sâmbătă, 14 aprilie 2012

Tagui-mi-as ouale

   Da, stimati cetateni, a venit iar Pastele. Da, da, ala cand cica a inviat un nene. Din morti. Adica chiar s-a sculat si si-a vazut de treaba lui in continuare. Eu una  nu cred asta, dar ii pot respecta pe cei care o fac. Insa ii respect pe cei care o fac cu adevarat, in adevaratul sens scris in cartea aia mare si groasa cu coperta neagra si fara poze.
  Nu, nu cred ca cei care se bulucesc diseara la biserica pentru a "lua lumina" se duc acolo din milostenie. Eu cred ca 99 la suta din ei se duc pentru ca le place sa stea la coada. Asa i-a invatat tot un  nemuritor, unu' care desi a fost impuscat se pare ca va dainui vesnic in mentalitatea romanului.
  Eu nu cred in Dumnezeu. Sau in vreo entitate care sta deasupra noastra si ne urmareste. In era descoperirilor stiintifice si medicale m-as simti naiva sa imi imaginez ca a pocnit un nene din degete si a aparut un om. Am vazut oameni pocnind din degete si a aparut un chelner. Da' venea de la bucatarie nu din neant. 
  Daca as crede in ceva, orice, n-as face-o prin institutia numita "biserica". In special prin cea ortodoxa. As face-o la mine acasa, in liniste, cu perdele trase, in sufletul meu. Biserica face un singur lucru: profit. Bani. Multi. Asta a facut dintotdeauna si pentru asta a fost inventata. Si nu, nu de catre Dumnezeu ci de catre niste oameni mai destepti ca media care demult, cu mii de ani in urma, si-au dat seama ca pot sa ii fraiereasca pe cei mai prosti ca ei si sa le ia banii si pamantul. Si mai ales, sa ii sperie. Sa ii tina in teama. Ba mai mult, eu cred ca au si intuit ca daca le taie accesul la proteine animale pret de multe saptamani pe an, astia o sa devina si mai batuti in cap decat erau. Pentru ca o sa se infunde cu cereale pana cand li se va face creierul covrig. 
  In ziua de azi ma uit la stiri si vad ca patriarhia a lansat "candela oficiala". Adica aia BUNA. Aialalta, luata de la altii, te trimite direct la dracu' in sistem de urgenta. Red code. 
  Sotul meu a avut un moment genial aseara si mi-a zis "Pai ori alea de iti vand ....pe centura, ori ala ca iti vinde lumanari, tot aia, tot o necesitate e. Ori tantica care aprinde lumanari pentru tutzu mare ca sa mearga ala mai repede in rai, ori camionagiul care ia leafa si zice "pai lu' ala mic nu ii iau nimic?" si se opreste si el la centura ca omu" Si a mai decis el, omul meu, ca lumanarile ar trebui sa fie gratis domnule, daca biserica ar fi pe bune. Da, stiu, el are  momente de naivitate copilareasca. 
  Pentru ca biserica in tara asta face un singur lucru: profit. N-am auzit de centre medicale deschise de ei, n-am auzit de scoli cladite de ei, n-am auzit de fapte mari de compasiune facute de ei. Am auzit de vreo cateva doar. Din zecile sau sutele de milioane de euro pe care il fac ei profit in fiecare an. Nu  ii vad implicati in comunitate, nu ii vad prezenti sa ajute saracii din comunitate, oamenii fara adapost sau altceva. Nu vad nici o cantina a bisericii unde sa dea de mancare zilnic. Nu saptamanal, ci zilnic ar trebui sa faca asta, la cati bani degeaba primesc. 
  Eu sunt un om bun. Cred cu tarie asta si imi invat copilul sa fie un om bun. Un om cu mila, cu compasiune, cu empatie. Un om care sa ajute alt om pe strada. Un om civilizat care nu arunca gunoi decat la gunoi. Un om care sa fie alaturi de cei apropiati atunci cand ei au nevoie de asta. Si asta nu ti-o da nici biserica nici frica de iad. Ti-o da educatia, aia sapte ani de acasa, care in ziua de azi din pacate s-au transformat educatie data de televizor sau mai stiu eu ce desene animate cretine. 
  Diseara, dupa marea milostenie a calcatului in picioare la biserica, veniti cu lumina aia acasa si ganditi-va de la Pastele trecut pana acum cate persoane in nevoie ati ajutat. Daca raspunsul e zero, atunci stiti ce aveti de facut anul viitor. Si nu, asta nu include taguirea pozelor cu oua pe Face Book si nici semeseurile care incep cu "Fie ca..." sau "Lumina..." Ai un gand bun de transmis zilele astea? Iti e dor de cineva? Pune mana pe telefon si suna-l. S-ar putea ca vocea ta sa faca cat o mie de semeseuri stupide. 

4 comentarii :

  1. :) Frumos indemnul tau! :) Sper sa il urmeze cat mai multi!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc Gena! Un Paste frumos si cald va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Personal consider diminuarea consumului de carne (desi nu prea mai seamana cu ce era carnea odata) ca fiind foarte benefica corpului, chiar si numai alea cateva saptamani pe an.
    In rest ... complet deacord, sustin absolut tot ce ai scris :)
    Hai sa mai umplem burdihanul, ca ni s-a dat voie ... :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Of, Andreea, daca iei calendarul la mana o sa afli ca saptamanile adunate de "post" (adica plus miercuri si vineri) se aduna in an ca fiind mai multe ca cele de ne-post...asta e o tampenie bisericeasca ortodoxa. Care a facut ca SOIA sa fie ceva dezirabil cand soia de fapt nu e ceva sanatos. :)

    RăspundețiȘtergere