marți, 16 decembrie 2014

Politetea

  Evident nu e ceva inascut. Ma-ta ar fi trebuit sa-ti zica de cand erai foarte mic cum ca "nu punem, Goie, mama, dulceata in galosii lu' duamna, ca nu e fromos!". Sau ceva asemanator, dupa caz. Probabil sunt eu mult prea demodata la cap, probabil ca sunt lucruri pe care n-o sa le inteleg niciodata la oamenii de care ma impiedic zilnic pe strada, in trafic si in autobuze. 

  Azi in troleu. Nu-i asa ca a inceput sa va placa cum povestesc eu din troleu? Da' acu ca am abonament gratis...sa te tii distractie! Ma urc incetisor dupa ce toti gibonii se inghesuie la usile inchise ale vehiculului FARA sa lase loc pentru cei care coboara. Pana si cel mai prost dintre cei mai prosti tarani crescuti la coada vacii, cand ajungeau la oras, erau instructati: intai coboara pasagerii apoi se urca doritorii. E simplu. Pe vremuri erau si usi dedicate, nu mai e cazul pentru ca orice lucru bun sau util dispare in Romania sub negura timpului. 

  Deci vitele se inghesuie ca si cand ii asteapta cineva cu sorici proaspat gratis inauntru. Pomana porcului in troleu. Cu tzuica! Evident nu e nimeni cu sorici, e doar un troleu. Dezamagiti fiind, incep sa se arunce disperati catre scaune. La propriu, o domnisoara mi-a plonjat azi pe langa urechea dreapta si era cat pe ce sa-si propteasca moaca in primul stalp din cale. Care nu era al boifriendului din dotare...Care, atentie, urcase inaintea ei si se repezise masculin sa ocupe locuri. 

  Practic a fost asa ca o bataie tineret-babe. Una a dat cu bastonul si cred ca nu era una din babe. Sau poate era, ca in invalmaseala aia nu puteai sti. Ce e frumos e ca eu discut despre un troleu gol. Maaaare si gol. In care eram doar eu si au urcat cativa disperati. Felul in care au urcat prin imbracire m-a lasat muta. Felul in care domnisoare de 15 ani cu unghii de plastic se aruncau pe scaune inaintea babelor si apoi radeau multumite m-a facut sa imi doresc sa le ofer o corectie fizica. Ah, n-avem voie sa batem minori...pacat...

  Zilele trecute cand o duceam pe Mara la scoala, intr-una din statii a urcat un cuplu in varsta. El era cu ceva atac cerebral si practic nu statea in picioare nesustinut. Ea era doar sotia lui la fel de batrana ca el. Am dat drumul la copil, am ajutat la aburcarea domnului in autobuz si apoi m-am uitat in jur. O doamna la fel de batrana ca ei s-a oferit sa dea locul, dar era prea departe, omul ala nu putea merge pana acolo pentru ca pana ajungea treceau cele doua statii pe care le avea de mers :))). Drept in fata lor, pe scaun, un individ de 30 de ani, inalt de 2 metri...se facea ca nu vede. Sau poate era orb si lasase bastonul acasa. 

  M-am uitat la el si m-am gandit (din nou) ca sunt cu Mara si nu pot sa ii zic vreo doua. Nu-i vorba ca mi-e frica de bataie, da' nu vreau sa mi-o iau cu copilul de fata :)))) Pentru ca e clar ca trebuie sa fii un soi special de nesimtit ca sa faci asa ceva asa ca de la unu' d-asta ma pot astepta la orice. Sau sa vezi o gravida cu sapte plase in mana si sa stai ca o vaca pe scaun. Femeie fiind! Aleia i-am zis! Era una foarte intepata care la fel, se pare ca avea orbu' gainii si n-o vedea pe biata gravida ca mai are putin si se pravaleste...I-am zis "doamna, probabil dumneavoastra n-ati fost gravida si nu stiti cum e, dar va asigur ca doamna de aici ar trebui sa stea mai degraba jos decat noi astialaltii"....Da stiu, e urat sa atragi atentia unuia ca-i nesimtit...Le propun sa nu mai fie!

  Politetea practic nu mai exista. La magazin, daca vanzatoarea are sub 60 de ani toti o iau cu "da-mi si mie"...Ok, englezii nu au pluralul de politete dar romana il cam are. Si deh, cand e o norma atat de veche si de inradacinata si cand acelasi om o foloseste cu toti ceilalti pe care nu-i percepe ca fiindu-i inferior..e cam de cacat. Da' aia e "doar" o vanzatoare... asa ca ne permitem. Fara "buna ziua", fara "va rog" si mai ales fara "multumesc". E peste demnitatea lor...

  Iar in Suedia doamne de 70 de ani mi-au tinut usa sa nu ma loveasca din spate pe cand ieseam cu copilul. Si nimeni nu spunea "da-te la o parte" apasand pe claxon. In Ploiesti in secunda in care traficul se opreste din vreun motiv toti pun mana pe claxoane. Si toti se enerveaza. Nimeni nu lasa pe nimeni sa treaca. Sunt mandra posesoare de sot care zice mereu "sa-l lasam si pe nea Caisa asta sa se duca, ca nu ne costa nimic"...Si de fiecare data il iubesc pentru asta. Pentru ca nu-l costa nimic sa stea trei secunde sa mearga vreun ametit care a gresit drumul sau vreun nefericit care da sa intre in bulevard de pe vreo straduta. 

  Romanul e atat de taran incat in capul lui "politete" inseamna sa pupe mana vreunei doamne cu care face cunostinta. Ca si cand mi-as dori sa ma linga vreunu' pe maini prima data cand il vad. Cu sau fara mustata. Cu mustata e clar mai rau, dar cu mustata e mai rau orice, sinceri sa fim....Asta au ei in cap, ca tre' sa pupe mana si sa zica "sarumana" la duamne. Si dupa aia se urca in troleu si pentru ca nu-s niste duamne interesante si nici bunicile lor personale, se uita gales pe geam si se fac ca nu vad nimic in jur. 

  Copilandrii astia care se reped sa ocupe scaune...n-or avea scaune la ei acasa? Cine i-o fi crescut? Ma uit la ei si multi au haine de firma, multe-s duse la "salon" ca suvitele alea nu i le face ma-sa in baie... Cine i-o fi crescut nene? Cum sa fii atat de prost crescut incat sa faci asa ceva? Si nu, nu-s batrana, eu asta credeam si cand eram de varsta lor...Doar ca atunci era cate unul mai breaz care facea dume d-astea...Acum sunt multi, prea multi. Prea se apropie de "majoritate". 

  Politetea se invata. De mic. 

17 comentarii :

  1. Ai sa razi, intradevar engleza nu are pluralul de politete... dar are ceea ce e tradus de absolut toti copiii de emigranti/expati: "As putea va rog sa am un/o... ?!" E distractia noastra de pe lume, traducerea mot-a-mot a lui "Could I please have...?!", majoritatea vorbitorilor de limba romana corecta fac alergie la exprimarea asta, dar zau ca e mult mai politicoasa decat echivalentul din Romania cu "da-mi si mie un/o..." Sa vezi ce socant ti se pare cand ajungi in Romania dupa niste ani in Canada, tara de care se face misto intensiv ca e prea politicoasa, la noi s-au nascut anecdotele cu "ma scuzati ca v-am calcat sub talpa"... Si sa dau explicatii copiilor de ce lumea e atat de nesimtita acolo spre deosebire de cum sunt oamenii la ei acasa... Aici fiu-meu m-a auzit claxonand cred ca de vreo trei ori in total si m-a intrebat de fiecare data socat ce s-a intamplat de-a trebuit sa claxonez...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ma dar "could I please have" e una fata de a il lua pe ala la per tu direct...Si cu claxonul asa e, am stat 5 zile in Suedia si s-a claxonat de 3 ori...si jur ca linistea aia din trafic m-a afectat la modul ca atunci cand s-a claxonat am sarit in scaun de spaima...Mie imi e teama cu masina iar claxoanele imi amplifica asta din cauza ca stiu in capul meu ca ar trebui sa fie pentru PERICOL. Acolo era liniste pe strazi, toate cele 3 claxoane au fost in Malmo, un oras mai maricel cam cat Ploiestiul asa...in rest nimeni nu claxona! Toti asteptau cuminti, mergeau cuminti si se simteau ok pe strazi :)

      Ștergere
  2. Deci nu te lua de traficul din Ploiesti, ca te invit in Bucuresti. In special in perioada asta. Sa vezi cum intra spiritul Craciunului in toti si-s basicati daca nu pleci cand se face verde in secunda 0, iar daca nu-l lasi pe unul sa depaseasca o coloana de masini (doar aia stau la rand de prosti) pe linia de tramvai, e tragedie. Partea buna este ca fiind de cele mai multe ori cu copilul in masina, sunt zen. Si zambesc. Si mitocanii turbeaza si mai rau! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Alina, de aia unii au ales sa se intoarca inapoi in provincia lor...nu vreau sa stiu cum se circula inainte de Craciun in capitala. Si nu pricep unde se duc toti gramada asa inainte de Sarbatori, sa ma pici cu ceara! Si claxoane am inceput sa aud si in secunda dinainte de a se face verde! E un nou record!

      Ștergere
  3. deci articolul tau vine la fix dupa o iesire in oras cu autobuzul ieri. cum stateam eu in statie cu spatele la sensul de mers zgaindu-ma la panou sa vad la ce ora vine, m-a claxonat autobuzul, sa-mi atraga atentia in caz ca vreau sa urc. draguuus :) (aici nu opresc in statie daca nu le faci semn) si tot draguuus a fost ca la iesirea dintr-un magazin, incercand sa transfer in rucsac niste manusi-crocodil pt copil, le-am scapat pe jos, un adolescent care trecea pe acolo, le-a ridicat, mi le-a dat si mi-a zambit :) da, politetea se invata, acasa si la scoala. ieri astea s-au intamplat in Olanda... in Bucuresti mi s-a intamplat, gravida in 8 luni, 80 kile aveam, sa ma roage la metrou o baba sa-i car doua sacose de rafie!!! i-am spus ca nu pot, multumesc si s-a uitat in scarba la mine :))) well... si cate certuri de metrou a iscat burta mea... oameni nesimtiti care nu se ridicau, oameni care le atrageau atentia, de-mi venea mie sa o iau la fuga...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Ma si speriasem de atata politete si apoi am citit Olanda si m-am relaxat! :))))

      Ștergere
  4. Eu folosesc pluralul de politete pentru orice biped cu aparenta de la 14-15 ani in sus. Si ma calca pe nervi folosirea singuralului de catre absolut orice si de regula persoane carora nu le-am permis expres acest lucru. In week-end chiar am avut un pic de show cu ceva verisoara indepartata venita sa ne ajute la oaresce, ca ea e mai tanara ca mine ( fir-ar!) si de ce nu folosesc singuralul. In acelasi timp fi-su de 7 ani n-a auzit de existenta cuvintelor "te rog" si "multumesc".
    In metrou parca e un pic mai bine, calatorilor si se permite cat de cat sa coboare si lumea parca nu se calca chiar pe cap pt un loc pe scaun. Sau sunt eu prea zen ca sa vad tot. Ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot sa zic ca ma deranjeaza cand ma ia cineva cu "tu" insa ma deranjeaza cand aud pe cineva vorbind asa cu persoane pe care le desconsidera: vanzatoare, florarese, oameni din piata. Pentru ca vorbesc asa doar cu ei, cu altii sunt "politicosi" nene...cu aia pe care ii percep ca fiind "mai buni"...

      Ștergere
    2. sincer, ma mine ma enerveaza sa fiu luata la "per tu" de catre oricine :) (vanzatoare nu conteaza de unde, taximetristi, etc si, asta e situatia, rar de catre persoane cu un anumit statut social/educatie, etc), persoane carora eu ma adresez la persoana a doua plural. (ma adresez asa inclusiv femeilor de serviciu, de la bloc, de la job, nu conteaza; mai am un pic si folosesc pluralul si cu copiii pritenilor, de maxim 7 ani, copiii, nu prietenii). folosesc obsesiv pluralul. in schimb toata lumea se fasoneaza si intreaba daca sunt d-na sau d-ra x-ulescu. (cand ajungem la schimburi de nume; in general in relatii pt job). care-i faza frate?! cu ce ma schimba ca persoana/abilitati/cunostintele din capul meu/responsabilitati saiba de pe deget. nici nu ma vezi, cel mai probabil nici n-ai sa ma vezi vreodata in persoana (ca sa zici ca vor sa stie dc au vreo sansa; ca sa nu mai zic ca sunt si multe femei care intreaba). pe mine una nu ma deranjeaza nici d-na nici d-ra.
      in ceea ce priveste adresarea la singular, o singura persoana s-a sesizat (dupa ce am continuat sa folosesc persoana pluralul), si-a cerut scuze, si a trecut la formula de politete. acu' vreo 2 ani, o asistenta medicala, la urgenta.
      ca chestie: in zona de unde se trage tatal meu exista un soi de pronume de politete pt copii; se foloseste in general (cel putin asa mi s-a spus) pentru copiii acelor persoane adulte fata de care vorbitorul are mai mult respect decat pt altii (o ruda mai in varsta sau cu un anumit status in familie, un medic, etc): "talica"- ambele "a"-uri cu diacritice, ca in "cana". :)
      ady

      Ștergere
  5. Adevarul e ca povestile cu troleul sunt preferatele mele ;))).
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici la Cluj nu e mai bine. Dimineata ma duce un coleg la serviciu cu masina, dar dupa-masa tb sa iau un autobus. Deci eu nu inteleg o treaba. Ok,te-ai suit un autobus. De ce tb sa stai langa usa?Langa usa de obicei e inghesuiala mare, iar pe la mijloc e aproape gol. Si nimeni nu se shinchiseste sa se miste, ca ei la "prima coboara", adica peste vreo 3 statii. Si unii care ar mai urca si ei saracii de la statiile urmatoare, nu mai urca ca nu mai au unde. Si eu daca ii rog, cu adresarea "mergeti va rog putin mai incolo, sa urce si cei din statie!", unii se uita la mine si nu fac nimic, altii maxim un pas.Cand ajungem in centru si tb sa coboram, feresca sfantu. Nu ai pe unde sa cobori ca cei care tb sa urce se urca deja in autobus sau sunt cerc un jurul usii de nu ai pe unde trece.Jur ca imi vine sa-i bat pe toti.Zilnic. Zici ca sunt prinsi cu cuie si nu se mai pot misca de acolo.
    Intr-o zi, o mama cu o fetita (5-6 ani cred) vroia sa uce in autobus. O baba i-a taiat pur si simplu fata fetitei, s-a urcat si fetita zicea "nu pot mami sa urc, nu pot!".Mi-a venit sa ii dau una la baba.A vazut fetita, dar a ignorat-o total.
    Deh, aventuri de Cluj. Au impresia ca se gata slanina in fiecare zi.Macar m-am mai racorit aici la tine pe blog.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))))) Maaama si muntenii au impresia ca in Ardeal e mai civilizatie. Iaca pozna! :)))

      Ștergere
    2. oaaaa, ai pus punctul pe i si pe j, si pe ce se mai pun puncte. aia care incremenesc in fata usii/scarii autobuzului/alt mijloc de transport in comun desi coboara la a tzshpea statie reusesc mereu sa ma scoata din starea mea de zen.
      ady

      Ștergere
  7. Acum 6 ani insarcinata în 6 luni eram în tramvaiul 41 şi stăteam în picioare în fata unor domni care vorbeau între ei ( oare e însărcinată ?să-i dăm un loc? ) în cele din urmă cred ca au decis ca sunt doar grasă ca nu s-a ridicat niciunul . însă la aproape 5 ani diferenţa, la a două sarcină aproape de fiecare dată era câte cineva care îmi oferea locul, şi în general erau din categoria tinerilor (nu Vb de liceeni, ei sunt o specie aparte , îi înţelegem). Aşadar, there is hope!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca tot mi-ai adus aminte de claxoane, hahaha... https://gainile.wordpress.com/2010/12/15/romanii-si-agresivitatea-la-volan/

    RăspundețiȘtergere