miercuri, 10 iunie 2015

Trainer miofunctional ortodontic

  O sa fac un post informativ, pe intelesul tuturor, poate intereseaza pe cineva. Buuuun, sa incepem cu inceputul: dintii se schimba in copilarie si cand incep sa erupa cei permanenti ei pot aparea strambi. Poate sa fie si o cauza genetica, adica mugurii dintilor sa fie in locuri nepotrivite, dar in general se pare ca este vorba de o lipsa de spatiu unde ei sa iasa. Pentru ca cei noi sunt mult mai mari decat cei de lapte insa capul copilului e inca mititel. 

  Daca dintii ies si incep sa se incalece, se pozitioneaza prost si devin strambi atunci toate locurile alea unde sunt "incalecati" vor fi puncte care se vor caria (nu mai discut estetica pentru ca aia e ultima mea grija stomatologica). Asa ca nu e bine. Daca vrei sa ii indrepti la varste mai mari sau cu aparate dentare, toate punctele unde este aparatul pe dinte...din nou...pericol de carii. Multe. Mai ales ca aparatul retine resturi alimentare in toate punctele alea. 

  Deci cum o dai nu e bine. Daaar, se pare ca ultimele studii au dus la aparitia subiectului acestei postari: trainerul miofunctional pentru infanti si copii. Ce este el? Este o bucata de plastic ca o proteza dentara. La ce foloseste? Indeparteaza buzele de dinti si mentine limba intr-un loc corect in felul asta corectand viciile de respiratie si inghitire ale copiilor, vicii care duc la dez-alinieri. In plus, partile astea moi fiind date la o parte de pe maxilar, se formeaza loc mai mult si dintii fie se aliniaza la locul corect (daca deja sunt strambi) fie erup in locul corect daca nu exista inca. De asemenea se corecteaza si malocluziile. Care e explicatia? Toate fortele musculare ale partilor moi afecteaza cresterea si pozitionarea oaselor. De aici viciile. Deci "antrenarea" musculaturii inconjuratoare pentru a nu mai aplica anumite forte asupra maxilarului, ajuta. 

  Cum se foloseste? Se tine pe timpul somnului in gura iar ziua doar o ora pe zi. Exista doua etape, prima este un aparat dintr-un silicon mai moale, mai usor adaptabil, aceasta se cheama T4K Phase 1 si se foloseste 6-8 luni. Dupa acest timp se trece la etapa a doua, T4K Phase 2, care este dintr-un plastic mai tare si care trebuie folosita urmatoarele 12 luni. Pentru dentitia permanenta de la adolescenta se trece la T4A, la fel, cu doua faze. Exista varianta si pentru dintii de lapte, Infant Trainer, cu variantele Soft si Hard. Este un inlocuitor minunat pentru suzeta si ajuta la antrenarea buna a muschilor cu pricina si la evitarea thrustingului (impingerea limbii in dinti la varste la care suptul inca mai e in memorie).

  Ce zic medicii? Pai eu am aflat de asta de la stomatoloaga noastra, evident. Ea a vazut ca unul din dintii Marei a iesit pe pozitie gresita si ne-a recomandat acest trainer. Ajunsa acasa, am cautat si eu informatii ca sa inteleg mai bine ce e trainerul asta si cum functioneaza el. Va las aici un articol destul de relevant zic eu. Nu am gasit sa existe vreo contraindicatie sau problema pe care trainerul sa o dea. 

  Si acum, intrebarea de baraj: cat costa? Pai depinde de unde-l iei. El este o bucata de plastic care a fost realizata de firma australiana Myofunctional Research Co. Insa evident, el fiind un mic plastic, e produs in China si India. Pentru firma respectiva. Nu ma intrebati de unde stiu asta, mi-a luat o saptamana de cercetari ca sa aflu exact ce si cum. In Romania sunt vreo doua firme care-l aduc si il vand cabinetelor ortodontice. De la importator pleaca cu 220 de lei bucata (deci iti trebuie doua, si faza 1 si faza 2). In cabinetele ortodontice iti este oferita informatia si micul plastic pe mai multe sute de lei. 

  La producatorul din China, micul plastic costa 10 euro. Transportul e gratis in toata lumea. Nu vreau sa intru in polemica "vai dar e din China deci e fals" pentru ca acolo se produce pentru Myoresearch. Fac ei si no-name-uri dar cele gasite de mine sunt ale firmei respective. Le gasiti pe aliexpress.com cu preturi diferite, atentie la numarul de bucati, unele sunt la cutii cu cateva zeci de bucati dar se vand si la bucata. Se gasesc si pe ebay.com si pe ebay din Italia, Germania si Marea Britanie. Pe astea le-am cautat eu. 

  Cam asta ar fi informatia. Happy dinti va doresc! 

foto de pe myoresearch.com


  

15 comentarii :

  1. foarte utila aceasta informatie!multumesc mult alexandra!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Alexandra,
    Multumim de informatii - cred ca multa lume cauta alternative la aparatele ortodontice clasice, si ar fi bine de stiut daca Trainer-ul si functioneaza, daca indreapta intr-adevar dintii iesiti "alandala" sau nu sunt chiar eficiente, si pana la urma tot la aparat dentar clasic se ajunge.
    Daca ai experienta cu copii care au purtat trainerul, te rugam sa ne spui si rezultatele.

    Multumim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai n-am experienta. O sa am dupa ce-l poarta fi-mea o perioada :)

      Ștergere
  3. Buna ziua,220 este pe o arcada? Adica in total 440 +440? Plasticul este la fel si pentru partea de sus si pentru partea de jos?As vrea sa cumpar si eu si nu stiu cum si de pe site,Este vreo diferenta intre USA India si China la aceeasi firma?Va rog sa ma ajutati pt ca am fost la ortodont si mi-a cerut 600 de ron.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, 220 este pentru ambele arcade. Nu e nici o diferenta, toate sunt facute in China sau India pentru aceeasi firma de fapt. Eu inca il astept pe al nostru care s-a pierdut un pic pe drum din China :)

      Ștergere
    2. Eu am dat 850ron la ortodont si nu sunt prea multumita pentru ca fetita imi doarme cu gura deschisa.pe dintii de jos este fixat,dar cei de sus...si se si trezeste dupa 2 ore si nu-l mai vrea....urmeaza sa merg sa vorbesc cu ortodontul...

      Ștergere
  4. Buna ziua,cum igienizati aparatul T4k?

    RăspundețiȘtergere
  5. ma puteti ajuta si pe mine? unde ati comandat mai exact?eu am nevoie de 6 bucati ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Am sunat pentru o programare la dentist în vederea rezolvării problemei fetiței mele de 6 ani care are dinții de lapte apropiați, iar cei permanenți nu au loc suficiet. Ni s-a solicitat să venim cu o radiografie panoramică și am fost informați că vor urma mai multe ședințe. De vreme ce totul se rezumă la a purta acest aparat Trainer ce se poate comanda de pe net - format standard- lămuriți-mă și pe mine dacă e necesară o asemenea radiografie și plimbatul pe la dentist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai chiar nu stiu, noua nu ne-a dat dentista nici o panoramica de facut. Poate vrea sa vada exact ce si cum.

      Ștergere
  7. 850ron am platit eu pt un i3 mi se pare enorm de mult pt o bucata de silicon. Macar daca lucrau cu CAS tinand cont ca e vorba de un copil dar nu

    RăspundețiȘtergere