vedere ca in septembrie o sa fiu cu Mara in scoala acolo o sa va anunt cum e sistemul :)

      Ștergere
    2. nu am articolul la indemina acum dar mai cauta si o sa gasesti. si-au dat seama ca ramin in urma cu educatia mai ales la stiintele exacte si I-au luat pe chinezi model (n-au auzit de noi????) ca au rezultate si bla, bla , bla si au zis hai sa incercam chiar cu profesori de la ei. Dar nu in toate scolile deocamdata esint la stadiul de experiment (acum1 an doi am citit articolul). La ultimul concurs de la Vianu din Bucuresti rusii locul I, chinezii II, americanii III (de la americani 2 sau 3 erau de prin tari asiatice). Sistemul in Anglia nu e stralucit o sa vezi, e relax. Dar fiecare cu dorintele lui pt. copil. Pe mine nu m-a deranjat postarea ta ci faptul ca multi pun toate concursurile in aceeasi oala, ori nu e asa. Si daca el nu vrea, nu se simte in regula, normal ca nu-l presez sa mearga. Mie mi se pare buna competitia la copii, poate sint eu mai incuiata cine stie...

      Ștergere
    3. Bai, relax e bine pentru ca omul fara relax nu face nimic! Daca mergi la scoala in sila si ura si esti batut sa tragi la jug n-o sa ajungi niciodata sa fii un mare inteligent. Hai sa ne gandim la IT-istii geniali care pleaca de aici. Sunt ei misto pentru ca sunt IMPINSI de la spate sau pentru ca au pornit de la o PASIUNE??? O pasiune, un ceva care te aprinde, care-ti PLACE foarte mult si pe care vrei sa-l inveti. Asa e bine si logic sa fie ca sa ajungi sa ai cele mai bune rezultate.

      Ștergere
  5. Imi amintesc perfect postarea ta si stiu ca atunci cand locuiam in tara ma revoltau concursurile astea cu hei-rup-ul si spiritul de turma in care se defila.Parintii erau atat de blazati (unii) si atat de snobi (cei care,stii tu genul,si-ar trimite copilul la absolut orice curs-concurs de pe planeta) incat nici macar nu isi puneau intrebari normale cum ar fi ''unde se duc banii'' (sumele erau absolut enorme) si ''la ce ii foloseste asta copilului meu,pe termen scurt sau lung''.
    Comentariile anonimului de mai sus ma lasa fara replica,consider ca orice argument este inutil.
    Cand am citit in presa faza cu frauda n-am fost deloc surprinsa dar m-am gandit instantaneu : ''ai citit,Alexandra?''
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))) da pai foarte multa lume mi-a zis ieri ca s-a gandit la mine... si asta spune multe. adica foarte putini oameni si-au pus intrebari si au ridicat in mod public problema acestor milioane de euro dusi in buzunarele unora pe carca sistemului de stat si a parintilor. da' na, cu oameni ca anonima de mai sus nu te miri. asa cum nu te miri ca alaltaieri erau 50% inscrisi la ora de religie si aseara 88% :))))) (s-a dat o noua lege si trebuie sa ceara religie cei care vor nu sa ma cer eu afara!)... cu o astfel de educatie bazata pe "competitii" la care toti iau 10 si "crede si nu cerceta" eu zic sa nu ne mai miram ca Romania nu evolueaza. :)))))))

      Ștergere
  6. imi palce de voi ca sinteti foarte sigure pe ceea ce spuneti, nu aveti dubii, dileme! Eu va urez succes in scolile din afara unde toti iau premiu si calificative bune. Si ajung in cele din urma casier(a) la Tesco...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca esti Anonim ai impresia ca e ok sa jignesti, da? Eu n-am dubii cum ca sistemul de invatamant din Romania e PROST. Cand am terminat eu liceul, in 98, era ok. Era cu munca si cu premii REALE! Era cu Olimpiade, poate ai auzit de ele, era cu promovare sau corijenta. Tu zici o tampenie cat tine de mare cand eu discut despre niste "concursuri" la care TOTI IAU 10! Daca citeai postarea din link ai fi aflat cum a venit la scoala noastra tabelul cu copiii PRE-PRINTAT de la Asociatia cu pricina, cu toate numele si cu 10 la toti! :))))))))))))))) Casier la Tesco? Pai e mai bine ca somer in Romania! D-ala cu diploma, cu multi ani de scoala! Sau poate in nesfarsita ta naivitate ai impresia ca rata somajului din Romania e data doar de cei aflati "IN PLATA" asa cum vi se spune la stiri :)))))) Ignorant much, Anonimule?

      Ștergere
  7. Si in Germania exista concursul Kanguru la mate si am primit hartie acasa cu detalii despre concurs si DACA putem platim 2 euro. NU era obligatoriu. Eu am platit si nu se primeste chitanta. Concursul e doar de la clasa a 3-a in sus. De alte concursuri in clasele 1-4 nu am auzit.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai jnapanii au copiat si ei de undeva dar n-au stiut cum. La noi "concursurile" incep de la clasa zero si daca nu ma insel prea tare a fost si la gradinita unul! :))))

      Ștergere
  8. kanguru e pornit din Australia. Banuiesc ca aia n-au auzit de mamicile nemultumite de la noi, ca s-ar fi oprit magarii cu astfel de practici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Nu vad ce conteaza un nume (care la noi e Cangurul cu C din cate stiu eu) atata vreme cat la noi reprezinta un furt si o porcarie.

      Ștergere
    2. Sunt si la gradinita, am vazut eu afis. Inclusiv la religie " Micul crestin" :)) paid romanii sunt lacomi si cu dorinta de imbogatire rapida si daca au gas it acest teren fertil am parintilor care nu au incredere in copil, in capacitatile sale si au nevoie de diplome sa le ateste minunatia lor, atunci au venit cu solutia: Fraierii platesc, noi le print am diplome:))

      Ștergere
  9. Intr-o tara normala, pentru orice ban pe care il dai primesti chitanta. Chiar si daca e donatie de exemplu, tot se atesta faptul ca ai donat suma "x" de bani cu scopul cutare. Presupun ca exemplul pe care am sa-l dau mai jos o sa para elucubrant pentru majoritatea parintilor din Romania, obisnuiti sa-si dea banii fara sa intrebe unde se duc si pe ce... Cu ocazia Pastelor care se apropie, scoala noastra in parteneriat cu "Save the Children" strang bani pentru... capre (care capre vor fi achizitionate in tari unde e nevoie de ele, pe principiul ca nu-i dam peste omului flamand ci ii dam undita si il invatam sa pescuiasca :-) ). Bine, asta e doar tangenta, unde voiam sa ajung de fapt e scrisorica pe care am primit-o acasa si care spune aproximativ "Daca doriti sa donati ceva, orice, pentru proiectul cu caprele, ne cerem scuze dinainte pentru ca nu va putem oferi o chitanta, toti banii stransi se duc la asociatia "Save The Children". Daca aveti nevoie de chitanta ei sunt cei care au sa v-o trimita, va rugam contactati-i pe ei direct. Cu scuzele de rigoare, bla, bla..." Si pentru ca am participat de zeci de ori voluntar la situatii si centralizat date si bani cu diverse ocazii la scoala, stiu exact cat de transparent e procesul. Deci cum spuneam, nu exista nici o instanta in care sa nu primesti chitanta, chiar daca procesul e mai alambicat si logistica mai mare. In definitiv sunt banii tai, ai dreptul sa stii unde se duc si ce se intampla cu ei. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai romanii au ca "normalitate" fiscalitatea la negru. Nici unul din parintii aia nu s-a intrebat o secunda "wait, de ce dau eu bani la un concurs in scoala de stat care e gratis?". Eu m-am intrebat si asa am aflat cine organiza de fapt mizeriile alea. Si-s 2 milioane de elevi in Romania, fa tu calculele! :) "Ce-are domle, ca nu saracesti cu 12 lei"... Tampitilor, 12 lei inmultit cu 2 milioane!

      Ștergere
  10. http://www.obiectivdesuceava.ro/local/evaziune-de-314-mil-euro-si-spalare-de-bani-cu-concursuri-scolare-perchezitii-in-capitala-si-sapte-judete-ar-fi-vizata-asociatia-care-organiza-concursul-arhimede-si-care-ar-fi-incasat-taxe-de-pa/ Na ca s-a pus ANAF-ul si pe organizatiile astea care se imbogateau pe seamana spiritului de competitivitate al parintilor

    RăspundețiȘtergere
  11. Capo di tutt'i capi
    ALEXANDRESCU PETRUŞ Inculpat - Asociatia Arhimede
    si mana lui dreapta
    ALEXANDRESCU GEORGETA Inculpat - Asociatia Arhimede
    Numar unic dosar: 47190/3/2015
    Secţia I Penală : infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005) art.9 al.1 lit.a şi b şi al.2 Lg.241/2005 cu apl. art.35 al.1 C.P.;art.295 al.1 C.P. rap. la art.308 C.P., cu apl. art.35 al.1 C.P.;art.301 C.P. cu apl. art.35 al.1 C.P., toate cu apl. art.38 C.P.
    To Be Continued ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai le doresc multa puscarie. Unde vor scrie repede 43 de carti pe ora si se vor mantui!

      Ștergere