Aseara ma uitam cu Mara la o emisiune foarte simpatica de pe meleagurile astea. Se cheama "Eat Well For Less?" si este facuta de Gregg Wallace pe care eu il iubesc inca de cand eram in Romania. Emisiunea isi propune sa educe publicul britanic intr-ale cumparatului cu cap si gatitului la nivel minim. Da, este un obiectiv absolut imposibil de atins, eu stiu asta. Insa emisiunea este super informativa, si cum erau mai multe episoade puse pe site-ul BBC, am zis ca e un motiv foarte bun sa mai educ nitel copilul catre cumparaturi inteligente, nutritie, gatit.
Mara a fost uluita de informatiile pe care le-a aflat. Adica cum ca chestiile alea procesate-ultra-ne-sanatoase-cacat-cu-mac ce mananca astia pe aici sunt si muuult mai scumpe decat mancarea normala. Aia pe care o faci tu. Gen sa iei cartoful si sa il faci tu piure, nu sa iei piure gata facut. Orez gata facut. Tooootul e gata facut daca te duci la raioanele alea. Mereu in magazine ii arat Marei cosurile oamenilor. Si ii zic, uite ce cumpara ei. Uite cine e emigrant sau fost emigrant pentru ca aici familiile indiene, bangladeze, etc, mananca si acum cum mancau stramosii lor. N-o sa vezi indian care merge si ia curry cu orez gata facut de la Tesco :))) Pe ala il cumpara englezii. Care nu stiu sa faca.
Motivul pentru care nu stiu sa faca e simplu: astia in anii 60 aveau in casa de toate. Inclusiv masina de spalat vase. Productia de conserve mergea inca din anii 40 cu mare viteza. In 60 aveau cuptoare cu microunde si alimente speciale pentru asta. De trei generatii nu au mai gatit nimic. Femeile au plecat la munca. Si sa fim seriosi, oamenii astia isi respecta femeile, nimeni nu are pretentia ca femeia sa faca mancare, curat sau alte chestii, in special cand si munceste in afara casei! Sau in vacanta... sa gateasca cineva ceva in vacanta? Aici companiile de turism vand doar all inclusive. Ca doar nu se duce femeia in vacanta sa traga o ciorba de burta sau ceva :))) Logic dealtfel. Pentru ca este infinit de greu sa le faci pe toate intr-o casa. "Convenience" este aici un cuvant foarte apreciat. Cine nu isi doreste sa le ia de-a gata?
Drept pentru care oamenii astia nu gatesc, nu mananca ok si isi hranesc copiii cu mizerii. Mara merge la scoala cu pranz de acasa, macare adevarata, facuta de mine. Imi zice de multe ori ca ceilalti copii zic ca "miroase" mancarea ei :))))))) Desi nu ii pun usturoi in ea, tocmai ca sa nu fie ofensiva, ca sa zic asa... Copiii de aici nu stiu cum miroase mancarea. O carne cu piure din cartofi, nu din punga. O friptura cu sos si cartofi copti. Salata de mazare, fasole verde. Lasagna de casa. Chiftele. Mancare cum ar veni. Ei mananca chipsuri la pranz. Sau, cei care au parinti care "gatesc" pentru ei, mananca paste goale. Paste. Fierte in apa. Goale.
Cand ajung seara acasa, dracu' stie ce le-or da. Snitele facute de Tesco, fish-fingers idem, totul pre-gatit, congelat. De pus la microunde maxim 4 minute. Gata masa. Legume? Fructe? Iaurtul pe care il mananca, cel cu "fructe" are zahar cam cat Cola. Cola, alte bauturi asemenea? Cu tona. O masa nu se poate termina fara "puddin" care inseamna desert. Cum, mancam asa, aiurea? Fara desert? Supa? Supa nu exista decat in conserve, daca il intrebi pe un copil englez unde creste supa o sa iti zica ca ea se formeaza in conserva. Nu stie ce e aia o supa sau cum s-ar putea ea crea pe pamant :)))
Este amuzant. Serios, pentru mine e amuzant pentru ca vad si diferentele de inteligenta intre copiii crescuti cu cacat si cei care mananca grasimi esentiale, fructe, legume. Ii vezi de la o posta. Exista si englezi care fac asta, fff putini dintre ei. Ii vezi pe asiatici, pe indieni, pe bangladezi, pe italieni, japonezi, polonezi. Toate natiile. Intr-o zi obisnuita eu aud 6-7 limbi in afara de alea doua pe care le vorbesc eu pe aici :) Si vezi copiii cum sunt, ii vezi in clasa, ii vezi cat sunt de inteligenti si cum pot sa duca o zi de scoala daca sunt hraniti cu zahar sau cu peste si carne si legume. Este uluitor sa vezi pe viu chestiile astea, eu le stiu dar Mara acum le afla.
Se uita aseara siderata la emisiunea asta, la cum cumpara oamenii astia mizerii de sute de lire pe luna. Cum ei nu stiu sa gateasca un pui intreg la cuptor. Racnea toata prin casa, maaaahahahaaamiii da' io stiu sa pun un pui la cuptor! Femeia aia de 45 de ani nu stia. Era primu' din viata ei :)))) Pai da mama, da' femeia aia a trait in capitalism. In libertate. Mama lu' femeia aia n-a stat la coada la 3 noaptea sa cumpere oua si capsuni, n-a avut lapte si faina si ulei pe cartela. Bunica ei avea masina de spalat rufe, vase...
Uitandu-ma la emisiunea asta cu minioanca mea care incepe sa devina o femeie cu multe opinii, mi-am dat seama cat de mult conteaza sa stii sa iti hranesti familia. Desi e greu, e al dracu' de greu. Iti ia o viata sa inveti de toate si daca te mai muti si in alta tara, o sa le inveti de la capat. E greu. Dar este esential pentru copii sa fie bine hraniti. Si pentru adulti. Dar copiii au nevoie de mancare reala, buna, echilibrata, santoasa. Au nevoie sa fie invatati de mici cum sa manance ca sa nu ajunga cu obiceiuri nasoale. Uitandu-ma la Mara aseara, cum vorbea singura cu ecranul, cum racnea cate un "pune niste oreganooooooo, femeieeeeeee!" (asta adora oregano!) am simtit ca n-am trait degeaba in ultimii zece ani jumate.
Iata minioanca in actiune. In lunea de dupa vacanta de aici (acum o saptamana) ea a avut "inset day" adica zi metodica, adica ea nu a avut scoala. Asa ca mi-a zis ca o sa ii faca ea lu' taxu micul dejun de dimineata, eu plec la 8, el la 12. Nu e prima data cand ii face. Uitati-va la indarjirea ei, ii e greu sa taie anumite chestii, o doare mana, masa e prea inalta. I-a facut tatiului mic dejun, platou cu de toate si omleta. Si a fost foarte mandra de ea!
10 ani si jumatate
Iar asta nu e putin lucru.
hai mai, chiar un pui la cuptor sa nu stie sa faca majoritatea? deja ma simt ca gordon ramsay :D
RăspundețiȘtergeredaca intreb de pus muraturi sau zacusca imi dau in cap.
Nope, nu stiu! Muraturile cresc in borcan si le mananca altii, nu prea le mananca englezii. Zacusca ei nu stiu ce e, stim noi si bulgarii. Hai sa nu presupunem nici ca tot ce stim noi e ceva comun, des intalnit :)))
ȘtergerePeptu'mainte soldat fi mandru , e marea ta realizarea . Bravo! Alex.S
RăspundețiȘtergereDa, e marea mea realizare, faptul ca las in urma mea un om cu tot creierul la el :)
ȘtergereĂsta da, mic dejun! Făcut de mânuțe dibace și cu tot suflețelul ei de copil. Ce fetiță ai, Alexandra!!
RăspundețiȘtergereCarmen
Daaaaaa! Am!
ȘtergereAsta-mi aminteste de sora mea, ea a plecat in SUA prin anii 90, la ceva program postuniversitar. Evident, erau platiti vai si-amar, nu prea le ajungeau banii de mai nimic. Sora mea statea intr-un apartament cu inca 2 fete din acelasi program, americance, si ea stia cat de cat sa gateasca, nu ca avea o pasiune sau era mare chef, dar ma rog, era capabila sa faca chestii comestibile. Si au ramas odata fara mai nimic de mancare si fara bani, si sora-mea a facut o mancare de mazare cu ce mai aveau prin frigider, și au mancat toate trei, iar una dintre fete i-a zis: wow, it/s like you have superpowers. He-he, ne tot distram cand ne amintim de faza aia, dar mi-a folosit lectia, fiu-meu nu e el prea interesat de gatit, dar chestiile de baza plus cateva dintre felurile lui preferate de mancare am reusit sa-l invat sa le faca. Felicitari micutei tale, e o draguta, si e mare lucru nu numai ca stie sa faca micul dejun, dar mai ales ca se gandeste la ceilalti.
RăspundețiȘtergereCu gatitul in general, nu stiu ce sa zic, cred ca-i mai mult o chestie culturala, britancii si americanii cred ca stau cel mai prost. Alte natii care nu au fost sarace ca noi, de exemplu francezii, tot nu si-au pierdut abilitatea de a gati.
M.
Francezii au o cultura culinara complet diferita, pentru ei mancatul si mancarea sunt ritualice. Au alta traditie in domeniu.
ȘtergerePai, cam toata lumea pe continent are o cultura alimentara diferita de a britanicilor. Francezi, italieni, spanioli, greci, belgieni, pana si nemti sau austrieci (desi nu mananca ei grozav de variat, un snitel cu piure sau un carnat cu varza tot is capabili sa produca).
ȘtergereM.
Draga Alexandra, e adevarat ca supermarketurile aici in UK sunt pline cu semi-preparate care se vand foarte bine, dar, daca imi permiti, io nu as generaliza.
RăspundețiȘtergereEu in ROmania nu cunosc, in randul generatiei mele (37 ani)atatia oameni, in special barbate, care sa gateasca atat de bine ca in UK:
- isi fac singuri pastries pentru placinte, tarte etc (puff, filo, flaky)de la zero
- fac, de la zero, niste nebunii de sheperd's pie, fisherman's pie, terrines, sau paste care mai de care mai elaborate (nu doar paste cu sos)si din gastronomii cat mai diferite
- in RO prietenii mei ar gati carnea doar pe gratar sau maxim la tigaie. Aici astia imi tin lectii despre fiecare bucata de la Ribeye la T-bone, filet, sirloin si care mai is. Plus ca le gugulesc pana medium rare e medium rare
Anyway, voiam sa spun si ceva in apararea supusilor reginei; ok, multi se indoapa cat pot de usor si repede, dar foarte multi, cand isi pun mintea, au super knowledge si skills despre bunatati nestiute de noi :)
Eu nu stiu unde traiesti tu in UK si prin ce medii te invarti dar presupun ca-s cu oameni cu studii superioare, intelectuali cum ar veni. Ce zic eu nu e o generalizare, eu am acces la o masa foarte mare de populatie: cea scolara. Merg la 11 scoli in fiecare saptamana. Inmultesti cu cca 450-500 de elevi la primare si 1300 de elevi la secundare. Eu ii vad ce mananca. Crede-ma ca statistica mea e corecta, ce vezi tu reprezinta exceptia zilelor noastre.
ȘtergereAlt aspect e cel al fripturii de vita. In Romania nu au existat niciodata animale din soi de carne. In Romania nu se mananca vita, ci porc. Normal ca lumea nu stie care-s cut-urile, cum se cheama si din ce parte provin. Dar si acolo ca si aici cei culti, umblati prin lume, au inceput sa invete. Eu am 38 de ani, acum 15 ani nu stiam ca carnea de vita poate sa fie divina daca provine de la o rasa de carne nu de lapte. Prima friptura adevarata am mancat-o in Italia.
Revin, nu stiu prin ce medii te invarti tu de ai dat de oameni care fac filo si altele, eu ma consider mare specialista si n-am facut niciodata filo acasa. Nu vad sensul. Insa puff pastry e fix placinta bunicii mele, cea cu praz pe care am deschis-o aici. Fac frecvent. Dar nu stiu pe absolut nimeni pe aici care sa faca ce fac eu in bucatarie :)
daca din 100 de oameni stie unul macar sa faca puff pastry, il inghit!
Ștergerenici in romania nu prea face nimeni asa ceva, alexandra e o exceptie. sunt aluaturi relativ dificil de facut, foarte time-consuming.
apropo de filo, dumnezeu sa o ierte, strabunica mea facea ca sa imparta in ajun. si ii ieseau, o data pe an chiar si in vremurile acela, pentru ca e ceva munca si rabdare in spate.
iarasi, paste cu aluat facut in casa, si terine? come-on! in italia nu stiu pe absolut nimeni care sa faca asta, iar in romania unde terina e relativ traditionala, daca se face o data pe an de craciun si poate de revelion.
daca gatesc asa multi, oare cine o mai cumpara toata mancarea aia pre-gatita, pre-fabricata?
eu am impresionat pe cineva din franta cu faptul ca stiu sa transez un pui! :)) si nu un pui din ala viu, cred ca lesina daca ii ziceam de ala, dar un pui banal de la supermarket. si erau wooow.
o cunostinta iarasi lucra in franta la o firma de lapte, si le-a adus copiilor lapte proaspat muls. s-au strambat si l-au aruncat, si parintii la fel, ca e galben si miroase urat!
Wanna a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Haleala":
RăspundețiȘtergereApai bine ca am reusit sa te supar :( Iarta-ma, nu stiu de unde mi-au venit asa cuvinte rautacioase; mai ales ca io te citesc cu asa mare drag.. Cred ca m-oi fi acrit aici in Nord (Aberdeen) printre putinii oameni cati sunt(em). Evident ca astia putini pe care ii cunosc nu is relevanti; plus ca poate nici nu is asa de breji, is io doar usor impresionabibila :)
Oricum, ma sperie nitel statistica copiilor; si fiu-miu merge la scoala de la anu...si pana acum am resit sa il tin departe de dulciuri, cartofi prajiti si alte nebunii pe care presimt ca o sa sara odata cu colegii lui...
Wanna, am apasat pe ceva aiurea si am pierdut comentariul tau, l-am luat cu copy paste din mail. Nu m-am suparat deloc, doar am incercat sa explic masa de oameni la care am acces. Copilul nu va manca prostii doar pentru ca merge la scoala. Dovada e Mara. Nu mananca nici acum zahar, dulciuri, procesate, etc. Pentru ca la noi in casa nu exista asa ceva.
ȘtergereCe mă sperie cel mai tare este ceea ce spui despre inteligența, puterea de muncă, etc a copiilor, viitori adulți, care mănâncă exclusiv așa ceva.
RăspundețiȘtergereÎn România lumea încă mai gătește. La sala de mese de la corporație sunt încă destui oameni care-și aduc mâncarea de acasă (gătită de ei),iar seara la supermarket și la piața oamenii încă mai cumpără ceea ce s-ar putea numi materie primă. (Cumva mă bucur când văd în piață domni la costum și doamne la taior și toculețe).
Ady
Mhm, la corporatie. Sa vezi prin scoli. Jale!
ȘtergereBuna Alexandra. Azi cautam ceva informatii despre sistemul de educatie din Uk si am dat peste blog-ul tau. Imi place tare mult pofta de viata cu care scri. Eu locuiesc de 4 ani in Sudul Frantei, am tripleti (7 anisori) si sunt dezamagita de sistemul lor educationa, de aceea intentionez sa ne mutam in Londra. As vrea sa vb cu tine cateva aspecte legate de integrarea copiilor in scoala, mai ales ca ai mei vb franceza, ffff putin engleza. Cum putem vb? Merci
RăspundețiȘtergereAlexandra Dragolici facebook
Alexandra, citeste blogul in urma. Mai mult de cat m-am chinuit sa scriu aici, ce sa iti spun? Ia si citeste, am detaliat experienta noastra. Asta cu "cum putem vorbi" e asa gen "ia zi-mi tu tot ce stii tu si ai invatat in doi ani jumate ca sa iau eu mura in gura cand eu n-am citit din urma. Sunt doi ani si jumatate de detalii. Spor la citit.
ȘtergereMultumesc pentru raspuns, in contextul în care azi am cutit 2 ani din viața ta. In ceea ce ma priveste ai plecat de la o idee preconceputa!
RăspundețiȘtergereToate bune
Asa e, am avut niste sute de cereri de acelasi gen in ultimii doi ani jumate. Inclusiv pe cand eu eram proaspat aterizata aici :))) Daca ai citit atunci stii ce stiu si eu. Ce sa iti mai spun? Curiozitatea mea ar fi ce te nemultumeste la invatamantul francez? Ca s-ar putea ca acolo sa fie problema. Adica s-ar putea ca aici sa fie cam la fel :)
Ștergere