marți, 26 februarie 2013

Fetita si femeia

  Lucru delicat sa cresti o fetita. Nu cresti doar un copil ci produci adultul de mai tarziu. Produci femeia. Produci mama. Produci viitoarea persoana care va tine sau nu o casa sau o familie fericita. Da, unele lucruri sunt inascute. Poate chiar mai multe decat ne-am imagina la o prima vedere. Dar cliseele sociale legate de sex, rol in familie si viata sau mod de a gandi si reactiona in anumite momente...sunt induse de educatie. De familie. De parinti. Sau de lipsa lor. 

  Eu am crescut fara un tata prezent in casa. Mi-a daunat? Eu zic ca doar in masura in care nu stiu nici in sfanta zi de azi sa calc o camasa ca lumea sau sa fac nod la cravata. Mi-a folosit? Nu cred, era mai bine ca atunci cand am inceput sa iubesc persoane din cealalta specie...sa fi fost un pic pregatita. Sa fi stiut ca astia-s extraterestri, nene...sa le fi cunoscut reactiile si modul de a fi. Pentru ca in mod sigur pe astea le vezi la tatal tau. Si asa afli cum sunt barbatii. Asa cum de la mama ta inveti cum sa fii femeie. 

  Pe parcurs, dupa ce mai cresti, incepi sa alegi. Sa sortezi. Incepi sa faci invers unele lucruri. Cele care nu se potrivesc cu cine esti tu, femeia in crestere. Esti alt om si incepi sa alegi alte lucruri. Menirea copiilor e sa isi contrazica parintii. Sa le ofere provocari. Sa ii invete lucruri de la o varsta incolo. Toti am facut asa la momentele respective. 

  In ziua de azi e o graba. Fetitele sunt impinse catre a fi femei prea curand. Ce sa caute un copil dat cu oja? Ce sa te posede sa faci asta cand ea are 3-4-5 ani? Dar sa o dai cu ruj? Doar pentru ca vrea sa isi imite mama nu inseamna ca e ok ca tu, adult, sa o dai cu oja si ruj si sa ii pui pantofi cu toculet apoi sa zici vaaai ce domnisoara frumoasa. Copiii vor sa imite. E ok sa o lasi prin casa sa se imbrace cu hainele tale, sa dea o tura in pantofii tai...dar mai mult de atat e sinistru. 

  Mi-a cerut si Mara sa o dau cu parfum cand m-a vazut pe mine. I-am spus ca nu e pentru copii. Asa cum nici fardurile nu-s pentru copii. Si nici berea. Daca imi cerea bere de la mine din pahar ii dadeam? Evident ca nu. Asa ca de ce sa o dau cu parfum? I-am spus mereu ca ea e frumoasa asa cum e, ca asa sunt toti copiii, frumosi si perfecti. Si ca adultii se mai spoiesc din cand in cand pentru ca-s mai batrani si oleaca mai uratzei. Si tre' sa mai repare pe ici pe colo ce a stricat Mos Timp. Vreau sa stie ca frumusetea nu sta in oja si farduri si nici in haine. Si pana acum a inteles foarte bine asta. 

  Se bucura cand primeste ceva de imbracat...pret de 3 secunde. Doar asa, ca e ceva nou. Acum a invatat cum e cu asortatul culorilor, ii place sa se imbrace si sa mearga la oglinda sa vada daca hainele alea arata bine pe ea. Apoi fuge sa se incalte si sa plecam...sa isi vada colegii. Pe ei ii iubeste. Ei sunt mai importanti decat niste carpe. 

  Ii plac mult mai mult incaltarile pentru ca le vede utilitatea. Stie ca e nasol sa te roada sau sa fie prea mici sau prea mari. Ii place sa mearga pe jos si stie importanta incaltarilor comode. Cand are ceva nou de incaltat ar sta incaltata in casa o zi intreaga. 

  Vreau sa stie ca e frumoasa. Ca e perfecta asa cum e. Ca ea face hainele frumoase, nu invers. Ca o femeie adevarata nu se bazeaza pe farduri ca sa aibe lumina in ochi. Lumina vine din suflet. 

13 comentarii :

  1. Cand am aflat ca fac baiat m-am bucurat si pentru ca, da, cred ca-i greu sa cresti o fata intr-o societate atat de rasucita si de rasturnata cum este a noastra. Te felicit pentru felul in care pui problema si.. mult succes mai departe. Asa e, frumusetea vine din interior, iar o fetita n-are de ce sa fie rujata, fardata, etc...
    Ah! La un concurs la tv (ceva muzical) erau pustoaicele de 7-8 ani cu atata vacsea pe obraji cata nu mi-am pus eu in my entire life! M-am intrebat si eu asa...retoric.."Nene, muierile alea de le sunt mame, sunt bolnave la cap sau cum?"... N-am reusit sa-mi raspund...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai Vio, eu cred ca fiecare parinte incearca sa traiasca si prin copilul de acelasi sex cu el. Femeile care isi impopotzoneaza excesiv fetitele, fie si numai cu haine exagerate...asa fac si cu ele insele. Asa stiu ele sa fie femei si le induc asta si fetelor. Cum ca esti "frumoasa" cand ai ceva carpe sau plastice pe tine :)

      Ștergere
    2. Pai cam asa cred si eu ca se intampla... Adica e si partial verificata teoria asta: daca vezi o prichinduta colorata si ojata si sclipicioasa...cand ridici ochiul, ce sa vezi? O mama identica. Bine, e drept ca -din cate am inteles- fetitele au perioada lor de sclipici, paiete & comp...Dar asta chiar e altceva. :)

      Ștergere
    3. Pai fetitele au momentul "pietre de plastic" dar tu ca mama trebuie sa ii zici, mai mama, uite...astea-s urate. E prea mult...Sau mergem la nunta cu ele, nu zilnic pe strada...

      Ștergere
  2. Mai nasol e cand le vezi fardate in clasa a 5. Si nu la petreceri, ci la scoala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai fix despre ASTA e vorba...despre oamenii care nu le explica fetelor cam ce si cum ar trebui sa faca...si la 5 ani si la 15 ani :)

      Ștergere
  3. Tare frumos ai scris.
    Mamele ar trebui sa stie ca ce semeni aia culegi si asta fara sa le traga cineva de maneca. Din pacate multe nu isi dau seama cat rau le fac copiilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Bogdana! Da, asa e...ce faci acum o sa se intoarca impotriva ta pe la 15 ani cand oja nu va mai fi suficienta. Nici nu vreau sa stiu cum vor fi fetitele astea ATUNCI...si din pacate copilul meu le va avea drept colege prin scoli :(

      Ștergere
  4. Eu shiar nu inteleg mamicile care le da cu oja la fetite? nu inteleg mamicile care le da cu parfum... nu inteleg
    Chiar azi m-am ciondanit pe tema asta cu 2 mamici... le-am scris ca nu e sanatos pentru unghiutele ei deoarece sunt in crestere si sa nu-i afecteze cum le am eu afectate...tot din cauza ca sa fiu diva ... la 5 ani????
    sunt mamica si de baiat si de fetita...asa ca inteleg amblele tabere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu shiar nu inteleg mamicile care le da cu oja la fetite? nu inteleg mamicile care le da cu parfum... nu inteleg
    Chiar azi m-am ciondanit pe tema asta cu 2 mamici... le-am scris ca nu e sanatos pentru unghiutele ei deoarece sunt in crestere si sa nu-i afecteze cum le am eu afectate...tot din cauza ca sa fiu diva ... la 5 ani????
    sunt mamica si de baiat si de fetita...asa ca inteleg amblele tabere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu intele mamicile de fetite care le da cu oja doar ca par sic sau ca asa cer fetitele... tocmai azi m-am certat cu 2 mamici pe facebook despre asta.... doar ca am facut un comentariu, cica ironic, asa de mica cu oja? nu e amuzat... comentariu la o poza unde o fetita incerca sa se uite la degete cum arata cu oja.... offf
    oja contin chimicale.... unghiutele sunt in crestere si pana la 16-17 ani nu ar trebui acoperite cu nimic

    RăspundețiȘtergere