luni, 11 martie 2013

Neputinta sau spitalul romanesc

  Azi de dimineata eram pornita cu ganduri mari. O gramada de treburi in lista capului meu. Cand ies in hol ma intalnesc cu ea-cea-alba-la-par...Ea cu cafeaua si banana in mana, micul ei dejun zilnic...Aia ii place ei. O intreb din obisnuinta, ce face, cum se simte. O vad ca se schimba la fata si imi zice "ahhh, cum sa iti zic, hai incoace sa iti spun ceva...eu am facut sange" In capul meu proaspat trezit s-a aprins o alarma crunta. Cum adica ai facut sange, poate vrei sa zici ca ai facut "cu sange" si anume pipi...Ea, sigura pe ea ca de obicei in toti astia 89 de ani..."nu, am facut numai sange"...si imi arata asa cu mainile in jos, gestul ala ca si cand "curge" ceva...

  In secunda urmatoare mi s-au inmuiat picioarele. M-am dus, am intrebat-o ce si cum...apoi i-am explicat niste minute bune ca trebuie sa chemam ambulanta si sa mergem la spital. Nu se ridica din scaun ca si cand nu ma auzea. Incepea sa intre in panica si o vedeam cum se pierde. Ultima data cand a fost la spital si de fapt prima data in viata ei...a fost atunci. Acum 1 an si 9 luni....cand ne-a asteptat 12 ore cazuta in casa sa o ridicam de acolo. 

  Am lamurit-o ca TREBUIE sa mergem, ca nu avem alta scapare. Mama mea era in negare ca de obicei. Ea zicea sa "mai asteptam". Ea nu se sperie. Ea nu stiu daca e incapabila sa se sperie de ceva sau pur si simplu a trait prea multe spaime si a devenit imuna. Eu sunt alta specie. Eu ma sperii. RAU. Azi de dimineata stiu sigur ca mi-a sarit tensiunea in pod. Faceam exercitii de respiratii prin hol si sufragerie ca sa ma reglez....Eu nu pot sa nu ma sperii cand cineva imi zice ca in loc de pipi a facut sange. Si cand ma duc si ii vad tamponul (poarta asa ceva din cauza de incontinenta) plin de sange ca la injunghiere. 

  Buuun, respir. O sun pe Ioana ca sa pot sa mai respir mai mult. Ii zic si lu Mo, sa imi mai dea si ea o gura de aer. Mara umbla in jurul meu si nu intreaba NIMIC...nu vrea NIMIC...ea STIE...stie sigur ca ceva s-a intamplat. Marius e mut. El sta si asteapta sa ii spuna cineva ce anume sa FACA el. Daca ii spui ce are de facut e totul ok. Deci el are de dus o mama mea la spital pentru ca ambulanta nu te ia in ambulanta cu cineva decat daca esti mama a lu' cineva care e minor. In rest poate sa te ia un drac. 

  Ambulanta a venit dupa o jumatate de ora. O doamna si un domn. Bunica mea fusese informata ca o sa vina si o sa mearga la spital pentru ca na...are 89 de ani si sangereaza. Ea nu stie cum e aia cu salvarea. Cand a venit anul trecut, ea era semi-moarta deci habar n-are de "protocol". Ea nu stia ca oamenii aia trebuie intai sa o consulte. Asa ca ea isi pusese caciula si isi luase geanta in mana si cand a auzit ca a sunat la usa, s-a si repezit spre hol. Inocenta de ea.

  Intra domnii. Doamna aia era o asistenta. Cand a vazut-o ca MERGE...a inceput sa TIPE. Ca ce, am chemat taxiul? Ca cum adica doamna e imbracata de plecare? Ca "mie nu-mi CONVINE sa o gasesc gata de plecare!". Mama care e scurta la fitil a inceput sa se rasteasca direct la idioata. Eu am vrut doar sa ii zic "du-te-n" da' nu puteam pentru ca abordam pozitia ghiocelului. Si ii dadeam coate maica-mii care ar fi muscat-o pe duduia platinata. De ce oare duduile platinate sunt de cacat in viata asta mizerabila?

  Bai nene, duduia continua. Era cu un soi de sofer pe care la pariu il chema Gheorghe si care mai avea putin si lingea capatul pixului ca pe creionu' chimic ca sa mearga. Scria el ceva acolo. Cred ca cu litere mari de tipar. Adica oamenii erau foarte deranjati ca noi stiam ca femeia asta trebuia dusa la spitalul de urgente. Si ne-au zis ca de ce n-am chemat TAXIUL. Pe bune? De aia a muncit ea o viata? Ca sa dea acum bani la un taxi sa o duca la spital cand "face sange"? Daca era SINGURA in casa ce facea? Chema un taxi, nu? Ca na, ea are 89 de ani si in zilele bune iese afara in baston. In zilele in care se sperie cum a fost azi...a facut tensiune 25. Ii ia domnitza blonda tensiunea si da ochii peste cap. Si ma intreaba "ce TRATAMENT ia?" 

  Pai cum, nu stiti? Batranii din Romania sunt infundati cu trei plase de pastile medicamentoase pe zi. Ca asa "trebuie". Si ii zic cretinei ca ia Miofilin (pentru crescut pulsul ca ei ii scade uneori de cand a cazut atunci)...si ea face " SI ATAAAAT?" Da, si atat. Mai ia extras de anghinare, coenzima...uneori aspirina daca o dor shalele. Si ea se bulbuca la mine si face "cum adica, a tinut-o pana acum FARA NIMIC?"...zic fara nimic CE? Da, are tensiune 25 (imi zicea cineva odata ca ca mori daca ai asa ceva, cand ii explicam ca am avut in timpul nasterii atata) pentru ca s-a suparat si s-a speriat foarte rau. 

  Are ea puseuri de tensiune din cand in cand si ii dau ce trebuie cand o are prea mare. Eu ii iau tensiunea zilnic si nu cu d-ala electronic care arata ce vrea el ci cu d-ala clasic care arata ce AUD eu :) Mbon, ii dau ei repede o nitroglicerina sub limba si un furosemid in vena. Ii iau o tensiune si ii fac un ekg. O intreb pe blonda daca e "bun" ekg-ul si imi zice "aaaa, daaaa, nu sunt modificari". Hai, tu, fata, pe bune? Pai pana adineauri ma tratai de parca aveai acilea un pacient cardiac si eu nu doream sa ii ofer medicamentele de rigoare. 

  Si pleaca cu ea la Spitalul Judetean. De ce acolo? Degeaba, pentru ca dupa 2 ore si jumatate de asteptat la usa au bagat-o in cabinet, au cautat-o si se pare ca au decis ca "nu stim" si ca trebuie trimisa de fapt la sectia de Urologie. Care se afla in alt spital. Da, e sectia Spitalului Judetean doar ca e in alt spital din oras, ce n-ati inteles? Ia-o si du-o cu ambulanta dincolo. Se pare ca acest proces nu mai era "taxi"...asta era cu utilitate. Evident, ca si prima data, impreuna cu ei dar in alta masina, sotul si mama mea.

  La primul spital noi avem o prietena de familie. Este un medic genial, Irina Jipa se numeste, este specialist Anestezie si Terapie Intensiva. Mama ei e prietena cu bunica despre care vorbim aici...de 50 si ceva de ani. Da, 50. Iar Irina e genul ala de "doctor" de-adevaratelea. Ne-a zis ca la spitalul urmator, Boldescu, trebuie sa lasam bunica pe mana unui SINGUR medic. Ne-a dat UN nume si a zis, ea care nu zice nimic de rau despre nimeni, ca daca  nu e EL acolo...sa venim acasa si sa mergem maine din nou. E clar, da?

  Bunica a avut noroc, domnul era de garda si a consultat-o. Ce sa vezi, femeia are doua orificii. HA! Ce revelatie. La Spitalul Judetean nu s-au obosit sa caute pacientul si pe la orificii. I-au facut doar ecografie. Ce afli cand cauti o doamna la orificii? Pai intai ca are DOUA. Deci cand o doamna zice ca face "pipi cu sange" sau ca "face sange"...mna, te gandesti ca sunt 50-50 la suta sansele. Sanse per orificii ca sa zic asa. Se pare ca la Spitalul Judetean nu se numara orificii. 

  Asadar la al doilea spital, medicul urolog recomandat de prietena noastra a zis, dupa ce a vazut CUM anume face doamna pipi rosu...ca trebuie...uimireeee, control ginecologic. Iooooooi. Tot trenul plin de  tzarani in care am fost ieri si nu reusea asa o uimire, nene....revelatie....Doamna are ALTA GAURA prin care poate sangera. Si da, acolo era un polip vaginal. Care sangereaza, si nu asa ca la 20 de ani cand ai un ciclu mai nasol, ci cam rau. Foarte rau as zice eu, pentru o persoana de 89 de ani care are 48 de kile si de abea mai merge. 

  Eu care acum o jumatate de ora am spalat-o iar in cada, am sters-o...am vazut cum ii curge sangele siroi pe picioare si am oblojit-o cu hartie igienica. I-am zis ca a intinerit si ca i-a venit ciclul din nou. :)) A ras, ce era sa faca. Maine la prima ora se interneaza ca poimaine sa ii cauterizeze porcaria aia. I-a dat nenea doctorul si un antibiotic de luat profilactic. E speriata, e neputincioasa. E pierduta. E suparata ca "iar va fac suparari" si "va pun pe drumuri"...E ca un copil doar ca nu e copil. Azi am plans. Mult.

16 comentarii :

  1. Of, fata draga! Sa fie bine, sa se termine cu bine si sa treaca repede!Saraca de ea, nu vreau sa-mi imaginez ce spaima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, s-a dus acum si s-a internat. Cica i-au dat o canapea cu gloduri ca paturi nu mai au. Si o eprubeta in care sa nimereasca sa faca pipi :))) O sa fie de coma!

      Ștergere
    2. Sa se termine totul cu mine,ce oamenii fara suflet mai lucra in spitalele din Romania,eu stau in alta tara dar aici asa frumos vorbesc cu tine.Am.nascut aici miau pus epiduralu nu a trebuit sa platesc nimica si cum se poarta cu tine nu are pret.
      Diana

      Ștergere
    3. Cred...e foarte importanta atitudinea

      Ștergere
  2. Of! Ce sa mai zic! Am patit-o si eu acum 3 ani. Dupa cauterizare a fost ok. Se poate intampla la orice varsta. Eu am mai putin cu 50 de ani decat bunica ta. Vezi tu, ce-mi place la tine? Ca nu-ti pierzi capul si iei decizii cand altora le e greu sau nu stiu ce sa faca. Esti o luptatoare. Multa sanatate bunicii si tie putere. N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, N, pentru vorbele tare frumoase. Eu imi pierd capul de nu ma vad. E o iluzie ca nu-l pierd. Ma sperii, imi creste tensiunea, incep sa tremur. Tremuram ieri din genunchi la gandul ca a facut vreun ceva la rinichi.

      Ștergere
  3. hei, o sa fie bine! :) Te are pe tine.....

    RăspundețiȘtergere
  4. Incep sa cred ca cea mai mare umilinta pentru un om e sa fie pacient in Romania.Mai ales daca ai o varsta venerabila, pe principiul "ti-ai trait traiul, ti-ai mancat malaiul" sunt in stare sa te indrume direct spre morga.Asa cum mi se rupe sufletul de copiii bolnavi asa ma doare si de batranii neputinciosi.ce vina au ei ca s-au incapatanat sa traiasca prea mult?
    Tu ai asteptat cateva ore la urgenta cu o batrana cu hemoragie; la noi venise ieri o duduie ciufuta care ne-a luat la rost ca nu poate sa astepte 5 minute sa aduca colega medicatia de la farmacie, ca ei ii trebuie IMEDIAT perfuzie, ca a varsat si e obosita dupa tura de noapta, noi trebuie s-o servim prompt, nu sa stea 5 minute! Si nu eram la cafele, chiar mergeam sa ridicam medicamentele de la farmacie...Clientul nostru, stapanul nostru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai ieri la URGENTE erau tot felul de oameni "raciti"...a venit maica-mea socata de acolo ca toti idiotii care n-au medic de familie sau le e lene...se duc la camera de garda nene. Cum sa faca si oamenii aia fata? Pe de alta parte...nu stiu ce sa zic despre niste cadre medicale care nu cauta si celalalt orificiu la o femeie care sangereaza in chiloti :)))

      Ștergere
  5. Despre sistem...fara cuvinte, ca imi urca si mie tensiunea la 25.
    Doar sanatate si putere! Pentru toti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Orificiile astea pot fi cu surprize! mi s-a intamplat odata sa fac baie unui nounascut si sa mi se umple mana de meconiu si nu intelegeam cum naiba ca doar il tin cu fundul in sus si nu iese nimic! Apoi l-am controlat mai bine si am vazut ca elimina scaunul prin vagin, avea o fistula ano-vaginala.Daca n-as fi asistat in direct nu mi-as fi dat sema dupa ce gaseam in pampers care materie si pe ce gaura a iesit!Copilul a fost operat si e bine. la fel va fi si bunica ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, ce poveste. Na beleaua cu orificiul defect! Normal ca pot fi cu surprize, de aia zic, cand vine o femeie cu chestii care ies din ea pe acolo, m-as gandi ca tre' sa te uiti naibii peste tot. La Judetean i-au facut doar o eco abdomninala, n-au vazut nimic prin vezica asa ca s-au scarpinat la cusma si au trimis-o la Urologie. :)) De ce ambulanta n-a dus-o direct la Boldescu unde e sectia de urologie a spitalului Judetean, ala e un mare mister pentru mine. Adica ma gandesc ca ori la Maternitate, ori la Urologie. Ei au dus-o la Judetean unde nu au nici una nici alta :)

      Ștergere
  7. Mi se rupe sufletul cand aud povesti din astea. Iti doresc sa-ti pastrezi in continuare calmul (chiar asa, aparent cum iti pare ca e) si prezenta de spirit, iar dansei insanatosire grabnica. Desi cuvintele sant cam de prisos in asemenea situatii, sper totusi sa te mangaie putin gandul ca iata, nu esti singura. Prietenii (in carne si oase, virtuali, sau cum or fi ei) au facut roata in jurul tau/vostru, si priveste cum fiecare in felul sau incearca sa-ti incarce bateriile. Cumva e mai usor sa treci prin clipe grele cand simti niste inimi batand langa a ta. Imbratisari de peste ocean :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet, draga mea! Bunica e bine, maine dimineata o sa ii cauterizeze chestiunea aia si speram sa fie totul bine. Stau cu emotii sa sangereze cat mai putin pentru ca e deja slaba si batrana, sangele ala ii trebuie. :)

      Ștergere