Cine citeste pe aici de mai mult timp stie prin ce terori am trecut in Romania cu temele pentru acasa. Dupa o luna la scoala de stat, luna in care nu li s-a predat absolut NIMIC insa s-a urlat la ei in continuu (multumim, madam Puie, sa stii ca Mara viseaza si azi urat din cauza lu' matale!) au fost terorizati si amenintati... si li se dadeau teme pe care ei nu stiau sa le rezolve de nici un fel... am fugit la privat.
La privat nu se urla, nu se ameninta, pedepsele erau un pic mai "rafinate", mai perverse, mai bine gandite, in asa fel incat sa nu para pedepse. Tot pedepse erau dar dupa cele de la madam Puie pareau o plimbare in parc. Insa temele erau infioratoare. Era un moment in care nu existau "manualele noi" pentru anul acela. Nu se editasera, nu se... stim cu totii vecheam poveste romaneasca. Asa ca se "lucra" dupa niste "auxiliare" de mare "performanta", carti despre care ulterior, cautandu-le autorii, am aflat ca fusesera bagate in reteaua de invatamant de stat pe spagi si pile, prin ilegalitati comise de o retea de profesori. Da, da, retea ii zice! Da, din profesori! Imi pare rau daca unii se vor simti prost dar asta e realitatea, in Romania profesorii uneori creaza retele mafiote. Produc manuale, sunt mana in mana cu Inspectoratele si au oameni bine infipti prin Minister.
Ma rog, dincolo de lunga discutie despre coruptia romaneasca, cartile alea erau atat de gresite, de aberante si de tampit facute, incat un copil de 7 ani nu avea nici o sansa sa rezolve singur cam... 95 la suta din cerinte. Am tot scris pe aici despre minunatele "probleme de matematica" sau cerinte la limba romana care ne intrebau "cum chemi o urechelnita?" si alte multe cretinisme absolute. Le gasiti pe toate pe aici. Temele durau minim 2 ore, uneori chiar 3. In timpul asta de multe ori ea ajungea la plans iar eu la nervi inimaginabili pentru ca e greu sa convingi copilul sa nu mai planga si sa nu mai zica "eu sunt o proasta pentru ca nu inteleg NIMIC!" cand stii ca ea nu e proasta ba chiar din contra... si ca nu e vina ei ca nu intelege ci a cerintelor tampit formulate de doamna Daniela Berechet (are un articol dedicat aici, ii doresc multa sanatate si puscarie).
Azi de dimineata am facut cu Mara tema pentru acasa. A durat cam o jumatate de ora, timp in care ne-am distrat ca la balamuc. Cu dictionarul in brate, pentru ca, asa cum e si normal, Mara nu intelege unele cuvinte inca, drept pentru care de cateva luni am invatat-o sa apeleze mereu la Dictionarul Oxford pe care i l-am cumparat. Urmeaza sa vina si bunicii din Romania cu ultimul DEX aparut, ca sa avem cum sa atacam toate planurile, ea citeste in ambele limbi zilnic si tare as vrea sa-si creasca ambele vocabulare la fel de bine.
In scoala primara, adica intre anii Reception (4 ani plus) si anul 6 (11 ani plus) copiii primesc o singura tema pe saptamana, ea se da vinerea si trebuie predata miercurea urmatoare. Pana in anul 4 inclusiv, li se dadea doar o materie pe saptamana (materii in scoala primara sunt considerate doar Literacy si Math, cele doua core-subjects), adica o saptamana la engleza, o saptamana la matematica. In anii 5 si 6 li se dau ambele subiecte saptamanal.
Anul trecut erau mai simplute, n-au necesitat mare bataie de cap, la inceput am stat cu ea ca sa ii traduc cerintele (nu stia pic de engleza), la inceput le rezolva in romana si eu traduceam pentru profesoara raspunsul ei. Apoi s-a descurcat singura si nu ma mai chema decat daca nu stia ceva anume. Temele erau preponderent realizate sub forma de jocuri, unele cu litere, altele cu cifre, extrem de rar matematica li se prezenta ca "probleme". La limba se urmareste, in mod evident, partea de spelling care e foarte importanta dar si cea de scriere si cand spun scriere nu ma refer la nenorocita de "caligrafie", betzigase sau alte cretinisme inca proferate de scoala romaneasca.
Aici nimeni nu face nici un batz. Ever. Pagini intregi cu linii, curbe, puncte, pizde... nu exista. Cumplit mestesug de tampenie, plictiseala si indobitocire pentru copii. Copiii sunt indrumati sa scrie asa cum POT ei. FIX! Cum merge mana ta, asa scrii. Nu, n-o sa iti dea nimeni peste mana sa scrii "frumos" insa vei fi indrumat mereu sa incerci sa faci cat poti tu de bine. Si pentru ca nu exista idiotenia cu literele alea incarligate ca toti dracii, evident ca ei reusesc de mici sa scrie cat de cat... normal. In sensul ca cine are dexteritate si indemanare o sa scrie mai frumos, cine nu nu si cu asta basta! Stiti ce li se spune? "Daca tu intelegi ce-ai scris, e perfect!" :))))))))) Dupa cum mi-a zis si profesoara Marei de anul trecut, "ei o sa mai scrie asa doar cativa ani, sa nu uitam ca din scoala secundara (adica anu sapte, dupa 11 ani) cam totul va fi pe calculator!" :)))))) Deci nenorocita aia de lista de cumparaturi pe care o sa ti-o faci tu cand o sa fii mare e fix problema ta, coaie, daca o pricepi, bine! Daca nu... ti-oi aduce tu aminte la magazin ce-ti trebuie de mancare...
Aici "SCRIERE" inseamna sa inveti sa faci un text corect din punct de vedere gramatical, al scrierii (spelling) si al logicii. Un text literar pe care sa-l faci tu cu capul tau propriu, asa cum stie el. Sunt invatati inca din anul 4 (eu nu stiu mai devreme cum se facea pentru ca am asistat doar la clasa Marei anul trecut) cum sa faca un "plan de scriere". Am de scris despre subiectul x. CUM FAC? Incepand cu titlul, numar de paragrafe, continuitate, formule de legatura, adverbe (asta studiau anul trecut). Punctuatie, asezare in pagina, ghilimele de discurs (in engleza nu se foloseste linia de dialog ci ghilimele) si tot ce implica un text propriu. Copiii nu copiaza nimic! Produc! Gandesc. Fiecare cum si cat poate.
Ce se intampla daca nu isi fac tema? Nu sunt certati, umiliti sau scosi in fata clasei. Regula e una simpla si de bun simt: vei face tema in timpul saptamanii, la scoala, in pauze. Au doua pauze in tot programul, una la ora 10.30 de 30 de minute si alta la pranz, la 12, tot de 30 de minute in care trebuie sa si manance. Li se ia din pauze pana isi termina treaba pe care o aveau. Fara suparare. Nu este o "pedeapsa", este doar ideea ca daca ai ceva de facut, ala e jobul tau si trebuie sa-l faci pana la urma. Ca asta-i viata, mai avem si treaba.
Din anul 5 temele sunt un pic mai complexe insa nu imposibil de descifrat de catre copil. Se pune accent pe scriere dar si pe matematica insa ea vine pe locul doi din cate vad eu. Adica dintre astea doua, limba si matematica, matematica nu e la fel de importanta in sensul ca in scoala primara oamenii astia vor sa ii invete o baza. Adunari, scaderi, inmultiri, geometrie de inceput, unitati de masura, estimari. Au si o mare parte cu... grafice! Ii invata tipurile de grafice si cum pot ele fi folosite in viata de zi cu zi ca sa scoti anumite date. Matematica este aplicata in viata reala. Totul este legat de ceea ce ei numesc "matematica FUNCTIONALA". Ideea e ca in prima faza oamenii astia mici trebuie sa priceapa cum sa traiasca pe Pamant. Cum sa primeasca restul corect! Dupa aia or ajunge ei si la ecuatii si altele, ca pe la 16 ani sa inceapa sa aleaga un soi de directie pentru finalul liceului.
Asa, deci azi ne-am distrat. Pentru ca... sa faci compuneri din capul tau e foarte amuzant in special cand esti obligat sa folosesti anumite cuvinte care nu se potrivesc intre ele. Iar texul trebuie sa iasa coerent, sa aiba sens ce zici acolo, nu sa fie o insiruire de propozitii fara legatura. Ne-am storcit creierii si ne veneau tot felul de idei care mai de care mai fistichii, am ras si ne-am distrat teribil, va spun. Eu, care cand aud de teme si acum ma ia cu fiori pe sira spinarii! Saptamana trecuta a avut o compunere care i-a adus laude din partea profesoarei asa ca normal ca asta a incurajat-o sa faca si mai bine acum. Ca asta fac laudele, incurajeaza micul om. Mara o iubeste pe profesoara cea noua cu o pasiune teribila, ma gandeam ca o sa ii fie greu sa se desprinda de Kayleigh dar parca pe tipa asta si mai tare o iubeste. Dar si pe K. o fugareste cu imbratisarile, de cate ori o prinde prin scoala se arunca ca o leoaica pe ea, o prinde in brate s-o darame si o strange pana o bulbuca :))))
Joi si vineri n-a mers la scoala pe motiv de o viroza care a bantuit-o, dar a avut grija sa imi zica sa ma duc la doamna si sa o salut din partea ei. Si sa iau neaparat si tema pentru saptamana asta, ca nici nu concepe sa o ia luni! :))) Cam asa ar trebui sa fie scoala pentru mini-oamenii astia care acum invata sa fie veseli si sa munceasca cu spor si cu drag. Eu? Eu nu mai lacrimez chiar de fiecare data insa inca am momente de aburi in ochi si de "aoleu-ce-bine-ca-am-salvat-o-din-gaura-aia"... nu cred ca o sa imi treaca prea curand si ma bucur singura asa, de bucuria mea si-a ei si-a lu' taxu pe care il vad cum beleste ochii de cate ori o aude zicand cate un cuvant intr-o engleza perfect britanica :))) Pentru ca ea acasa nu vorbeste deloc engleza iar el n-a auzit-o turuind pana acum, cand o aude cum vorbeste i se fac ochii ca la melc si ii vine sa lacrimeze :) Deci tot o apa la soareci la noi in casa...
Teme:
cand profesorul consuma niste secunde ca sa spuna vorbe frumoase despre niste chestii hilare scrise de Mara (le-a povestit despre un nene din epoca Victoriana care scria scrisori de pe veceu... despre rahatii personali :))) aici lumea apreciaza umorul!)
sa cautam definitii
boxing (plan) pentru compunere
cu ce ne-am distrat azi dimineata
de saptamana trecuta
azi
azi la engleza.... R.L. Stevenson
Joaca nene, ce atata carte! :))
RăspundețiȘtergereAnonim, comentariul tau e cel putin ciudat. In primii ani de viata copilul invata prin joc cel mai bine, inclusiv in scoala, chestie demonstrata de tot felul de idioti ca englezii, tarile nordice si toti astialaltii care au rezultate scolare muuult peste cele ale romanilor.
ȘtergereDe acord cu prima parte a comentariului tau, dar joaca la ei e pe termen lung.
ȘtergereCat despre rezultatele lor scolare e normal sa fie peste ale noastre, noi nu ne jucam...invatam !;)
Nu prea se intelege ce vrei sa zici din pacate.
ȘtergereNoi avem teme aici, aproape in fiecare zi, dar care in mod normal se fac undeva in 10 minute. Plus rugamintea tuturor profesorilor de a citi macar intre o jumatate de ora si o ora zilnic. Dar temele sunt misto, de obicei cerintele sunt explicate atat de bine incat eu n-am mare lucru de facut decat de verificat la sfarsit ca totul e ok. Cu toate astea, ai sa vezi aici o gramada de romance/moldovence (da, generalizez, dar n-am vazut tendinta asta la alte natii si avem prieteni chiar din toate colturile lumii) care spun oricui ii asculta ca "aici nu se face scoala" si ca "ce, alea sunt teme?!!!". Unora le e foarte greu sa iasa din epoca capetelor de lemn si sa inteleaga ca jocul e extrem de important pentru procesul de invatare, precum si descoperirea/analiza pe cont propriu. Am o gramada de cunostinte care aduc rin Romania culegeri din alea din cauza carora am suferit eu toata viata (si nu vreau sa aud pareri, am fost olimpica nationala la mate, chimie, romana si info, deci nu sufar de lene sau cap patrat) si isi pun copiii mecanic sa "lucreze acasa". Care e beneficiul nu stiu zau. Copiii mei au inteles de la scoala ce li se preda, in mod practic, nu vad nevoia de a face acasa ore in sir de repetitii pe aceeasi tema. Eseuri pe o tema data, research despre un anumit subiect, da, mi se par utile. Dar daca ai inteles perfect ce e cu fractiile, care sunt aplicatiile lor in viata reala si ce poti face cu ele... ce poti intelege mai mult daca mai faci doua ore de exercitii cu fractii acasa?! Parerea mea :-)
RăspundețiȘtergereAia cu cititul n-am mentionat-o, avem caiet de lectura obligatoriu de completat zilnic cu cate pagini din ce carte citeste copilul cu semnatura parintelui :) Daca nu citeste acasa, va citi la scoala in pauze! :)
Ștergeresi prin alte tari vin romanii cu caietele din Romania, si se vaicaresc ca nu se face scoala. Am lasat copilul in ritmul lui la scoala, acasa adus extra citit si engleza cu mami ( limba straina ce nu se face la scoala), si inot cu tati.
ȘtergereDa, e isteria permanenta din capul romanului "nu se face carte". Asta zic si in Romania, asta zic si cand ajung in alte tari :))))
ȘtergereDa, in invatamantul romanesc exista o obsesie de a le preda copiilor mult, greu, peste capacitatea lor de a intelege, si de a face o tona de teme. Si se agraveaza de la an la an, fiu-meu e ultimul an de liceu acum, dar cand vad pe la prietene ce fac copiii lor in ciclul primar, mi se pare mai mult si mai dificil decat ce facea al meu la vremea respectiva.
RăspundețiȘtergereFiu-meu, in cls XII, face analiza matematica, 7 ore de informatica pe sapt, la fizica fac fizica cuantica si teoria relativitatii, si la chimie fac ceva care se cheama chimie fizica. Si dupa aia se mira lumea ca nu iau bacul decat jumate dintre ei. Eu ma mir ca si-l iau si aia jumate.
M.
Da, programa e din ce in ce mai tampita de la decada la decada. Fiecare ministru care vine isi lasa amprenta dobitociei pe carca elevilor.
ȘtergereBună Alexandra,
RăspundețiȘtergereEu nu am experiență îndelungată cu școala în Anglia. Fetița mea a început acum în toamna year 1. Asta înseamnă clasa 1 în Ro. Trecând peste faptul ca în Ro ar fi trebuit sa fie acum la grupa mare în grădiniță, ea a fost încadrată în clasa 1 trecând peste etapa reception (un fel de clasa 0 de la noi). Toate bune și frumoase dacă nu ni s-ar cere sa fim în aceeași curriculum. Adică teme la mate la fel cu restul clasei. Doar la spelling au luat-o oarecum de la început. Mă întreb , în putina mea știință care sunt fundamentele pe care gândești ca e ok ca un copil care nu cunoaște limba sa învețe tabla inmultirii înainte de a fi învățat adunări și scăderi. Asta pe scurt despre minunabila școală englezeasca. Chiar mi-ar fi plăcut și mie sa zic doar de bine despre ei dar.... Sunt mai multe de spus. Ei au tema și la mate și la english în fiecare săptămână. O primesc luni și o returneaza vineri. Iar mai nou, fiind mai mulți părinți revoltați ca nu au timp sa lucreze cu copiii după amiaza, au schimbat-o pt return după week-end. Am încercat sa le explic nivelul fetiței mele deși mi se părea normal sa treacă printr-un fel de evaluare însă se pare ca lor le place sa se audă și mie sa știu ca am comunicat ce aveam de spus.... Soluția ar fi sa îi îndop materia în fiecare după amiaza sau sa las lucrurile așa pana se va observa ca este o problema?
Raluca, eu povestesc experientele noastre. Pentru noi scoala asta e chiar minunata. Nici Mara nu stia multe pentru ca a facut clasa 1 in Romania (care apropo, nu este acelasi lucru cu anul 1 in Anglia, nu poti echivala in ani doua sisteme care au numar de ani diferiti!) si aici a fost incadrata dupa varsta, asa cum se face, direct in anul 4. Si a invatat si engleza si restul, a prins din urma. Poti cere sa-ti aduca translator de la Council daca copilul nu se descurca. Fiecare scoala are politicile ei, directorul decide cum vrea sa faca treaba. Daca nu esti multumita mergi si spune-ti opinia. Scoala a inceput de 3 saptamani si tu esti nemultumita deja... trebuie sa ai rabdare si incredere ca copilul va invata si ce nu stia. Si, evident, sa-l ajuti acasa in romaneste pana cand invata engleza. Evaluari initiale nu se fac pentru ca aici se incadreaza in scoala dupa varsta nu dupa nivelul cunostintelor. Iar materia se reia tot timpul, te asigur ca pana in anul 3-4 copilul va sti tot pentru ca ei repeta mereu lucrurile de baza.
ȘtergereRaluca B exact cum scrie Alexandra, rabdare ca o sa ii prinda din urma prin simplu fapt ca ei repeta totul.
ȘtergereSi cu riscul de a parea Gica Contra spre deosebire de noi ei au o programa foarte lejera, volumul e mic si destul de "sarac" fata de ce se preda in Romania, asta e unul din motivele pentru care cele 2 sisteme de invatamant nu se compar.
Strict parerea mea.
In plus cere ajutor, sigur vor gasi o solutie si pentru copilul tau!
Sonia
E "sarc" in inutilitati. Programa in scoala primara, anii Reception-6 e una foarte complexa, copiii invata o multitudine de chestii, inclusiv notiuni de fizica, biologie, anatomie destul de detaliata (in anul 4 au facut de exemplu la un moment dat structura urechii cu toate cele din ea si cum se numesc ele). Doar ca programa fiind atat de bine gandita pentru varsta lor, copiii nu o percep ca "grea", rar se intampla sa fie ceva ce ei chiar nu inteleg, de obicei la inceputul predarii subiectului.
ȘtergereNu cunosc la fel de bune ca tine Alexandra ce se preda sau cat la scoala, dar am doi fini care au inceput cu anul 6 aici, singura lor problema daca pot sa o numesc asa in primul an a fost limba la care acum sunt printre cei mai buni, buni au fost si la matematica de la inceput.
ȘtergereFata mea e la reception, dupa 2 ani de nursery totul e ok.
Am colegele de birou care fara calculator sau google sunt in ceata totala.
Din experienta mea tind sa cred ca noi suntem mult mai pregatiti ca ei.
Sondajele spun altceva dar practica....
Repet, experienta si perceptia mea in 6 ani de UK.
Sonia
Da, colegele apeleaza la calculator pentru ca suntem in 2016 iar calculul cu capul este perfect inutil :)))) Uite, eu am urat matematica si desi am trecut prin nenorocita aia de scoala romaneasca fara sa raman repetenta si chiar cu note mari, in ziua de azi apelez la calculator daca vreau sa calculez ceva mai mult de 3 plus 5 :)))) Materia inutila bagata in capete de copii nu ramane acolo. Acolo ramane lucrurile pe care ei le gasesc interesante si utile. Noi suntem mai pregatiti la ei la chestii perfect inutile :))) Iar copiii din scolile romanesti din ziua de azi sunt mult mai nepregatiti decat ce de aici cand pleaca din scoala. Asta e realitatea. Aici nu toata lumea se sterge la bot cu diploma de facultate pentru ca aici costa multi bani sa faci asta. Insa cine merge si se face vanzator invata sa si zambeasca si sa o faca cum trebuie :))) Nu tre' sa fim toti absolventi de studii superioare iar cei care nu-s isi fac meseria ok si cu pricepere. Ori astea sunt niste skilluri utile pe care ti le da scoala: cum sa traiesti frumos in societate.
ȘtergereNici nu aveai cum sa imi dai altfel de raspuns, totul e perfect in UK-ul tau si ma bucur pentru tine.
RăspundețiȘtergereFac scoli pe bani grei pentru ca au bani sa faca, au locuri de munca pentru oricine si de orice nationalitate pentru ca inseamna taxe, tara asta castiga mult din taxe. In fine,suntem pe fronturi opuse ďar din simplul fapt ca eu nu-mi regret viata de dincolo, m-a ajutat sa fac bine, foarte bine in viata de aici.
Zi frumoasa
Sonia
Pai si de ce zici tu ca suntem pe fronturi opuse? Nu e nimic, nicaieri, niciodata "perfect". Perfect nu exista, e o utopie. E doar normal, firesc si civilizat. Nici eu nu-mi "regret" viata de dincolo pentru ca nu pot sa am regrete despre ceva ce n-a depins de mine si nu puteam schimba din prima. Adica nu a depins de mine unde sa ma nasc si n-am putut sa schimb asta din prima. Dar cand viata in Romania a devenit periculoasa, am schimbat-o. Fara regrete :)))
ȘtergereWow, si cum se procedeaza cu facutul temelor in pauze? E cineva care supravegheaza copiii si in pauze si au grija sa faca asta? In Romania stiu ca parca eram singuri in pauze, ieseam singuri pe hol...
RăspundețiȘtergereAh, Mihaela, trebuia sa precizez ca in Anglia copiii nu sunt NICIODATA singuri, fara supraveghere de adult. Doar la toaleta. In rest nu sunt lasati deloc singuri, sub nici o forma. Au asistenta si la pauze, de exemplu jobul meu asta e: la pranz supraveghez copiii :)
ȘtergereAs vrea sa stiu si eu ce ai facut tu bun pentru Romania, pentru orasul tau, vecinii tai? Etc.
RăspundețiȘtergereE usor sa cerem fara sa dam si sa ne plangem si sa acuzam cu zece guri...apoi sa fugim.
Ca cam ;) asta ai facut!
Ai vrea sa stii toate astea in calitate de ce, Anonim? Am facut tot ce am putut in tara mea, am platit impozite si taxe, am respectat legea, am facut afaceri, am cladit case, am tinut curat in jurul meu. Vecinei mele i-am instalat alarma pentru casa cand a avut nevoie. Esti asa de proasta (pariu ca esti muiere, doar femeile pot fi atat de rele) incat nici n-am ce sa-ti mai zic decat ca ai block si nu-ti voi mai vedea comentariile :))) Iti doresc multa sanatate, fericire si bucurie alaturi de gandurile tale frumoase pe care le ai pentru un om pe care nu-l cunosti si despre care nu stii nimic.
ȘtergereSi uite cu ai scos de la "naftalina" in cateva randuri spiritul tau pacifist, bland, vesel etc etc :))
ȘtergereTe pacalesti singura...
Comentariile mele le vezi dar nu le mai publici, chiar crezi ca nu te cunosc?
Sunt prea dragutĂ cu un specimen ca tine, sa ramai acolo in uk ... Romania a facut bine ca s-a lepadat de tine!
Ma cunosti? Mmmm... acum o sa te cunoasca si pe tine toata lumea. Ui' ce frumos scrii matale cuiva pe care il detesti. Apropo, de ce faci asta? Ce soi de psihopat citeste un om de care ii e sila? :)))) Asa, la modul zilnic! Te-ai abonat la postari? Spune-mi ca te-ai abonat! Esti fanul meu? Pffff! Ma bucur mult ca-mi faci trafic! :)))
ȘtergereE atat de irea de normal si de frumos ce povestesti tu aici. Asta ne ziceau prietenii la care am stat 2 zile in Franta si care sunt abia de o luna acolo si de 2 saptamani merg copiii la scoala - ca desi fac muuult mai multe (ca notiuni, ca si cunostinte) le fac altfel, nu exista pic de presiune pe copii, temele sunt o bagatela, totul este experimental si in joaca, atractiv pt copii. Ii lasa la un soi de after in scoala pana la 18.30 si ii ia cu discutii, ca ei mai stau, ca ce pleaca asa devreme. In conditiile in care stau la scoala de la opt jumate. Dar ies afara, dar se joaca, dar au tot felul de activitati, dar ii duce la piscina cu scoala, dar dar dar.....
RăspundețiȘtergereDap. Cam asa e. Copiii nu se dau dusi de la scoala. Pare ireal dar asa e cand le place ce fac si sunt incantati si se simt iubiti si apreciati.
Ștergere