vineri, 8 februarie 2013

Soferul si situatia

  Omul a facut o greseala. Una mare din punct de vedere al circulatiei. O greseala care i-a prins pe niste posesori de Dacie fara centuri si oarecum fara noroc. Zilnic mor oameni in accidente rutiere. Multi mor din cauza ca cel care le-a produs e baut. Sau merge cu viteze chiar uluitoare. Astia au zis ca omu' n-avea prea mult, doar ca a intrat oleaca pe sensul celalalt. Si da, au murit niste oameni. Huidu a disparut in ziua aia. Nu fizic ca n-a plecat nicaieri...dar gata. Viata lui s-a incheiat in clipa aia, sa fim bine intelesi.  

  Dar oamenii astia care ii discuta acum sentinta de ce sunt ca niste caini? De ce domnule? De ce merge numai "ochi pentru ochi?"...pentru ca, ei nu-l vor in puscarie. Ei il vor mort, transat si feliat. Si ei dau apa la moara unor oameni in doliu. Ca si cand puscaria lui sau moartea lui le-ar aduce lor mortii inapoi. I-ar invia. Te simti mai bine? O sa suferi mai putin pentru taica-tu, barbac-tu sau cine ti-a mai murit tie acolo? Da, inteleg ca vrei justitie, si iata, justitia a decis. Si mie mi se pare ca a decis corect. Pentru ca nu orice intamplare soldata cu oameni morti merita a se termina cu autorul in puscarie. Pentru ca omul ala nu a vrut sa faca rau nimanui. Da, a fost prost si a gresit insa nu s-a dus dupa niste oameni sa le ia gatul. 

  Pentru ca totusi omul asta, desi a GRESIT foarte tare...el n-a fost beat. N-a fost drogat. Cica ii mergea si creierul suficient, ca asa au zis niste domni medici din Austria. Deci el n-a facut o duda din proprie vointa. N-a stiut sa sofeze corect, nu a adaptat viteza, a depasit viteza zonei, a intrat pe sensul celalalt aiurea. Pai bine, si uite, nu are voie sa conduca de niste ani si mai urmeaza alti 6 ani. Dupa care se duce si da examen iar. Da' aud io acu' la niste oameni de la televizor ca aoleu, ca sa nu ii mai dea voie pe viata sa conduca. Pai de ce? Sentinta e de 4 ani cu suspendare, si 6 ani fara permis. Unu' care iese din puscarie are voie sa isi reia viata. Unul caruia i se termina o sentinta cu suspendare (in care are oarece restrictii dar sunt minore) are si el voie sa isi reia viata. Sau nu, ca pe el il cheama Huidu si noi vrem sa ii dam o lectie...

  Si oare astia care toaca pe la televizor...ei ce cred? Ca daca intra azi Huidu in puscarie atunci toti dementii care calca acceleratia se vor opri? Ca toti betzivii care umbla ranga la volan nu o sa mai omoare oameni? Ca pur si simplu toti soferii PROSTI...care sunt  mai multi ca celelalte doua categorii impreuna...o sa devina brusc DESTEPTI si mari piloti? Mai bine am avea legi care sa se aplice la TOTI cetatenii care conduc aiurea, nu asa aleator si pe baza de spagi. Mai bine i s-ar fi ridicat permisul mai multa vreme la prima abatere, ca inteleg ca a mai avut probleme. Mai bine i-ar pune sa dea examen din nou pe toti care gresesc mai rau...si atunci sa vezi ce linistiti ar merge pe sosele. Dar noi nu avem legi corecte. Si cand le aplicam pe astea pe care le avem...iar nu e bine.

  Omul a gresit. Foarte rau. Eu nu cred ca omul asta o sa isi mai revina vreodata. A platit si va plati toata viata. Lasati-l nene in pace ca o sa plateasca mai mult decat va imaginati voi acum. I s-au dat doua sentinte...acum gata. Va plati. Cariera e pa. Si nu era o cariera anonima de statator-pe-scaun-la-birou...era o cariera de mega orgoliu, deci e mult mai dureros! Plateste in fiecare zi in care se uita in oglinda. Copiii lui vor auzi la scoala cum tati i-a omorat pe niste oameni. Nimeni nu gandeste in perspectiva? Omul asta, tocmai pentru ca il cheama Huidu, va plati de o mie de ori mai mult toata isprava asta. Nu stiu cat sau daca va trage concluzii de viata din asta, dar asta nu ma priveste pe mine. Cel mult pe nevasta-sa. Deci ar fi bine sa nu mai trageti ca niste caini de el...bai "oameni de presa" ce sunteti. 

  De ce se agita lumea? Pai pentru ca il cheama Huidu...Ca eu n-am vazut pe nimeni sa ii fugareasca pe multi altii care omoara oameni cu masina beti ranga fiind ei la volan. Si multi, foarte multi din ei, isi "aranjeaza" in asa fel incat nici nu ajung la tribunal. Dar ei o pot face in liniste pentru ca nu-s oameni publici. Si ce daca ei au mers poate cu mare, mare viteza si bauti sau drogati (deci avand un act criminal premeditat). Si ce daca ei rad cand se dau jos veseli din masina aia...ce daca Huidu a mers numai cu capul in pamant si o instanta a apreciat ca asta conteaza. Si ce daca legea e lege si judecatorii nu au facut nici o greseala de fapt. Nu e mai misto sa il fugarim ca pe un caine? Sa fie oare din cauza ca el a ras de multi dintre cei care acum il toaca? Ca vad ca brusc el nu mai e "colegul" lor cum era inainte de isprava asta.

  Nu sariti! E doar opinia mea personala care nu are nici o legatura cu nimeni si cu nimic. 

18 comentarii :

  1. Răspunsuri
    1. Foarte bine. Imi e teama de reactiile la postul asta. Lumea vrea sange pentru sange, desi lucrurile nu-s tocmai albe sau negre. Si pana una alta legea a fost aplicata.

      Ștergere
  2. Tin sa-ti spun, ca si eu am cam sarit la gatul Lui Huidu. Ba mai mult, eu am crezut ca doar pentru ca e Huidu, justitia e mai blanda cu el. Analizand mai bine insa, iti dau drepatate. Omul asta va plati mult mai mult toata viata lui.N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e mai blanda, e pur si simplu asa cum trebuie sa fie pentru un om care a aratat remuscari si le-a oferit si bani indoliatilor. In rest, legea e permisiva, adica nu a incalcat nimeni legea acum ca sa il scape pe Huidu de parnaie.

      Ștergere
  3. Alexandra, de-aia imi place sa te citesc: cand ajung la pagina ta, parca tisneste patosul si curajul prin ecran. De cand ma stiu am admirat femeile care stiu sa-si expuna (si impuna) punctul de vedere fara scuze si fara dragalasenii. Pur si simplu asa, pe fatza, cum o faci tu. Bravo! (nah ca iar iti cant in struna, dar ce sa fac daca nu ma pot abtine) ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, Adina, trebuie sa iti dau o bere ca prea ma gadili placut la ureche. Sau la ochi de fapt...:)))

      Ștergere
  4. PS -- de ce nu te-ai facut mandro, AVOCATA???? (mai ai timp inca)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii ca uneori pofta vine mancand. Americanii au o vorba: don't knock it 'til you try it. :)

      Ștergere
    2. Fii serioasa, ca una e sa mananci sunca si alta e sa te faci avocat :))) Nu am inclinatii din astea si n-as putea sa invat ever tot ce invata astia in facultatea aia de drept. Ca sa nu mai zic ca in Romania nu exista justitie :)))

      Ștergere
  5. Pai ce are avocatura cu justitia?? Justitia nu prea exista ea nicaieri. Garantat ai prinde gustul la drept (cel putin aici in State), te si vad pledind (!!). Hai ca nu te mai agasez cu ideile mele nastrusnice, dar retine te rog ca ai stofa! (parerea mea hmm.. profesionala)

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta ii spuneam eu BDanei pe blogul ei, ca nu are nici un sens sa faca omul puscarie, bine ea e de alta parere dar fiecare cum considera.
    Sunt foarte, extrem si ultra de acord cu ce zisasi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca raspunsul la intrebarea: "Care ar fi fost pedeapsa pentru un om obisnuit in situatia asta?" e "Aceeasi" eu zic ca justice has been done. Daca insa raspunsul nu e asta tre' sa mai muncim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu, la un prim dosar penal din asta de circulatie oricine primeste pedeapsa cu suspendare. Cred ca si cei care beau. Daca esti prins doar baut la volan si nu ai stricat sau omorat nimic primesti automat 2 ani cu suspendare si 1 an fara carnet. Am inteles ca de aia s-a agitat lumea la prima sentinta. Insa a doua a fost corecta. Si sa nu uitam ca un cazier penal ramane pe viata atasat de omul respectiv, deci are consecinte de durata.

      Ștergere
  8. Un cazier penal pentru accidente de genul astora nu ramane pe viata, se sterge si individul ramane nepatat dupa stergerea cazierului.

    RăspundețiȘtergere