vineri, 9 decembrie 2011

Alimentatia copiilor

  O sa supar multa lume cu asta, insa simt nevoia sa punctez niste probleme. Stimate mamici, sa fim bine intelese, de FIECARE data cand mergeti la un pediatru sau la un farmacist trebuie sa luati in considerare ca ei sunt PLATITI cu spagi de diverse forme ca sa recomande anumite chestii. Unii sunt mai corecti ca altii, insa majoritatea nu au citit si informatii noi despre cum se hranesc copiii in mileniul 3. Deci nu ii mai puneti pe vreun piedestal si nu mai luati de bune tot ce va spune mama, bunica sau pediatrul. Atata vreme cat exista campanii de publicitate va exista si ignoranta majoritatii publicului. Eu personal am participat la o campanie de Mistery Shopping acum 10 ani, in care le ofeream farmacistelor bijuterii de aur daca ma duceam sa cer ceva pentru gat si ele imi recomandatu Strepsils. Ati inteles?

  Bun, acum revenind la oile noastre, si anume cu ce hranim copilul mic. Initial e simplu: cu lapte matern daca ai, sau cu formula daca nu ai. Dar daca ai lapte matern, atunci nu te supara pe mine, nu te indopi cu doi litri de suc cu chimicale pe zi "ca sa faci lapte" si in rest tii "regim" ca tre' sa slabesti dupa nastere. Daca ai lapte matern, trebuie sa MANANCI. Sa mananci BINE, curat si sanatos. Si sa nu fumezi, sa nu bei cafea sau alcool sau alte prostii. Altfel mai bine ii dai formula din cutie.
  Dupa ce termini cu prima faza incepe faza doi. La faza doi, in anul 2011 trebuie sa va informez, cu mare parere de rau, ca niste oameni mai destepti ca noi, din alte tari mai educate ca a noastra, au decis (deci nu eu, nu freza mea nu muschii mei) ca:

  1. CEREALELE SI PAINEA nu sunt bune. Cand auzi cuvantul cereale, da stimata doamna, aia include si COVRIGII pe care ii dai la copii de 7-8 luni ca sa se "scarpine la gingii". Doar pentru ca asa a facut mama ta acum 30 de ani, nu inseamna ca e BINE sau SANATOS. Nici pentru metabolism, intestine, si dintii care tocmai ies. Stii ceva, stimata mamica din mileniul trei: s-au inventat jucariile pentru dentitie!

  2. Laptele dulce dupa varsta de 1,5 sau maxim 2 ani...nu mai are sens. Odata terminata formula pe care ai ales-o, NU trece la lapte dulce de vaca, mai ales la cel din magazine, ultra procesat si mort din punct de vedere biologic. Lactatele sunt bune daca sunt FERMENTATE. Si aici dovada exista in faptul ca foarte multi oameni au intoleranta la lactoza. Daca nu stii ce este aceea, apeleaza la prietenul Google care te va lamuri.

 3. Copiii nu se nasc cu cu dorinta de ZAHAR. De nici un fel ar fi el. Si nici de CHIMICALE. Sotului meu i-a spus cineva odata ca e "criminal" pentru ca nu da "dulciuri" copilului. Cum adica domnule, ii distrugi copilaria. Bai nene, copilul nu stie ce e aia dulcele si nici nu e dependent de el din nastere, asa cum sunteti voi, acum la 30-35 de ani pentru ca vi s-au dat bomboane cand erati mici. Asa cum sunteti dependenti si de paine, si mancarea "nu intra" daca nu o infunzi pe gat cu paine.

  Romania e pe primul loc la consumul de paine din Europa. Trebuia sa fim si noi primii la ceva, ce dracului. Eu pot sa inteleg ca noi astia batranii suntem varza. Multi nu pot manca fara paine nici cartofii, nici pastele...altii nu pot trai fara desert. Inteleg asta. Dar de ce sa vrei sa ii faci si copilului tau aceleasi greseli? Mai ales ca acum STII, ai aflat ca nu sunt bune, ca nu e ok...de ce sa mergi inainte cu ideea ca "daca noi n-am murit, n-are nimica"? Noi n-am murit insa nici foarte sanatosi nu suntem, ca generatie.

   De la sotul meu din clasa de liceu au murit doi oameni. Doi din 28. Unul de cancer la stomac. Altul de ceva similar in gat. De la mama mea din clasa, care acum are 55 de ani, nu a murit nimeni. Cam care credeti ca vor fi statisticile pentru generatia copiilor nostri?
  Eu cunosc trei femei, la modul apropiat, care au avut cate un avort spontan pana in 30 de ani, sau un pic peste. E mult. Este ENORM ca eu, care cunosc PUTINI oameni, sa am asemenea statistici aici, langa mine. Cum credeti ca va fi pentru fetitele noastre?

  Eu am crescut in Ploiesti toata copilaria. Am cunoscut un singur baiat supra-ponderal. Ii facusera un "tratament" ca nu manca destul. Au reusit sa ii dea metabolismul peste cap cu nu stiu ce naiba de chimicale, de a ramas gras. Acum eu ma uit in parc si vad cel putin 30 la suta din copiii MICI ca sunt supra-ponderali, ca sa nu zic obezi, ca ala e un cuvant dur care implica o greutate foarte mare. Nu sunt acum obezi, insa vor deveni.

  Stimati parinti, nu va ingrijoreaza statisticile despre diabetul infantil de tip 2 din Romania? Sau nu stiti ce e ala? Pai puteti sa aflati, e simplu...Nu ne permitem luxul de a fi ignoranti.
  Nu va e teama de MacDonalds si altii asemenea? Nici de Fanta, Cola si Sprite? Nici de "ciocolata pentru copii", "ou kinder cu surprize" si alte asemenea? Credeti ca Nadia Comaneci chiar ii da lu' ala micu' margarina? Sau produse de patiserie de la magazin? Crezi ca daca pe sucul TEDI scrie ca e din morcovi, e bun pentru copilul tau de 2-3 ani? Nu mai bine ii dai tu un morcov sa il roada?

  Ce imi place este ca am vazut un medic intr-o zi la televizor spunand cu jumatate de gura ca are multe cazuri de ginecomastie la copii de 3 sau 4 ani. Nu stii ce e aia ginecomastie? E cand cresc sani pe baietei. Sau pe fetite de 4 ani pana la urma. Stii din ce cauza? Pentru ca mananca carne hormonata de la magazin, si pentru ca NIMENI din tara asta nu SPUNE ca nu e ok sa faca asta. Si eu am dat copilului carne de la magazin, pentru ca n-am avut incotro. Insa am luat curcan nu pui, pentru ca o rasa mai mare nu va fi umpluta de tot atatia hormoni ca sa creasca. Si cand am aflat cam ce probleme se ivesc de la hormonii si antibioticele din carne, am facut tot posibilul sa caut macar pentru ea carne curata.

    Eu sunt una din acelea care a facut copil mai devreme. Acum 5 ani cand eu eram insarcinata, multe din femeile care azi sunt mame nu isi puneau nici un fel de problema despre ce o sa faca si cum o sa fie. Si atunci informatiile erau mult mai putine, iar eu eram cu cinci ani mai proasta ca acum. Insa am INVATAT. Mi-am dat silinta sa aflu ce e bine si ce nu. Am citit, am incercat sa aleg din informatii ce a fost mai corect, si pana in final eu am un copil de 4 ani si 8 luni care n-a baut SUC in viata ei, care nu a mancat prajituri sau bomboane in viata ei, care nu stie ce e aia ciocolata si ce gust are. Daca am mai facut in casa deserturi la sarbatori, le-am facut cu grija, cu UNT nu cu margarina si cu CACAO nu cu ciocolata...etc. Si nu e perfect, mi-as dori sa am bani sa cumpar numai chestii BIO, sa fac totul asa cum trebuie, nu se poate de multe ori asta, insa ce depinde de MINE eu fac cu tot dragul si cu tot interesul.

   Si stiti ceva? De multe ori mi-a venit sa zic "da' ce dracu mai mancam daca nimic nu e ok" dupa care mi-am dat doua palme la oglinda, pentru ca oameni ca Cristi Margarit, au studiat si mi-au dat informatie mura in gura. Deci in mare STIU ce sa fac si ce nu. Insa nici n-am avut aroganta sa plec la drum cu ideea ca doar ce a facut mama e bine, si doar ce zice pediatru e bine. Asta inseamna sa nu GANDESTI cu capul tau personal. Ca poate pediatrul ala e ca unii de ii stiu eu din facultate, care au trecut prin frumoasa facultate de medicina beti si fumati si petrecand 6 ani, dand spagi la examene, si acum ei sunt "pediatri" iar eu ar trebui sa imi fac cruci in fata lor. Sunt pediatrii care la orice raceala banala ii dau copilului TAU un antibiotic. In ziua de azi copiii sunt rezistenti la antibiotice pentru ca le primesc si in mancare (carne) si de la medicii pediatri. Si ajung sa se imbolnaveasca mult mai des si mult mai rau pentru ca nu mai au sistem imunitar. Si eu trebuie sa cred fara discernamant TOT ce spune un medic din tara numita Romania? Nu cred.

  Nu nene. Nu merge asa. Am acceptat faptul ca de aproape 5 ani pe oriunde ma duc lumea se uita crucis la mine cand le spun ca Mara nu mananca cutare sau cutare lucru. Mi-a fost clar de la inceput ca o sa fie greu, am renuntat demult sa incerc sa educ oameni, nu am creieri destui pentru asa ceva. Insa tare mi-ar placea sa nu mai fiu EU aia judecata cum ca EU sunt aia gresita in toata situatia asta. Lumea incepe sa nu mai fie ignoranta, si din ce in ce mai multi parinti aleg sa incerce sa isi hraneasca sanatos copiii.

  Macar sa incercam! Nu o sa fie perfect mereu, nu o sa avem mereu tot ce trebuie asa cum trebuie, insa in mare, ne putem feri copiii de porcarii, si ii putem invata de mici ce este bun si ce nu. Copilul il ai in mana ta si in familie foarte PUTIN timp. Extrem de putin. Dupa ce nu mai depinde de tine pentru ca nu ii mai dai tu in gura tot timpul, el trebuie sa stie sa aleaga corect. In mod sigur, copilul meu va alege de cele mai multe ori corect si sanatos, pentru ca e invatata de mica despre DIFERENTA dintre aceste doua chestii. Ea stie de acum foarte exact ce e ok si ce nu, am invatat-o chiar si denumirile de care trebuie sa se fereasca ulterior. Si are GUSTUL format pentru chestii sanatoase. Asta e un alt aspect real al problemei: daca tu, mama lui, ii pervertesti gustul cu zahar si glutamat si chestii procesate, el va dori alea, nu brocoli cu smantana.

  Si aici ajungem la problema oribila a gradinitelor din aceasta tara. Care gradinite hranesc copiii cu gunoaie. Pentru ca asta e sistemul: sa fie simplu, ieftin si mult. Pana si cele particulare, despre care ai putea crede ca sunt mai bune...pana si aia dau numai nenorociri copiilor mici. Putine locuri sunt ok. Aici intervine alegerea. Aici intervine votul publicului. Daca parintii ar fi informati, si ar alege numai locuri corecte, atunci toti s-ar replia. Insa daca mama zice ca "branza topita" e "branza" sau ca "cremvurstii pentru copii" sunt "carne"...ignoranta ajunge sa dicteze. Si daca in tara asta "nutritionistii" recomanda PAINE bolnavilor de diabet...eu ce sa mai zic? Daca nutritionistul pune in balanta doua felii de paine cu x grame de mazare sau fasole, si ii spune pacientului ca sunt ACELASI LUCRU ca si continut de glucide....io ce sa mai zic? Cum sa incerc eu sa explic cuiva caruia i-a zis "nutritionistul" chestia asta, ca mazarea sau fasolea sunt legume bune, au proprietati bune, au nutrienti, se digera altfel si au un alt efect total asupra organismului decat acele doua felii de paine?

  Eu am auzit intrebari de genul "pai daca nu ii dai paine ATUNCI ce manannca ea?"...cum sa raspund la intrebarea asta fara sa imi vina sa rad? De obicei raspund: mananca materie prima. Adica carne,peste, lactate fermentate, oua, legume si fructe.  De toate.
  

8 comentarii :

  1. Uaaa cat ai mai scris ... presimt ca o sa-mi placa, dar citesc maine (adica la o ora decenta si cu soare afara, nu cu luna ca acum).
    Daca stau acum, am o banuiala ca o sa-ti scriu un carnat cel putin la fel de lung si ma prinde 5 dimineata :)
    Uite ce ai ratat sambata trecuta: :) http://ungrauntedenisip.blogspot.com/2011/12/books-coffee-club-de-la-romana-un.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Citii si uite ca m-am laudat degeaba, n-am carnat :)
    Subscriu la tot ce zici :)
    Si am atatea argumente incat refuz sa cred ca noi suntem cele "defecte", chiar daca o persoana foarte draga mie, imi spune ca "e o noua moda asta cu Bio&Eco&Stuff", chiar daca gradinita si multi alti factori le induc gresit niste chestii ... daca eu imi fac partea mea sunt multumita, nu am cum sa ii tin departe de tot, si nici nu ar fi normal, tot se vor lovi de ele, dar daca eu imi fac partea mea, copii mei au sanse sa fie cu ... 50% mai bine decat altii si mai ales sa judece cu capul lor.
    Cel mai tris este privitul asta chioras, si ei sufera enorm si nu au incredere in ei sau in ce-i invat eu acasa, pentru ca sunt atatia indoctricati, care nu isi vad de viata lor, si se uita stramb la cineva care este altfel, chiar daca realizeaza, vag, ca altfelul ala nu e chiar rau.
    O sa "te dau" mai departe la cineva, sper sa iti scrie, deja suntem o secta mare :)))
    Apropo, eu cred ca as fi facut pe "seriale" un post de genul asta, adica sapt asta 5 pag despre "de ce nu dam paine", sapt viitoare "de ce nu dam carne hormonata", "sa nu ne mai condamnam copiii la moarte dandu-le: zahar, antibiotice, combinatii gresite de alimente".
    Si inca o mentiune: cei trecuti de o anumita varsata nu vor deloc sa priceapa ca NU "daca noi am trait asa, merge si la ei", repet NU, ei nu au avut carne hormonata, nu au mancat atata zahar din frageda pruncie, nu au bagat atatea E-uri, nu au inghitit atatea noxe de mici, etc
    Of ... cat am scris, ai priceput ideea, ti-am mai spus cat imi place de tine? :)
    (evident ca s-a facut ditai carnatul pana la urma , chiar daca intentionam serios sa ma opresc dupa primele doua randuri:) )

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Andreea! Ma simt bine cand mai aflu de lume care intelege noile realitati ale alimentatiei in lumea in care traim azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul tau e excelent : ar fi chiar perfect daca ai putea sa pui si documentatia necesara la ceea ce afirmi ( nu ca n-ai avea dreptate ). Insa stii cum e, trebuie prezentata si dovada ( documentatia ).
    Chiar daca nu hranesti copilul cu cereale, inteleg ca il hranesti cu proteina animala ( unt, carne ) si mancare gatita : foarte toxice si astea. Nu te feresc de boli.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu pot sa pun documentatia din simpul motiv ca n-am de ce. Am specificat ca informatiile provin de la cineva care a studiat intens ani de zile. Eu nu imi propun sa educ pe nimeni, doar sa subliniez niste aspecte ale realitatilor zilei de azi din Romania.
    Cat despre proteina animala, am o cu totul alta opinie. In cantitati mici e nu numai utila ci indispensabila cresterii corecte a unui copil. Polemica e mult prea mare insa, si chiar nu are rost sa intram in ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu as fi citit cu interes documentatia. Si ca mine sunt multi. Nu-i vorba de a educa pe cineva ( de acord cu tine, ca asta-i munca individuala a fiecaruia ), ci pur si simplu de a da si altora ceea ce ai, stii.
    Succes pe mai departe cu studiul !

    RăspundețiȘtergere
  7. Principala mea sursa de informatii este Cristian Margarit. Il gasesti la linkul din postare, si deasemenea pe Get Fit si Suplimente. Omul a studiat multi ani, mie nu mi-a dat prin cap niciodata sa ii cer sursele, pentru ca am incredere in el. El este fratele unei prietene a mea foarte buna. Are si surse, pe care le gasesti si pe blog si in celelalte site-uri. Insa el cuantifica foarte bine informatia si o prezinta cat se poate de bine structurat in posturile lui.

    RăspundețiȘtergere