miercuri, 27 martie 2013

M-am enervat!

  Aoleu m-am enervat! Serios vorbesc. Am venit acum de la gradinita cu copilul. Copilul are o colega noua care s-a transferat de la alta gradinita acum putina vreme. Doamna mama lu' copilul acela are o masina maaaare de teren, nou-nouta cu un abtibild in geam cu semnul acela pentru medic. Nu stiu cine e si nici ce hram poarta. Ma lasa rece strainii si de obicei ma doare in cot suficient de mult incat sa nu ii intreb ca o tzatza "da' tu cine esti, cu ce te ocupi si cat poarta ma-ta la pantofi".

  Doamna cu pricina e tanara cam ca mine asa (un 30 si ceva) dar niciodata nu zambeste. Dubios pentru mine care imi arat fasolea oricui e dispus sa imi dea buna-ziua. Dupa cum am mai povestit aici, in gradinita asta sunt foarte putini copii. La noi in grupa sunt 10 si din ei vreo 2 nu mai frecventeaza deloc. Din astia 8 doar vreo 2 sunt din familii cu venituri mari (doamna asta si inca unii). Se vede dupa cum arata parintii lor, ce masini au, ce haine au, cu ce isi imbraca copiii. 

  Azi ne zice "duamna" ca saptamana viitoare e Scoala Altfel, care cica e o saptamana in care clasele prescolare si de clase primare ar trebui sa "faca chestii". Adica sa fie dusi in excursii, la muzee, la activitati extra-scolare diverse. "Duamna" a zis "anul asta nu putem face nimic pentru ca parintii nu vor dori sa dea bani pentru asta, dar anii trecuuuuuti"...si aici a inceput sa i se laude lu' doamna non-zambitoare cum a dus ea copiii la Muzeul Ceasului, la Gradina Zoologica de la Bucov si la Muzeul-de-nu-stiu-ce...

  Doamna cu bani a inceput sa fie tzafnoasa. Da' de ce nu se mai face? "Duamna" i-a explicat ca parintii sunt citez "foarte stramtorati anul asta" si ca nimeni nu va dori sa dea banii cu pricina. Apoi "duamna" s-a dus prin clasa iar eu zic asa agale..."e pai noi ne-am dus singuri pe unde am vrut" adica ca nu ne trebuie excursie la Muzeul Ceasului, in pana mea, ca nu suntem retardati, stim sa ajungem acolo si singuri. Mai ales ca "duamna" a zis ca nu ii duceau ei nicaieri, ea doar se intalnea cu copiii adusi de parinti la punctul x. Deci fix pix!

  Tzafnoasa pune o moaca d-aia neagra si face "da, da' noi n-avem TIMP sa o ducem nicaieri"...ma uit la ea si zic cu juma' de gura..."pai sambata, duminica?"...La care ea rastita: "noi muncim si sambata si duminica!!!! si nu avem timp sa mergem cu ea NICAIERI". Copila ei face 4 ani acum in aprilie. 

  Muncesti de luni pana duminica de dimineata pana seara? Da' vad ca ai timp sa iti duci si aduci copilul la gradinita in miezul zilei la ora 13 si 17. Deci acele doua jumatati de ora cumulate le poti rupe intr-o zi ca sa iti duci copilul la cele fix DOUA muzee din oras sau la unica Gradina Zoo din Judet. Muncesti si sambata si duminica? Pai si copilul cine ti-l creste in adevaratul sens al cuvantului? Si de ce oare te rastesti tu la mine ca muncesti tu duminica? Te-am pus eu?  

  "Duamna" i-a zis inca odata ca "astea toate costa si lumea nu are bani anul asta" la care ea face "eeee naaaaaa, pai asa TOTUL COSTA!". Da, vaca proasta ce esti, totul costa, inclusiv mancarea pe care altii nu au sa o mai dea la copil daca dau la muzeu. E simplu. Insa tu esti asa de aroganta si de "bogata" (stiu eu de ce am pus in ghilimele cuvantul asta!) incat pe tine te doare in cur ca altii poate n-au bani nici sa respire. 

  Dupa cum am zis...m-am enervat. Peste fix o saptamana e ziua copilei mele prea-iubite. In astia 6 ani...noi am avut timp desi tatal ei a muncit de i-au sarit capacele. Ne-am rupt mereu macar o zi pe saptamana in care sa fim toti trei acasa sau unde am fost. Mara ii zice "ziua familiei" desi eu nu i-am zis niciodata asa :) Ma uitam acum la dobitoaca asta si ma gandeam cat am plans saptamanile astea pentru ca nu o sa pot sa ii fac o petrecere in acest an. De abea am strans cateva cadouri. M-am dat de ceasul mortii ca sa putem merge o zi la Sinaia fix de ziua ei. Ca sa facem ceva impreuna chiar daca nu putem face ceva cu prietenii si familia. Si vine o cretina care n-a invatat sa zambeasca sa imi spuna mie ca "TOTUL COSTA pana la urma"?

  Da, tampito. Pe tine o sa te coste copilaria fetitei tale. Si esti asa de proasta incat nici macar nu pricepi asta. Vrei sa iti duca altii copilul sa ti-l amuze. Ca si cand asta ar tine in loc de mama si tata. Si oi fi si medic te pomenesti...ce plina de empatie si intelegere esti! Cat de prost sa fii sa nu intelegi ca unii oameni chiar nu au bani? In prezenta noastra, in holul ala nenorocit, era Georgiana cu fetita ei Andreea. Care traiesc intr-o cocioaba aici in spatele blocului meu. O cocioaba pe care dobitoaca aia nu si-o poate imagina. Si nu pentru ca nu poate ci pentru ca nu VREA! Iar vaca incaltzata tipa ca "totul costa". As duce-o la Andreea acasa, i-as arata cum traiesc 3 oameni din 5 milioane salariul tatalui ei. Si apoi as intreba-o daca i-ar arde de muzee si gradini zoologice.

 Later edit: in mod gresit lumea a  inteles ca postul asta este despre mine. Eronat. Eu inca am ce pune pe masa, desi cu greu mult si fortari mari. Postul asta este despre felul cum unii oamneni sunt total egoisti si lipsiti de orice forma de empatie. Adica de chestia aia care iti permite sa te pui, fie si o secunda, in locul altuia, si sa intelegi ca uneori tot ce ai tu sau tot ce esti tu inseamna nimic atunci cand trebuie sa traiesti intr-o tara ca asta in care uite, Georgiana nu are aia 15 lei pentru Muzeul Ceasului. 

34 de comentarii :

  1. Stii, cand era Ana mea mica, i-am sarbatorit ziua de nastere in parc. Am adus fructe pentru toti copiii si am pus de un mare picnic cu mere si baloane. Culmea e ca la noi nu a fost neaparat de bani, ci a vrut ea sa aiba cat mai multi invitati. Nu stiu insa daca vremea de acum ar permite asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu te uiti pe geam afara? Si anul trecut a plouat cu galeata pe 3 aprilie. :) Si cam cum ar fi sa va chem pe toti de la Bucuresti sa va tin in parc in viscol. Fii serioasa mah, nu merge. Si nu am bani sa dau nici un fursec la lume :) Adica ies mai ieftin daca mergem pana la Sinaia sa luam o gura de aer jumate de zi. :)

      Ștergere
    2. Chiar crezi ca o intereseaza cum traiesc altii si de ce?

      Ștergere
  2. Sincer, eu nu cred ca fetei ii pasa de petrecere, cred ca-i pasa mai mult sa fiti impreuna, asa ca nu are rost sa te chinui si sa te strofoci si sa plangi ca nu-i poti face petrecere! O sa-i faci la anul, si peste 2, si peste 10, si la 18 ani, o sa-i faci poate si nunta....chiar crezi ca are importanta ca nu cheama anul asta 5 copii la ea acasa?
    Fiu-meu a preferat intotdeauna sa duca bomboane la copii la scoala, in loc sa-i chemam acasa. si de ziua lui, care e in creierul iernii, ne luam o zi libera (si noi de la job, si el de la scoala, chiulim, h-a-ha-ha) si organizam o zi linistita , cu mic dejun relaxat luat impreuna, cu pranz si cina cu mancarurile lui favorite, cu jucat scrabble pe jos in living, cu uitat la filme, cu povesti, cu ascultat muzica...
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, ea e incantata si de o mini-excursie. Insa eu imi doresc ca orice mama sa pot sa ii fac de ziua ei petrecere, pentru ca o tinea minte pe cea de anul trecut si isi dorea din nou. Normal ca o sa fim fericiti in ziua aia :)

      Ștergere
  3. Copilul vostru primește cel mai frumos cadou. Căldura unei familii. Banii... azi îi ai, mâine s-ar putea să nu mai fie la fel...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, insa banii conteaza. Evident conteaza si caldura...dar cand n-ai ce pune pe masa...

      Ștergere
  4. pai d-aia nu zambea,ca muncea si sambata si duminica.ce? nu te-ai prins ca ea e o mamica de cariera? iti inteleg PERFECT reactia, eu vad de-astea aici in bucuresti zi de zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar eu n-am nimic cu cariera. Sa o faca, insa cineva care zice ca munceste atat de mult incat nu ajunge intr-un oras ca Ploiestiul o ora pe saptamana cu copilul la muzeu sau zoo...mi se pare cam mult. Aia nu mai e cariera, e altceva, nici n-am cuvinte sa o denumesc.

      Ștergere
  5. Spre deosebire de dobitoaca pe care te-ai enervat, copilul tau are posibilitatea si vointa sa inteleaga. Chiar si puterea. Asa cum i-am explicat copilului meu (care e cu o luna mai mare decat Mara voastra) ca anul asta nu am bani sa ii invit colegii (toti trei cu care se intelege mai bine din clasa) la terenul de joaca sa le dau pizza si i-am explicat ca daca sunt prieteni atat de buni vor fi prieteni si la anu' cand poate o sa avem bani mai multi si a inteles perfect, m-a mangaiat si mi-a spus "lasa mami, la anu' atunci, e ok!" Eu am crescut saraca lipita dar nu tin minte sa-mi fi lipsit vreodata ceva pentru ca aveam dragostea, timpul si atentia alor mei si tata m-a invatat ca lucrurile spirituale dureaza toata viata, spre deosebire de cele materiale. Nu mai tin minte senzatia de foame cand am pierdut cartela de paine pe o saptamana, desi atunci am invatat expresia "a face foamea" pentru ca am auzit-o mai des. In schimb tin minte toate cuvintele lui taica-meu care incerca sa ma invete de toate si sa-mi raspunda la toate intrebarile, senzatia aia de bucurie ca traiesc cand ieseam impreuna la plimbare si la povesti si asa mai departe... pricepi tu. Ce conteaza ca nu ai bani sa-i faci petrecere anul asta cand ai dragoste de dat cat zece?!
    Imi pare rau ca te-ai enervat, eu am plecat din Romania din cauza speciei din care face parte femeia aia, sa n-o mai vad niciodata... :-(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, copilul va fi fericit cu ce va primi insa tot iti vine sa urli de nervi. :)))

      Ștergere
  6. Buna,

    Ai scris articolul denotand frustrare. Te inteleg si te totusi te intreb:

    - ce faci pentru a-ti permite mai mult?

    Limbajul pe care l-ai folosit pentru a o cataloga pe acea presupusa doamna doctor nu face decat sa puna in lumina invidia ta si un caracter sub semnul intrebarii. Unii au, altii mai putin.

    Cum e viata? Este exact cum o construim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai scris comentariul denotand prostie. Frustrare am doar pentru ca in jurul meu exista oameni ca aia si ca tine. Invidioasa n-o sa fiu pe o mama care "nu are timp" pentru copilul ei niciodata! Iar ce fac eu sau ce am facut eu la viata mea nu e treaba ta. Iar asta cu viata e cum ne-o construim ma face sa rad teribil. Asta o zic fix aia care sunt intelegatori exact ca doamna din post!

      Ștergere
    2. Nu ti se pare extrem de elocvent ca de fiecare data cand cineva are ceva de spus "negativ" despre ce ai scris tu (de fapt pot chiar sa generalizez, despre ce scrie oricine in general), cumva, miraculos, "uita" sa se semneze... Din umbra anonimatului toti le stiu mai bine pe toate...

      Ștergere
    3. Intotdeauna, dar ABSOLUT intotdeauna comentatorii de genul asta nu se semneaza. Nu inteleg deloc de ce sa nu iti asumi cine esti si ce gandesti?

      Ștergere
  7. Iti inteleg perfect revolta indreptata impotriva mamei celei arogante, insa nu inteleg deloc acest peiorativ si ironic apelativ "duamna" pentru a o desemna pe educatoarea fetitei tale...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Duamna e in loc de "tovarasa"...asa simt eu sa o apelez pentru ca a demonstrat de prea multe ori ca e o tovarasa de fapt. E mult de povestit, daca te uiti in urma o sa gasesti explicatii :)

      Ștergere
  8. Cand eram eu foarte mica si rasfatata, ca orice copil, cerseam si eu pe la toate vitrinele.Tata nu-mi zicea niciodata NU, doar imi zambea si zicea "iti ia tata1 pana-n anul 2000 iti ia sigur!" si eu eram fericita ca mi s-au trecut toate pe lista, ca intr-o zi o sa mi se ia;ce stiam eu cand naiba e 2000 asta!:)
    De pe la 5 ani am inceput sa-l invat pe fi-miu ce inseamna banii si cum sa si-i administreze. Ii ziceam ca portia lui e de 2lei pe zi(sau nici nu mai stiu cat, dar o suma mica, oricum) si daca vrea ii dau zilnic sau la inceputul fiecarei saptamani. El ii voia saptamanal, apoi lunar si ii aduna, isi facea planuri, ii cheltuia foarte cumpatat. Niciodata n-a ramas fara bani!(spre deosebire de mine)
    Cine nu intelege saracia altuia nu va sti nici sa-si aprecieze propria bunastare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mi se pare uluitor e ca cucuoana asta nu s-a UITAT in jurul ei. Suntem toti acolo in fiecare zi, ne ducem si ne luam copiii, ii schimbam acolo in holul cu dulapuri. Era greu sa observe cam cum arata ceilalti participanti la trafic? Nu. Pur si simplu ei nu ii pasa ca altul nu are...si asta mi se pare uluitor. De Craciun am pus-o pe Mara sa stranga toate jucariile care nu ii mai trebuie, am pus si haine, am facut un sac si am chemat-o pe Georgiana sa i-l dam. Ea singura a pus jucariile deoparte si i-am zis ca ea va fi Mosul micutei Andreea anul asta. Pentru ca ei NU AU nene nimic! Bani nu i-am dat pentru ca deocamdata mi se pare mica sa aibe ea banii ei. Mai incolo o sa ii dam tot asa, ceva simbolic pe care sa il managerieze ea.

      Ștergere
  9. Alexandra,nu te mai enerva in halul asta! Doar stii ca suntem,parinti si copii,atat de diferiti.Acuma,dati sau nu cu pietre,da'mama de cariera sunt si eu,parte pentru ca n-am avut de ales,parte pentru ca asta sunt eu,nu pot sa stau.Dar copiii nu mi i-am neglijat niciodata!!! Chiar asa,sa lucrez sambata,duminica,nu,categoric.Si nici n-am privit vreodata de sus pe cineva.Am avut si eu,ca fiecare,perioade dificile,asa cum spui tu ca ai acum.Nici acum nu este simplu...In toata povestea asta,de suferit are copila mamei despre care povestesti si nu ceilalti.Banul nu inlocuieste dragostea parintilor si prezenta lor.Ai bani,il trimiti oriunde,ii cumperi orice are nevoie mai mult sau mai putin.Relatia cu copilul,comunicarea de zi cu zi de care isi va aminti cu drag cand va fi parinte la randul lui si il va influenta ca si parinte,ei bine,astea nu se pot cumpara.
    Petrecere,spui? Veti fi langa ea si ea asta isi doreste in primul rand.Gramada de cadori conteaza? As spune ca nu.
    Stai stramb si judeca drept: la acest moment ce ai si ce anume ti-ai dori.Ai o familie frumoasa si sunteti sanatosi si in putere.Da,vrei sa se schimbe situatia financiara.Se invarte roata si va fi mai bine.
    Saptamanile trecute am cautat postarea cu placinta cu praz,la momentul la care am citit-o m-a binedispus teribil si cu ocazia asta am citit postari mai vechi de-ale tale.Erau mai vesele,tonul mult mai relaxat.Imi promiti ca te mai relaxezi putin? Te rog.
    Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, uite ca m-au ajuns toate din urma si ma enervez mai, Carmen...ma enervez nu ca ne merge noua aiurea ci ca traiesc printre oameni carora nu le pasa de altii deloc. Toate suntem "mame de cariera", uite meseria mea e de casnica. N-o fi ea in COR da' pana la urma eu de sase ani sunt: bona, bucatareasa, menajera si mai nou infirmiera pentru bunica-mea. :))) Nu asta e problema, problema e ca cucuoana se ratzoia la mine ca EA N=ARE TIMP sambata si duminica ca si cand era subalterna mea. O puneam eu!
      Dincolo de asta mi se pare foarte trist sa n-ai timp deloc pentru copilul tau. Postarile sunt haioase in masura in care mi se intampla azi ceva haios :))) Cam asa merge. Deci daca in ultima vreme n-au prea fost e din cauza ca uite, ma invart printre prosti d-astia care imi strica tot zenul. Cauta postarea despre ziua Marei de anul trecut ca sa vezi de ce imi pare rau :) Te pup si multumesc pentru cuvintele frumoase! Promit ca ma relaxez!

      Ștergere
    2. M-ai facut sa ma miorlai,mama supararii.Se-ntampla sa fiu in Ro o vreme.Daca crezi ca vrei sa vorbesti cu mine,spune-mi cum sa fac.Daca nu,nu ma supar.Sa nu crezi ca-s o carierista cu fitze,nu-s.Da-mi o adresa de mail sa ma prezint,daca vrei.

      Ștergere
  10. Alexandra,nu-ti mai face sange rau. Eu daca eram in locul tau le propuneam atat vacii proaste si incaltate cat si "duamnei", sa se ia ele doua de mana frumusel, si sa viziteze ele singure ca pupezele si gradina zoologica si muzeele ca oricum nu cred ca le-au vazut vreodata. Si ca sa-si mai spele din pacatele de aroganta ar fi putut propune chestii de genul: sponsorizarea unei excursii. Parintii unei colege de-a nepoatei mele sa-u oferit sa sponsorizeze si sa inchirieze ei o sala si sa organizeze o expozitie unde sa-si expuna copii tablourile, fiind vorba de o clasa de la un liceu de arta. Si asta fiindca parintii ceilalti au discutat intre ei si au ajuns la concluzia ca nu toti isi permit sa contribuie. N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Eu n-am avut de fapt nici o incontrare cu nimeni, ca daca duamna imi zicea ca sa imi duca ea copilu' la muzeul ceasului si Zoo Bucov o informam politicos ca s-a rezolvat asta mai demult. :))) Si oricum "excursia" era sa imi duc EU copilul acolo sa se intalneasca cu ea...mersi frumos! :))) Si da, multi NU AU bani sa contribuie nene...Ce o fi greu de priceput?

      Ștergere
  11. In general, doar parvenitii nu inteleg ca altii nu au bani pt ca s-au imbogatit peste noapte, nu se stie cum si uita brusc cand alergau desculti prin lanul de porumb si mancau cu o lingura 5 frati (exagerare, desigur). Cei care muncesc cinstit si reusesc cumva sa faca bani nu uita de unde pleaca datorita chinului si muncii cu care au dobandit banii. Sau cel putin asa cred eu, asa vad eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Habar nu am care e explicatia. Banii ca banii, insa UMANITATEA? Aia unde e? Esti om, nu poti sa intelegi ca altui om de langa tine nu ii merge cum iti merge tie? Daca le vezi pe cateva din mamele de la noi din grupa iti vine sa iti scoti ceasul de la mana si sa il dai cadou, jur!

      Ștergere
  12. Umanitatea scade proportional cu cresterea contului in banca, evident. Cand ai bani multi, (banuiesc) probabil iti confera o puterea nemaivazuta si nemaintalnita si uiti ca esti muritor de rand, pana la urma. Oricum satulul nu crede niciodata flamandul si bogatul saracul, asta e clar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu cred ca e chiar asa ca la matematica. Eu cred ca daca esti om esti om si bogat si sarac. Eu ma uit la Georgiana asta si imi dau lacrimile in ce fel traieste. Si culmea dar ea stie sa zambeasca mereu!

      Ștergere
  13. Stii,am observat ca nu e vorba doar de umanitate.De fapt, depinde ce intelege fiecare prin "umanitate", pt ca am vazut persoane cu bani care faceau acte caritabile DOAR pt a da bine. Asta cum se numeste?Pe mine ma revolta cel mai mult scarba si superioritate cu care altcineva priveste pe altcineva mai "inferior" decat el. De ce? pt ca tu ai un job mai bun? in ziua de azi mai tine si de noroc sau de conjunctura chestia asta cu job-ul.nu stiu daca m-am facut inteleasa...ma dau ex pe mine.am un job plictisitor, oarecare la stat.nu sunt multumita,evident,dar fara acest job (care imi afecteaza si sanatatea) nu mi-as fi permis un credit.prin prisma jobului am contact cu oamenii si mai dau uneori peste una de-asta de zici tu care cand vorbeste cu mine o face cu gura intr-o parte, nici nu priveste in ochi.Plm, daca nu am o functie de-aia de ti se plimba limba in gura, nu inseamna ca nu sunt citita sau ca sunt mai putin inteligenta.Eu am vazut oameni din astia simpli care erau muuuuult mai educati spiritual si cultivati ca astia, sa le zicem "corporatisti". Hai ca m-am intins, ai prins tu ideea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am prins ideea. Ideea e ca daca esti om esti om oriunde ai fi si orice functie ai avea. Daca nu, nu esti om nicaieri.

      Ștergere
  14. hehe ... acum am citit! :)
    Pacat de copiii carora le va spune ca parintii nu au dat bani ca sa-i duca la plimbare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai copiii de anul trecut le-au auzit discutand. Deci ei asta vor intelege. Pe a mea n-o interesa deloc subiectul pentru ca eu am dus-o si la muzeu si la Zoo si peste tot :)

      Ștergere