sâmbătă, 2 septembrie 2017

Coperți pentru caiete. De ce?

  De ce Romania face copertariada in fiecare septembrie? In primul meu an de scoala, prin cretacic, tin minte cum m-am dus cu mama la ceva magazin sa cumpere "pentru scoala". Este una dintre cele mai puternice amintiri din copilaria mea, una care ma bantuie si azi, imi era atat de frica de ce urma sa se intample, toti adultii ma amenintau ca "gata, acum O SA MERGI LA SCOALA", ca si cand viata mea s-ar fi terminat. Magazinul era mare si plin de lume, am stat mult la coada si mama a dat niste bani pe o tona de chestii de neinteles pentru mine.

  Lumea ma impingea, se pare ca nu erau destule coperti sa se ajunga la toata lumea, sau ceva, aer prea mult nu era in libraria cu tavan inalt, un soare urias batea prin ferestrele enorme. Coperti pentru caiete. Ok, intelegeam de ce imi trebuie caiete, creion, stilou. Nu intelegeam ce-s alea coperti si la ce ne trebuie. Acasa, mi-a explicat mama ca a luat doar cateva pentru ca erau "nesimtit de scumpe" asa ca deja am stiut ca am ajuns in alta epoca, mama nu injura, ma uitam la ea cu ochii beliti si tot nu pricepeam. Dupa ce mi-a aratat ce facem cu ele, si anume stricam frumusetea de "dizaintz" (daca nu stiti filmuletul cu emigrantul in SUA, imi pare rau, cautati-l!) de caiete romanesti comuniste. De ce? De ce, am intrebat eu uimita? Daca el, caietul, asa e facut... de ce facem asta? 

  Asa trebuie, asa vrea tovarasa. A mai mormait ea ceva printre dinti despre tovarasi si comunisti dar cum n-am prins exact, n-as vrea sa reproduc. Apoi, pe restul de caiete mi-a zis "o sa ii aratam lu' tovarasa cum se invelesc caietele cu hartie daca tine neaparat, e mai ieftin". Si s-a apucat femeia sa-mi infese toate caietele si cartile cu hartie alba. Pentru ca, vezi matale, ele caietele, se pare ca in Romania trebuie imbracate. Motivul, va jur, imi e necunoscut si in ziua de azi cand aud ca si in acest septembrie din epoca asta, parintii dau fuga la magazin sa dea niste milioane pe diverse acareturi pentru copilul scolar, printre care si copertile! 

  Acuma, ca niste tovarase cretinoide din Romania inca mai cer asta, nu ma mira. Ce ma mira este ca parintii se duc sa faca asta! Mi se pare absolut hilar, jur! Ce sa fac ma? Sa iau coperti? Pentru ce, mah? A, pentru caiete? Pai care caiete, coaie, alea desenate cu personaje de desene animate, eventual si de marca, alea pe care am dat cat pe juma' de mertzan? Pai cum sa o acopar, coaie pe printzesa aia, vrei sa se sufoce acolo? Si Winnie ala galbenu? Si pe ala sa-l invelesc? Pai de ce? Copilul a vrut caiet CU ALA, nu cu coperta :))))

  Adica serios, care e faza? Uite, oamenii astia englezesti reusesc sa traiasca de niste mii de ani (pe bune, la astia scolile s-au inventat pe cand romanasii verzi se scurmau cu coceanu' de porumb in cur) prin scoli fara nici o coperta pentru caiet. Bai, va zic, sunt niste barbari, folosesc caietele... goale. Dezbracate! In curu' gol! Eu nu stiu cum pot sa faca o asemenea magarie sinistra, cum pot copilasii astia sa scrie fara coperti. Daca, doamne-fereste isi varsa cana de cafea pe caiet, nu se uda? Poate cine stie, o sa si stranute, viata e grea si complicata si are multe aspecte, ca sa citez un mare film... cum sa lasi caietu' asa belit, supus intemperiilor?

  Pe de alta parte, daca e sa ne pese de murdarie, englezii interzic orice stilou cu cerneala in scoala primara! Mama, daca ii afla tantiile tovarase invatatoare, cre' ca iese cu scandal... cum adica? Fara stilou? Pai cum discutaram, nene, mai devreme, nu ne era frica de pete? De murdarie? De.... bomba atomica? Ce e mai bomba decat un stilou plin pe mana unui copil de 7 ani care e inconjurat de o satra de copii de 7 ani? Serios, acu... S-a dus si fi-mea mandra la scoala cu "stilou' meu, mami" in primul an aici, saraca profa cica a belit niste ochi cat cepele, a luat-o cu "frezoane", s-a ingalbenit nitel la moaca la ideea de cerneala peste tot si i l-a pus frumos in ghiozdan cu indicatia "nu umblam cu asa ceva aici" :)))))) 

  Da, se poate asta, copiii scriu cu creionul de cand invata sa scrie, la 4-5 ani la YR (pregatitoarea), acolo au creioane speciale, mult mai mari, mai groase si triunghiulare in sectiune, pentru ca micutii sa poata sa isi coordoneze mai bine apucatura ca sa zic asa. Ii ajuta foarte mult sa scrie mai frumos si mai repede. Apoi, dupa anul 1 merg cu creionul pana cand profesorul constata ca pot scrie ok si atunci li se inmnaneaza ceremonios un "writing pen" care este un soi de pix special pentru scris, lasa o urma ca cerneala si are un varf foarte subtire ca o carioca. Varful este rugos, opune rezistenta pe hartie, mult mai multa rezistenta decat un stilou, in felul asta copiii pot sa isi continue scrisul frumos (sau urat, aici nu ii cearta nimeni pentru asta) cu ceva ce seamana a pix. La diverse activitati scriu cu pixul, nu sunt obligati sa foloseasca acel soi de unealta speciala. 

  Coperti? Nu, nu exista nene coperti. Exista caiete care vin de undeva din neant, nu stiu de unde dar daca ma mai lasati cativa ani s-ar putea sa ajung si pe firul achizitiilor :)))) In scoala exista absolut tot ce trebuie de la pixuri la caiete si orice altceva. Caietele sunt de mai multe feluri si sunt de forme si culori diferite. Asa ca stii intotdeauna ce soi de caiet e ala cand il vezi. Cele de mate sunt galbene, cele de scris sunt maro, cele de nu stiu ce sunt albastre. Copilul primeste cate caiete vrea pe masura ce le umple sau poate le pierde sau poate se distrug cumva. Copilul nu primeste indicatia "zi lu' ma-ta sa ia coperti ca te ia mama dracu". 

  Dupa coperti vin alea: hartie creponata, hartie glasata! Bai nene... sunteti cu capul? Cumparati 40 de familii cate un set, nu? In fiecare an, in fiecare nenorocit de an, cate un set. Asta in conditiile in care un set i-ar ajunge pentru 4 ani si i-ar si ramane! Stiu, asa am vazut ca se poarta. Fratica, cata hartie toaca aia la O ORA de lucru manual, daca se face si aia, pe saptamana? Serios, eu am impresia ca undeva pe lumea asta exista niste case de invatatoare tapetate cu nenorocita aia de hartie creponata. Cand a fost Mara la pregatitoare radeam cu doamna de atunci ca avea un dulap plin! Bai nene, un sifonier d-ala, era hartie ramasa din anii anteriori, sa-si faca muzeu, nu alta. Si, de ce ne-ati cerut, doamna, alta? Pai eu? Asa vrea doamna directoare, asa e LISTA! Doamna Naie era cu tot umorul la ea, ma lua deoparte si imi arata aberatiile, simtea ca are cu cine sa discute... Sunt altele care n-au. Nu le duce. Cer coperti si hartii exact cum fac bolnavii aia de Tourette... cum se face septembrie cum incep involuntar sa urle dupa coperti, hartii, lipici, draci, laci.

  Asa, si daca nu iau coperti? Ce? N-am luat, cata vreme am fost in Romania, aia 2 ani de scoala. Nu am luat. Mi s-a zis sa iau si nu am luat, am intrebat DE CE! Nu mi s-a raspuns in mod satisfacator, pentru mine "asa trebuie" nu e un raspuns, asa ca am plecat zambind mai departe iar copilul a putut sa scrie foarte bine si fara coperti. Ceea ce va doresc si voua!

7 comentarii :

  1. Cred ca a ramas cutuma din vremuri apuse cand veneau inspectii (la mine-n judet era tovarasa Barbulescu, cica sora lu' Ceasca), care inspectau nu ce e in caiet, ci cum arata caietul. Care trebuia sa arate impecabil, ca acum adus de la papetarie, dar scris. Ca un caiet folosit arata un pic mai flendurit, mai niste indoituri, mai niste colturi indoite. (Nu stiu cum mai e acum, dar pe vremea mea erau aceleasi banci de la cls I pana la liceu, si bietii copii erau agati cu coatele pe banci si peste caiete). Eu am avut si un soi de "coltare" facute de tata din hartie care protejau colturile foilor in interiorul caietelor. :)
    Si ca un obicei d-ala de la tara, unde aterizezi ca pe de marte si intrebi si tu ca fiinta rationala "dar de ce se face asa?"si primesti ritos raspunsul "asa se face, asa au facut si mama si bunica si bunica lu' bunica". Si te miri, pana dai de vreun om destept care-ti explica ca se facea asa acum 100-200-300 de ani pt ca ceva (un motiv logic la acel moment, raportat la realitatea socio-economica a acelei vremi, dar care nu mai are vreo legatura cu realitatea actuala).
    Copertile sunt perpetuate din generatie in generatie de profesori si cei mai multi nu stiu de unde a plecat.
    Cei 2 penny ai mei. :)
    Ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, asa e. Dar suntem in 2017 iar ala e un sistem de invatamant. Care trebuia sa progreseze.

      Ștergere
    2. Da, si satul romanesc e teoretic in 2017, dar tot in evul mediu se scalda. :(
      Ady

      Ștergere
  2. mama (invatatoare), mi-a spus ca asta se facea pe vremuri, cand caietele erau dintr-un carton foarte prost, subtire ca o hartie. daca nu il inveleai, se cam rupea.

    sincer, cand citesc cateva din lucrurile spuse aici, mi se pare asa o oaza de normalitate ce imi povesteste ea, incat nu pot sa nu profit de orice ocazie sa sustin sistemele alternative, gen step by step, ne-sustinute de minunatul nostru guvern.

    -fara teme acasa (copilul trebuie sa se joace liber si sa stea cu parintii)
    -fara carat kg de caiete si carti acasa si inapoi
    -predat numai la 5-7 copii (prin rotatie) ca predarea sa fie fata in fata
    -incurajarea vorbitului in public etc.

    poate mai multi parinti vad asta, incep sa ceara asa ceva si incet incet se va schimba ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar ca de la comunisti li se trage, problema e ca nu le mai trece si nici una din tantiile astea nu GANDESTE in mod independent. Azi. In 2017.

      Ștergere
  3. Am invelit x caiete si carti. Asa s-a cerut, si cum copertile sunt subtiri si proaste, asta le da rezistenta (ce nu am invelit s-a indoit la prima inghiozdaneala si ruptul a venit in cateva zile). De data asta suntem moderni, deci fara coperti dar cu plastic transparent autocolant. Pe langa astea, si hartii, si foarfece si alte cele, am mai cumparat si 7 clasoare mare sa isi claseze foile de lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma, caietele nu sunt asa de protejabile, sa fim seriosi, se indoaie bine merci si cu coperta si fara. Ca nu e ca si cand le-ai cartona :))). Sistem cretin.

      Ștergere