marți, 4 noiembrie 2014

Birocratia, dragostea mea. Partea doi.

  Se mira lumea ca n-au avut buletine de vot suficiente sau declaratii suficiente la sectiile de votare. Eu nu stiu cine se mira si nici de ce, pot chiar sa-mi imaginez ca n-a fost facut nimic cu premeditare ci ca aparatul de stat este atat de prost si balbait incat pur si simplu nu e-n stare. Ii moare la intrare orice idee. Nimeni nu munceste, nimeni nu gandeste. Nimic nu e logic sau cu verdele-n sus. 

  M-am dus azi sa-mi reinoiesc buletinul ca mi s-a repatriat mama pierduta prin meandrele 2 Mai-ului, deci am putut fi "luata in spatiu" pentru un nou act de identitate. Trec peste toate boismele astea cu sa aducem un teanc de hartii ca sa ni se faca un buletin fix identic cu primul. Adica daca-l ai pe ala, daca eu nu m-am mutat, n-am divortat-maritat...de ce imi ceri din nou certificatul de nastere (original si copie), nu e clar ca m-am nascut!!???, certificatul de casatorie (original si copie), buletinu' vechi, buletinu' lu' mama (copie si original) si mama tunsa de mana cu mine acolo sa zica "sa mor io ca o tin intr-o casa care e a mea", actul casei (copie si original) si... duda suprema, duda zilei care m-a dat pe spate de-am plecat vorbind singura pe strazi....certificatul de nastere al copilului meu (original si copie)!!!

  De ce, am intrebat noi doua in cor pe cetateanul de circa 60 de ani care se uita urat la noi dupa ce linsese incet toate actele predate minus certificatul copilului caci culmea, nu mi-a dat prin cap vreodata in viata mea ca imi tre' sa o duc si pe mama si pe fi-mea ca sa imi fac un buletin. Lipsea unchiu' de-al doilea si varu' matusii cuscrei cumnatului surorii lu' soacra-mea! De el nu m-au intrebat! Pacat, era baiat bun, poate ar fi dorit sa-l cunoasca... PLM!!!

  Cetateanul functionar public s-a purtat cu noi de ziceai ca acu-acu se ridica de pe scaun si incepe sa ne imparta niste scatoalce din partea casei la amandoua. Noi, amandoua, in picioare in fata lui, cu caciula in mana (bine, caciula n-aveam da' aveam toate tzoalele de pe mine scoase pe motiv de 400 de grade la interior), ca niste iobagi veniti la stapan sa ia ciomegele de rigoare. La intrebarea noastra uluita "de ce actul copilului" raspunsul a fost perfect cretin: "pentru ca asa scrie acolo, afara, n-ati citit?". Pai n-am citit, coaie, ca ne-am mai facut buletine, maica-mea tocmai si-l ridicase pe al ei cel nou si n-o intrebase nimeni de mine, copilu' ei cum ar veni. Adica o intrebase pe "Cererea eliberare buletin", e acolo rubrica cu cati copii ai, cum ii cheama si cand s-au nascut. Si unde! Da' actul meu de nastere n-a fost necesar pentru buletinul maica-mii. Nici buletinul meu din care sa rezulte ca numita maica-mea chiar are copilul cu care se lauda acolo-sha pe formular.............. De ce va trebuie actul de nastere al Marei? N-am primit un raspuns pentru ca in mod sigur nici el nu stia. 

  A mai marait de trei ori la noi si m-a pus sa stau pe scaun sa-mi traga moaca in poza. Nu i-a luat decat cinci incercari ca sa nimereasca cu aparatul si calculatorul. Numa' cinci. A lins binisor toate hartiile, le-a impaturiiiit inceeeeet, le-a caaaapsat inceeeeeeet si mi-a zis sa ma duc peste zece zile da' sa aduc si actul copilului! Am iesit din birou si-am aruncat un "fir-ati ai dracului" pe hol de s-a facut liniste la coada cea mare din fata usii. Lumea s-a uitat la mine si multi au dat din cap aprobator. Mai aveau de stat niste ore acolo, la coada, cu caciula in mana la usa stapanului. 

  Maica-mea e vesela, cica ea a scapat, i-au dat unu' pe 60 de ani ca sa o linisteasca. De abia acum a aflat Statul Roman ca s-a nascut suficient de intens incat nu mai e cazul sa demonstreze asta odata la 10 ani...

22 de comentarii :

  1. Nu stiu ce fosile de functionari traiesc pe plaiurile ploiestene, dar eu mi-am schimbat buletinul de 2 ori anul trecut (1 data pe motiv de expirat, peste 6 luni pe motiv de casatorie - bad timing, stiu), si toate celelalte acte (pasaport, permis) si am fost placut surprinsa de cat de rapid si eficient a fost. Nu mi-au cerut alte acte decat cele publicate pe net, a durat 15 min cu parcat si poza cu tot, ba chiar a doua oara am facut cerere sa mi-l dea in 3 zile ca sa pot pleca in honeymoon ca tot proaspat casatoritul. La pasapoarte mi-am facut programare online si a durat 5 minute, la permise la fel :) Anul asta si restul familiei si-au schimbat buletinele (parintii pe motiv de expirare, sora s-a maritat), tot aceleasi impresii, deci nu am avut eu noroc... poate ar trebui sa faceti o reclamatie impotriva functionarilor care nu isi fac treaba in mod eficient, cei din Timisoara chiar sunt super ok acum :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catalina, crede-ma cand iti spun ca n-am mintile si puterile sa mai stau cu jalba in protzap si dupa astia.

      Ștergere
    2. Te cred, am citit aventurile cu scolile publice din Ploiesti si m-am cam oripilat... adica acum 100 de ani cand am facut eu scoala am avut colegi care s-au dezabonat de la ora de religie (pe motiv de alte culte) si n-avea nimeni nici o treaba cu ei. Aia ce nu erau la culte inregistrate si nu produceau situatie scoala la materia aia aveau cu 1 medie in minus... mare drama, ce sa zic :)) Inclusiv pe mine au vrut sa ma dezaboneze ai mei by default pana s-au prins ca proful si programa erau ok, am invatat chestii super utile la ora aia (un fel de istoria religiilor), asa cum la desen am facut si istoria artei si la muzica si istoria muzicii... you get the point.. ca sa nu mai zic de abuz, nici un parinte de-al colegilor mei nu ar fi tolerat asa comportamente, si asta repet, acu 100 de ani, nu acum cand o ardem pe internet si avem acces la informatie. Deci nu pot sa nu trag concluzia ca functionarii statului (in invatamant, administratie, whatever) sunt asa pentru noi suntem niste clienti fara pretentii, cu atitudine de cap plecat si cu impresia ca ei sunt niste zei atotputernici la catedra/ghiseul lor. Dar deviez de la subiect, sorry ca am spamat articolul de fata! Mult succes cu noua scoala si cu lupta anti-sistem! Sper sa ti se alature mai multe mame din Ploiesti/de la scoala aia, sa faceti o schimbare in bine!

      Ștergere
    3. Stai linistita ca n-ai spamat nimic, mi-e drag sa vorbesc cu cei care ma citesc :) Din pacate functionarii astia chiar sunt niste zei si daca intri pe mana lor cu atitudinea nepotrivita te plimba pe drumuri o mie de ani si parca nu-ti convine asta :) La scoala n-am ajuns inca cu reclamatia, o sa-mi gasesc mintile si timpul si o sa fac si asta.

      Ștergere
  2. La noi e o chestie si mai si, ca sa iti schimbi buletinul trebuie sa iti faci programare on line. Acum iti imaginezi cum isi face tanti Floarea din cucuietii din deal butonand sa-si faca programare. Niste idioti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana, stai in Romania? Unde anume? :)))))))))))))

      Ștergere
    2. Stau la Vaslui :)) si am asista la niste scene hilare in care niste duamne de la primarie incercau sa explice la niste tanti de la tara cum sa-si faca programare on line.

      Ștergere
  3. e posibil ca actele tale sa nu fi fost necesare cand si-a facut mama ta buletinul pt ca tu esti majora si nu se considera ca locuiesti cu ea by default. pe cand mara e minora si by default (zice pe undeva printr-o lege), domiciliul minorului e la domiciliul parintilor (sau al unuia dintre parinti). deci, daca mama ta te ia in spatiu pe tine, automat o ia si pe mara si e aproximativ logic ca e necesar si actul ei de nastere.
    eu incerc o posibila explicatie oarescum logica a solicitarii (dupa capul meu; acu' sunt destul de sigura ca exista cu adevarat o explicatie logica, dar e posibil sa n-o stie multi).
    nu iau apararea respectivului functionar. ca functionarul nu cunostea "temeiul legal" al cerintei si e greu cu pianul pe sc..., scuze, sa oferi explicatii logice clientului/cetateanului (sau sa recunosti cinstit "asa scrie la regulament doamna, io nu stiu; regulamentul e facut de altii io doar il aplic")e alta poveste fata de motivul solicitarii.
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cand eram minora? Da, domiciliul zice prin lege unde e chiar pe certificatul ei de nastere, al copilei adica, si mai avem si un alt act perfect INUTIL si anume LIVRETUL DE FAMILIE unde sunt toate cele. Iaca, pe ala nu mi l-a cerut ca sa-l modifice. Si cam cum ar conta ca locuieste Mara la MAMA in casa cand imi fac EU buletin??? Decat daca suntem intr-un stat securist care doreste tot mai multe informatii despre noi inclusiv numar de telefon pe cererea pentru buletin!

      Ștergere
    2. habar n-am. am incercat si eu o posibila explicatie.
      normal ca statul vrea sa stie totul despre noi, inclusiv numarul de la pantofi. nu doar statul nostru. am o vaga senzatie ca toate statele vor sa stie totul despre cetatenii lor.
      ady

      Ștergere
    3. A, pai opinia ta era asa de hotarata incat am presupus ca stii ceva ce nu stiu eu...:))))))))))))))

      Ștergere
  4. Daca treci pe cerere copilul, se schimba automat si domiciliul acestuia, deci trebuie certificatul de nastere daca nu vrei asta nu il treci pe cerere. Stiu. Asta pentru ca am fost in aceasi situatie,cu diferenta ca in Cluj au stiut sa imi explice pentru CE este cerut certificatul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Pe cerere nu mi se spunea ca daca vreau ceva il trec si daca nu nu, eram intrebata daca am copii, cati, etc. Deci baietii au explicat o ineptie perfecta: pe ce planeta un copil are alt domiciliu decat al mamei? Si unde anume e specificat un domiciliu al unui copil? Si pana acum, noi toti, atatia ani de zile cum naiba am avut aceste domicilii in mod automat cu mamele din dotare si n-a fost necesar un act in plus pentru asta? :))))))

      Ștergere
  5. exact asta mi s-a explicat si mie cand mi-am schimbat buletinul:daca ai copil minor trebuie sa aduci copie dupa certificatul de nastere astfel figureaza la acea adresa(domiciu) si minorul.
    dar culmea e ca nu srie nicaieri asta sa fii pregatit cu o copie xerox!intotdeauna te ia la rost fuctionarul cand te duci sa-ti ridici buletinul!probabil o fac special sa mai scape si ei de frustrari luand lumea la rost cand nu stie sa citeasca lista de acte necesare!felicia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicia, e o ineptie noua asta. Am fost minora 18 ani si maica-mii nu i s-a cerut actul copilului. Au mai bagat o hartie ma, altfel ei ce sa linga acolo toata ziua? Actele pe care mi le-a dat Statul Roman, da? El mi le-a dat mie si el mi le cere de cate ori ma prinde, idiotenia perfecta. Dar deh, asa e cand totul se fura si nu exista un sistem unitar electronic unde ei sa bage cnp-ul meu, ca de aia mi l-au dat si sa aiba in secunda doi pe ecran absolut toate actele cetateanului Alexandra Albu, si pe mama si pe tata si pe ma-sa...

      Ștergere
  6. Cand se elibereaza certificatul de nastere declari domiciliul copilului. In cazul meu nu aveam pe atunci acelasi domiciliu in acte si copilul era trecut LA domiciliul tatalui

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nici in ziua de azi nu avem buletinele in aceeasi casa ca sa zic asa. Iar pentru statutul copilului ne-au dat un alt act inutil: Livretul de Familie!!! Sa nu uitam de el! Am alergat cu acte multe la ei sa-l facem si pe ala! In el se trec copii si domicilii insa acum nu mi l-au cerut :)))) Si niciodata nicaieri n-am avut nevoie de el in cei 8 ani de viata ai Marei. Ceva deosebit!

      Ștergere
  7. Alexandra, minorul poate avea alt domiciliu decat mama cand a fost incredintat spre crestere altcuiva ( tatalui, statului, altcuiva). Sau cand parintii minorului, desi au o resedinta comuna (locuiesc efectiv impreuna) din varii motive, mai serioase sau mai amuzante, au domicilii (adresa de pe buletin) diferite (stiu vreo 2 cazuri). Si impreuna au declarat domiciliul copilului la domiciliul tatalui (sa zicem), care este si adresa la care de fapt locuiesc cu totii.
    De asemenea, iarta-ma dc te enervez, e posibil ca mama ta sa nu-si mai aminteasca dc i-au cerut si actul tau de nastere cand si-a facut buletinul. Cred ca a trecut ceva vreme de cand aveai mai putin de 14 ani. Nebunelile astea sunt pt minori sub 14 ani. Dupa are buletinul propriu, pe care scrie domiciliul
    Sunt doar presupuneri.
    Tot balamucul este din cauza lipsei unui sistem informatic centralizat intre institutiile statului si a unor oameni slab pregatiti si care habar n-au sa discute cu publicul/cetateanul. Ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am acelasi domiciliu cu Marius pentru ca nu ne-am dat peste cap sa-i schimbam SI LUI buletinul la casatorie tocmai din cauza ca e stupid si inutil. Mama e in deplinatatea tuturor facultatilor mintale, crede-ma ca nu i-a cerut nimeni actul meu si cred ca nici celorlalti parinti tineri ca noi nu le cereau acum cativa ani asa ceva. S-a schimbat legea in mod sigur. Si da, exact, cum am zis mai sus: sistem informatizat unitar. Ca doar EI mi-au dat MIE toaaaate aceste acte. Cum sa mi le ceara ei mie???

      Ștergere
  8. Cat de mult de inteleg :)), eu mi-am facut echivalarea studiilor acum 2 ani, nu vrei sa stii cat am alergat prin Bucuresti, eu sunt din Iasi, a fost asa ca in Benny Hill Theme, cate hartii aveam, copiile de diplome, copiile legalizate, supralegalizate, originalele, traducerile si alea legalizate..supralegalizate, plus toate actele si alea in toate modurile posibile si imposibile si toate astea doar ca sa primesc actul "suprem", am alergat ca Scrat din Ice Age dupa ghinda de aur :)), noroc ca imi facusem "tema" de acasa si stiam exact unde si cum trebuie sa ma duc ca sa nu pierd timp, caci programul de lucru al celor de la ghiseele publice de tot felul este foaaarte scurt si ei se misca foooaaarte leeeent :)), eram contra cronometru pentru programarea de la Ambasada. Plus traficul din Bucuresti, oh mama, parcam la mama naibii ca ajungeam mai repede pe jos decat cu masina, si oriunde parcam, jur, oriunde, se ivea un omulet fosforescent sa ceara bani de parcare. Simona

    RăspundețiȘtergere