vineri, 8 ianuarie 2016

Discutii stradale

  Ce ma uimeste de cand am venit aici este cat de vorbareti sunt englezii atunci cand se afla in public, pe strada, in magazine, oriunde. Daca stau mai mult de doua secunde langa tine se simt absolut obligati sa faca conversatie. Traind ani de zile cu o imagine eronata despre poporul englez (oameni reci, inchisi, politete exagerata, etc) ajungi aici si constati ca realitatea n-are nici o treaba cu imaginea creata in mentalul altui popor. 

  Oamenii glumesc. In continuu. Despre orice ar fi vorba ei glumesc. Cred ca de aia ma si simt atat de bine aici, eu ador umorul in orice forma a lui iar tipii astia sunt pusi pe treaba bine de tot. Aveam in adolescenta o carte mare de tot cu umor englezesc. Bancuri cu John si Sir si tone de chestii care atunci m-au amuzat fantastic. Dar nu-mi imaginam ca astia asa sunt si in viata reala. 

  Glumesc asa cum respira. Si cand cearta un copil o fac cu poante. Practic fac misto de ala pana pricepe de ce nu ar fi o idee buna sa vrei sa te arunci in cap de undeva sau alta traznaie. Pe strada lumea iti zambeste si iti da buna ziua cand treci pe langa ei, in special pe stradutele astea mici si linistite unde sunt zero oameni in marea majoritate a timpului. Oamenii se simt obligati sa dea buna ziua daca am stat pe acelasi asfalt impreuna circa 45 de secunde pana cand am ajuns unul in dreptul celuilalt :) 

   Barbatii sunt foarte atenti sa nu te deranjeze, sa nu cumva sa te simti amenintata. Ca orice femeie care se respecta ascut urechea si casc ochiul daca sunt singura pe strada si vine vreunul in spatele meu pe un trotuar lat de nici un metru. Intotdeauna tipii merg pe carosabil ca sa se indeparteze de mine, ma saluta si merg mai departe cu o mina de "imi pare rau ca te-am speriat, stiu ca te sperii de noi, uite noi ne dam un pic mai incolo ca sa nu te simti amenintata". Oamenii incearca foarte tare sa nu te deranjeze. 

  Asa ca glumesc. Pe langa cei de la scoala care glumesc intr-una in cancelarie de zici ca e cel putin un bar acolo, cei de pe strada sau din magazine fac mistouri tot timpul. De situatii, de vreme, de magazin, de iarba verde. De orice. Si cu asta ajung la cea mai misto conversatie pe care am avut-o vreodata cu un om strain.

  Azi pe strada. Ploua tare de tot, din fata mea venea o doamna in etate, cam lejer imbracata, cu nimic pe cap... mergea stoic prin ploaie. Cand a ajuns in dreptul meu s-a uitat in ochii mei si a tras concluzia:

 Ea: It's a really good weather... if you're a DUCK!
 Eu (razand cu spume): I'm not! 
 Ea: me neither! That's life, always in the wrong place, dear!

 Si-am plecat amandoua mai departe razand in hohote printr-o ploaie care putea usor ineca si cea mai viteaza ratza. 

6 comentarii :

  1. Parca ai locui pe strada mea :-)))) Eu de multe ori glumesc ca prima limba pe care au invatat-o copiii mei aici e engleza iar a doua sarcasmul :-) Totul e in gluma, pana si daca am ceva sa le reprosez copiilor, exact cum ai spus, ii iau la misto (bine, misto simpatic, nu genul bully, ala nu se poarta) pana prind ideea. si acum tin minte ce socata ma ramas, in 2000 in voiaj de nunta in Belgia mi-am incuiat nonsalant cheia de la hotel in camera. M-am dus jos la receptie si i-am spus receptionerului problema, s-a uitat zambind la mine si mi-a spus ca o sa-mi dea o patura in plus sa nu-mi fie frig cand o sa dorm afara pe coridor... apoi a vazut privirea mea complet panicata si m-a linistit ca glumeste, subsemnata nu avea priza la sarcasm pe atunci :-) Intre timp, dupa atatia ani aici am invatat sa nu mai iau lucrurile asa in serios, gluma si misto-ul sunt a doua natura. Mie una imi plac foarte tare anglo-saxonii, sa stii, indiferent cat da marunt din buze comunitatea romaneasca de pe aici, imi place ca iti zambesc, vorbesc frumos cu tine si mai ales cu copiii tai, iti lasa spatiul personal si in general te trateaza civilizat dar nu te fac sa te simti "ausslander" cum am auzit pe la altii... Esti "in" la toate glumele care se fac si autoironia e la loc de cinste :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah ar trebui sa vezi ce zic romanii de aici despre englezi. Cat de urat vorbesc despre ei, cat de mult ii desconsidera. Cum spun ca romanii sunt geniali si ca copiii de romani sunt geniali iar englezii retardati :(

      Ștergere
  2. Si olandezii sunt plini de glumite, mai ales pe limba lor sunt f funny si tre sa fii mereu pe faza sa nu pierzi catch -ul si apreciaza glumele bune, pe asta cu duck o s-o fur, ca si noi avem destula ploaie :)
    Mie dupa un an jumatate de la emigrare mi se pare ca romanii sunt un popor trist, cu copii tristi. Inca merg pe strada si ma mir de cat de mult zambesc oamenii, ca de cate ori ma intalnesc cu cineva pe hol in cladirea unde lucrez, zambesc si saluta, ca daca te intreaba cineva ce mai faci se asteapta sa-i si spui ce mai faci, nu bine, multumesc si e valabil si viceversa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, romanii sunt tristi. E viata mult prea grea iar ei mult prea sleiti de puteri ca sa le mai vina sa zambeasca. Fix asa simt si eu aici, lumea e relaxata si vesela la modul autentic.

      Ștergere
  3. Ador umorul lor!! Chiar acum era la tv o faza de la inundatiile alea groaznice si un englez in virsta (e adevarat ca nu glumea, dar nu tipa!) a spus asa: cred ca prognoza meteo pute fi mai buna! Mai zi ceva....(doina)

    RăspundețiȘtergere