vineri, 2 august 2013

O femeie. Un abuz.

  Disclaimer d-ala: Acest post este scris cu permisiunea femeii numita mai jos "Ea". Nu sariti cu pietre, va rog!

  Abuzul. Nu neaparat fizic. Ala e o forma. Poate nici nu e cea mai rea forma....asta gandesc dupa ce in ultimele 7 luni am "asistat" prin povestire la abuzul asupra unei femei. Si dupa ce am asistat o saptamana la "viata de cuplu" a acestei femei. Intamplator o iubesc. Dar asta e doar o intamplare...

  Prin povestire adica a inceput sa imi povesteasca. Intai cum ei nu ies din casa pentru ca el nu doreste. Si fara el n-o lasa. Apoi cum ea nu isi poate vedea cea mai buna prietena care din fericire pentru ea traieste in acelasi oras cu ea. Pentru ca el nu vrea si fara el n-o lasa. Cum ca Ea, o vom numi Ea de acum incolo...Ea nu poate sa mearga la ea acasa sa isi vada mama. Pentru ca el nu doreste asta. Si fara el n-o lasa. Intai mi-a zis ca lui ii e lene. Mi s-a parut dubios. Provin dintr-un neam de lenesi si totusi... Apoi, incet incet a inceput sa imi spuna ca el nu vrea si cum el a rupt-o de intreaga ei familie.

  Eu nu-s o persoana care tace. Niciodata n-as tacea daca as vedea o femeie batuta pe strada, chit ca as muri cu el de gat. Iar la oamenii apropiati care vin si zic "ia uite ce minunat am eu aici" si eu vad in fata mea un bou...pot sa tac doar o vreme. Acum pot mai mult de cinci minute pentru ca am imbatranit! De cand am implinit 30 de ani am refuzat intalnirea cu boi, fie ei si ai altora. Am refuzat cu indarjire, am intalnit femei pe care puteam sa mi le fac prietene dar pe care le-am vazut langa un bou si am fugit de ele ca de moartea. Pentru ca am decis ca in afara de cazul in care vrei sa faci agricultura, boul nu e bun la casa omului.

  Niciodata n-as tacea din gura daca as vedea sotul unei prietene cu alta pe strada. Mi se pare o dovada de respect sa ajuti un om sa capete toate informatiile de care poate are nevoie de ani de zile. Sau poate n-are nevoie pentru ca nici nu ii trece prin cap ce se intampla, asa cum se intampla de multe ori. Mi se pare o dovada de respect si prietenie sa nu mint impreuna cu sotul. Daca as tacea as minti, as fi complice. N-as putea face asta. 

  Asa ca atunci cand chestiile povestite de Ea au inceput sa sune prost de tot pentru mine, am inceput sa zic. I-am zis. Ca nu e normal. Ca nu asa trebuie sa fie. Ca nu are sens. Ca pentru mine suna a abuz. Am intrebat-o pe sleau daca o bate, deja ma asteptam la orice. N-o batea. M-a intrebat Ea pe mine cam cat e "normal" sa bea un om intr-o zi. Mi-a stat mintea in loc. Tin minte ziua aia si discutia aia ca si cand ar fi fost azi...tin minte cum si-a facut curaj si mi-a zis in cantitati. Apoi mi-a zis cam ce facea el dupa cantitati. Cum dadea cu ciocanul in cada ca il "deranjau" vecinii cu zgomotul. ???

  Apoi mi-a zis cum se simtea Ea langa el. Mie imi suna a amorteala. Eu ma gandeam ca as fi luat-o razna. Ea ajunsese sa isi duca zilele intre cantitatile lui de alcool si pretentiile lui asupra vietii ei. Pretentii uriase, non-negociabile. El era mai mare deci detinea adevarul absolut. Ea era mai mica deci era "proasta, tampita si psihopata". De ce sa iti pui tocuri? De ce sa iti pui cercei? Ce, esti curva?

  Ea, un om cu multa scoala, o femeie care vorbeste mai multe limbi straine decat am eu degete la o mana. O femeie de o finete, un umor si o frumusete rar intalnite. Niste ochi verzi si niste suflet in Ea. Mult. Cand l-a luat a banuit ca e alcoolic. A incercat sa il ajute. Nu s-a lasat ajutat, ba mai mult, a evoluat in cei trei ani de cand sunt luati cu acte...cu mare viteza. Ii spunea ca e nebuna. Atat de mult incat ea ajuns sa il creada. Asta e primul semn ca esti abuzat: cand incepi sa ii dai dreptate celui care iti trage ciomege in cap. Cand incepi sa crezi ca e vina ta.

  Ca esti prea grasa. Prea urata. Ca te-a luat pentru ca si-a facut mila de tine, si ca oricum el e un "domn prezentabil" cu o cariera de succes. Doar ca acasa la tine, acolo unde te duci in fiecare seara cand vii de la corporatie nu te asteapta nimeni. Doar un om care se inchide in bucatarie singur si bea. Si apoi iti explica ca lumea e rea si el vrea sa te protejeze. Si tu stii ca te minte insa l-ai luat, e al tau si ajungi sa crezi sincer ca atata meriti. Doar ca tu meriti mai mult.

  A venit Ea cu "domnul prezentabil" si l-am cunoscut. In primele trei secunde imi venea sa vars. Nu a fost prima data in viata cand am patit asta vazand un "domn prezentabil" alaturi de o femeie pe care o iubeam si imi doream ca "el" sa fie dragostea reala care ii trebuie Ei. Am recunoscut senzatia imediat. Ulterior m-a apucat asa ca o amorteala, probabil ca aia pe care o simtea Ea de atatia ani. N-ai cum sa nu mori in tine cand vezi asa o discrepanta. Majoritatea oamenilor intalnesc si "relatii" stupide la viata lor. Doar ca unii au ghinionul sa le ia in casatorie. Mi-am adus brusc aminte de un job care i se promisese Ei si care disparuse subit dupa ce Ea l-a dus pe "domnul prezentabil" la un eveniment la firma care urma sa o angajeze.

  Mi-am facut curaj cu mult greu sa ii spun, uitandu-ma in ochii ei...ca nu e in regula. Ma concentram sa ma uit la ea, direct in ochii ei. Mi-a zis ca stie. Mi-a fost greu de tot sa ma bag in postura omului care o cunoaste de un pic peste un an si sa ii spun ca ea nu face parte din peisajul ala, ca nu are ce sa caute acolo...ca orice i-ar face intru dezalcoolizare, omul ala oricum nu e pentru ea. M-a intrebat de ce si m-a bufnit rasul. Cum sa ii zic ca ala e la gradinita si ca ea e cu cinci milenii peste el? E ca diferenta intre Tom si Jerry. Tom fiind el. Wtf...mi-am cautat cuvinte "diplomate", ma gandeam in timp ce ii spuneam chestii...Cum sa ii zici? Ea stia.

  Femeile sunt facute sa fie mame. Din cauza asta au un handicap major. Cand intalnesc un om bolnav, vor sa il faca bine. Chiar daca el e bolnav de stupizenie. Sau alcoolism. Sau na, e doar prost si face glume cu femei grase. Ea, Ea, chiar nu e grasa. Nici proasta, nici psihopata asa cum i-a zis el. Nu e. Ea e o femeie frumoasa, de 28 de ani, cu ochii verzi si sufletul mutilat de el si de natura care i-a rapit Ei copiii nenascuti cand ea isi dorea mai mult ca orice sa fie mama. Si asa cum i s-au vindecat toate ranile de pana acum, o sa i se vindece si asta. Pentru ca e tanara, desteapta si mai ales pentru ca e puternica. Acum a plecat din casa groazei.  Ea are noroc ca e desteapta. Oare cate altele n-au? 

31 de comentarii :

  1. mno, no comment. decat un umar pentru Ea. cumva, desi nu iti apreciez intotdeauna stilul de abordare, ma gandesc ca e bine cand se gaseste si cineva cu gura mare sa smulga pansamentul cu forta. nush. eu nu pot asa, deh, stiluri diferite :)), d-asta e bine sa ai mai multi prieteni :)). ma dau anonima din cauza de Ea, va prindeti voi cine sunt ;)). asa ca trimit o galeata de curaj si pe aceasta cale :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu ne prindem cine esti si era bine sa fi spus cine esti. Chiar sunt curioasa :)

      Ștergere
  2. Stiu eu vreo cateva care n-au curaj, cateva carora natura nu le-a rapit copiii nenascuti si care stau de frica sa nu ii piarda pe cei nascuti deja. Stau pt ca nu se cred in stare sa infrunte viata fara Bou, ca Boul a avut grija sa le faca sa se simta total incapabile sa faca un lucru bine, si sa le transforme in dependente de EL. Pfff, prietena ta a avut noroc, mult noroc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa zic si eu. E o manipulare groaznica acolo si multe femei chiar nu pot iesi din cercul vicios. Cred ca a avut noroc si o sa aiba si mai departe.

      Ștergere
  3. Pffa ai facut un lucru extraoedinar. De regula oamenii se abtin, nu e treaba lor, nu se baga... isi revine EA. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur isi revine. Eu n-am facut nimic. Daca n-ar fi fost pregatita puteam sa stau si in cap. Oamenii nu pleaca pentru ca le spune cineva. Pleaca mai linistiti cand le spune cineva ca DA, e ok, ca asta trebuie sa faca.

      Ștergere
  4. Sa nu se uite in urma ei! NU merita sa stea langa un specimen de genul asta pentru nimic in lume, cu atat mai mult cu cat nu sunt inca "mostenitori" implicati! Multa bafta EI si sa nu se abata de la hotararea pe care a luat-o! Alina Nasta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu se uite si sa nu regrete nimic. Nici perioada cu el, ca nu cred ca are sens.

      Ștergere
    2. Alexandra,ai dreptate in multe sensuri.Adica-n toate.Si-as mai spune ca cine te are ca prietena,este o persoana norocoasa.
      O imbratisez cu drag pe prietena ta cu ochi frunosi si ii doresc putere,sanatate si curaj.Cred ca nu i-a fost usor sa ia decizia pe care a luat-o dar,din pacate,unele lucruri,obiceiuri si unii oameni nu se schimba niciodata si langa un asemenea om si-ar fi irosit viata.Este tanara,desteapta si frumoasa.
      Cred ca stiu despre cine este vorba,desi nu conteaza.
      Va imbratisez cu drag pe amandoua,cu tot sufletul meu de femeie.

      Ștergere
    3. Multumim din suflet, Carmen...Va multumeste tuturor prietena mea, citeste mesajele voastre si o ajuta!

      Ștergere
  5. Oare el ce parere va avea cand va citi istoria vietii lor pusa aici cu atat de "multa" perdea incat oricine isi da seama despre cine este vorba. Ma bucur, insa, ca a avut determinarea sa iasa din cerc, respectul este pentru ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum am scris mai sus am permisiunea Ei pentru a descrie TOT ce am vazut. Si nu e vorba de vreo "perdea" asa cum nu stie oricine despre ce femeie vorbesc :) Daca tu stii, foarte bine. El nu citeste aici. Si daca ar citi mi-ar fi oarecum indiferent. Este un om care si-a batut joc de o femeie minunata. Nu am scris decat 1% din lucrurile pe care le-am vazut cu ochii mei. Nu mai zic de cele povestite de ea. Cred ca era mai frumos un mesaj in care sa iti exprimi doar respectul pentru ea. Fara ciomege pentru mine. Da' ma rog...anonimii au putere.

      Ștergere
  6. La mine au fost 6 ani...si m-am smuls singura din toata agonia aceea de casnicie. Viata este grea, dar este al naibii de frumoasa. Nu merita irosita langa oameni care iti schilodesc sufletul. Nu ii va fi usor,cum nici mie nu mi-a fost. Multa bucurie ii doresc in viata Ei si multi oameni ca tine, Alexandra! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult, Oana. Eu n-am facut nimic. Ea a fost pregatita, eu doar am fost acolo asa cum orice prieten trebuie sa fie. Multe felicitari pentru ca ai reusit sa iesi singura din acel cosmar...trebuie multa, multa putere. Nici nu imi pot imagina prin ce ati trecut si tu si Ea.

      Ștergere
  7. Ce bine ca a avut curajul si puterea sa plece! Lumea si viata nu incep si se termina cu el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa ma gandeam si eu...nu are sens. Cei mai frumosi ani...

      Ștergere
  8. Am si eu nevoie de o prietena ca tine...oricum, ma bucur mult pentru EA ! O sa ii fie bine ...stiu sigur ca o sa ii fie bine pentru ca este un om prea bun !HUGS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, sunt la dispozitia ta. Si Ea la fel! Scrie-mi un comentariu cu adresa de mail si vorbim. Si vorbiti. :) Ajuta enorm!

      Ștergere
  9. Noua, celor care n-am trait asta si care am avut intotdeauna "tupeul" sa trimitem boii la plimbare, ne e greu sa intelegem de ce altele, femei frumoase si pe dinauntru si pe dinafara, se complac sau se reduc singure la situatia de a fi carja boului... din pacate natura umana e prea complexa sa poata fi judecata doar prin prisma lui alb sau negru... Ma bucur foarte mult ca povestea ta are happy-end, ca Ea a plecat de acolo, si pana la urma, daca reuseste sa-si lipeasca cumva cioburile de suflet la loc, va fi o femeie si mai frumoasa si mai desteapta ca pana acum, pentru ca o sa invete din experienta asta. Exact cum spui, pentru fiecare femeie care invinge, raman mii care se tarasc in mocirla, si zeci care ajung sub ea, la 2 metri... Mare pacat!
    Am cunoscut si cazul invers, in care el era cel destept si finut si ce mai vrei, si ea era o stoarfa de bani gata care ii explica lui ca nu e bun nici sa-i pupe aerul de sub talpa si asa mai departe... si aia a fost poveste cu happy-end pana la urma, dar a durat la vreo 10 ani pana sa ajunga si la el mesajul. Eh, mai bine mai tarziu decat niciodata.
    Si da, ai perfecta dreptate, l-am vazut odata pe un El pe strada de mana cu o alta Ea, si m-am dus la Ea cea oficiala sa-i spun. M-a urat, mi-a facut un scandal mosntru si n-a vorbit cu mine trei ani. Acum, maritata cu un El care o merita, e fericita, e femeie si mama si cel mai presus, e din nou prietena mea :-)))
    Frumos post, dar cu gust tare amar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se intampla, de obicei cand femeile sunt in cercul vicios nu accepta nici un fel de idee de "alo, trezeste-te". Insa nici sa taci nu poti daca ai in tine cel putin 5 mililitri de dragoste pentru acea femeie. Sau barbat dupa caz. Daca tii la omul ala esti obligat sa ii spui ceva...eu asa vad lucrurile.

      Ștergere
  10. Se pare ca e zi de povesti...
    cunosc si eu cateva EA de felul acesta, parca sunt nascute sa fie victime. Si daca nu se desprind repede din panza de paianjen raman captive toata viata, au stofa de martir. Ce nu inteleg ele e ca nu fac nimanui un bine, nici lor, nici copiiilor obligati sa traiasca in astfel de climat, se sacrifica inutil. Am intrebat o EA care traia langa un alcoolic de mai bine de 30 de ani de ce a suportat si mi-a povestit calvarul ei si cum ajunsese sa se bucure de zilele foarte putine cand nu venea foarte beat, acelea erau sarbatorile ei. Dupa ce el a murit Ea si-a refacut viata langa un "domn" pe care eu l-am intuit din prima ca e o jigodie profitoare si cand i-am spus s-a suparat grozav pe mine. Dar dupa ce i-a mancat anii si banii si a tratat-o ca pe o sluga si-a dat si ea seama de greseala si s-au despartit9cel putin asa zice Ea dar tare mi-e ca a lasat-o el pentru o Ea mai proaspata si mai instarita). Femeilor astea le lipseste curajul si de a vorbi sau macar de a recunoaste in sinea lor ca sunt abuzate, ce sa mai zici sa lupte... Noroc cu noi, astea cu gura mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Hai ca esti tare, Adelina! Doar tu puteai sa tragi asa o concluzie :))) Eu cred sincer ca nimeni nu le poate scoate din abuz in afara de ele insele. Poti sa urli la ele, sa latri, sa faci orice...pana nu se conving singure n-ai ce sa le faci. In cazul de fata, fata asta e foarte inteligenta. Cred ca o sa aiba o viata minunata de acum inainte.

      Ștergere
  11. partea naspa pentru noi astia ca stam si privim si spunem este cand vedem o Ea (sau mai multe) care ni-e ruda si o iubim care nu mai poate, nu mai stie cum, nu mai e in stare sa plece (mai intai de teama ca-i ia copii si apoi pentru ca, probabil, a ajuns sa-l creada cand i-a spus ca-i proasta, lenesa, urata, nebuna si alte). si ne doare pe noi propria noastra neputinta.
    iar partea si mai naspa este ca, dupa toate aparentele fiica Ei este o noua Ea.
    nu stiu fiul, inca n-am auzit de vreo relatie.
    bulta bafta prietenei tale.
    ady.

    RăspundețiȘtergere
  12. Un TED-talk la subiect, pentru cei care se intreba de ce victimele violentei domestice nu pleaca: http://www.ted.com/talks/leslie_morgan_steiner_why_domestic_violence_victims_don_t_leave.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am asistat, niste ani, la "casnicia" cumnatei mele, incropita de tanara, mai mult de razvratire impotriva parintilor ei. O femeie atat de puternica, frumoasa si hotarata dar care tara in spate un Bou (nu dominant ci dimpotriva, mult prea "moale" in anumite privinte, si alcoolic in devenire). Eu nu mi-am permis sa-i spun nimic, nu ne cunosteam prea bine si ne vedeam rar, vedeam doar ce afisau, un cuplu aparent normal, dar i-am inteles suferintele (daca pot spune ca am inteles) intr-o noapte cand ne-a plans in brate (mie si fratelui ei) descarcandu-se ca reusise sa ia hotararea de a se desparti.
    Si cireasa de pe tort, pe care ne-a povestit-o duipa o vreme, a fost ca tatal ei (socrul meu, care defapt nu-l apreciase niciodata pe ixulescu) i-a spus ca ce-a mai mare rusine a lui in viata este ca are o fata divortata!!!
    Acum presupun ca este fericit din nou, cumnata este recasatorita de cativa ani (oarecum, nu s-au luat la biserica, alta drama :) ) are copil iar cariera i-a evoluat cum nu se poate mai bine, de cand a divortat.
    Curaj fata Frumoasa! O sa treaca durerea si o sa dormi din nou bine noaptea, ca ai facut ce trebuia. Ai toata viata inainte, TREBUIE sa iti fie bine, MERITI. Si in paranteza fie spus: orice fiinta merita sa-i fie bine (cat timp nu le raneste pe altele, in proces).

    RăspundețiȘtergere
  14. sunt alaturi de Ea. si ma bucur ca ai scris. pentru alte Ele.

    RăspundețiȘtergere