duminică, 19 februarie 2017

Cum o sa ne batem noi joc de agricultură și alte întâmplări hazlii

  Nu le am cu agricultura de nici un fel. Am detestat scurmatul in tzarana chiar si cand eram copil. Ocoleam noroiul si baltoacele cu o viteza demna de Usain Bolt! Mareata mea experienta agricola s-a petrecut in tenebrele copilariei mele, la 2 Mai, cand familia extinsa avea nevoie de sclavetzi pe care sa-i puna cu curu' in sus in vie la scos de buruiana de 4-5 ori pe vara. Apoi la sapaliga, apoi la copilit, apoi la legat, sau invers, ca niciodata n-am retinut care venea prima si care pleca ultima. Struguri n-aveam voie sa mancam pana nu se coceau, iar cand se coceau nu mai aveam voie sa-i mancam deoarece devenisera vin. 

  Via de la 2 Mai nu e una mica. A fost uriasa la viata ei, am avut acolo 5000 de metri patrati de gradina care, pe vremea strabunicului meu, cand eu aveam vreo 5 ani, era toata cultivata cu diverse si continea o vie enorma. Enorma pentru mine atunci, de pe poteca nu-i vedeam capatul. Cand o luam la scos de palamida, nici atat nu mai vedeam capatul. Pe la 14 ani, pe cand un unchi de-al meu a crezut ca eu sunt inca copil si nu stia ce e aia sindrom premenstrual, a tinut sa tipe la mine ca sa ma duc cu ei in gradina ca sa fac nu stiu ce. Sa spunem doar ca l-am anuntat, pe un ton extrem de neprietenos, ca pe mine in gradina aia n-o sa ma mai prinda cineva decat cand fac plaja topless! Amin! Mi-a zis ca-s nesimtita si ca nu se vorbeste asa cu un om mare. I-am ras in nas si-am plecat la plaja linistita. M-a amenintat ca ma spune lu' mama, doar ca el nu stia ca mama e deacord cu mine. Ha! 

  Nici macar flori nu am in casa, detest asta cu scurmatul in tarana, posed fix 3 cactusi minusculi, luati de fi-mea de la Ikea a doua zi dupa aterizarea in Anglia, cand stia bine ca nu pot sa ii refuz nimic. Mai am un busuioc si un cimbru in ghiveci, dar astea sunt destinate decapitarii lente intru aterizarea in diverse oale. Ideea de a "creste flori" in apartament mi-e la fel de sinistra ca aia de a creste animale vii in numitul apartament. Nu-mi place mizeria. 

  Fi-mea insa ar scurma in tarana, ca orice copil constiincios, de dimineata pana seara. Inainte sa ne mutam aici am vazut o emisiune a unui bucatar englez absolut genial care explica sistemul de allotment din Anglia. Practic Primaria are loturi de teren nefolosite asa ca le da cu chirie la populatie contra unei sume simbolice, in vederea cultivarii de chestii. Asta vara, prietena Marei mi-a adus aminte de chestia asta, mi-a zis ca ei au avut un lot d-asta, asa ca m-am bagat pe site la primarie si am aplicat pentru unul. Mi s-a spus ca lista de asteptare e de circa 2 ani si ca o sa fiu anuntata. Ceea ce s-a intamplat acum, mult mai devreme. Asadar avem gradina noastra englezeasca!

  Nu e foarte departe de casa, Primaria are mai multe locatii si iti alegi unde vrei, in cateva minute cu masina suntem acolo. Vineri, dupa ce am primit scrisoarea, am dat o fuga cu Marius sa vedem ce e acolo. La poarta ne-a asteptat un mare lacat, proprietatea e inchisa, nu poti intra acolo daca nu ai lot arondat si cheie de la poarta. Noroc cu un nene care venise la lotul lui si care m-a crezut ca nu-s hotz de recolte, ne-a lasat si pe noi sa intram. Treaba este organizata de Primarie si de o Asociatie a cultivatorilor, proprietatea are cateva zeci de loturi de diferite marimi, fiecare lot are robineti de apa oamenii au acces la toaleta, parcare, etc. Pe lotul nostru exista o mica sera din sticla, un dulap pentru scule, un mic iaz (!!!) si gradene construite.

  Acordul pe care il faci cu Primaria te obliga sa cultivi lotul, sa plantezi ceva pe el, sa il ingrijesti si sa ii anunti daca nu-l mai vrei. Nu pot sa va zic cat de incantata a fost Mara de treaba asta. A inebunit cand i-am zis vineri, mai ales ca fusesem fara ea. Azi am mers sa luam cheia, doar duminica este cineva acolo care te poate ajuta cu asta. S-a pus pe jumulit buruieni imediat. Si-a facut planul cum ea o sa planteze PRIMA chestie, cum ea o sa ia buruiana, cum ea o sa... o sa... o sa... 

  Acu' pe mine una ma bufneste rasul, daca imi zicea cineva ca o sa am 100 de metri de gradina in Anglia, il intrebam ce fumeaza la micul dejun. Fi-mea face ca tractoru' prin casa, in asteptarea zilei de maine cand i-am zis ca, daca tot suntem in vacanta, mergem amandoua acolo sa framantam tzarana. Ce ma ingrijoreaza profund este jumatatea mea mai buna, aia de sex masculin! 

  Pai sa va explic. Lui nu i-a venit ciclul la 14 ani, deci nu a avut avant la urlete catre familia care il sclavagea la tzara la gradini pline de sapa! Naspa, nu? E, acu' omu' penduleaza intre nostalgia de a da cu sapa, chestie absolut hilara pentru hernia lui de disc, si ideea ca aoleu, AVEM TREABA! Pentru ca, ma-ntelegeti, domnul Taur nu poate sa o ia asa, in bascalie. Gen hai sa vedem cat putem sa radem de treaba asta! Noooooo! Omu' a intrat in isterie, deja am cumparat o cantitate ingrijorator de mare de scule, treij' de plicuri de seminte... babaiatule, noroc ca n-au avut si porumb! Deci nu punem porumb, ca in rest nu ne lipseste nimica, va jur! Cand l-am vazut ca balea la samanta de cartofi de la magazin, i-am dat peste mana ca ma lua capu'.

  Azi s-a dus hotarat si a si pus lacat pe dulapiorul pentru scule, a uns poarta, a vorbit singur si apoi m-a certat aprig ca n-am vrut sa ii dau maturica de acasa sa o porcaie acolo. A inebunit-o pe fi-sa ca se MURDARESTE, ca si cand nu DE AIA am dus-o eu acolo... ne-a bestelit ca nu facem treaba calumea, ca aia nu asa, ca aialalta nu invers... Deci cu asta nu poti agricultura la mistocareala, asa, ca-ti baga sapaliga-n cur si-ai belit-o! Stai sa vezi ca aflaram ca sunt iepuri acolo, gardutele noastre de plasa sunt cam rupte, presimt ca o sa tricoteze la plasa aia cu croseta pana o face perfectiune. Norocul meu e ca nea' Kevin ala a zis ca avem voie sa facem gratar acolo, asa ca planuiesc sa-l plantez langa un gratar cu o bere in mana, ca doar asa tace. Si io cu fi-sa o sa distrugem niste agricultura cu mare spor :)))))) Acu' cand a vazut ca e un iaz de juma' de metru, se cauta omu' de unditza si ma gandesc ca daca ii dau si o unditza chiar scap de el. Niste Robo Fish ii imprumuta fi-sa, ca altceva nu cred ca incape in baltoaca aia!

  Nu stiu daca om reusi sa scoatem trei rosii si cinci castraveti din treaba asta, da' eu zic ca macar cat o sa RADEM de noi in timp ce incercam asta, si tot o sa merite tot efortul, jur!

reparam dulapul

iazul acoperit cu o ceva

utiaj agricol viu



muri


Deja discuta cu buruienile!

32 de comentarii :

  1. Femeie, nu radea, o sa inceapa sa ti si placa dupa ce vezi prima rosie sau wathever primul ceva, iesita. Si eu ca si tine, ma obligau sa merg la cules, sapat, dar cand ne am mutat la casa imediat ne a apucat agricultura. Nici acum nu prea stiu cu ce se mananca, dar iti zic, tare mandra am fost de rosiile, spanacul and co. Noroc ca a fost si maica mea si ne a ajutat ( a se citi ca ea a facut si noi am privit). Astept poze cu prima salata facut integral cu legumele plantate de voi ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))) Ma, asta cu mandria ca cresc alea acolo eu n-o inteleg. Ca le pui in pamant si or creste ele. Sau n-or creste. Sunt curioasa daca ies mai bune ca la magazin :)

      Ștergere
    2. Ies mai buuuune! Pe bune! Mie-mi place mult si nu e doar ca insamantezi si gata, nu ai nicio contributie, cresc de la sine. Rosiile trebuie bibilite regulat. Capsunile la fel (simiti zaharul printre dinti, zaharul lor, adevarat, ca nu le stric punand zahar pe ele). Sa vezi ce gust bun are salata de vinete facuta exclusiv cu vinete crescute de noi. Acuma nu stiu daca e puterea subconstientului sau e pe bune dar, ideea e ne simtitm tare mandri de isprava, mai ales ca amandoi suntem crescuti in Bucuresti, printre betoane, deci fara minime cunostinte practice de cu ce se mananca agricultura. Am o prietena care e inginer agronom si face un misto de noi....mda ii place sa manance de la noi din gradina, mai ales capsuni! Ne mai da sfaturi, ne mai dau parintii (care stiu cu ce se mananca agricultura adevarata)... Si uite asa, ne-am descoperit o mare pasiune! Mi-a placut tare mult comentariul "utilaj agricol viu"! Super inspirat!

      Ștergere
    3. :)))) In Anglia exista niste capsuni dementiale la magazin. Eu de cand sunt n-am mancat capsuni atat de bune si aromate, daca desfaci o caserola si o lasi pe masa in bucatarie miroase in toata casa. Tipii au niste sere enorme unde noaptea le fac lumina ca de soare iar alea cresc ca nebunele, sunt capsuni tot anul. Sunt curioasa insa cum o sa fie afara ca ele cred ca au nevoie de caldura ceva mai multa decat e aici in mod natural. Om vedea!

      Ștergere
  2. Ai să râzi, și eu am fost exact ca tine. În halul în care în fiecare an când venea soacră-mea aici belea ochii la unica mea floare din casă (cadou, că eu n-aș fi luat nici cu forța) și spunea admirativ: "wow, uite, ÎNCĂ mai trăiește!!!" :-D Ei, după ce m-am trezit posesoare de petic de grădină (a mea e chiar petic, a ta e moșie pe lângă a mea), și am pus la mișto una-alta, a început să se umfle rânza în mine de fericire, așa că la ora actuală scot de pe petic: ierburi (pătrunjel, mărar, leuștean, oregano, busuioc, mentă, levănțică), ceapă verde, ardei iuți, roșii, dovlecei, mere, vișine, cireșe și piersici. Să nu-ți imaginezi că sunt tone de ele, dar sunt destule și e tare mișto să ies doar în spatele casei când îmi trebuie ceva, am ajuns la stadiul de am pus ardei iuți murați și vișine în congelator peste iarnă, organice, home-grown, barbatu-meu a zis că dacă cineva ne zicea acum 10 ani făceam ca tine, îl întrebam ce-a fumat :-D Deci spor, și la râs și la buruieni!!! :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma, lasa-ma ca ma cunosc, eu vreau doar sa le pun acolo si daca or creste ok, daca nu nu. Gen ma doare-n cur. Adica nu e ca si cand ma straduiesc. Nu mi-a zis nimeni "oau, inca mai traieste" o planta pentru ca refuz plantele in casa, mi se pare o mizerie oribila. Iar asta chiar am facut-o la misto, asa, eram curioasa daca imi dau astia. Si ete, ca mi-au dat. Iti dai seama ca am facut-o pentru Mara, in scop de joaca. Cum am zis si mai sus, nu inteleg de ce sa te apuce mandria doar pentru ca natura isi face treaba si din seminte ies plante care fac fructe :)))))

      Ștergere
    2. Si, i a zi Simono, ciresele, cum is ciresele? 😀 N ai cu cine, dar nu care cumva sa te " prindem" ca incepe sa ti placa. Si da, rosiile mele erau mult mai gustoase decat cele din market :)))

      Ștergere
    3. Pana imi creste mie aci ciresul imi ia Primaria pamantul inapoi :)))) Nu e ca si cand ar fi al meu pe viata!

      Ștergere
  3. Și eu le pun și aștept ca la loterie, să văd ce iese. O să-mi spui tu dacă e iluzie olfactivo-gustativă, dar zău că-s mai bune din grădină! Plus ocazia să mă dau rotundă în fața copiilor, adică să le explic ce și cum și să-i las să învețe și ei, pe ei oricum îi duce școala la fermă, nu-s cum am auzit legende urbane de copii care credeau că vaca e mov, dar parcă e mai interesant când scurmă în grădina proprie :-D

    RăspundețiȘtergere
  4. Silvia, cireșele sunt ok, dar vișinele... VIȘINELE... sunt durere! Mai ales în țara asta unde sunt relativ rare, se încăpățânează să crească ca în povești :-D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma scuzati ca intervin, dar iazul acela mic presupun ca s-a intentionat a fi folosit la agricultura hidroponica, nu la pescuit. Nu stiu insa daca e bine sa-i spui asta lu' barbatu-tau, pt ca al meu a petrecut cateva luni bune ca sa creeze un astfel de sistem la noi la (micro)ferma, asta va mai lipsea :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuuu, ca nu e si curent acolo deci nu cred. Cred ca e decorativ, o sa arunc un bulb de nufar in el sa vedem daca ii place :))))

      Ștergere
  6. Mare greseala ai facut ca ai refuzat cartofii, aia is cel mai usor de crescut. Pusi in pamant, scos din pamant. Eventual stropit pe la mijloc.
    Daca vremea e cam ca in Bretania, melcii or sa iti manance salatzile si pasarelele o sa iti ciuguleasca murele. Deci e munca acolo, plivit, udat, in mod regulat.
    Ideea cu nufarul este insa geniala, go for it.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-o sa ma apuc sa pun cartofi, sincer. Mi se pare inutil. Da, animalele o sa manance multe, dar dupa cum am zis, n-o luam asa in serios :)))))

      Ștergere
  7. Oh, Doamne, Taur? :) Am si eu unul acasa (mama). Astia sunt cu lucratul pamantului rau. Nu conteaza ca dupa aia zac 2 zile sau fac insolatie, ei termina ce au de facut si insista sa fie perfect, cum trebuie. (Si trebuie sa fie ca ei) Ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))) Noroc ca al meu are job cu ore multe asa ca n-o sa aibe cand sa apuce sa se streseze. Azi am fost eu cu Mara si am inceput sa curatam pe acolo, in liniste ne-batute la cap :)))

      Ștergere
    2. Nu cred in toata chestia cu zodiile, dar adevarul e ca si eu is Taur si ador gradinaritul. Daca vremea pe la voi e racoroasa si umeda, eu recomand in special salata verde, spanac, rucola, castraveti, dovlecei... Tomatele s-ar putea sa fie cam problematice, ca nu prea iubesc vremea foarte ploioasa. Dar poate ca sunt soiuri adaptate pt vremea de acolo. :D
      M.

      Ștergere
  8. Esti geniala, Alexandra! Imi place de nu mai pot cum povestesti!
    Sa stapaniti sanatosi gradina si sa fie roditoare!
    Noi avem curtea destul de mare si am ales sa o umplem cu chestii care necesita mai putina munca. Pana anul trecut nici nu stiam ce avem in gradina, de anul trecut am devenit mai interesata. Am luat copilul si i-am aratat cum se planteaza rasadurile de rosii, am pus chiar si cartofi :), ceapa si alte minuni. Copilul s-a aratat incantat si a udat cu spor toata vara. Insa entuziasmul meu de a lucra in gradina a fost invins de lipsa timpului si prin urmare m-am trezit cumparand legume din piata, cand ale mele asteptau sa fie recoltate :) Pentru anul acesta mi-am facut un plan maret care include pastrarea interesului pana la momentul recoltarii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am ras:)
    Spor la treaba:)! Si la recolta:) Nici mie nu mi-au placut muncile agricole de cand ma stiu; orice, doar afara la sapa nu. Aveau si bunicii mei o vie mare, munca multa cand era vorba de cules si alte cele (acu', ce-i drept, nu munceam cot la cot cu ei, mai mult ma jucam cu alti copii, dar tot am prestat ceva:)).
    Nici eu n-am plante in casa; am decis ca nu ma plac si gata. Eu le plac pe ele, da' degeaba:) Orice-as face, se ofilesc. Asa ca am renuntat, nu ma mai chinui. Doi cactusi am si eu, din vremuri trecute, in fiecare an cand dau flori, ma mir ca inca sunt in viata:)
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  10. Super ideea englezilor cu aceste grădini. De când am văzut emisiunea acelui bucătar mi-a plăcut mult. Chiar dacă nu prea contează ce o să iasă acolo, grădinăritul e bun pentru relaxare,mai ales că-i place și Marei. Succes cu noul proiect.
    Ami

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, Marei ii place. Relaxarea nu stiu unde e ca sincer te cam dor toate alea dupa cate o ora de stat aplecat :)))))

      Ștergere
  11. Doamna, na ca ma rad ca m-am vazut eu acum 2 anic and avui prima gradina. Fix ca barbatu tu am fost!! doar ca am fost temperata la cumparaturi ca nu era cu she :)))) Avui zile cand fujeam de la munca repede repede sa merg la gradina :))) nu imi mai trebuia mancare, apa, pipi, nimica!
    O prima remarca: clima. Daca imi asduc aminte cum era in Londra de cate ori o vizitai...zic asa. Bag sama ca tu esti la fel de nord ca Dorohoiul si ca ai ploaie 200 zile pe an si soare sub 100 si caldura de 25-30gr vreo 2 zile asa ca te-as tempera
    de pus rosii. Dar poti pune multe dicotiledonate si cu clorofila, condimente si aromatice, si de ce nu niste flori. Ceapa verde si usturoi verde si cartofii sunt cele mai usor de crescut.
    Doar sa nu va manance melcii fara cochilie.
    Ei lasa, ca va uitati si la vecini ce pun si ce le creste :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre Londra si Portsmouth e diferenta foarte mare, aici e mult mai cald si muuult mai putina ploaie. Om vedea ce iese, pentru melci exista tot felul de chestii naturale care ii alunga.

      Ștergere
    2. Ce, ce? Ce ii alunga? Eu stiu doar de zatul de cafea. Mai e si altceva?

      Ștergere
    3. Mai erau solutii d-astea gen folie de aluminiu pusa pe langa dar eu ma refeream la solutii pentru stropit, din cele naturale, organice. Stiu ca exista dar nu stiu daca si in Romania.

      Ștergere
  12. Nici eu n-am fost fan munci agricole dar am prestat ca asa erau vremurile. Plante de interior nu am ca avem o casa destul de intunecoasa si mor (sincer, nici nu prea am talent. Am omorat un cactus si un soi de bradut deja). Dar, ma chinui de vreo cativa ani sa cresc rosii, si sa si produca fructe, ideal. Ca de crescut (plantele) creeeeeesc mai mari ca mine, au niste frunzoace... dar fructe ioc! Bine, io m-am si gasit sa cresc rosii intr-o zona in care daca vrei sa cresti ceva iti pui cutii ca solul in sine nu ii de nici o treaba. Anul trecut am descoperit un soi de rosie care nu se lasa si nu se lasa. Am avut rosioare pana prin decembrie. Deci anul asta am plantat vreo 10 seminte initial in ghivece (pentru transplantat). Bineinteles ca n-o iesit nimic! Habar n-am de ce, le-am replantat. Acum nu prea am ce face decat sa "hope for the best" :-)
    Cum zice Simona mai sus, "proprietatea" voastra e mosie, eu am 3 cutii de 1x3 m :-)) sa nu exageram.
    Uite chiar acum m-am gandit, voi sunteti arendasi acum, nu? :-))

    RăspundețiȘtergere
  13. Alexandra, ești totală! M-am amuzat ca la postarea cu uitatul rucsacului în tren. Acuma îmi iau bilet în rându-ntâi, povestea cu grădina promite, nu glumă. Știu ce zic, ca un taur ce sunt. Eram paralelă cu tot ce înseamnă grădinărit da' să vezi ce new skills am dobândit! Pălărie, mănuși de grădinărit, clești de tăiat cu floricele și brizbriz-uri, unelte,jardiniere, bulbi, semințe, spaliere, mai gata nu mă recunosc eu pe mine! Ce mai, rup gura cartierului (glumesc).
    Pune grătarul ăla și lasă berbecul și taurul din dotare să se afirme.Enjoy!

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))))))))) Deci sa le dau drumu'n brazda, zici? Maine e Marius liber, stai sa vezi beleaua dracu'!

      Ștergere