duminică, 24 martie 2013

Matrixul medical romanesc

   Ieri am fost in vizita la prietenii nostri de la Gogeasca. Gogeasca e un sat din Prahova, undeva spre Valeni mai la dreapta. De pe la Magurele o cotesti si te duci dincolo de Soimari pana treci de Carbunesti si aterizezi la Gogeasca City. Padurea cade pe sat. Garla fuge repede pe langa sosea, peisajul e foarte frumos si foarte trist. E frumos pentru ca e natura, e un aer curat acolo de incepe plamanul sa se agite intre coaste de zici ca da sa sara de-acolo si sa iti iasa pe nas. E trist pentru ca printre cocioabe taranesti care stau sa pice, printre sure de paie goale si gospodarii de o saracie lucie...din loc in loc vezi cate o vila bucuresteana aproape poleita cu aur. E Romania zilelor noastre. Romania saraciei la superlativ.

  Ne-am dus la unul din baietii care a lucrat pentru noi la Casa de la 2 Mai, baiat cu care am ramas prieteni buni. Un om de 30 de ani care are in spate o poveste de viata care v-ar lasa pe multi cei care cititi pe aici si v-ati nascut la bloc cu apa calda...muti. Cand deschide gura si vorbeste si iti povesteste lucrurile pe care le-a trait intai la el la Gogeasca apoi in Spania unde a fugit cand avea vreo 18 ani de unul singur si si-a rupt carca in constructii pe acolo...stai si il asculti, razi cu lacrimi si nu-ti vine sa crezi cata inteligenta nativa se poate afla intr-un om cu putina scoala. 

  Mama lui, ca despre ea e vorba in acest post...are 57 de ani, a locuit la Valeni, apoi la Ploiesti, a muncit o viata intreaga, dupa care a mostenit casa asta a unei matusi a ei si s-a retras la Gogeasca. De la bloc cu apa calda la casa cu veceu in fundul curtii, cu apa din putz carata cu galeata, fara baie...cu bucatarie ridicata de fiul si barbatul ei. Barbat care lucreaza in Italia de multi ani la un italian care are o podgorie si produce multe sute de tone de  vin pe an. Trimite bani acasa, din cand in cand vine si isi iubeste nevasta, ia sunca si tzuica si pleaca inapoi. 

  Tanti Coco e femeie apriga. Cand deschide gura sa vorbeasca cu fi-su ai putea sa juri ca o sa injure in secunda doi. Tipa si striga si are o voce din aia care ar scula si cainii din Giurgiu. Te uiti la ea si ramai mut. E mare, multa si obeza. Cand m-a intalnit prima data in viata ei, m-a tras deoparte si mi-a zis "sa stii ca io pe domnu' Marius l-am respectat pentru ca s-a purtat frumos cu Ionut...mai rar asa ceva in Romania, sa ai angajat la facut de case si sa nu-ti bati joc de el!" Mi-au dat lacrimile. Eu stiu cum s-a purtat omul meu cu toti cei pe care i-am avut in ani de santiere cand el a manageriat 3 case construite plus asta de la 2 Mai. Mai avea putin si mi-i aducea ca pe catzei acasa sa ii culcam la noi pe pres :)

  Deci tanti Coco una bucata femeie de 57 de ani, obeza, cu istoric de extirpare de uter si ovare pe caz de fibrom, extirpare de vezica biliara pe caz de halit de porci si slanine o viata. Tensiune arteriala crescuta, ca la 1,60 cat are ea si circa 110 kile in viu...cam greu cu mersul de sange prin om. Colesterol maricel, trigiliceride asemenea. Vezi porcii mentionati anterior. 

  Si acum intervine Matrixul Medical Romanesc...numit el si MMR la mine in capul care tocmai l-a inventat, deci poci sa il si acronimez cum imi vine la scufita. Medicul de familie. El taie si spanzura in comune, sate si chiar si orase. El, medicul de familie este remunerat odata de la stat si inca odata de la companiile farmaceutice care ii ofera lui lucruri drept spaga intru oferirea de retete pacientilor din dotare. E simplu, da? Agentul Producatorului de Carmaz vine la el si ii zice "Gogule, vrei o excursie in Grecia la vara?" " Da, vreau, ca nu-s prost sa nu vreau"..."Pai atunci ia sa prescrii matale medicamentul asta cat mai mult, mai tare si mai apasat. Zis si facut. 

  Imi zice femeia ieri ca ii e rau. Ce fel de rau, coana Coco? Mama, sunt balonata, mi-e rau in continuu, iau medicamente ca la balamuc si nu imi "trece". O intreb cu pricepere ce si cum, pe unde, ce istoric are...si ce medicamente ia. Raspunsul? "Aaaaa, pai mi-a dat prostii astia doo PLASE"...Cati ani ai, fa? 57! Pai s-au uitat in buletin, fa, si ti-au dat conform Matrixului. Nu stie ea saraca ce e ala Matrixul. Sablonul. Nu stie ea de tanti care s-a ratzoit la mine ca "DOAR ATAT ii dau bunicii de 89 de ani?"....Pai "doar atat" cretino, ca omorati pacientii cu pastile. Ii pastilati ca idiotii.

  Ma duce femeia la ea in camera si scoate plasele. Erau doua plase, mai avea inca niste plase. Cand s-a schimbat medicul s-a schimbat si "tratamentul" pentru ca fiecare are alte pile la alti agenti de vanzari. Daca medicul din Valeni s-a schimbat odata si ala din Gogeasca inca odata....s-a dus pulii de suflet tratamentu' lu' coana Coco. 

  Care "tratament" ce continea? Pai pastile anti-colesterol, pastile anti-arsuri si pastile anti-tensiune. Fiecare din cel putin TREI FELURI. Cu substante identice. Pe langa faptul ca eu n-as da pastile anti-colesterol cuiva decat daca mi-ar fi dusman de moarte si as vrea sa fiu sigur ca moare mai repede...Pe langa faptul ca ei nu i s-a explicat NIMIC, ca a fost tratata de helicobacter pilori acum cativa ani desi ea NU avea ulcer...si i s-au dat trei ture de antibiotic pana au pus-o la pamant. Sa mai zic ca i se fac ekg-uri si nu i se explica daca si ce are "la inima"...Ea stie "pastile de inima" si "pastile de stomac" si "pastile de colesterol"....

  Am stat aseara cu ea, i-am explicat ce si cum, i-am ales jumate din ele si i-am zis sa nu se mai atinga de ele...mi-a multumit cu ochii in lacrimi si a zis sa ii caut si "planta d-aia de ai zis" (si anume aloe) ca imi da ea banii. Am intrebat-o daca vreunul din acesti multi medici a trimis-o la endocrinolog sau daca macar unul din ei i-a recomandat un regim alimentar corect pentru o femeie de greutatea ei si cu "bila scoasa". Nu. Niciunul din ei nu i-a spus cam ce ar trebui sa manance un pacient care nu mai are vezicula biliara si e obez, si are si colesterolul mare. I-au zis sa manance fara sare. 

  In Romania anului 2013, majoritatea oamenilor cu "boli" locuiesc la tzara. Acolo unde medicul de familie, Tata Matrix, e privit asa cum ar trebui sa fie privit un MEDIC adevarat. Cu incredere absoluta, consideratie si respect. Oamenii astia cu 2-4-8 clase...isi pun toata increderea in MEDIC. Iar medicul le vinde sanatatea pentru o excursie in Grecia la vara. La oras nu e mare diferenta. Bunicii mele care e un om sanatos, i s-au prescris cand avea 84 de ani pastile anti-colesterol pentru un colesterol de 210. Adica cu 10 unitati peste "maxim". I-am luat pastilele si i-am zis ca o bat daca mai pune mana pe asa ceva vreodata fara sa ma intrebe. Ea m-a avut pe mine care am ferit-o de medicamente pentru ca eu sunt un om care a citit in ultimii 10 ani despre d-astea pana mi-a iesit pe nas. Oamenii de la Gogeasca pe cine au? 

20 de comentarii :

  1. aoleu, pai lasa Gogeasca, ca-ti zic io de mama, femeie teoretic educata, plimbata, deschisa la minte, care mai acu fo trei ani s-a apucat sa se pastileze cu te miri ce, ca mvai, colesterol, mvai tensiune, plm (ma scuzati). cand i-am zis ca joaca teatru nu m-a crezut. mi-a facut o fitza la un moment dat si am ajuns cu ea la urgenta la Municipal. unde ce zice doctorita? ca joaca teatru doamna, ca sa va atraga atentia :)). mno, intre timp s-a calmat, ca facui io scandal. dar uite si asta e un motiv pentru care pensionarii romaniei se plang mereu "ca nu ie bani de medicamente, mama". hauileeeeeeeeeeeu!!! in austria nu ii indoapa fratilor asa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma, sunt si ipohondrii, sunt si oameni normali cu probleme fix normale pentru varsta lor. si deloc in necesitate de doo plase de medicamente toxice pe zi!

      Ștergere
  2. Holy Mother of God, citesc si ma cutremur. Ma scuzi, pe jumatate de ras, ca scrii frumos tare, si haios. Dar pe jumatate... de oroarea pe care mi-o imaginez in spatele randurileor tale... Mi se pare strigator la cer... :-(((
    E incredibil ce usor poti sa uiti de unde ai plecat, atunci cand in ultimii zece ani ai luat odata aspirina (pentru, scuze, mahmureala) si de doua ori antibiotice (odata pentru o penumonie si odata pentru o infectie in sarcina...) - imi aduc aminte de maica-mea care a fost toata viata ei cu pumnul de pastile, desi nu cred ca suferea in realitate de ceva foarte grav... Of Of...
    Tinem pumnii la tanti Coco, bine macar ca intelege de vorba buna, epntru ca majoritatea celor pe care ii stiu eu, desi le spui, fac tot cum au fost obisnuiti o viata intreaga, am auzit textul cu "mai bine mor acuma dar fericit, decat peste zece ani si mi se pare ca au trecut o suta de ani pentru ca nu am voie nici asta nici aia..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce o sa faca tanti Coco. Eu cred ca va avea incredere in medici si va merge mai departe cu plasele de pastile :) Ramane de vazut. De amuzant e amuzant si trebuie sa ne amuzam ca sa nu murim de nervi :)))

      Ștergere
  3. Oribil, daca as putea sa ma indoiesc de adevarul povestii tale nu m-as mai deprima atata. Din pacate stiu ca e adevarat; suntem o natzie slaba de ne punem singuri latzul de gat.

    Am avea nevoie de o revolutie in domeniul sanatatii... sa iesim naibii in strada, sa le spargem termopanele si sa ii luam la intrebari unde se duc banii nostri cand se duc...

    Greu sa fii sarac si prost (informat).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni saraci si prost informati exista in toate tarile...doar ca acolo medicii nu profita de asta :)

      Ștergere
  4. Daca exista o veriga foarte slaba a sistemului nostru sanitar9nu ca celelalte ar fi mai breze0 aceasta a medicul de familie care isi inghesuie cat mai multi pacienti pe liste si nu se ocupa deloc de ei. Nu le stiu istoricul bolilor, nu-i consiliaza, le da doar o trimitere la specialist din cand in cand si apoi transcrie retete.Si da pacientul da coltul...asta e. n-a avut zile!Sacosele cu medicamente sunt obisnuite in multe case fiindca fiecare medic prescrie ceva fara sa se intereseze ce mai ia bolnavul si daca asocierea medicamentelor nu-i face mai mult rau decat bine.plus farmacistii care mai recomanda si ei cate ceva, sa faca vanzare.Iar de investigatii serioase nu vorbeste nimeni.
    Mai am eu o boala pe medicii care bombardeaza copiii cu antibiotice, chiar cate doua odata, pentru orice raceala sau viroza asa, "preventiv".Si imunitatea copilului cum sa se mai dezvolte/ iar cand chiar va fi nevoie de un antibiotic deja microbul a capatat rezistenta, nu mai reactioneaza.Am devenit niste cobai!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa e! Nu ma porni cu doctorii care pastileaza copii cu antibiotice la ORICE raceala, viroza de orice fel. "Rosu in gat" ii zice mai nou, se pare ca e o "afectiune" care prapadeste mii de suflete de copii neprihaniti din moment ce toti pediatrii si medicii de familie se reped cu antibioticul la orice gat rosu le iese in cale. Nene, n-are PUROI? NU ii trebuie antibiotic. Mara mea a luat antibiotic de vreo 3 ori in cei 6 ani de viata.

      Iar acum vad ca e alta moda: adrenalina la orice tuse. Aburi cu adrenalina pe masca (si cu inca niste chestii) bagate in copil la orice tuse si raceala. Mi se pare uluitor! Da' niste apa cu sare si cu cimbru clocotita nu le-ar zice sa puna in camera, desteptii naibii.

      Ștergere
  5. Doamna Coco are nevoie de investigatii si analize complete,actuale,la un medic si un laborator de incredere.Este important sa isi gaseasca un medic in care sa aiba incredere si da,cum a spus Adelina,care sa ii faca o anamneza.La 110 kg,viata de zi cu zi nu poate fi usoara si daca nu va lua masuri...Am inteles ca a suferit o histerectomie si o operatie de colecist.Uneori sunt imperios necesare,miomurile au uneori dimensiuni semnificative si sunt situate in zone care necesita extirpare,determina hemoragii greu de controlat care duc la anemie si la alte neplaceri.In mod normal,o femeie cu uter fibromatos trebuie sa mearga la controale ginecologice la sase luni,pentru monitorizare.In Romania nu exista preventie in sistemul medical si din pacate sunt foarte multe femei care ajung la medic atunci cand nu mai exista alternativa.
    Stilul de alimentatie i-a ''ucis''sa zic asa si bila.Sa ii fi prescris un medic o dieta,candva? Chiar crezi ca ar fi urmat-o? Dar regimul fara sare l-a urmat vreodata,ma intreb? Surplusul de kilograme (foarte multe) nu s-a depus de azi pe maine ori doamna este inca tanara si nu traieste cu capu-n traista.Nu poti sa stai asa,sa astepti...ce? Medicamentele pentu HTA de care sufera sunt imperios necesare.Astea se iau pana la exitus si trebuie evaluari periodice.Nu sunt de acord ca ele sa fie prescrise de catre medicul de familie.Un cardiolog bun,o ecocardiograma...astea se fac anual.Doamna Coco nu are nevoie de dieta ci de schimbarea stilului de viata.Cunoscand-o,crezi ca ar renunta la alimentatia de acum? Este important ce,cat si cand mananca.Multi pacienti pusi in garda de catre medic sau rude iau masuri o scurta perioada de timp,de frica sau impinsi de la spate.Dupa care...Si apoi,doamna este inca tanara si traieste intre oameni,exista atatea mijloace de informare.Sunt batrani care se documenteaza si se ingrijesc.Ca nici medicii nu sunt ei toti asa cum ar trebui sa fie,asa este,din pacate.Dar n-or fi plecat ei chiar toti din Romania.
    Eu una te admir pentru ca ai incercat.Insista,daca poti,sa isi actualizeze starea de sanatate la un medic la Ploiesti,Bucuresti,undeva,poate isi face timp si fiul sa o duca.O stare perpetua de rau poate ascunde multe.Pe mine ma irita sa-i aud pe unii...ei,odata si-odata tot trebuie sa mor! Da,nimic mai adevarat.Dar pana atunci conteaza si calitatea vietii.N-o faci pentru tine,macar pentru cei dragi.
    Ti-am facut capul calendar,m-am intins.
    Sa aveti o zi linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen tu gandesti din punctul de vedere al omului informat. Oamenii de la tara cu cateva clase care traiesc ca in secolul 18 nu au aceeasi cantitate de informatii pe care o ai tu. Ea se increde in medicul de familie. El ar trebui sa fie competent :) Si unde nu stie sa o trimita la specialist. Dar traim in ROmania si asta e sablonul. Am vazut si oameni de la oras muuuult mai "intelectuali" ca ea nenorociti de medici de familie.

      Ștergere
  6. O, Doamne, cum ai răsucit cuțitul în rană! De câte ori n-a făcut maică-mea curat în medicamentele lui mamaie și s-a certat cu medicul din sat din cauza tratamentelor !...

    RăspundețiȘtergere
  7. Da. asta cu prescrisul medicamentelor de catre medicul de familie mi se pare si mie culmea. Pe mama mea a zapacit-o complet tot o "medica" de familie care ii tot punea diagnostice si ii dadea medicamente cand de un fel cand de altul, pana am pus piciorul in prag si am obligat-o s-o vada un medic specialist. Nu stiu de unde naiba moda asta cu medicii de familie, care in mod cert isi au si ei rolul lor, uneori insa isi depasesc atributiile. E clar. Pe parafa lor scrie Medic primar Med. gen.. SI ATAT. Nu au o specialitae anume, in spinare. A nu se intelege ca am ceva cu medicii de familie:-) N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba eu am. Sunt incompetenti si spagari in marea lor majoritate. Na ca am zis-o! :)))

      Ștergere
    2. Nu cred ca ai autoritatea sa "faci curat" prin prescriptiile medicilor si nici sa-i faci incompetenti doar bazandu-te pe ceea ce ai citit tu pe internet sau in alte surse!

      Ștergere
    3. Anonimule ai debitat o prostie cat tine de mare. Cand unui om i se prescriu cate TREI medicamente anti-tensiune de catre doi medici diferiti omul ala poate sa moara daca le ia pe toate. Si nu, nu pe internet am aflat asta ci pe propria piele a bunicii mele care a fost nenorocita de niste medici de mare competenta. Da' asa e cu anonimii, ei fac presupuneri si au "autoritatea" sa debiteze prostii. P.S. Sa stii ca anatomia si fiziologia nu se gasesc doar pe internet. Si prospectele de medicamente idem!

      Ștergere
    4. Din nou iti spun ,nu ai autoritatea ! M-ai luat pe sus pentru ca am indraznit sa-mi spun parerea ! E adevarat,e blogul tau,dar nu esti infailibila ! Si oriunde si oricat ai citi despre anatomie ,fiziologie ,ori prin prospecte nu inseamna ca gandesti ca un medic ! Daca tot citesti prospecte,vei vedea ca un medicament poate fi prescris pentru diverse afectiuni,asa cum mai multe boli pot avea aproape aceleasi simptome !De exemplu,cardura o folosesc cei cu adenom de prostata , insa se poate folosi si pentru hipertensivi, ceea ce nu inseamna ca cel cu adenom poate sa moara pentru ca ii va scadea tensiunea ! Omul ala trebuia sa spuna celuilalt medic ce medicamente primise deja! Daca bolnavul nu stie,trebuie sa spuna insotitorul.Si ,imi permit sa te sfatuiesc sa fii mai calma ! Nu, nu sunt medic,insa cred ca nu e usor sa fii ! Nu te mai repezi asa la oameni !( la mine,in cazul asta !). Sanatate !

      Ștergere
    5. Ma reped la oameni pentru ca stiu despre ce vorbesc. Si ca atunci cand vorbesc despre mine tot se gasesc cate unii care sa o ia personal si sa imi explice cum ar trebui sa gandesc si ce ar trebui sa fac :) Omul ala daca nu e intrebat de medicul de familie si medicul se mai si schimba din doua in doua luni in satul ala...are TREI randuri de medicamente pentru tensiune si doua pentru colesterol. Si asta nu, nu e ok oricat ai vrea tu, Anonimule (pricepi unde bat, e mai bine sa te semnezi ca eu asa fac!) sa imi explici. Deci iar m-am repezit la tine...:)))

      Ștergere
  8. Uitasem sa-ti multumesc pentru lectia de geografie. Acum stiu unde e Gogeasca!:))Vai de capul meu, nici judetul nu mi-l cunosc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))) Adelina, m-am nascut in Ploiesti, sotul s-a nascut la Valenii de Munte (parintii lui sunt din Drajna de Jos), niciunul din noi nu stiam ce mama naibii e aia Gogeasca sau Carbunesti pana n-am cunoscut oameni de acolo :) Deci stai linistita! :)))

      Ștergere