luni, 27 mai 2019

Sectia de votare Portsmouth, Irina Gheorghiu si alte intamplari amuzante

  De ce nu am votat ieri? Pai e simplu: nu mi s-a dat voie. Nu am putut sa votez. De ce? Iar e simplu, pentru ca Romania a organizat alegerile pentru diaspora ca de obicei: in asa fel incat sa nu putem sa votam. Cu scop si in mod deliberat. O orchestratie de rea vointa tricotata cu cea mai crasa incompetenta posibila.

 Ne-am dus pana acolo ca sa votam referendumul romanesc pentru ca noi am votat Europarlamentare pentru UK. Ni s-a dat voie sa facem asta si am ales sa facem asta. Ma intereseaza foarte mult cine va fi europarlamentar aici si cam deloc cine va fi pentru tara in care nu mai traiesc. Asa ca am votat pentru UK. Civilizat, prin posta, acum cateva saptamani. Noi votam prin posta, stiti, suntem mai prosti, asa, nu stim sa ne ducem la sectia de votare :))) Asa votam si la locale, si, de la anul vom vota ca cetateni care ne vom face pa persoana fizica in tara asta la noi acasa. Am mers acum la mizeria asta pentru toti oamenii ramasi in urma in Romania, pentru toti cei care sunt azi disperati si sufocati de sistemul comunist. Am infrant!

  Asa, de unde pornisem? Pornisem de la asta: ieri nu ni s-a dat voie sa votam. E ok, sunt invatata ca Romania sa imi incalce toate drepturile de baza, sunt perfect de acord ca de aici pornim in orice discutie. Pur si simplu asta este realitatea. Marius trebuia sa fie la munca la 12, ca na, unii mai si munceste duminica, coaie, asa ie pa Anglea daca vrei sa si traiesti cu niste salam prin gura, si nu ma refer la manele. El incepe saptamana duminica si o termina joia. Iaca pozna. Asa, dimineata zic cu juma' de gura, hai coiutz, nu ne ducem si noi la referendum? Ne-am dus! Ce a urmat a fost ca la desene animate.

  Ne-am dus si am gasit, intr-un colt de Portsmouth, pe niste cele mai inghesuite strazi din lumea asta, o ... biserica... ca na, asa ie ai nostri mai credinciosi. O ceva care avea ea si niste alt sediu langa. Din povesti am aflat, ca, undeva, la tooooocmai etaju' doi al fiintei cladirii aleia, acolo se intampla minunea. Si ca erau circa trei stampile de vot. Afara, niste multe sute de oameni (ulterior mi s-a spus ca erau doar doua de fapt, cred ca pe una au pierdut-o si una s-a stricat). Dupa ce el a plecat in pana lui la serviciu eu am ramas, am filmat si am vorbit cu lume, am asteptat sa vad cati oameni ies invingatori din negura cladirii. Au iesit vreo 2 in juma' de ora. Afara, niste sute.

     CAM ASA!

  Asta se intampla la 11.30. Cand multi oameni erau acolo de la 7! Sectia Portsmouth deserveste cam tot sudul UK-ului, urmatoarea pe sud fiind la Plymouth, adica la vreo patru ore de noi! Inspre nord urmatoarea e la Londra! Au venit oameni de la o ora, doua sau trei distanta. Eu am plecat spre casa cu gandul sa revin seara sa vad ce se intampla. Pe la 3 s-au dus si prietenii mei si s-au asezat la coada. Dupa trei ore au renuntat pentru ca stiau sigur ca n-au cum sa voteze. Asa ca ne-am linistit cu totii si aia a fost.

  Cand mi-a mai trecut socul, m-am intrebat, cu uimirea omului prost, de ce nu au ales o locatie diferita, uite, colegiul de la capatul orasului, cel la care sunt eu acum angajata are si parcare mare si sali mari! Stiti poate, ca in Anglia nu te poti duce sa parchezi unde vrea pula ta pentru 8-10-12 ore cat iti ia tie sa votezi la statul romanesc. Trebuie sa ai permis pe zona aia sau sa platesti sume foarte de mari sau amenzi si mai mari. Uite, scoala Marei, aia secundara, tot aici in nord, pe unde vin toti oamenii aia multi din afara orasului, are si parcare mare si o sala de sport in care puteau pune multe cabine de vot! Bine, asta insemna ca cineva dorea ca noi sa votam.

  Eu am plecat de acolo destul de inmuiata psihic. Am inteles ieri, inca o data, ca nu putem face nimic cu Romania aia. Ma bucur ca multi oameni din Romania au dat ieri veseli poze cu cozi MARI ca si cand asta ar fi ceva DE BINE. Le doresc sa se mai gandeasca nitel daca si-ar dori sa li se inchida tejgheaua la ultima paine si sa nu mai primeasca nici un ou la cozile alea de zece ore, aia traiti in comunism isi aduc aminte bine despre ce vorbesc eu aici. Mie ziua de ieri starea asta mi-a dat-o, am revizitat anii aia de cozi. Oiiiii, ce bine, au venit oameni multi si noi nu stim sau nu vrem sa-i procesam! Sau de fapt aia vrem. Ca asta facem mereu.

  Doamna presedinta a sectiei de votare a sectiei 303 Portsmouth, doamna Irina Gheorghiu, aseara, la ore la care multi oameni romani spumegau de furie si neputinta, isi schimba poza de profil de la FB cu o "glumitza", zicea cum ca "Nu-i poti face pe toti fericiti ca nu esti Nutella". Azi de dimineata, cand am vazut chestia asta, dupa ce m-am sufocat de indignare, am fost destul de desteapta cat sa fac un print screen, stiam ca urmeaza ca jivina sa-si inchida contul sau sa stearga, ceea ce si l-a si inchis. Poftim:


  Cea mai misto chestie este ca de fapt sistemul asta este atat de bine ancorat si are mecanisme atat de bine puse la punct si incompetenti atat de fabulosi incat el, sistemul, se auto-protejeaza. Nimeni nu va pica sau intra la puscarie pentru incalcarea legii produsa ieri. La Portsmouth au avut DOUA stampile de vot. Spre dupa amiaza, cumva au mai "gasit" inca doua. Unde? Bai, nu se stie, cred ca undeva, printr-un fund de geanta, stiti, cateodata cand esti piloasa d-asta lucratoare la consulatul romanesc si ai geanta d-aia mare, mai pica chestii de colo colo, mai o stampila, trei urne si doi jandarmi, nu stii niciodata ce pula mea poti sa gasesti langa ultimul OB care ti-a aterizat pe acolo!

  Senzatia de ireal de ieri o sa iasa greu de tot din mine. Cand zici ca Romania nu te mai poate soca, iei una d-asta in freza, mamica, si iti aduci aminte, din nou, ca astia sunt toti o apa si un pamant ca si nenea ala autistu' care e acum presedinte, tin eu minte ca in campania electorala tot macanea ca ce face el pentru votul diasporei. A facut o pula. Nu stiu cum de azi ala nu si-a dat demisia. A, pardon, asta insemna sa aibe macar un centimetru de coloana vertebrala. Meduza de Melescanu ne-a explicat ca trebuia sa ne sculam mai devreme ca sa votam. Bai cacatule, ne-am sculat, unii inaintea pulii, si ne-am dus sa votam. Au votat 370 de mii de romani. Auzi, cica atatia suntem in lumea asta! Niste lenesi care nu ne-am prezentat de fapt la vot, Romania acum calculeaza cat la suta din romanii despre care de fapt ei n-au nici o idee cam CATI sunt, s-au prezentat la vot! HA! Pai s-au prezentat coaie, mult mai multi. Doar ca au petrecut o duminica pe trotuare, garduri si alei si nu au apucat sa voteze.

  Doamna Irina Gheorghiu, presedinta sectiei de votare 303 Portsmouth, nu i-a mai lasat sa voteze la ora 9 pe cei care erau deja in cladire, asa cum zice legea. N-a dorit. Sectia era la etajul doi (o alta alegere speciala!) si cladirea era plina de oameni care de fapt nu au mai votat. Din cate mi s-a spus, comisia a iesit cu ajutorul Politiei prin spate si pe prosti i-au lasat acolo la coada :)))) O alta incalcare a legii este ca cei din comisie sau consulat sau cine dracu' a organizat cacatul asta, trebuia sa anunte Primaria ca acolo vor fi sau sunt niste multe sute de oameni, in asa fel ca Primaria sa detaseze minim o masina de Politie si una de Ambulanta. Asta e legea. Romania? Da, da! Comisia a chemat Politia la ora 9 sa-i scoata din cladire prin spate pentru ca prin fata stiau sigur ca mor daca ies.

  Prin alte tari, ambasadorii s-au dat peste cap sa ii primeasca pe cat mai multi in sectie la 9 fara ceva, ca sa poata vota conform legii. Parisul si Berlinul le-au deschis usile, la Munchen Politia a pus garduri in afara cladirii si a declarat ca teritoriul consulatului se extinde. Ce a facut Bucurestiul? Le-a oprit sistemul informatic! N-au mai putut sa voteze! Pam pam! La ora 9 au stins lumina si gata. S-a rezolvat.

  Mie mi-e mila azi de oamenii care se bucura mult, asa, in naivitatea lor. Se bucura ca cei din alte tari sau chiar din Romania, au stat la coada, vaaaaai, ce draguuut, ce simpatic, ce induiosatoooor, a venit lumea la vot. Aaaam, ooook! N-ati inteles nimic, faptul ca sunt niste multe mii de oameni care n-au votat nu e de bine! E de foarte rau! Si sper ca realizati ca tura urmatoare nu se vor mai duce. Pentru ca nu au de ce sa-si futa cate o zi libera din viata, oamenii astia muncesc atat de mult, unii dintre ei au joburi imposibil de grele, cu 29 de sectii pe UK, oamenii trebuie sa calatoreasca ore, sa stea 10 ore la coada si apoi inapoi acasa, toate astea cu copiii dupa ei, da? Foarte multi dintre cei de la coada de ieri au zis ca asta e ultima data! Unii au tot patit-o de zeci de ani.

  Alt motiv de bucurie e ca un retardat se duce la puscarie. Bai, ok, eu inteleg disperarea, dar tara aia nu e facuta de sau din Dragnea! Nu s-a terminat nimic! Nici macar PSD-ul. Nu s-a intamplat nimic deosebit azi altceva decat faptul ca v-ati putut defula nitel, asa, in neant. Ala se duce acum la odihna, tratament si relaxare, cu conditii de hotel, iese repede pentru buna purtare si doua carti scrise, si, ce este cel mai important, el ramane cu toti banii nostri. Mai ca m-as inscrie si io la o puscarie d-asta pentru banii aia, serios!

  Sistemul e acolo, bine mersi. Irina Gheorghiu nu este vreo pensionara sau primitoare de ajutor social, e o tipa tanara. Asta pentru ca se tot flutura asta cu pensionarii si PSD-ul. Sistemul comunist e dus mai departe de oameni tineri, ca Irina Gheorghiu, oameni care au ajuns acolo cu pile si nu pe merit, in mod sigur. Oameni care dau pilele mai departe, care fac jocurile si care tricoteaza aparatul de stat romanesc. Asta este realitatea. Noi, astia de am sarit gardul si vedem si de afara inauntrul curtii, avem un pic de alta perspectiva. Nicaieri in Romania nu vezi mai clar nenorocirea cum o vezi la consulate si ambasade peste tot in lumea asta. Am citit in ultimele 24 de ore postari din toata lumea. Unde merge sistemul romanesc, se arde iarba.

   Daca maine diaspora n-ar mai aduce nici un leu-euro-etc in tara si nu si-ar mai plati taxe si impozite pe la chestiile ramase pe acolo, poate am putea sa aratam Romaniei cat de tare bubuie economia aia fulminata. Si cum tara aia nu da faliment pentru ca niste milioane de oameni (mai multe decat spun "statisticile" facute de statul roman) baga bani cash cu lopata in tara. Motivele sunt multe, de la prostie crasa (vile, case, turnulete pe care nu le foloseste nimeni) pana la nevoia acuta de a ajuta copii, rude, familie. Un an de "greva de import de bani diasporezi" ar arata de fapt unde e Romania azi.

Eu am vazut ieri.







11 comentarii :

  1. Am auzit povestea asta rasfranta in zeci, daca nu chiar sute de variante de la majoritatea prietenilor mei diasporisti care au patit toti la fel si au ajuns la concluzia ca nu poti invinge sistemul asta din pacate. Noi suntem linistiti de cativa ani buni, de cand ne-au expirat pasaportele romanesti, nu avem cu ce vota sau cu ce demonstra ca suntem (si) cetateni romani. Cand a expirat pasaportul romanesc m-am dus plina de voie buna si energie la consulatul din Toronto sa imi refac pasaportul, am consultat online programul si actele necesare, am ajuns acolo pregatita cu tot. Ce sa vezi, nu era deschis, desi lume era garla. In cele din urma, peste vreo ora jumate, a binevoit duduia sa deschida si sa ne dea numere de ordine. Cand am ajuns la rand a inceput sa latre la mine ca o isterica, ca cum am lasat pasaportul sa expire?!!! Ca ma paste amenda groasa. I-am explicat ca pasaportul nu e un act obligatoriu din cate stiu eu si ca n-am sa platesc aiurea daca n-am nevoie de el, doar nu costa 5 dolari. A inceput sa urle mai abitir la mine. Pana la urma mi-a explicat ca pana nu platesc amenda (si nu era doi lei) si nu mai aduc nu stiu ce acte (care evident ca nu erau specificate pe site) nu vrea sa ma vada. I-am spus ca vin de la doua ore distanta si pana nu-si rectifica atitudinea poate sa si-o bage acolo unde nu ajunge soarele. Am mai avut doua experiente si mai nasoale (una, cand m-a palit ideea sa le fac copiilor acte romanesti, dar dupa ce mi s-a explicat pe acelasi ton ca ma costa vreo 2000 de dolari si 6 luni din viata, dupa care mi-am spus ca poate nu e un lucru rau sa fie doar cetateni canadieni; si a doua, cand a trebuit fortat sa-mi pierd doua zile din viata acolo sa-i ajut pe socrii mei sa primeasca un document de calatorie pentru a le inlocui pasapoartele pierdute de consulatul american, chestie care ar fi trebuit sa dureze poate o ora cu indulgenta, dupa doua zile in care am vazut ce n-am vazut intr-o viata de om, poate o data am sa povestesc ca e o saga intreaga, socru-meu a ajuns sa o ameninte ca isi ia arma din dotare si face prapad in sectie daca poti sa-ti imaginezi, am auzit inclusiv "mars" ca la caine din gura functionarei, da, catre un client), dupa care am decis ca eu pe acolo nu mai calc in viata mea daca am de ales. Si cu asta m-am linistit de tot, sa se spele cu ei pe cap. Daca am uitat de ce am plecat din Romania, consulatul romanesc din Toronto imi aduce aminte instant de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e total de cacat si nu se va termina niciodata. Noi la anul ne putem lua cetatenia, o sa ne coste enorm, circa 1500 de lire de adult si 1000 pentru Mara, dar na... o sa facem asta ca sa scapam cu totul de tara aia ca ne-a mancat ficatii!

      Ștergere
    2. Crede-ma ca merita. Luati-va linistiti cetatenia si vedeti-va de treaba. Stiu ca suna anti-patriotic, dar whatever, trebuie sa faci totul pentru tine si pentru sanatatea ta, inclusiv cea mintala. Si noi ne-am luat cetatenia in prima zi in care am putut sa aplicam pentru ea. Copiii o au automat ca-s nascuti aici. Inca n-am avut nevoie de cetatenia romaneasca pentru nimic, sper sa ramana situatia asa... Faza simpatica, am fost o data in Cuba, cand erau copiii mai mici, cu socri cu tot. Cand am plecat de acolo, noi - canadienii - a trebuit sa platim o taza de $25 ca sa iesim din tara lor. Socrii, ca erau pe pasaport romanesc au iesit pe gratis. Ne-a spus vamesul sfatos "vezi, daca aveati pasaport romanesc ieseati pe gratis", pe mine si pe Danu ne-a bufnit un ras din ala capresc cu tavalit pe jos, i-am spus "trust me my friend, it's totally worth the $25 to have a Canadian passport..." :-))))

      Ștergere
    3. :))))))))) Am fost aici acum doi ani sa ne reinoim pasapoartele, am crezut ca fac atac cerebral.

      Ștergere
  2. Alexandra, de fiecare dată când te citesc ma ajuți sa imi dau seama de unde am plecat!!! Sunt momente cand mi-e dor sa imi revăd orașul natal, după care imi aduc aminte de ce am plecat. Ai dreptate, nu puteai sa scrii mai bine de atât, te apreciez mult sa stii, imi place cum gândești. Eu sunt mult mai moale si mai naiva. Am stat si eu la cozi, am incercat si eu sa ajut cu ceva, sa imi exercit dreptul, mai mult pentru a ajuta părinții, bunicii si prietenii care au rămas în țară dar nu o voi mai face! E ca un dus rece cand trec pe la tine, si imi face bine, foarte bine!!! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu renuntati la Romania. Sunteti parte din ea. Romania nu e completa fara voi, fara fiecare din fii si fiicele ei. Nu se poate face bine fara ajutorul vostru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai ca m-ai facut sa rad teribil. Sforaituri patriotarde. Cei care au plecat cu gandul nu de a castiga bani si a se intoarce vreodata ci cu gandul de a-si termina viata in alta tara au renuntat la Romania in secunda in care au luat decizia asta. La ora asta lumea e globalizata, nationalismele nu fac decat rau iar atasamentul fata de un teritoriu e absurd in conditiile in care loteria vietii putea oricand sa te faca sa te nasti in cu totul alt loc :)

      Ștergere
  4. Alexandra, scrie doar că sunteți bine dacă n-ai timp să scrii, aşa, pentru ăştia care se gândesc la voi. Ca mine.
    Te îmbrățişez.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suntem bine, Carmen! Multumim de ganduri. Suntem in plin proces de cumparare a unei case asa ca sunt prinsa in tot felul de acte si birocractii :)

      Ștergere
  5. Bun, m-am liniştit.Să fiți sănătoşi şi să iasă tot aşa cum vă doriți!

    Carmen

    RăspundețiȘtergere