sâmbătă, 9 martie 2013

Dilema strampilor

  La ce folosesc? Pentru ce sunt utili? Da, stiu am o problema cu utilitatea lucrurilor, faptelor, oamenilor pe pamant. La ce folosesc strampii? Sau cum le mai zice, ciorapi lungi, ciorapi cu chilot, izmene de dama saaaau..."tricotatzi"... Pe asta am auzit-o de curand si n-o s-o uit prea repede.

  Azi, din nou, la locul cu multi copii. Zis el si strada, parc, loc de joaca...oriunde sunt copii in luna lui martie. Afara, circa 18 grade. Inauntrul pantalonilor copilasilor...niste STRAMPI. De ce? Pai cum de ce, ca doar v-am mai invatat ca eu in fiecare primavara ma mir ca vaca in fata gardului renovat, sau ca romanul in fata pantalonilor...care se pare ca nu-s suficienti. Asa cum pentru doamna educatoare nu-s destule gradele de afara, arde soba de mi-am luat copilul fiert vineri. Cu felicitare pentru "ziua mamei" ca na, ea e o duamna comunista care n-a mai aflat nici in sfanta zi de azi ca Ziua Femeii a fost transformata de Ceausescu in ziua Mamei, ca sa scoale samantza de natalitate din poporul romanesc...Iar o iau pe campii...

  Strampii. Ce putem spune despre ei? Ca ne mananca? Ca ne fac bube? Ca ne enerveaza? Ei bine, noi putem spune asta pentru ca suntem oameni mari si avem, cum ar veni...vorbele la noi. Ce pot spune niste copii mici supra-incalziti in permanenta? Pai ei nu pot spune nimic. Ei tipa. Uneori ii vezi ca incearca sa rupa pantalonii de pe ei. Alteori ii vezi ca incearca sa isi smulga parul din cap de draci...

  Sa zicem ca-s 18 grade afara. Si ca parintii tai n-au aflat asta. Ei cred ca sunt cel putin -400. Si te imbraca, nene, sa nu cumva sa te "traga curentul" sau sa nu cumva sa te rapeasca un pinguin si sa te duca repede pana la Polul Nord cand ei nu-s pe faza. Mna...Pana acum mi se tot spunea ca vai, nu stiu eu cum e, ca eu nu imi "duc" copilul nicaieri iarna. Ba, ete ca iarna asta a trecut, copilul meu a mers la gradinita zilnic si n-a necesitat strampi. Si nici n-a patit nimic.

  Pe bune, nu i-a picat carnea de pe ea. Am mers si pe ninsoare, viscol, ploaie...pe jos. Da, am dus copilul pe jos prin ploaie. Un sfert de ora de mers pe jos. Am considerat ca nu se topeste si ca o sa aprecieze data urmatoare cand il vede pe ta-su ca vine cu vreo masina in preajma ei. Am zis ca na...viata e grea si contine si ploaie, si zloata, si in general tone masive de cacat. De caine. Sau nu. Mna...Oricum, viata e mult prea grea ca sa contina si strampi

  Mara are o singura pereche de strampi primita anul trecut la ziua ei de la o doamna perfect straina care intamplator s-a aflat in incinta si a adus si ea ceva "unei fetite". Ce putea sa ii aduca decat niste strampi...:))) Anul asta cand am plecat la Predeal am zis sa o imbrac cu ei ca na, ne duceam la zapada. I-am pus pe ea si a strigat "mami, pantalonii astia nu-s buni, n-au GAURA!"...Am ras o jumate de zi. Pentru ca daca a fost nevoie de stat in ger afara, ea stie ca primeste pe ea inca o pereche de pantaloni pe sub blugi. Pantalonasi subtiri, din bumbac suta la suta, si mai ales largi! 

  De ce? Pai pentru ca fizica e un lucru misto. Din care, chiar daca n-am inteles-o pana in adancuri, eu am invatat cateva lucruri esentiale. Si anume ca aerul CALD se mentine cald daca e in straturi. Daca nu ai un strat de aer intre piele si haine sau intre straturile de haine, degeaba le ai pe tine. Gen haine mulate iarna. Gen STRAMPI care contin si altceva decat bumbac si stau lipiti de tine pana degeri. Gen! :))))

  Mi-am dus copilul la Venetia cand avea nici 2 ani si am plimbat-o in marsupiu in spate la ta-su la minus  niste grade...fara strampi...Am mers iarna trecuta cand au fost 2 metri de zapada si erau -15 grade, in parcare, si a basculat zapada doua ore...fara strampi. A mers toata iarna asta fara nici un stramp, si pe cand colegii ei erau fierti in cele 25 de grade din frumoasa gradinita, fi-mea in blugi, bluza subtire si papuci Tikki in picioare...era ca un fel de om calm si uscat. "Duamna" ne-a zis de nenumarate ori ca "n-are maieu!"...de strampi n-a cautat-o da' clar murea daca afla ca n-are! 

  Din luna septembrie pana azi, Mara a racit de fix doua ori. In conditiile in care in septembrie a vazut prima data "colectivitatea". Deci nu, doamnelor, nu de la strampi e sanatatea. Ba chiar invers as putea spune. Vineri era atat de cald acolo incat am luat-o rosie la moaca...asa ca nu i-am mai pus nici geaca pe ea ca ne astepta ta-su cu masina. Parintii le puneau bocanci de iarna imblaniti (noi eram in tenisi de panza), INCA o pereche de pantaloni, si unii fular la gat si caciula in cap! S-au uitat la mine ca la urs. 

  Am scris de multe ori despre dobitocia parintilor intru infofolirea copilasilor...si nu ma opresc! Nu stiu de ce, poate cine stie...nu sper sa educ pe vreunul care E deja parinte, ca astia nu-s educabili :)))) Poate intra pe aici vreunul care nu are copil inca si as vrea sa stie ca:
1. Copilul nu necesita: caciula in casa, strampi niciodata, haine in plus DELOC
2. Copilul nu sufera "de curent" si "pe jos" nu e altceva decat "pe sus" intr-o casa care nu e beci...daca tu esti martalog, e treaba ta...el nu se naste asa! Il poti lasa pe jos linistit fara cojoc!
3. Otita nu se trage de la lipsa caciulii, bronsiolita nu se trage de la lipsa fularului, amigdalita idem...conjunctivita nu e din cauza ca nu i-ai pus fularul PE OCHI! Toate sunt boli VIRALE. Cauta boli virale pe prietenu' Goagle si te va lamuri ca n-are legatura cu strampii, caciula si fularul!
4. Strampii sunt inutili daca nu tii copilul pe loc, afara, la -10 grade timp de mai mult de 4 ore :)
5. Geamul deschis NU dauneaza. La nimic. Incepand cu ziua 0 de viata...deschis larg si fara perdele...sa intre aerul in casa. Nu, nu se face "curent" si nu, nu dauneaza cu nimic copilului!

  Singura utilitate a "strampilor" e daca iti imbraci copila mica...iarna, in fusta-rochie. Nu ma mai intreb de ce ar face cineva cu creier in cap asa ceva, ca n-are sens. E clar. 

29 de comentarii :

  1. Eu sunt o victima a grijii exagerate a parintilor mei.Am urat caciulile cu fular si sosetele de lana pe care trebuia sa le port pana prin mai ca, de, eram bolnavicioasa, faceam amigdalite si otite in fiecare luna. apoi am facut reumatism articular acut, stenoza mitrala, totul ca la carte.Cinci ani de moldamin nu m-au ajutat cu nimic, cand am fost destul de mare sa decid singura am refuzat sa ma mai tratez cu antibiotice.Intre timp m-am pricopsit si cu astm bronsic, sa fie tacamul complet.De vreo 15 ani n-am pus caciula in cap sau manusi in maini, dorm toata iarna numai in tricou si nu suport caldura.
    PS. De ce toti zic ca te trage curentul si nu ca te impinge curentul?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oaiii, ce aventuri de om cu moldamin. Eu stiu ce e aia deoarece m-au intepat cu asa ceva la 25 de ani cand am decis ca amigdalele din dotare care mi se infectau de 5 ori pe an grav...necesita scoase! :) Eu sunt genul de om care nu numai ca a iubit anatomia si ar fi vrut sa se faca medic, da' ulterior cand m-a durut soriciul din dotare, am citit si m-am informat singurica :)

      Caldura n-am suportat-o niciodata si copilul meu la fel. Am ras-o in cap la 2 luni prima data cand am vazut ca ea transpira preponderent la cap...La ce sa o tin "pletoasa" cand puteam sa ii usurez viata? Apoi ne-am tot ras amandoua si ieri imi zicea ca abea asteapta vara sa ne facem chelioase.

      De cald si frig am invatat-o de mica sa SPUNA. De aia avem cuvintele! Sa le folosim. Si am avut incredere in ea de cand era foarte mica...o intrebam, mai mami, ti-e frig? Dintotdeauna imi zice singura ce si cum ii e.

      Zic ca te "trage" curentul deoarece in verbul ala exista o conotatie perversa, bre :))))

      Ștergere
    2. Sa mor eu daca am auzit pe cineva zicand "mi-o trage curentul"!:))

      Ștergere
    3. Nu ai cunoscut niste baieti de santier, nene...orice era cu "trage" era in directia aceea :)))

      Ștergere
  2. dor ingrozitor de rau injectiile moldamin

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt la polul opus. Am o reala problema cu frigul, sufar groaznic iarna si cel mai bine ma simt pe canicula:) Iar apropo de strampi, eu daca nu port dresuri pe sub blugi cand e frig afara, incep sa fac pipi din 15 in 15 minute. Deh, o fi de batranete:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e de la batranete e de la supra-imbracare de-a lungul vietii. Cum te inveti asa ajungi sa te termoreglezi. Cine nu se infololeste nu o sa moara de frig, corpul se adapteaza la temperaturi mai mici. Acu' eu nu zic sa umbli imbracat aiurea insa supra-imbracarea duce la sensibilitate din ce in ce mai mare.

      Ștergere
    2. Hai, nu zău! Și eu care credeam că e de la bătrânețe :D

      Ștergere
    3. Nu ie, bre! Bunica-mea care a alergat iarna de iarna prin zapada desculta circa juma' de viata...a avut picioarele calde pana pe la 87 de ani :) Isi facea "tratament" iarna...mergea desculta prin zapada.

      Ștergere
    4. muama cum m-am linistit io de asta cu frigu in Canada :))). pana sa ajung acolo eram terorizata, aolo gatu, aolo pipi (iete ca in Canada nu am racit deloc, in schimb pe la noi si prin zone calde, muci m-am facut). dupE ce mi-au fluturat neshte -29 prin fata nasului si am constatat ca lumea pe acolo nu se infofolea chiar asa (adica o geaca si un maieu si o jacheta de polar au fost arhisuficiente chiar si pentru ceea ce credeam ca e degerata de mine), zau ca m-am calmat total. odata ce ai mers pe jos juma de oras la niste temperaturi care acasa te-ar fi facut sa mai bagi un lemn in soba numai gandindu-te la ele, te calmezi de tot :))).

      Ștergere
  4. Sincer, mi se pare ciudat, pentru ca ai mei erau exact ca tine si anume stilul leger, neinfofolit, caciula doar la nevoie, fular nici atat. Si totusi, eu sunt friguroasa. Eu si dorm cu sosete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ai un metabolism mai accelerat. Arzi mai repede caldura. Pentru chestia asta trebuie suplimente pentru circulatie. Altfel toate fularele din lume nu te prea ajuta :) Incearca ginko biloba.

      Ștergere
  5. Probabil ca sunt multi parinti exagerati...dar eu nu-ti inteleg dilema...care e diferenta intre nistre ,,strampi" de calitate ok,cu bumbac in ei si o a 2-a pereche de pantaloni dati pe sub,in caz de ger sau frig adevarat?De ce nu sunt ok?Nu se trag din sosete,chiar sunt caldurosi...sau tu nu porti deloc ciorapi cu chilot?Adica pot sa pricep ca tie personal nu-ti plac si gata,dar nu pricep de ce sa scrii un post intreg despre o piesa de imbracaminte utila...Si rezistenta copilului tau fata de boli sau faptul ca vrei sa fie mai ,,calita" nu cred ca are de a face cu cat e de imbracata sau dezbracata pe alocuri ci cu sistemul ei imunirar care poate din fericire e mai bun decat a altora...Mi-as cere scuze pt aceasta interventie ca in fond nu e treaba mea despre ceea ce scrie fiecare la el pe blog,insa chiar nu imi plac parintii care critica alti parinti doar asa in ideea,ca ei sunt mai ,,cu mot" ...Si nu,nu sunt nici din tabara cu copii infofoliti sau super protejati ...doar o anonima ce te citeste ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dilema este despre supra-imbracarea copiilor mici pe care ii vezi pe strada transpirati fleasca la cele cateva fire de par care le ies sub caciula indesata pe cap la 15 grade. Nu, eu nu port strampi de cand m-am facut suficient de mare incat sa inteleg ca un obiect de imbracaminte STRAMT nu iti tine de cald in mod real din cauza de fizica pe care am explicat-o mai sus. Diferenta intre ei si un pantalon de bumbac LARG e tot explicata in text.

      De ce sa fac un post despre strampi? Pentru ca asa mi-a venit. Nu critic pe nimeni, doar ma mir. Ca iti place tie de mine sau nu e irelevant...Poate daca te si semnai... Nici mie nu-mi plac oamenii care nu se semneaza dar uite ca le raspund politicos la critici :)

      Ștergere
    2. Merci de raspunsul politicos,nu era neaparat necesar...mie imi place ca voi,cele care scrieti pe bloguri sunteti imediat ironice cand cineva are un alt punct de vedere,uneori critic la vreun post,pe motiv ca pe blogul personal fiecare scrie cum si despre ce are chef...in schimb admiratorii sunt mai mult decat bine-veniti ,ca sa va aprobe si laude...Credeam ca e o chestie asumata,ca te citesc multi oameni si unii iti impartasesc ideiile ,iar altii nu...si nu e nici ceva personal si nici nu are legatura cu faptul ca placi sau nu autorul,cum spuneai si tu,asta e irelevant...Dume-Fitor Amalia

      Ștergere
    3. Amalia, omul nu isi face blog ca sa primeasca pietre in cap. Evident ca laudele sunt binevenite, nu e normal sa fie? Eu nu sunt masochista de felul meu. Deci nu imi place sa ma "critici" si sa o mai faci si la modul anonim. Ca nu e frumos. Cand simti nevoia sa ai alta parere trebuie sa iti asumi asta, sa ai si tu un nume. Uite, la mine pe pagina scrie mare si clar cine sunt. :)

      Poti sa ai alta parere, insa poti si sa o exprimi elegant, nu sa imi spui ca nu-ti place de mine sau de "cele care scrieti pe bloguri" ca si cand am fi toti la fel...blogul meu se cheama Ganduri pentru Mara. EA va avea dreptul sa CRITICE. Restul lumii NU. Restul lumii poate avea o opinie diferita si poate purta toti strampii din lume. Nu ma afecteaza cu nimic. Atata vreme cat nu ma trozneste nimeni "anonim" si cat o face cat de cat cu...oleaca de idee ca aici e la mine acasa.

      Ștergere
    4. Am fost si eleganta si politicoasa si mi-am asumat si ce am spus,daca voiai neaparat numele meu ti l-am spus,nu stiam ca are importanta...Eu inteleg ca scrii pt Mara,dar scrii si ca sa fii citita de lume,altfel ar fi totul private...imi pare rau daca te-ai simtit ,,atacata" ca nu asta era ideea,ci faptul ca nu iti convine sa iti asumi si faptul ca sunt si altii care vad altfel anumite lucruri despre cum se creste un copil,desi bineinteles ca fiecare dintre noi are dreptul sa o faca cum crede de cuviinta cu al sau...Ps. nici mie nu-mi place sa fiu tratata de sus la modul ironic,anonima sau nu,insa nu e cu suparare,tu esti la tine acasa pe blog si poti scrie cate posturi doresti despre strampi sau orice altceva,iar eu pot alege sa nu citesc...O zi buna.Dume-Fitor Amalia

      Ștergere
    5. Ai vazut? De aia imi plac cititorii mei, ca pana la urma ajung sa inteleaga ce vreau eu sa zic :))) Amalia, nu sunt pe "privat" pentru ca nu stiu cum ar putea un blog sa fie "privat". Blogul e public si de aia publicul poate alege. Uite, mie imi plac mult cei care scriu pe blogurile pe care le vezi aici in dreapta afisate. Pe ei ii citesc cu drag, pe unii ii cunosc, dar niciodata nu am intrat la vreunul sa contrazic. Pentru simplul fapt ca daca am avut alta parere...am preferat sa tac. Pentru ca stiu ca omul ala nu scrie ca sa isi ia critici. Scrie ca sa isi elibereze niste ganduri care ii sparg capul :) Pe mine ma omoara imaginea copiilor mici pe care ii vezi ca sufera DE CALD pentru ca sunt infofoliti ingrozitoooor! Despre asta era vorba.

      Ștergere
  6. Alexandra se refera la strampii aceia din supraelastic(sau cum dracu' sa le zic), care nu lasa pielea sa respire. Te strang, iti afecteaza circulatia sangelui, te mananca si te simti ca naiba. E ok strampii din bumbac, de exemplu. Chiar si pe sub pantaloni. Dar nu la 10 sau 19 grade cate au fost zilele trecute. Si aea nu a criticat pe nimeni, si-a exprimat punctul de vedere. Are voie. E blogul ei.N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, N. Si nici aia de bumbac nu-s ok atata timp cat stau lipiti de piele. Da' asta nu conteaza caci parerea mea nu dezbraca pe nimeni de strampul din dotare :)))

      Ștergere
  7. Eu era sa fiu arestat pentru ca purtam strampi. Bine, poate si eu am gresit, ca nu stiu daca a fost o idee buna sa-i port pe cap cand m-am dus sa fac o retragere de la banca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Haha, m-am distrat pe cinste. Daca afli, sa-mi spui si mie la ce folosesc strampii. Nu de alta, dar de la fiecare ruda din Romania primesc pe rupte, perechi, pentru amandoi copiii, de fiecare daca cand ajung acolo sau imi trimite cineva vreo "atentie" din Romania, in pachet gasesc strampi. Si copiii mei n-au purtat in viata lor, sunt convinsa ca daca as vrea sa le dau asa ceva pe ei ar face ca pisicile pe care le imbraca copiii in bebelusi, cand incearca sa se descotoroseasca de rochite... Si doar traim intr-un loc unde e considerat "frig" (Canada), dar niciunul dintre noi inca n-a servit asemenea articol vestimentar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu Simonaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ce mult ma bucuri! Aoleuuuuu ca nu mai pot, uite, sunt doamne acilea la Romania, care se simt infrigurate maxim, nene, daca n-au asa ceva! Ba unele se si supara! :)))) Ah, te pup pana in Canada!

      Ștergere
  9. nu citesc comentariile ca nu am timp, da' voiam sa spun ca normal ca au strampi. ca caciula (sic!) pe caldura de foc nu merge fara strampi, ca nu e asorteu, bre. mah, nimic nu stii, Alexandro, zau... la varsta ta... :))))))

    RăspundețiȘtergere