sâmbătă, 6 iulie 2013

Ardei umpluti. Si o revelatie.

  De cate ori o intreb ce si-ar dori sa manance, la orice ora din zi sau din noapte, raspunsul inevitabil e "ardei umpluti". Inclusiv daca a mancat la pranz ardei umpluti. Ii mananca cu lingura, cu sos mult si un pic de iaurt azvarlit pe deasupra. 

  Pot fi si fara carne, n-are nici o apasare. Umpluti sa fie. In timp ce il mananca spune de circa 40 de ori ca imi da nota zece. Si ma intreaba inca odata de unde stiu eu sa fac asa o mancare buna. Zici ca ii dau cea mai mare delicatesa de pe fata pamantului. 

  Revelatia verii este turmericul. Noroc ca s-a deschis o piata civilizata in Ploiesti unde exista un magazinut de condimente varsate. Tipii au adus tot felul de chestii pe care pana acum nu aveai de unde sa le iei in Ploiesti sau le luai la niste preturi exorbitante. Intrand acolo am zis sa iau putin din fiecare ca sa vedem ce ne place. Melajul de condimente numit generic "curry" nu ne place. El contine si turmeric (curcuma) insa asocierea cu scortisoara si alte chestii care se baga de obicei in prajituri nu e pe placul nostru. Adica al meu si al lui Marius. Niciunul din noi nu apreciaza combinatia dulce-sarat, carne plus fructe, carne plus scortisoara, nucsoara sau alte alea. 

  Asa ca am luat turmeric simplu ca sa vad ce pot face cu el. Si am aflat. Pot face orice. Pe principiul ca odata ce ai gasit ceva ce iti place il arunci voios in orice soi de mancare...am purces la imprastierea de turmeric in aproape orice soi de mancare am facut in ultima luna si ceva. Mai ales dupa ce am citit despre el si beneficiile intr-ale sanatatii pe care le aduce. 

  Ca gust e...pamantiu. Are gust de pamant, de ceva care a crescut in pamant. Oarecum imi aduce aminte de nap. Turmericul e un rizom din care se face o pulbere fina galben-portocaliu-neon. Care pateaza cam orice oala sau dulap. Dar se ia dupa cateva spalari :))) Cand il bagi in mancare are cu totul alt gust...se simte o aroma subtila a lui insa cea mai mare calitate pe care o are este ca el e un potentator de gust. Inmulteste gusturile naturale aparute in mancare de la celelalte ingrediente. Un fel de glutamat doar ca sanatos. 

  L-am pus pe carne la marinat pentru gratar sau cuptor. L-am pus intr-o ciorba de fasole. L-am pus in paella sau orez simplu cu legume. L-am pus in tocana de pui la cuptor cu legume, in oala de pamant. L-am pus acum in ardeii umpluti, in carne...Marius care nu prea are el momente de descriere verbala a mancarii...s-a minunat cu glas tare de ce chestiune a facut turmericul in problematica ardeiului umplut. 

  Si o sa recunosc: l-am pus si in pasca de la Paste. Pe post de colorant, ca sa iasa mai frumoasa. Si cand colo, a iesit si mai gustoasa. Na ca am zis-o. Mai ramane sa imi pun si in cafea dimineata. 

6 comentarii :

  1. in cafeaua de dimineata pune semintele dintr-o pastaioara de cardamom, dupa ce le-ai zdrobit (pe seminte, nu pe pastaie, intr-o rasnita sau piulita). :)
    o sa incerc si eu sa pun turmeric in diverse. am pe undeva si nu prea stiam la ce sa-l folosesc. (in afara de a-l folosi in loc de shofran, unde se cere shofran).
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmm nu prea mai beau cafea dimineata iar cardamomul parca nu ma incanta chiar asa ca miros :)

      Ștergere
  2. Si eu as manca ardei umpluti zilnic, bizilnic, trizilnic :))

    Vara ardei umpluti si iarna varza calita :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Varza ii place murata sub forma de salata. In rest nu se omoara dar daca e, o haleste. Asta haleste cam tot de felul ei :)))

      Ștergere
  3. Am si eu o revelatie: abia astept sa ajung acasa si sa fac ardei umpluti! fara turmeric de-ala, ca la mine in gradina nu s-a facut anul asta!;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las ca iti aduc eu de la Ploiesti zilele astea! Vin pe la Drajna si ma pun pe cautat Adeline prin Valeni!

      Ștergere