sâmbătă, 26 decembrie 2015

Un Craciun linistit

  Foarte frumos Craciunul asta. Linistea de aici este excelenta. Faptul ca nu iti suna nimeni la usa, nu pocnesc petarde si nu se aude muzica noaptea iti da o stare de liniste fantastica. 

  Pe 24 alergau englezii ca nebunii dupa cumparaturi de ultim moment. Am intrat in Tesco si nu mi-a venit sa cred ce musuroi de lume era. Avem un Tesco din acela "de cartier" adica mititel, chiar langa casa. Am fost sa iau paine pentru ca se inchidea totul pentru doua zile si am zis ca n-am chef sa ma pomenesc ca tre' sa coc paine cand om ramane fara. Lume multa dar toti zambitori. Cantau colinde in magazin iar lumea fredona. Faceau cor cate doi-trei si cantau si ei :))) In alt magazin o fetita mititica la plecare a inceput sa strige cat putea "Merry Christmas" spre vanzatoare. Evident, toata lumea s-a topit si toti oamenii din magazin i-au raspuns. Si ea si mai tare. Si oamenii razand si mai tare... Am ramas pentru o secunda pe loc cu un zambet pana la urechi uitandu-ma la ei cum dialogau cu piticania urari de Craciun. 

  De gatit n-am prea gatit. Am luat o ratza mare si frumoasa, i-am bagat niste lamai si niste sunca afumata in ze cur si am copt-o incetinel asa. Cu niste cartofi mititei copti si ei (au astia niste cartofi absolut geniali) si cu salata de varza murata langa. Am murat varza intr-o oala de inox :)))))) Nu, nu o sa ma duc sa cumpar de la "magazinul romanesc" varza murata la pret de Audi. Jnapanismele astea pur romanesti ma intristeaza. In mod absolut uluitor, cu varza, apa si sare obtii varza murata. Chiar mult mai buna decat faceam la Ploiesti pentru ca sarea din Anglia nu are iod adaugat si face ca fermentatia sa se efectueze corect. 

  In spirit englezesc am facut si un chutney de pus pe rata. Englezii mananca friptura cu acest gen de sos numit chutney, sos care se face pe baza de fructe de tot felul. De la mere pana la gutui. Eu l-am facut din ananas pentru ca dintr-o eroare aveam cam mult prin casa si imi era teama ca se strica. Daca mi-ar fi zis cineva ca o sa mananc carne cu ananas as fi ras. Ei bine, sosul (facut dupa o reteta de pe net adaptata de mine) a iesit excelent. Ananas combinat cu ceapa, turmeric, otzet, zahar si mustar. Suna oribil. Ce iese n-are treaba prea multa cu ananasul si merge excelent cu carnea. Ne-a placut tare de tot!


  Mosul a fost cam beat anul asta, ne-a adus foaaaarte multe chestii :))))) Mara a avut parte de tone de Lego pe care le-a migalit ieri toata ziua. Nu imi puteam imagina ca o sa stea o zi intreaga in fund pe jos mermelind la chestiile alea. A stat. 

Cam asa


  Am lenevit, am mancat, ne-am uitat la televizor unde chiar ai ce vedea de Craciun aici. Au dat multe filme misto pentru copii si seara un episod de Craciun special dintr-un serial pe care eu il ador (Call the Midwife) si la care m-am uitat cu o placere imensa in timp ce sotul meu se agita sa faca o bucata de carnat trimisa de sor-sa din Romania. Carnat la ceas de seara. Destul sa spun ca s-a facut un miros de usturoi care cred ca a adormit toti locatarii din cartier. Ma mir ca n-au sunat la politie sa zica ca e pericol de bomba biologica sau ceva :)))))

  Cam asa ne-am distrat ieri. Ceea ce sper ca ati facut si 'mneavoastra. 


8 comentarii :

  1. Craciun cit mai linistit! Ps din ananas chiar se extrag niste enzime care se folosesc la fragezirea carnii (industrial) deci ananas+carne=love! (Doina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu asta doar ca noi nu mancam carne cu dulce de obicei. Dar sosul asta nu a iesit dulce ci altfel.

      Ștergere
  2. Craciun fericit! Si la noi a fost super chill. Nu ne-am dat omorul la mall si supermarket, nu am mancat cu 6 guri, nu am avut colindatori (de asta mi-a parut rau, mi drag obiceiul asta si nu credeam ca nu se mai colinda deloc). A fost liniste si o ceata in noaptea de craciun de parea zona crepusculara. Ah, si legat de carne cu dulce, la noi in banat pe filiera svabeasco-austriaca se mananca friptura cu compot si porcarii cu sos de mere cu hrean. Am avut anul asta niste musafiri de prin sud si s-au uitat la noi ca la urs si au cerut muraturi :) Catalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, in Muntenia cel mult mancare de gutui sau prune afumate. Am urit-o intotdeauna. Bleax!

      Ștergere
  3. Aveti sare fara iod? Norocosilor! Numai in Romania cred unii ca e musai sa fie cu iod, ca sa ne tampim de tot. De parca n-am putea sa suplimentam cu 3-4 nuci daca avem deficiente de iod! La cat iod se baga-n noi cred ca suntem imuni si la boala de iradiere. Eu cumpar sare roz de Himalaia; nu stiu daca o fi chiar din Himalaia (poate mai de la poale, nu chiar de pe Everest!), dar asta e singura fara adaos de iod.
    Sa va fie de foarte bine dupa asa meniu sofisticat! (eu am cumparat varza murata si mi-am luat o plasaaa... : ) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da mai, aici sarea nu are iod. Si multa din ea nu are nici "antiaglomeranti" si alte cacaturi. E cum ar veni sare goala. Stiu de varza ta, am incercat sa comentez la tine da' imi cerea ala o parola de la wordpress de mi-am bagat picioarele ca n-o mai stiu :))))) Deci: se ia o oala, se pun doua verze, apa cu sare, dafin, piper si usturoi.Si o farfurie mai grea deasupra ca sa le tina scufundate. Si gata :)))) Porcaria aia de varza ambalata mai contine si benzoati de sodiu si alte cacaturi uneori :))))))

      Ștergere
  4. Sarbatori fericite in continuare, Alexandra, tie si familiei tale! Va doresc un an minunat, luminos si cu multe bucurii! Roxana

    RăspundețiȘtergere