vineri, 31 august 2018

Despre responsabilitate

  De duminica incoace sunt intr-un vartej de nervi. Nu ai mei, ai ei! Da, asta trebuia sa fie ultima noastra (adica a mea si a Marei) saptamana de vacanta. Planuisem eu multe, vroiam sa o duc cu trenul in niste orasele din apropiere, sa fim impreuna, sa mai chemam si ceva prieteni pe la noi... D-astea. Sa savuram ultima gura de aer cum ar veni. Dar! Ne-am blocat in matematici, iaca.

  Scoala secundara i-a creat adresa de e-mail, cont pe Google Classroom, i-au mai dat si niste parole pentru sistemul lor si alt sistem de matematica Hegarty Maths, ceva legat de Harry Potter, oricum la ea la scoala cea noua i-au impartit pe "case" si dracii d-astea. Asaaaa, si le-au dat o "tema" de vacanta. La engleza sa citeasca ce vor ei siiii la matematica trebuiau sa intre fiecare acolo si sa vada ce are de facut. Mbon. Asta a fost un an mega greu pentru ea, cu mega "examen", a facut fata toate cele, s-a dat peste cap. Dupa careeeee, a luat-o asa o relaxare maxima. Foarte bine. 

  Doar ca aici, dragii mosului, vacanta "de vara" a avut anul asta fix cinci saptamani si 3 zile. Nu ai cand sa te doara la pula de scoala! Cu doar o saptamana plecati de acasa, in rest am fost chiar cumintzei ca sa zic asa. Eu o tot intrebam ce are de facut la matematica. Ma si holbasem acolo in site pentru ca a trebuit sa ma discut cu aia de la scoala care ei nu-i dadusera acces. I-am facut rost de toate cele si am rugat-o. Am ruuuuugat-oooo, sa se uite acolo si sa imi zica cam ce ar fi de facut si daca are nevoie de ajutor. Am vazut in Google Classroom lista de capitole, da' n-am intrat si in Hari Poteru' vietii sa vad acolo ce e. 

  Duminica m-am cam repezit la ea sa intre acolo si sa imi zica si mie ce are de facut (a o suta oara!). Si, dupa ce mi-a zis, din nou pe un ton foarte rastit, ca ceee, ca ea o sa faca tema atunci imediat, in ultimele doua zile (dubioasa schimbare de situatie pentru ea care pana acum o facea instantaneu ba chiar se lamenta daca ii ziceam ca poate sa mai astepte), ea stiind cum sunt temele la scoala primara... Iaca pozna! Acolooo, Hari Poterasu' ne-a lovit cu bagheta magica grav de tot. Ne-a rupt. Sute de quiz-uri cu zeci de intrebari. Practic mii de "probleme" la matematica. Scoala secundara. Bai, nu stiu daca mai traieste jegul ala de Teodorescu din generala mea da' cred ca ar fi mandru, jur! :))) Glumesc, ala era o scuza jenanta pentru ideea de profesor in lumea asta. 

  Perversiunea totala este aia cu responsabilizarea omului. Ha! Li s-a scris acolo sa faca "cat mai multe posibil". Sau "cat de multe puteti". Asa isi alege tara asta oamenii aia care vor lucra la Mec Duonald fata de aia care vor merge la Universitate. :)))) Problema e ca la 11 ani astia nu-s prea responsabili asa de capul lor si de unde Mara era mama responsabilitatii pana acum... acum, trezita in fata unei sume de munca egala cu Sisif calare pe melc, a avut un soc total si se tot agata de cuvintele alea care ii dadeau "voie" sa nu faca tot posibilul ei de elev. Ha! Serios?

  Sa spunem doar ca am anuntat-o ca acel "cate puteti voi" se aplica perfect si acum in ultima saptamana. Si ca de duminica incoace si-a petrecut fiecare zi de dimineata pana seara facand asta. Glumesc, printre urlete a apucat asa vreo cateva ore pe zi de munca reala. Si a trebuit sa o faca asa cu urlete, zbierete, crize de isterie, negocieri si alte asemenea. Pentru ca, asa cum i-am explicat, asta e treaba ei, asta e jobul ei, asta e responsabilitatea ei si pentru ca cu ce se va prezenta luni la scoala va fi imaginea ei. Si gata. A racnit patru zile, azi a fost chiar zen si a vazut ca poate sa lucreze mult mai bine daca se calmeaza si nu se mai lameteaza ca la telenovele. Imi tot striga ca nu e corect ca ea nu mai are vacanta. 

  Nu e corect. Nu e corect ca nu a verificat ce are de facut cand eu am rugat-o sa faca asta de sute de ori in ultima luna. A gresit. N-are nimic. Nu e o problema. Dar acum o sa munceasca o saptamana sa incerce sa repare greseala. N-are nici o sansa sa termine dar are sansa sa invete ca daca are ceva de facut trebuie sa faca, ca daca eu o rog sa verifice ceva trebuie sa faca asta. Si sansa sa afle ca ce poti face azi nu tre' sa lasi pe maine. Ca nu vine fucking Zana Maseluta sa-ti rezolve. Amin! 

  Si, nici o greseala nu e ireparabila, asa cum mi-a zis mie mama mea cand eram eu foarte tanara. Mi-a zis ca singura chestie ireparabila e moartea, in rest totul e ok :). Asa ca acum a reparat micutza si inca o sa mai repare si zilele urmatoare. E ok sa gresesti dar trebuie sa muncesti ca sa incerci sa repari greseala.  Pe cat se poate. Responsabilitate. 

PS: comentariile au fost reparate. Puteti sa prestati!
  

14 comentarii :

  1. Ce sa mai zici.... al meu e la facultate, si eu inca mai astept momentul cand nu o sa mai amane absolut orice are de facut pe ultimul moment posibil. El deocamdata, fiind in facultate, lucreaza de acasa, un fel de juma' de norma, pe baza de proiect saptamanal. Adica oamenii pt care lucreaza ii dau lunea ce are de facut, si pana lunea viitoare dimineata trebuie sa fie gata. cine credeti voi ca isi petrece 24 de ore muncind non-stop, de duminica de la 9 dimineata, pana lunea dimineata, ca sa recupereze ce nu a facut toata saptamana? Si nu e exceptie, e regula, o tine asa de vreo juma' de an....
    M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ea niciodata nu amana si de obicei era obsedata sa afle si sa faca. Dar acum i-a dat eroare :))

      Ștergere
  2. Sper pentru voi sa fie doar o scapare din partea Marei. Fiindca se apropie varsta aia de "je m'en fishe". Nu-mi povesti ca e super responsabila de obicei, ca stiu cum e... Te trezesti deodata in urmatoarea etapa. Fara prea multe semne de schimbare prevestitoare. Bine, conteaza extraordinar de mult anturajul. Cel putin eu asa resimt la Maria. Intr-o lume civizilata ca a voastra nu cred ca m-as fi confruntat cu treaba asta. Sau ar fi fost la nivel mult mai mic. Va imbratisam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ea e mereu obsedata sa stie si sa faca repede ce are de facut. Dar acum a fost mult prea obosita la terminarea scolii si da, e si etapa in care zice NU cand eu o rog sa faca chestii. Trebuia sa racnesc mai tare sa se uite acolo :)))

      Ștergere
  3. Haide mai, give her a break! :))) E ok sa te je m'en fiche cateodata, sincer imi pare rau acum ca nu m-am je m'en fiche de mai multe ori.

    Daca imi pare rau de ceva de cand eram mica, e ca am facut asa de putine chestii si asa de multa matematica si teme. Incurajeaz-o sa invete franceza, sa se inscrie la un book club, sa gateasca, sa faca experimente, sa incerce programare si robotica, sa exerseze sah, sa cante la pian, absolut orice. Da-o naibii de matematica. O faci cand iti place si gata. Au trait ei oamenii si fara matematica, vorba lui Creanga.

    Sa vezi dezamagire cand va merge la scoala, si stupoare, nimeni nu o sa-i zica nimic de problemele alea, nici de lauda, nici de rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O face cand ii place? Serios? Nu e vorba de matematica, de materia in sine, e vorba de un principiu. Avea ceva de facut si nu a facut. Si nu, nu e asa, la scoala vor primi puncte pentru ce au lucrat, aici nu e Romania, fiecare tema iti aduce beneficii. Sau dezavantaje. Ca fiecare task de la scoala dealtfel. Si revin, nu e vorba de matematica. Franceza va face la scoala, de gatit gateste, experimente va face la stiinte. Fiecare isi are locul ei. Este vorba de principiul in sine.

      Ștergere
  4. Disclaimer: mie imi place sa imi spun parerea si sunt si cam incapatanata, dar mereu cu bune intentii. :)

    Ce beneficii iti aduce o tema? Cateva puncte in plus fata de colegul? Asa si tu ai niste filme vazute in plus, o bratara noua insirata sau orice ii place unui copil sa faca. Plus ca la varsta ei ai plasa de siguranta. E un moment bun sa cazi, sa vezi pe pielea ta ce se intampla cand faci si cand nu faci lucruri.

    Altfel o sa astepti mereu sa fii motivat de altii. Sa iti iei startul de la ei si nu de la tine. Sa te impinga ei de la spate.

    Altfel nu o sa pui o limita cand ceilalti vor vrea sa te impovareze prea mult. Foarte bine, are dreptate, e o sinceritate naturala aici, de ce e vacanta daca muncesc ca in timpul scolii?

    Eu zic ca e ok, si ca o sa vezi ca aceasta atitudine nu se va regasi si in timpul scolii musai. Pur si simplu vrea si fata o vacanta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai fata vrea vacanta si are insa profesorii au decis ca ei trebuie sa faca niste chestii si in vacanta. Ca na, asta inseamna scoala pana la urma. Si chestia e ca daca o lua din timp era rezolvabila si la cum e programul ala ar mai fi si invatat niste chestii pe care nu le stie. Se uita la filme tot timpul, face arts and crafts de ma ia capul, sta in jacuzzi pana moare. Ok. Dar avea de facut si chestia asta. Care ii aduce beneficii ca nu e o tema romaneasca absurda, poate invata acolo in programul ala, isi improspateaza chestiile uitate... Mna.

      Ștergere
  5. Mie mi se pare ca vacanta asta si-a incarcat bateriile, la propriu. Deci copilul a fost sincer obosit psihic pana la refuz (ai spus ca a avut un an extrem de greu si inteleg perfect cum e), nu stiu cum naiba se traduce in romaneste "exhausted" dar probabil de aia a "zacut" si nu s-a urnit toata vara (psihic vorbesc). Faptul e consumat acum, o inteleg ca si ai mei daca trebuie sa faca ceva la care nu-i trage atza, intai trebuie sa-si faca ei programul, sa se planga, sa-mi spuna cat de "not fair" e treaba si asa mai departe, pana le atrag atentia ca daca taceau erau cu treaba pe jumatate facuta deja. E si varsta, cred. Nu varsta de je m'en fiche, dar varsta la care stie ca exista si alte chestii cu care sa-ti ocupi mintea si timpul pe lumea asta :-D Bafta si spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frate, a fost obosita dar a si refuzat sa intre in cacatul de program sa vada CE anume are de facut. Eu o tot intrebam si ea se rastea ca o sa faca ea :))) Acu zice ca nu mai vrea, ca nu mai poate, ca etc. Ghinion, tre' sa mai lucreze oleaca. Aia e.

      Ștergere
  6. Are dreptate fata, ori e vacanta, ori scoala. Zic si eu, cea care le-a dat lectii de facut copiilor pe timpul vacantei (nu scoala), si ei au protestat nefacandu-le ("Mama, ori e vacanta, ori scoala!").
    Cam asta e pe la noi in Canada.
    In schimb, am intalnit niste fetite care invatau in Italia si erau suparate ca aveau lectii de facut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu i-am dat eu nimic, scoala i-a dat! Nu eu! Eu n-am treaba cu d-astea. Dar daca scoala iti da tu trebuie sa faci, ala e jobul tau. Dovada e ca in prima zi de scoala au primit... tema la matematica! :)

      Ștergere
  7. Pe aici scoala e cam apa de ploaie. Anul trecut nu a venit fiu-miu cu nicio tema pt acasa (clasa a 7-a).
    Din ce povestesti tu, se face scoala serioasa pe acolo pe la voi. La noi in Canada... asa mai usor, depinde in ce scoala sau cu ce profesor nimeresti. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Cristina, depinde de scoala si de profesor. Si aici le-au spus copiilor in vacanta doar sa stea pe afara cat pot si in rest sa citeasca la greu, dar teme propriu-zis nu le-au dat. In schimb in timpul scolii sunt, dar sunt in cantitati rezonabile si de cele mai multe ori teme faine. Tot Canada :-) (Kitchener, ON)

      Ștergere