duminică, 21 iulie 2013

Ţoţeaca

  N-ar putea banui nimeni ce inseamna asta. Mara a vorbit mult si devreme. Doar ca pe limba ei personala. Adica nu ca pocea cuvinte ci efectiv inventa altele dupa bunul ei plac. A fost o intreaga aventura sa pricepem ce zice, ce vrea, ce ii trebuie. O aventura hilara in care de sute de ori ne-am pravalit de ras in timp ce ea, cu o moaca uimita se uita la noi si clipea incet "maaah dubiosilor, eu am vorbit clar...ce nu pricepeti?".

  Asadar tzotzeaca. Insemna "a se cocotza" in caz ca nu v-ati prins din prima. Uneori il folosim si acum, eu cu ta-su...si pe asta si pe multe altele dintre cuvintele inventate de ea. Iar ea nu pricepe ce vrem sa zicem si ne intreaba ce e aia. Si pentru ca zilele trecute mi-a adus aminte o prietena de Venetia si cum am fost noi cu copilul de doi ani acolo...mi-am adus aminte de tzotzeaca. Pentru ca de cate ori o dadeam jos din marsupiu ea avea o treaba clara: sa se suie pe fiecare din borduricile de pe langa magazinele venetiene. 

  Si mergea prin frig de februarie...cu pasii ei de furnica beata...si din doi in doi metri striga "tzotzeacaaa, tzotzeacaaaa" intindea un deget-carnacior si o tulea cu cate unul din noi spanzurat de mana cealalta...catre bordurica pe care se urca triumfatoare si mergea repede repede pana la capat. Se dadea jos, ridica ochii din varful ghetelor si se uita ca uliul dupa urmatoarea chestiune pe care s-ar fi putut tzotzeciza. Italienii o gaseau foarte haioasa, cum si era dealtfel...si strigau si ei din pragurile magazinelor "tzotzeaca" fericiti probabil ca au zis si ei ceva in alta limba, ferm convinsi ca fetita cu nasul rosu zice ea ceva de bine de magazinele lor...

  Azi am mers pana la magazin...sunt 3 borduri d-astea la niste magazinase din drumul nostru. S-a dus fuga si s-a cocotat pe alea...Eu din reflex am zis "tzotzeaca, mami, tzotzeaca"...s-a uitat la mine cu o privire de parca mai aveam un cap...nu mai stia de tzotzeaca dar s-a amuzat sa afle inca un cuvant inventat de ea. Una peste alta mi-e dor de Venetia! 

vanzatorul ne-a dat mai ieftin cand a vazut-o ce draguta e :D

7 comentarii :

  1. Răspunsuri
    1. Daaa, vezi cu vreo doua postari in urma cum arata azi chelioasa :))))

      Ștergere
  2. Fi-miu a vorbit precoce si foarte corect, cu doua exceptii referitoare la persoana lui. Conjuga bine verbul a cobori doar cand se referea la el spunea "eu covor pe scari" si "am cucut" ceva in loc de 'am facut".:)
    plus substantivele transformate in verb: sa cofetarim, sa prajiturim, sa lopatzim...Daca am lasa copiii sa inventeze o limba noua sigur ar fi una frumoasa si usoara.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) are si fi-mea o palarioara de genul asta primita tot pe motiv de dragalasenie .

    RăspundețiȘtergere