miercuri, 14 decembrie 2011

Eu sunt Grinch?

   Aia am ajuns sa ma intreb de cativa ani incoace. Nu ma intelegeti gresit, Craciunul e sarbatoarea mea preferata. The best. Insa eu am o problema. Craciunul e pe 25 decembrie. Pe bune. Deci sa zicem ca pe 24 este Ajunul, si incepem sa ne bucuram. Insa e vorba de 24 decembrie. Nu octombrie. Anul asta am vazut in data de 5 noiembrie primele standuri "de Craciun" in magazine...really? Inceputul lui noiembrie? Pai daca o luna si jumatate eu il tot vad pe Mos Craciun si aud colinde, ce dracu de stare de craciun sa mai am pe 24 si 25 decembrie? Mi-a trecut demult nene...preludiul e bun, da tre sa fie putin si la momentul potrivit, nu cu o luna inainte.

  Apoi ajungem la magica zi de 6 decembrie...cand intr-un final vine Mos Preludiu...ca nu stiu cum altfel sa ii zic lu' Mosul ala mai mic care pune chestii in ghete la lume. Din ziua aia incolo se da drumu' la colindat. Cand zic se da drumu' am fix impresia ca niste oameni, in special tineri, se bucura nespus ca vor face rost de niste bani de tzigari din ziua aia si pana pe la Revelion. Nene...anul asta m-au colindat PITZIPOANCE. La modul cel mai serios. Pitzi blonde, pe la 17-18 ani asa, pe tocuri, strident machiate, cu unghii false si genti Lui Viton de Obor. Ma rog, nu m-au colindat pentru ca eu nu deschid usa la "colindatorii" care tin neaparat sa sune la sonerie. Vrei sa ma colinzi, baga mare, colinda si apoi mai vedem daca iti dau io doo mere si patru nuci, ca doar asa era TRADITIA acestui gest, nu?

  Acu pe bune, daca io deschideam usa la "colindatoarele" astea si rageau ele la mine "Buna Dimineata la Mos Ajun" (WTF...e 6 decembrie unde ma-ta vezi tu Ajun acu'?) ca oricum ala e singurul colind pe care ele il stiu...si io le dadeam cate un mar si doo nuci de caciula? Ce credeti ca mi se intampla? Io zic ca mi se umplea brusc frigideru' de niste carne, si nu d-aia de porc...Pai la astea ce sa le dai nene? Poate niste prezervative sau cate un pachet de tigari...sau evident bani, ca doar se pregatesc pentru viitorul stralucit pe care il vor avea in industria de divertisment pentru adulti. Ca asa aratau, ma scuzati...sa am pardon...

  Dupa ce am luat vreo trei sonerii d-astea in creier, la indicatia lu' fi-mea care e mai desteapta ca mine, am facut frumos un afis pe care l-am pus pe usa. "NU PRIMIM! NU SUNATI!" si m-am simtit absolut obligata sa le desenez o stea pentru ca altfel cred ca nu intelegeau saracii ce nu primim si de ce sa nu sune. Si la ce sa nu sune...era deja prea mult. Drept pentru care aseara, inca o shatra de pitzi au intrat pe scara dand vesele din tocuri, (as vrea sa stiu care e cretinul care le tot da drumul la interfon, sa ii urez io niste chestii) si cand au vazut afisul...au inceput sa rada isteric. Au stat in fata usii cam cinci minute sa dezbata daca sa SUNE sau NU...Intr-un final una a zis "poate ne bate dracu' vreunu'" si au plecat troncanind. In ultima secunda, una mai platinata s-a intors fuga la usa cu telefonul mobil si a facut o poza afisului razand copios. Cred ca se ducea la careva sa i-l descifreze.

   Sa nu ne intelegem gresit: mie imi plac colindele. Imi plac si grupurile de colindatori care CANTA. Adica cei care stiu cum se face activitatea asta, care au un repertoriu de mai mult de o strofa dintr-un colind, si care le canta cum ar veni la momentul potrivit. Adica aia cu Ajunu' in Ajun, aia cu Steaua de Craciun...si Sorcova pe 1 ianuarie, nu pe 30 martie...Astia care vin ei sa raga la mine si suna de cate 4 ori in timp ce bat cu bocancii in usa mea...astora le-as da foc sincer. Pentru ca ei nu inteleg nici spiritul Craciunului, nu vin sa imi ureze mie nimic bun, ei vin sa faca rost de niste bani de tigari. Nu cred ca asta ma face Grinch, desi asa ajung sa ma simt atunci cand imi vine sa ucid niste "bieti colindatori" sau cand ma ia cu voma cand vad al 550-lea Mos Craciun circuland liber in luna lu' noiembrie...

  Lumea vad ca se aliniaza la chestia asta pornita de catre magazine. Lumea face bradul la 1 decembrie, sau oricum mult mai devreme decat ar fi cazul. Si eventual il desface pe la 1 martie asa...si uite asa se intinde Craciunul cate patru luni...din noiembrie pana in februarie...si din ceva care era placut si ma facea sa ma simt mai calda pe dinauntru, ajunge sa fie o mare placinta tziganeasca cu iz de manele. Sa fie mult si prost, in loc sa fie putin si foarte plin de semnificatii.

  Eu, eu o sa ma fac ca nu vad toti Mosii care imi ies in cale inca doua saptamani de acum incolo...o sa fac bradul pe 24 decembrie asa cum l-am facut intotdeauna, o sa fac curat in casa si o sa fac sarmale si cozonac, o sa ascult pe 25 cateva colinde bune cantate de lume care nimereste cu instalatia din gat...si o sa desfac bradul pe 2 sau 3 ianuarie. Dupa aia, o sa astept cuminte pana la anul in decembrie, cand stiu eu ca vine Craciunul...Si o sa incerc sa imi aduc aminte ce frumos era in Copilarie cand Craciunul venea intotdeauna in luna decembrie si tinea fix trei zile.

9 comentarii :

  1. E normal sa ai o reactie alergica la fenomenul de "mos gerelizarea" a lui Mos Craciun , nu mai mira pe nimeni campaniile de marcheting idioate dintr-o tara ca asta... Totul e sa supravietuim prostiei .

    RăspundețiȘtergere
  2. Bai, ai picat la fix.
    Ieri dimineata eram cu fata (4 ani) de mana, in drum spre gradinita, cu 3m inainte sa traversam o strada, vad un Mos Craciun !!! era grabit, ca si noi, se ducea si el la treaba lui.
    M-am bucurat ca nu l-a vazut fara, sa ramana cu gura cascata si sa trebuiasca sa stau sa-i explic ce cauta Mosu' pe strada, pe zi lumina, cand, vorba lu' barbata-miu "nici nu e zapada, cum o fi venit cu sania saracu!" :))
    Mda ... si mie mi-e cam sila de denaturari din astea, si mi-e ciuda ca se strica multe chestii pt ca trebuie sa fim o societate de consum.
    Si la mine in casa, unde sunt oameni destupati, se intreaba "ce ai vrea sa-ti aduca Mosu'?" nici gand de ... "hai la bunica in brate sa-ti povesteasca despre Craciun" (nu ma refer la varianta crestineasca sau la orice alta varianta), vorbesc asa in general ... de niste vorbe, niste chestii care sa-i ramana in creier copilului, ca sigur nu-si va mai aminti peste 5 luni ce i-a adus Mosu'.
    Despre Pitzi nu comentez, imi pare rau ca treci prin asa ceva, da' ai copila desteapta, nu gluma, nici mama-sa nu-i de lepadat :)
    Noi stam mai ... la deal :) nu ne viziteaza prea multi, nici nu ma bucur de pocnitori, of ... grea viata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si tu acus .... vrei sa-ti dau pe wikimapia? :)
    Mai ... departe de strada principala, o straduta mai "dosita", unde nu stiu multi sa ajunga, doar facturile ne gasesc intotdeauna, bate-le vina! :)
    Si da, e chiar spre deal :) ca doar stau intr-o "valcea" (cu accentul pe a doua silaba), totu-i numai deal si vale :)
    Uite ca mi-ai dat idee de scris, vedem cand oi avea timp sa o astern.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te intrebam de oras, caraghioaso! Nu stiam in ce oras stai, ca nu ai pus la blog. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba am pus, mai nou :)
    Si trebuia sa zici "caraghioas-o" :))
    La inceput am zis ca nu pun, sa ma invalui in anonimat dar mai apoi ... oricum o sa ma iau cu scrisul si o sa "dau din casa" asa ca mai bine sa fie clar :)
    Ramnicu Valcea - veeeery nice little town

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.monitorulbt.ro/Poza-Zilei/2012-01-05


    acesta este mesajul dupa usa ta???

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mai doamna! Ala era cu ceva cuvinte "potrivite". Pe al meu scria NU PRIMIM! NU SUNATI!

    RăspundețiȘtergere