miercuri, 12 februarie 2014

Cosmarul lui nea Gicu

  V-am mai povestit despre nea' Gicutza, "badigardu" de la scoala. Tocmai ce a ramas saracu' fara job deoarece strangerea de bani era ilegala (moama, ca sa vezi uluirea dracului), tanti directoarea a prins un pospai de spaima in urma cacatului cu madam Blandu' si imparnaierea celor care strang bani de la parinti. Nu-i vorba ca madam Blandu a fost gasita absolut nevinovata, asa cum stiam cu totii ca va fi. Ca doar na, parintii au dorit sa dea bani si cadouri. 

  Na ca ramaseram fara badigard da' cu banii luati. Aia de i-au dat ca io am refuzat. Au dat oamenii banii pe tot anu' ca deh, asa e la casele mari, spaga se invarte mai cu spor. Mai ales cand esti naiv. Si acu' au fost serviti: badigard nu mai e, banii nu stiu cine o sa ii dea inapoi...si lovitura de gratie, razbunarea directoarei: nu mai avem voie sa intram in scoala, noi parintii. As in deloc. Da' cuieru' de pe holul ala sa stiti ca e tot la 1,80 metri inaltime si din cate am verificat niciunul dintre copii n-a crescut miraculos pe parcursul vacantei, nu doar a mea are un metru si-o palma... 

  Explicatia halucinanta e "nu mai aveti voie in scoala pentru ca nu mai avem badigardu' si sa nu intre infractorii". Deci noi eram infractorii. Precizarea ar fi ca ala saracu nu statea la poarta niciodata, nici la venire nici la plecare, puteam sa fiu mama infractorului cu cutitu' in dinti intram acolo. Nici acum nu sta nimeni la poarta pe care intram, dar cica "n-avem voie". Drept pentru care dimineata a fost convocata tanti Clara, femeia de serviciu, care sa le puna piticilor hainele in cuierul regal. Tanti Clara, de fericire ca a fost chemata la job la ora 7 ieri cica a tras una mica intru inveselirea spiritului, ca maica-mea care a dus copilu' la institutie a zis ca traznea a beutura de la doi metri. Mbon, deci tanti Clara pune hainele in cuier la venire. 

  La plecare ii "asambleaza" oarecum doamna invatatoare, adica sta sa le dea ea hainele, sa ii vada pe toti 37 daca au fiecare geaca lui, fiecare pantofii lui, ghiozdanu', penaru', manusile, caciulile si de restu'...vorba bancului. Pentru ca unii au 5 ani si un pic, nu le poti cere prea multe. La intrebarea maica-mii (care da, are intrebari ca ea asa e invatata la cei 57 de anisori sa isi puna intrebari logice) cum ca "da' nu putem sa punem cuierul MAI JOS?" i s-a raspuns "pai nu se poate, ca acolo e intrarea in birou a doamnei contabile, care de abea NE-A DAT VOIE sa punem acolo cuierul nostru". 

  Intelegeti? Duamna contabila si-a luat hol si intrare in birou. I le-a cumparat mamitzica dumneaei imediat ce a scos-o din pixda prin nastere naturala! Ma scuzati da' n-am avut alta rima. Hainele puse cu 30 de centimetri mai jos ar putea-o cumva impiedica sa mearga. Daca-s mai sus nu! :))))))))) 

  Ce sa zic, mie imi pare rau de nea Gicu, era baiat de comitet, imi dadea "sarumana duamna" de cate ori ma vedea" cu zambet larg. Altceva va spun cu mana pe inima ca nu prea facea omu'...se mai invartea pe teren cand alergau astia micii daca erau lasati in pauza afara, mai striga dupa ei, mai una, mai alta. In rest omu' nu statea la poarta sa vada cine intra si cine iese, daca vine infractoru' sau cum a zis vecina mea care are fetita la clasa 1 acolo "ce, sa intre tiganii la copilu' meu???? eu imi permit, eu vreau sa platesc badigardu', eu fac orice pentru copilu' meu!!!" Am informat-o ca peste 30 la suta din elevii scolii sunt de etnia aceea, deci nu acolo va fi problema...cu sau fara nea Gicu "tiganii" vor intra din pacate la "copilu' ei" pentru ca vor si ei sa invete carte. Asa cu fustele lor si cu basmalele lor. Au copii frumosi si curati care merg la scoala. Ete ca sa vezi ghinionu' naibii. 

  Problema nu e nea Gicu, nici "tiganii"...problema e cu parintii care acum sunt ba isterici ca n-au badigardu' ba uimiti ca sunt tinuti la poarta. Ca la penitenciar, maica. Nimeni nu intra, nimeni nu iese... iar eu ma intreb sincer daca o fi legal sa imi faca mie o institutie chestia asta, sa imi restrictioneze accesul la copilul minor (in afara de parnaie sau scoala de corectie care au ca scop asta!). Eu as zice ca nu prea dar cum nu cunosc nici un avocat o sa raman cu parerea mea. Cert e ca la ora asta sunt singura din clasa care nu se intreaba "oare mai primim inapoi banii pe care i-am dat?" Oh, well...

9 comentarii :

  1. Tare treaba cu badigardu' vostru, deci acum ca nu mai e, nu mai aveti voie sa intrati. Doar ca nu mie-e clar cum se implementeaza interdictia., adica cine va impiedica sa intrati, daca nu mai aveti paznic ?

    Hai sa zic si cum e la noi la scoala: si aici e badigard platit de noi, dar scopul lui in viata pare ca e sa ne impiedice pe noi parintii sa intram in scoala. Adica noi il platim tocmai ca sa ne tina pe noi la poarta, atunci cand ori vrei sa-ti ajuti copilul cu vreo chestie mare de carat (mai stiu eu ce minunatie de "prooiect"), sau ai vrea sa intri sa vorbesti cu invatatoarea, sau sa-l iei mai devreme azi ca aveti vreo treaba, etc. Asa-i ca asta e si mai tare ? Si cam asa e la toate scolile de care stiu aici in jur, exact de aia au badigard, sa nu intre nimeni (adica parintii) in scoala.

    Mimi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domle eu sunt uimita. Nu e nimeni la poarta care sa ma opreasca. Usa din fata insa e INCUIATA in permanenta ca la orice institutie romaneasca. Se intra "pe din dos" :))))

      Ștergere
  2. Mah, iara vin io desteapta, sa nu ma injuri :-))))) Nici la noi in scoala nu intri cum vrei. Pe la intrarile secundare nu ai cum, ca nu te lasa nimeni. Doar pe cea principala, unde suni frumos la usa, secretara apasa pe un buton (sa-ti deblocheze usa) si te asteapta cu bratele deschise (si zambetul pe buze) sa-ti scoti actul de identitate si sa te inscrii in catastiful cu vizitatori. Cu, vorba bancului, scopul si durata vizitei :-) Dupa care primesti un badge cat o zi de post care urla ca esti "VIZITATOR" sa te vada si aia din curte care au dioptrii ca fundul de sifon, sa nu cumva sa nu stie cineva ca esti musafir pe acolo. Dupa care iti vezi de treaba cu care ai venit. Si la plecare, ca sa iesi, le lasi badge-ul inapoi si te semnezi si la rubrica de "am parasit incinta la ora..." Toata lumea fericita. In plus, ne cam stim din vedere toti desi e o scoala de dimensiuni respectabile, ne salutam intre noi, parinti, profesori, elevi, personal de curatenie etc. Toate cuierele si rafturile din scoala sunt la inaltimea pieptului meu, astfel incat si asta mica de 4 ani poate sa-si agate acareturile in cuier si sa-si puna papucii "de exterior" la locul lor si lucrurile pe rafturi. Toate etichetate frumos, nu se oftica Gogu ca si-a pus Vasile haina in cuierul lui... De cate ori ma duc pe acolo (si ma duc des) ma minunez cat de eficient e organizat totul si cu investitii minime. Dar na, stii si tu, asta se intampla intr-un mediu unde daca vezi parinti prin scoala, 90% din ei sunt la voluntariat acolo, nu la taiat frunza la caini si invartit in jurul odraslei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzi femeie, bine ca esti tu desteapta cu Canada ta cu tot :)))) Pai asa cum zici tu e logic, nu? Parca are si sens! Cum e la noi nu numai ca n-are si nu foloseste nimanui da' e si hilar :))))

      Ștergere
    2. Subscriu si eu la ce.-a scris D-na Simona... de-aici din Italia mea! :)))
      Nici macar cand a fost ziua lu' Ingrid,si i-am dus cate ceva la scoala,nu ne-au lasat sa intram... am lasat totul la poarta si a preluat femeia de serviciu!

      Pup,Orsi

      Ștergere
    3. Pai da, ca exista cineva acolo. Nu o poarta larg deschisa prin care eu n-am voie sa intru ca sa nu intre infractorii. Ei vor intra daca doresc...

      Ștergere
  3. Ale, io o inteleg p-asta cu preventia (sau prevenirea?) si siguranta si bla, bla, decat ca dac-ar fi sa fie corecti si rigurosi, ar trebui sa-ti ceara buletinul... Adica, na, zic si io... De ce tre' sa ma creada pe cuvant ca-s ma-sa lu' Zuzicu? Si, de fapt, problema este "cine", adica cine tre' sa stea protapit in usa scolii si sa cerceteze ce vanturi te-au purtat prin cele locuri? Daca ne permitem, platim paznic (nu prea-s de acord cu termenul asta), daca nu, de ce nu pot face parintii garzi, ca la cati puradei sunt intr-o scoala, sigur iti vine randul o data la doua luni [cel putin, zic si io asa, la plesneala], sau sunt prea "valorosi" unii dintre parinti si nu-si pot rapi din timpul lor pretios pentru o garda de cateva ore la scoala plodului? Inteleg ca profesor de serviciu/ elev de serviciu sunt niste randuieli comuniste... Voluntariat? Lula... ce-i aia?
    Cand fu recensamantul? 2012... Asa... eram eu recenzoare si ma prezentam in fiecare seara la scoala generala cutare din Berceni city. Daca-ti zic ca o durdulie de fetita nu m-a lasat sa trec pana n-am scos buletinul?! Adica eu dadeam sa intru in scoala, pe intrarea principala, si duduita s-a ridicat de la masa (avea in hol o mini receptie: masa + scaun), a venit pana-n usa si m-a anuntat ca daca nu am asupra mea un act de identitate pe care sa i-l prezint, nu ma poate primi si sa nu insist. Ia sa vezi tu ce m-am scotocit eu prin geanta si i-am aratat fetiei prin geam ca am cu ce ma lauda si asa a venit fata si mi-a deschis larg poarta, dupa care, fara sa se scuze (isi luase rolul in serios, bravo ei) m-a anuntat ca tre' sa mai am o tara de rabdare pan' ma trece la catastif, dupa care sa semnez... Are rost sa zic ca am intrat in curtea scolii, am bantuit p-acolo, si am socializat cu paznicii care nu m-au intrebat nimic?
    Eh, in fine... Ideea e ca amaratul ala de paznic care haleste painea cu paine, ocazional unsa cu aroma de parizer nu are cum sa apere copii in caz de doamnefereste. Nici nu-l duce mintea prea mult (iertat sa-mi fie, dar pe multi dintre cei pe care eu i-am cunoscut, mintea nu parea sa ii ajute), politeturile si modestia [unora dintre ei] nu tine loc de curaj, forta... samd. Practic sunt o formalitate: nu stiu cine s-a gandit sa manance si patronii de firme de paza si protectie o paine si a indus ideea ca daca n-ai paznic nu poti sa dormi bine noaptea (d-aia gasesti cate un paznic de pripas prin farmacii, scoli, diverse firme care cica asa-si asigura bunurile si alti fitosi). Da' pana mea, paznicii astia ori sunt prea batrani, prea grasi, prea slabi, prea dobi si nu pot face altceva decat sa asiste la orice eveniment. Te zburlesi mai tare la ei, s-a dus dracului statia (de la care are), i-au picat ouale-n pantofi... Un copil instruit, constient [de pericole], alert si atent e ideal. Un paznic... e degeaba, dar pe niste bani, multi, pe care oricum nu-i primeste el. Si e degeaba pentru ca nu are cum sa fie garda de corp, gen (prea slab, prea gras, prea inaintat in varsta pentru greco-romane samd). Cel mult e platit pentru ca are dreptul sa detina un pulan, un spray cu piper si o statie (yeah, right: in cel mai bun caz mobilul personal, pe cartela, careia sa nu-i fi expirat creditul) prin care sa anunte dispeceratul ca tre' sa intervina in cutare locatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Sabina hai ca mor de ras cu duduitza ta... nene, nea Gicu e un mosuletz cu burtica...pe cine sa apere el? Si cum? Si mai ales cand, ca el nu era acolo mereu, sa fim seriosi.

      Ștergere