vineri, 15 ianuarie 2016

Scoala Marei. Un an dupa ecuatii.

  Foarte buna chestia de la Face Book cu "ce faceai tu bre, acu' un an, doi, sapte". Utila. Azi mi-a zis FB cum acum un an copila mea facea ecuatii cu trei necunoscute. La clasa intai din scoala privata din Ploiesti. Ca la clasa intai din scoala de stat din Ploiesti lua traume de la madam Puie deci a trebuit sa ne reorientam.

  Ce facem noi un an mai tarziu la scoala? Adica Mara, ca eu stiu ce fac, stau cu aia micii afara la joaca :))) Pai Mara face bine. Mara nu stiu ce face la matematica dar mi se spune ca e bine iar ea e fericita. Mara a invatat in 4 luni engleza. Sigur, nu o stie pe toata. N-o stiu pe toata nici eu care o studiez de ceva vreme. Nici unii englezi, adica multi dintre ei. Ea n-o studiaza. Ea o vorbeste acum. O si scrie bine. Evident inca incearca sa o scrie fonetic dar credeti-ma ca spellinguieste mult mai bine decat te-ai astepta dupa 4 luni de scoala. 4 luni minus circa o luna de vacante cumulate cu zile de boala. 

  E drept, azi, in sfanta zi de sarbatorire Eminesciana, Mara nu stie foarte clar cine e Eminescu desi a auzit de el prin plictisirea absurda la varste foarte mici. O sa am grija sa afle mai tarziu, oricum au batut-o la cap cu Somnoroase Pasarele destul in primii ani de viata. Ce stie Mara acum de exemplu, e sa deseneze foarte misto. Povesteam mai demult cum la gradinita s-a plans educatoarea ca ea "doar vrea sa picteze, doamna!". Da, aici i s-a dat "voie" sa faca ce vrea in multele ore de activitati pe care le au in zi. Dupa ce fac matematica, ecuatiile si fractiile si spellingu' si cititiul. Se pune accent enoooorm pe citit. Nu pot sa descriu. Au caiet special in care parintele trebuie sa noteze zilnic ce a citit copilul in ziua aia. Daca nu citeste e pus sa citeasca la scoala cu om mare langa el. Mara acum iubeste sa citeasca, a citit foarte mult in romana in vacanta asta, i-a adus mama carti multe. De acum mi-e clar ca investitia va fi in genti platite la avion cu carti in ele :))))

  I s-a dat voie sa aleaga activitati. Acum face un soi de activitate extracuriculara de Languages cu Mr. Ferrelli. Un italian care le preda franceza in restul timpului. Sau spaniola dupa caz. Nenea de Franceza care i-a zis "multumesc" in prima zi de scoala si a dat-o pe spate definitiv. Atunci a inteles si ea ce inseamna aia sa stii sa zici MACAR multumesc in mai multe limbi. Nenea care si el a fost uimit cand i-am zis si eu multumesc in franceza si apoi cateva fraze. Pe care le-am nimerit suficient cat sa ma intrebe daca-s din Franta :))))))))) Adica nene s-au intalnit italianu' cu romanca sa discute frantuzeste, amandoi credeam ca alalaltu' stie! :))))))) 

  Deci Mara face mult desen, face engleza, franceza si ce o mai da nenea Ferrelli la inaintare. Face Africa. Acest half-term (la astia e cu semestru impartit in doua jumatati de o vacanta de o saptamana, fiecare jumatate are o tema generala de studiu) este despre Africa. Da, da, aia de pe harta. Pe care daca ma intrebi repede nu stiu sa ti-o arat. Africa, maica. De la geografie la povesti traditionale. Si arta traditionala. Si am strans bani pentru niste copii din Africa. Si o sa vorbeasca cu ei pe Skipe. Si... deci Africa. Unde e ea, ce state contine ea, ce steaguri si capitale au.

  Nu, nu le cere nimeni sa stie daca si unde cresc ei oi. Sau unde e industria plasata. Sau cat la suta din economia lor o constituie vanzarea de frunze de bananier sau ceva... Nu. Deloc. A avut de facut pentru vacanta tema un proiect cum vrea ea despre savana si Africa. Ea l-a gandit si ea l-a construit. Am ajutat criticat si eu asa foarte putin si spre deloc. A luat o diploma pentru el. Nu, n-au luat toti din scoala o diploma pentru tema de vacanta. A luat ea si inca doi. Gen "apreciem munca voastra". 

  Ce mai facem? Pai Harry Potter Math. Serios. Tocmai ce m-am inscris saptamana asta. Asta e o activitate legata de matematica de anii 3 si 4. Mara e anul 4, am primit invitatie. Este o activitate organizata de Primarie. A fost saptamana asta de introducere si apoi inca 4 saptamani de "curs" in care ni se explica noua parintilor cum este abordata matematica lor. Vine o doamna de la primarie, te inscrii acolo cum ca vei veni sa lucrezi cu copilul. In prima ora li se explica parintilor matematica lor. Cum se face, care e abordarea si cum e smecheria. In a doua ora sunt adusi copiii nostri si facem cu ei impreuna chestii de decupaj-arte-colorat legate de matematica lor. Si de Harry Potter, breeeeeeeeeeee! 

  Adica ce urasc eu cel mai mult pe lumea asta? Matematica si decupajul-craft-cusut-futu-i! E pai na, o sa declar sus si tare ca mi-a placut pentru ca doamna de la Primarie ne-a dat toate cele mura in gura cu indicatii scrise cu tot. Am cladit un dragon si-o bufnitza Potereasca si niste ochelari cu fi-mea care nah, era in al noualea cer pentru ca o vedea pe ma-sa PRIMA data in viata ei facand asa ceva. N-o vedea pentru prima data injurand printre dinti asa, dar ma rog... detalii! 

  Da, de la Primarie. La scoala, intr-o sala mare. Ni se da si ceai! Cu lapte, la cerere. Nu, nu platim nimic, aici Primaria e aia care face lucruri pentru noi oamenii astia care ne platim taxele acilea. Ceea ce sincer va doresc si voua. 

8 comentarii :

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tania, cand mai comentezi aici sa stii ca eu apreciez limba romana scrisa foarte corect.

      Ștergere
  2. Pot sa visez si eu la scoli din astea? Pot? Intre timp pe mine ma cearta educatoarea ca Bia nu face liniutele fix intre spatiile alea din caiet... si ca se plictiseste repede si vrea sa construiasca. M-a sfatuit sa imi gasesc cel putin o ora pe zi sa exersez cu ea liniute si bastonase. Si are 4 ani de abia. Am ras.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai ras tu da' parca nu era rasul tau, parca era asa ca un inceput de plans. Stiu si eu rasul ala! :)))))))

      Ștergere
    2. eu nu am perspective de relocare. Nu pot decat sa sper sa am noroc de o invatatoare buna cum a avut Mara la grupa 0.

      Ștergere
    3. Mda. Pacat ca si daca e invatatorul de bun simt programa nu e.

      Ștergere
  3. Fiu-meu avea o educatoare care era super frustrata si disperata ca al meu, in afara de dinozauri, altceva nu voia sa deseneze, coloreze, modeleze, vorbeasca despre.... Aproape in fiecare zi imi zicea, pe un ton super-serios si super-grav, ca fiu-meu iar a desenat dinozauri in loc de iarna, toamna, fructe, flori si alte multe pe care ar fi trebuit sa le deseneze. :D
    M.

    RăspundețiȘtergere