luni, 20 mai 2013

Batranii si "tratamentele"

  Am mai vorbit despre asta de multe ori. Cum pleaca orice batran al Romaniei de la (aproape) orice medic cu o reteta mare. Cum inghit plase de medicamente, uneori mai multe care au aceeasi substanta, cum le este rau tocmai din cauza medicamentelor. 

  Acum am avut confirmarea. Dupa accidentul vascular ischemic minor pe care l-a avut bunica-mea a stat in spital fix 6 nopti. Cand am dus-o era ok. Semnele accidentului de abea se mai distingeau. Mergea bine pe picioarele ei, fara ajutor. Avea o moaca respectabila, adica de om pe care nu l-a calcat tractorul. Dupa fix 6 zile in spital la sectia de Neurologie, unde i s-au administrat nu stiu cate pastile si nici de care pentru ca in spital aceste informatii sunt mai classified decat planurile lu' CIA...mi-au adus acasa o epava. 

  Da, stiu ca dupa adrenalina initiala, dupa spaima atacului, dupa momentul in care sistemul n-a mai primit adrenalina in exces...stiu ca urmeaza ceea ce se chema decompensarea naturala a evenimentului. Adica acum ai atacul facut dar te simti bine. Maine insa o sa te simti mai prost, mai slabit, mai rau...e normal. Insa femeia pe care au adus-o de la spital era...varza. Cu carne. Un soi de varza a la Cluj...De abea mergea in baston, nu putea sa stea singura in picioare, nu se putea ridica de pe pat singura, nu se putea ridica cat sa se suie in pat mai sus sau mai jos. 

  De la spital ni s-a dat o reteta iar doctorita mi-a zis ca "e pe viata". Pentru ca nu aveam cuponul de pensie ne-a dat doar pentru 5 zile. Am ajuns acasa cu ele si m-am apucat sa le caut prospectele online pentru ca nu aveam cutii la ele. Am gasit prospectele...mai putin unul pe care n-am apucat sa-l caut ca am fost strigata brusc si apoi am uitat. Urma sa regret asta. 

  Sa o luam pe rand. Pe Nora in seara internarii si dupa aia au gasit-o cu tensiune mare. S-au uitat in buletin, au vazut 89 si au inceput sa ii administreze doze uriase de pastile anti-tensiune. De unde stiu ca-s uriase? Pai scrie in prospect! Asta in conditiile in care ea nu are de obicei tensiune mare. Da' nah...cam cum ar putea fi tensiunea cand te anunta cineva ca tocmai ce ai facut un atac cerebral? Ca ea e o femeie foarte zen asa de soiul ei da' totusi....

  Cat a stat acolo tensiunea a fost mare. Din nou...cine in conditiile de spital din Romania n-ar avea tensiunea mare cand te pune careva in pampers la pat si nu vine sa te schimbe? Cum a venit acasa tensiunea a coborat insa dozele de pastile cat pentru un cal mai maricel...au ramas. Asa ca dupa vreo 4 zile acasa...s-a sculat intr-o dimineata jumate moarta. Avea o tensiune de o cautam cu penseta si ciuleam urechea in stetoscop de simteam ca mi se lungeste ca lu' Buggs Buny. M-am enervat.

  M-am dus la prospecte si le-am luat pe rand. Ma gandeam ca sunt prea multe si prea toxice pentru un om care pana atunci inghitise un singur medicament (pentru crescut pulsul) o singura data pe zi. Si acu' avea pastile de am facut un tabel sa stim cum i le dam sa nu omoram femeia din greseala. Asadar, avea cam asa:
  
  1.Prestarium (anti-tensiune mai precis inhibitor de angio-tensina): DOUA pe zi. Pe el scrie clar ca mai ales la batrani (ei au reactii paradoxale, la doze mai mici reactioneaza mai puternic) se incepe cu cate putin pe zi si se creste dupa o luna. Neaaa, noi ii dadeam doua pe zi. Lista de efecte secundare? Pai era cam cat Constitutia. Am decis sa ii dau cum ii dadeam inainte, doar la nevoie. Cu monitorizare de 3 ori pe zi e imposibil fizic sa ii creasca tensiunea atat de mult atat de repede incat sa pateasca ceva. Vorbim aici de un om care toata viata pana la 87 de ani a fost hipotensiv.

  2.Lucetam (piracetam) este un medicament care cica se da la copiii cu ADHD, pe ei ii calmeaza. Pe adulti (cu boli pe la cap) ii agita. Ii zapaceste de cap. Prima mea intalnire cu acest medicament a fost atunci cand  pe la 18 ani unul din prietenii nostri l-a confundat cu Paracetamolul si n-a mai dormit o noapte. Nu, nu vreau sa stiu ce fac studentii la medicina si farmacie cu el ca sa "treaca de examene"...ca eu nu-s nebuna. Printre altele ar face ceva pe la circulatia cerebrala insa asta era cam ultimul pe lista efectelor. DOUA de DOUA ori pe zi. Lista de efecte adverse? Vezi punctul 1 si mai adaugi fo' doo pagini. Am scuipat in san si l-am aruncat la gunoi. 

  3. Sermion (pentru circulatie cerebrala). Asta era cam singurul care avea un sens si scria clar pe el ca ajuta la evitarea de alte atacuri si ca le "repara" pe cele facute. Sa fim seriosi, daca se inventa pastila care ne pazea de asa ceva nu mai mureau oameni. Pe asta l-am pastrat desi sunt ferm convinsa ca e o apa de ploaie care costa 50 de lei per cutie. Barem n-are un pomelnic de efecte adverse. 

 4. Duda maxima si anume Sortis. Pentru ce e Sortis? Este o statina, un medicament anti-colesterol!!! In situatia in care femeia mea are 189 colesterol total in sange. Si in care testul Doppler facut pe carotide acum doi ani arata (citez cardiologul): "asa de bine nici noi n-avem" (omu' era de varsta mea)...Statinele sunt unele din cele mai toxice medicamente existente. Lista de efecte secundare contine de la diabet pana la...orice altceva...cam orice...Medicamentele numite statine fac atat de rau incat daca incepi sa iei asa ceva te asiguri ca vrei sa mori repede inainte. Pentru ca te indrepti cu mare viteza catre asta. Iar daca ai 89 de ani deci sisteme mult mai fragile, sper ca ai o nepoata ca mine :). Deci nu, nu i-am mai dat. Nu cred in "explicatiile" agentilor de vanzari farmaceutice care le canta farmacistilor si medicilor in ureche. Am lucrat intr-un studiu in care ofeream bijuterii de aur farmacistilor care imi recomandau un anumit medicament. 

 5. Aspirina cardio 100 de mg. Adica a cincea parte dintr-o aspirina normala. Care iar "pazeste" ea de nu stiu ce...dar intre timp poate iti produce o hemoragie gastrica, asta daca ai "noroc". Ma rog, pe aia ma mai gandesc daca i-o dau.

 6. Omeprazol. Adica inhibitor de acid gastric. E sistemic, adica merge la creier si comanda sa nu mai produca acid gastric. Ne ofera, printre altele ameteli diverse. Eu nu i l-am luat din start, pentru ca nu cred ca o plasa de medicamente se repara cu Omez, sincer. Nu asa "pazesti" stomacul. Iar bunica mea in spital a primit asa ceva, si era un soi de zombi. 

  Cum spuneam, m-am enervat si nu i-am mai dat in ziua aia nimic iar a doua zi doar Sermionul si medicamentul pe care il lua ea pentru puls (Miofilin, este pentru astm dar ca efect secundar are cresterea pulsului). Ce credeti ca s-a intamplat a doua zi? Pai bunica mea s-a ridicat din pat si a mers prin casa. Privirea era din nou a ei nu a unui extraterestru. Eu am zis ca e o coincidenta, ca e greu sa crezi ca medicamentele sunt atat de rele pentru un om. Tanar sau batran. Medicii care nu-s geriatri dau retete, le dau la toti la fel. Ei nu trateaza pacientul, trateaza varsta din buletin si eventual boala pe care o are. Omul nu-i intereseaza. Nimeni nu te intreaba de istoricul pacientului!"

  Cel mai mult mi-a placut cand am ajuns cu ea la Mosia Bunicilor ca mi s-a cerut reteta sau acte medicale din care sa reiasa ce i s-a prescris. Le-am zis cu spaima ca am insa ca eu nu vreau sa ii dau tot ce e acolo. Doamna Melinger, patroana, a rasuflat usurata si a zis "aaaaaaaa, pai in MINUS nu e nici o problema ca am vazut cu ce sunt trimisi toti aici". Asistentul medical cu care am vorbit atunci si i-am dat medicamentele...stia despre ce vorbeste. A spus "pe astia ii trimit sa moara la ei acasa cand ei sunt chiar ok, le prescriu multe si scapa putini din "tratamentele" astea". A fost una din putinele dati in astia doi ani de zile de cand o am in grija cand cineva cadru-medical a priceput ce vreau sa zic. Aici este zilele trecute la "gimnastica", in afara de asta merge zilnic si se plimba si merge pe bicicleta stationara pana la 20 de minute! 



  Pe 7 mai cand am dus-o acolo mergea binisor, cand am fost ultima data la ea ne-am intors in extaz. Arata atat de bine ca as fi putut sa jur ca nu s-a intamplat nimic. Arata asa cum arata ea acum doi ani...inainte de 2 iunie cand a cazut. Era fata ei, era colorata la fata, a luat si in greutate ca se vede pe ea...aseara m-a sunat singura (nu mai nimerea nici sa umble cu telefonul cand am dus-o acolo) sa imi zica ca a "certat-o" doamna care trebuia sa o spele seara. S-a dus singura si s-a spalat. I-am zis ca nu a certat-o nimeni si ca doamnele de aia sunt acolo, si ca ea e responsabilitatea lor. A zis "asa e mama, dupa aia mi-a parut rau ca am suparat-o"...

  Nu, batranilor NU le trebuie tratamente. Decat daca au boli cronice. Normal ca daca are diabet trebuie intai sa ii umbli la dieta si apoi sa ii dai pastile. Normal ca daca are o infectie, o tratezi, insa nu cum a tratat-o medicul de familie pe bunica mea cu toate antibioticele uzuale cate 3 zile de sapte ori pe an pana cand a devenit imuna la antibiotice. Iar eu i-am dat vagoane intregi de merisoare confiate si de picaturi din extract de merisor si nu a mai avut nici o infectie din septembrie 2011. Daca are tensiune confirmata pe LUNI de zile, nu pe o vizita la un cabinet...ii dai doze foarte mici si doar la nevoie initial. 

  Daca ai un batran in familie, spala-i hainele, cearta-l daca nu se spala si tine-l din scurt. Toti devin delasatori de la un punct incolo iar lumea zice ca "pute a mos"...va asigur ca un batran nu miroase a nimic daca este tinut curat! Si tine-l curat si pe dinauntru. Nu ii da margarina pentru ca asa vede el la tv ca "scade colesterolul". Da-i unt. Da-i cele mai bune alimente, in cantitati mai mici, pentru ca ei mananca putin...dar da-i nutrienti. Dupa ce am adus-o de la spital acum doi ani, i-am luat oua de prepelita si i le-am bagat pe gat, i le-am pitit ca si acum, in orezul cu lapte si in ce ii mai placea ei. I-am dat carne zilnic impotriva vointei ei...macar 50 de grame de carne sau oua. Batranii pierd masa musculara. Ea nu se tine puternica cu spanac chiar daca Popey asa te-a invatat.

  Cu cat il vei lasa mai fara medicamente, cu atat se va simti MAI BINE. Medicamentele sunt toxice!

P.S. La acest post comentariile vor fi publicate doar daca contin nume si prenume ca in buletin! 

9 comentarii :

  1. Nu stiti cat ma bucur de aceasta postare ! Din doua motive: indoparea cu medicamente si alimentatia.
    Am vazut multi varstnici care in ziua cand au ajuns la Mosia Bunicilor erau zombi si nu eram sigura ca le mai putem oferi ceva in viata. Am luat o doamna de la un spital de la sectia de neurologie si era complet DROGATA. Nu putea face nimic, nici macar sa se intoarca din o parte in cealalta in pat. Chiar daca era foarte bolnava, de mai multe boli cronice, sia revenit dupa 4 zile (fara droguri), cu multa atentie, si a inceput sa ia masa in sala cu ceilalti rezidenti. Avem mai multe cazuri care dovedesc corecte cele postate despre doamna Nora. Unele fericite care traiesc si zambesc, povestesc povestea lor cu mandrie de INVINGATORI si "prind" putere sa se lupte cu batranetea....altele mai putin fericite care au ajuns prea tarziu si nu mai au putere sa lupte......si totusi incercam.
    Am ascultat acum catva timp povestea unei doamne care din nefericire are ambii parinti bolnavi. Cu o voce trista de iti rupe inima mia spus: "prefer ca mama sa traiasca doua luni fericita decat doi ani chinuita cu dieta si nefericita". Mama dansei are un diabet usor. I se administreaza medicamente dar nu si dieta. A cerut sa fie alimentata normal pentru ca mama dansii "iubeste mancarea" Am inteles imediat punctul dansii de vedere ! Am intalnit , pe alte meleaguri, medici geriatri care au cu totul alta filozofie in legatura cu alimentatia batranilor. De la dansii am invatat ca varstnici nu se pot trata cu nici un fel de dieta, nu se vor face tineri si sanatosi daca ii vom chinuii cu ceaiuri si alte verdeturi. Batranii trebuie sa manance ce doresc, cele mai bune si variate ingrediente, cele mai gustoase mancaruri, in cantitatile pe care si le doresc atat timp cat se simt bine . Medici si alte cadre medicale in Romania au opinii foarte diferite.! Din acest motiv , noi la Mosia Bunicilor oferim rezidentilor sa aleaga modul de alimentatie preferat. Fiecarui nou rezident i se propune sa incerce meniul nostru dupa care este intrebat daca doreste sa faca modificari potrivite dansului. Un singur rezident a ales meniu personal.! Noi consideram asta un mare succes. Din experienta am ajuns la concluzia ca motivarea unui om sa-si traiasca viata cat mai bine posibil ii da putere sa lupte cu neputinta inaintand in varsta.
    Deocamdata...pana mai fac rost de timp...cu nume si prenume,
    Mariana Melinger

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc din suflet ca mi-ati confirmat ceea ce eu am vazut in timp, doamna Melinger. Am cerut nume si prenume pentru ca sa fii "anonim" pe un blog e simplu...E mai greu sa iti asumi numele si viata si ceea ce faci sau ce scrii.

      Ștergere
  2. Mare noroc are Nora cu o minune ca tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Mona! Tare mi-as fi dorit sa nu ajung in postura asta dar asta e viata, ce sa facem...

      Ștergere
  3. Perfect ! De inteles ! Poate in felul asta vom citi cu toti alte filozofii, asemanatoare sau diferite, alte experiente si alt punct de vedere....mama zicea cand era mai "intreaga": Traiim o viata intreaga, invatam tot timpul si pana la uarma tot ignoranti ne ducem pe lumea cealalta. Asta nu inseamna ca avem voie sa renuntam. De la oricine se poate invata ceva, cu conditia sa nu fie inversunat...
    Mariana

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e ciuda de mor pe excesul asta de medicamente! Am facut o adevarata pasiune de a ne trata "dupa ureche" si nu ne place de un medic daca nu ne da macar trei medicamente, din cele scumpe daca se poate...Nimeni nu citeste resctiile adverse sau interactiunile dintre medicamente, le luam cu pumnul de ajung sa ne tine de foame.Si uneori platim scump!
    Desigur, sunt si medicatii absolut necesare, nu zic ca nu trebuie sa luam nimic, ca natura va face singura toata treaba.Dar industria farmaceutica, din ce in ce mai infloritoare, ne-a invadat viata. Asa cum s-au interzis reclamele la tigari sau alcool asa ar trebui interzise si cele la medicamente.Omul vede o pastila miraculoasa la televizor si da fuga sa o cumpere si el, ca sigur o sa-i faca si lui bine.Iar prospectele sunt scrise special asa mic, cat sa nu pricepi nimic.Se intampla sa mori? ei, eu te-am avertizat dar daca esti chior si n-ai citit bine!...
    Iar crima cea mai mare se face cu batranii si cu copii...Exact cei mai vulnerabili!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, cuvintele tale m-au uns pe inima. In special pentru ca esti asistent medical, deci vezi la prima mana cazurile. Asa e, prospectele sunt mari, stufoase si scrise marunt. Iar medicii primesc cadouri si excursii ca sa prescrie un anumit medicament.

      Ștergere
  5. Ma repet, dar asta e altul din motivele pentru care ma bucur ca traiesc unde traiesc. Un loc unde nu se dau medicamente decat daca sunt absolut necesare, adica orice doctori iti explica ca "riscurile daca nu il iei sunt mult mai mari decat efectele secundare ale medicamentului". Adica din start se pleaca de la premiza ca orice medicament face bine pe undeva dar si rau pe alte parti. O tara unde se pune accent special pe copii si batrani, pentru ca se stie ca sistemul lor imunitar e cel mai expus, o tara unde se considera ca 99% din probleme se pot rezolva schimband doar "life style"-ul. Si mie asta mi se potriveste ca o manusa, eu una urasc cu pasiune medicamentele. Nu am in casa decat aspirina (pe care o iau din an in paste cateodata, daca sunt cumva mahmura dimineata dupa vreun chef. Ma uit la cutie de doua ori pe an sa nu expire, si daca e expirata, cumpar alta...), in rest am primit calmante dupa fiecare cezariana, pe care le-am luat cat am fost in spital si atat, in rest m-am descurcat mai bine fara. Si m-a ajutat si cineva acolo sus ca pana spre 40 de ani sa nu am vreo afectiune cronica (nici sotul si nici copiii, ceea ce ma face sa cred ca poate totusi si regimul de viata isi pune amprenta), iar afectiunile cu care am venit din Romania (boli domnesti, de gen spasmofilie) s-au vindecat brusc si fara explicatie de cand sunt aici... Da, sunt de acord ca in unele cazuri, medicatia este necesara, dar cred cu tarie ca in Romania se face mare abuz de medicamente. Mare. Aici n-am primit antibiotic pentru copil nici cand mi-a facut 40.6 febra cinci zile consecutive (pentru ca i-au facut investigatiile necesare si mi-au spus clar ca nu are nevoie, era o infectie virala), cand povestesc cu cunostinte din Romania imi spun ca daca merg cu copilul la doctor si are 37.5 deja primeste o plasa de medicamente, mi se pare strigator la cer. Repari un lucru pe o parte si strici zece pe cealalta... Am o prietena care e ipohondra si care a emigrat curand in Canada si ea. Nu exagerez, a venit cu un geamantan de medicamente, si o indoapa pe fetita ei de 4 ani cu un pumn zilnic. Si nu vorbesc de vitamine, ii da medicamente de diabet, de inima, suplimente, reumatism si alte cateva, desi nu are nici un diagnostic de la nici un medic, dupa ureche imi spune ca ea e convinsa ca fetita ei e grav bolnava si fara pumnul ala de medicamente e pe moarte... De cate ori ii spun sa mearga la medic daca are vreo nelamurire imi spune ca doctorii aici nu sunt buni, pentru ca o trimit acasa fara nici o reteta si ii spun ca problema e la "mansarda" ei, ca copilul e perfect sanatos... Mai am ce sa adaug sau ti se pare si tie la fel de trist?
    In alta ordine de idei, ma bucur mult pentru bunica ta, ca se simte bine si ca ii place la mosie, m-a impresionat doamna Melinger pentru comentarii, mi se pare ca intradevar ii pasa de ce face si asa oameni ca ea mai rar. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona m-ai socat cu mama care da pastile copilului asa. E si asta o boala psihica si mama ar trebui tratata, saraca. In rest, ce sa zic, mi se pare normal cum e acolo, in Romania mai nou la raceli li se dau copiilor inhalatii cu ADRENALINA si CORTICOSTEROIZI!!! Asta e moda de circa 2 ani incoace :)

      Ștergere