duminică, 20 noiembrie 2011

Sa ne bagam in vorba

  Ma urc in tren cu copilul din dotare. Caut niste locuri, gasim...in compartiment o tanti pe la 60 de ani si un nene idem. Ca de obicei...se baga in vorba cu noi. Nu stiu de ce dar Mara atrage chestia asta. Desi nu si-o doreste. Probabil e prea draguta. Nenea da cateva replici, Mara se dezbraca fara sa il bage in seama. Mai incearca el ceva, vede ca nu merge si se opreste.
 Incepe ea. Astia doi nu erau impreuna. Asadar, incepe jivina sa glasuiasca...
 - vaaai dar ce dragut esti? esti dragut sau draguta? (dau gluga jos, vede cerceii) aaaa esti fetita dar esti tunsa ca un baiat...dar ai cercei (sa mori tu ce perspicace esti!) dar esti tunsa ca un baietel (iar?)...esti moderna (ah ce concluzie de retardata inghesuita la minte ai tras!).
 - (pe urmatoarea respiratie, fara sa ia vreo pauza) vaaai dar ce carte frumoasa ai, ce frumos ai colorat in ea...foarte bine te pricepi (Mara da cu creionul si nu se uita la ea, din cand in cand se uita la nenea din fata ei de parca ala ar intelege-o ca e usor iritata de insistentele cucuoanei)
 - dar nu vorbesti cu mine? esti suparata pe mine? (da, vaca proasta ordinara ce esti, asa e...un copil de 4 ani trebuie sa vorbeasca cu TINE pentru ca, dupa cum stim, TU esti centrul universului, ce daca ea te-a vazut prima data acum 1 minut)
- EU: ea nu vorbeste cu strainii de obicei, pe vremuri chiar plangea.
-EA: aaa pai eu nu sunt strain (really?), vrei sa facem cunostinta? (da, cretino, ca daca facem cunostinta, atunci devenim veri primari, nu mai suntem straini)
-EA (fara pauza intre propozitii) vrei sa desenez si eu cu tine? imi dai voie? desenez si eu cu tine!!!!....moment incare Mara a inchis cartea si a inceput sa planga...
-EU: nu era mai bine daca aveati niste bun simt d-ala...si va OPREATI?
-EA: dar ce doamna, ea TREBUIE SA FIE MAI ALTFEL!!! Sa vorbeasca cu lumea!
-EU: nu cred ca sunteti in masura sa imi spuneti mie cum ar trebui sa fie copilul meu. Eu v-am vorbit civilizat si dumneavoastra ati continuat sa fiti nesimtita! Si nu v-ati lasat pana cand nu ati facut-o sa planga!
-EA: vai, eu care am vorbit cu multi copii la viata mea...vai....dar, da, se vede ca aici ESTE O PROBLEMA (adica fi-mea e handicapata pentru ca nu vrea sa vobeasca cu tine, pentru ca, dupa cum stim, tu esti o MINUNE a planetei, deci oricine care nu te baga in seama tre sa fie cel putin retardat)
-EU: singura problema care este aici sunteti dumneavoastra, pentru ca nu aveti bun simt...m-ati vazut prima data in viata acum fix 3 minute si va permiteti sa imi spuneti cum ar trebui sa fie copilul meu si ce ar trebui el sa faca.
-EA:...vai cum...aaaa....mmm....aaaaa....aaaaa....(da, inteligenta uluitoare ce esti, esti chiar PROASTA, sincer)
   Noroc ca a fost asa de ofensata incat pana cand am coborat noi a tacut in mod magistral. Ba chiar ne-a pedepsit si nu s-a mai uitat la noi tot drumul. Nenea de langa ea zambea incantat ca i-am oprit peroratia cretinoidei. Nu e prima data cand un strain imi agreseaza copilul in felul asta. In 99,99 la suta din cazuri sunt femei care au impresia ca ele sunt extraordinar de simpatice si de minunate, si ca orice fiinta vie nu traieste decat sa le auda pe ele vorbind. Vorbele lor, trasul de mana, gesturile de "afectiune" asupra unui om strain...li se par perfect in regula. Pentru ca ele nu vad UN OM...pentru ele un copil de 4 ani e un prostanac care TREBUIE sa le bage in seama. Pentru ca, nu e asa...ele sunt inteligente!
  In toti anii astia am auzit multe. Nu pot sa ma opresc si sa explic fiecarui om cu inteligenta sub medie ca acest copil a decis la 5 luni ca strainii nu ii plac. Nu pot sa descriu eforturile mele continue de a o face sa invete sa se adapteze la lume. Acum copilul e ok. CU CONDITIA sa o lasi in pace. Daca o lasi in pace, vine ea singura la tine atunci cand vrea ea. In general in cateva zeci de minute interactioneaza cu orice adult, insa nu daca incerci sa vorbesti despre ea ca si cand nu e acolo (da, nu e proasta, desi are 4 ani stie ca vorbesti despre ea...ca e acolo si te aude, idiotule!) sau daca incerci sa o pacalesti nu stiu cum (da, adultule ce esti, ea stie ca tu minti sau incerci sa faci altceva decat zici!).
  La copii reactioneaza altfel pentru ca stie ca aia sunt copii, cu ei vorbeste mai repede, despre tine, ADULTULE, stie ca esti OM MARE cum ar veni, deci se asteapta sa te porti ca un om mare si CIVILIZAT. Ca doar la alti adulti nu te duci in tren sa le zici netam nesam "vaaaaai dar ce carte misto aveti, vreau si eu sa o citesc acum cu dumneavoastra, aici langa, pe scaun, ma asez si citesc si io acilea din cartea dumneavoastra, si poate iau si un pix si fac si  integrama pe care o tineti in mana!"
  Ca sa nu mai zic ca n-am vazut nici un adult ducandu-se la alt adult pe strada si mangaindu-l pe cap sau ciupindu-l de obraji...doar asa, ca ii e simpatica moaca lui...

13 comentarii :

  1. Yap! e lumea plina de gaste din aste, nu incep sa povestesc si eu ca mai rau ma enervez.
    Am noroc ca fi-mea (4 ani acum o saptamana) se baga ea in vorba cu lumea, sper sa nu ajunga, ea, curca dinasta necivilizata :))
    Domnisorul pare mai retras putin, in public (are 2 ani), dar promite si el :)
    Urasc ciupitul de obraji, sau pupatul pe manute, oricat de dulci ar fi, sa iei contact fizic cu o persoana pe care ai vazut-o prima data, in viata ta, acum 1 minut, mi se pare neiertator de nepoliticos.
    (Ma gandeam intr-o vreme sa le spun ca are vreo boala contagioasa cand vedeam cucoane apropiindu-se prea mult pt lugu-lugu :) )
    A ... fetitei mele i-a cazut un dinte din fata, cand invata sa mearga si s-a busit, e dulcica foc dar ce crezi remarca (cu voce tare evident) orice adult care o vede pentru prima data?
    Noroc ca am atenuat noi problema si mereu am discutat cu ea, stie ca mai tuturor ne lipseste, cel putin cate un dinte, si nu a ramas copilul complexat, daca ma bazam pe inteligentii adulti ... "aaaa cum ai pierdut dintisoruuuu ....?" mama masii de treaba, l-a luat Zana Maseluta, de ce nu-si vad de viata lor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da pai ce sa mai zic de faptul ca noi am umblat toata vara asta rase in cap amandoua. La piele asa. Cam cate chestii crezi ca mi-am auzit? :))) Inclusiv la un botez "de fitze" in Bucuresti, unde as fi crezut ca lumea e mai inteligenta decat aia din piatza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oooof, ce oameni, bai, e incredibil, ai zis perfect tu, cu un adult nu ti-ai permite sa intinzi coarda, dar pt ca un copil e mic si are ochii mari, ai impresia ca e un catel care numa asta asteapta, sa fie mingiiat...
    Bietul copil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super-tare cu rasul pe cap, dar nu v-ati parlit de la soare?
    Eu m-am ras pe cap iarna trecuta, desi era din motive medicale, la indicatia dermatologului, chiar si apropiatii, care stiau motivul (presupunand ca asta ar fi avut vreo importanta) se strambau la vederea mea.
    Clar ca nu eram cea mai sexy fiinta in viata dar bai ... mi s-a parut asa de comod si igienic ... vorba sotului, daca nu ar fi atatea prejudecati estetice, lumea ar fi infinit mai simpla, ti-ai ocupa jumatatea aia de viata preocupandu-te de lucruri mult mai importante si profunde.
    Ma dau eu smechera ca nu ma prea apasa parerea celor din jur, dar m-am ras pentru ca era iarna si mai si stateam acasa cu copiii, nu socializam prea mult, astazi probabil mi-ar pierii curajul cand as lua masina de tuns in mana.
    Bravo! esti mai curajoasa decat mine.
    Uite o chestie pe care am citit-o chiar ieri, http://www.criserb.com/blog/doar-o-parere-despre-scurt-pentru-o-cauza.html am ramas perplexa de cat de inchisi la minte sunt oamenii, trecand peste ce l-a motivat pe omul acela sa dea banii, felul in care majoritatea oamenilor privesc rezultatul actelor femeilor (care sunt de toata apreciere, dupa parerea mea) este foarte trist. Sau hai, mai sunt si care spun ca le apreciaza dar oare la o intalnire pe strada s-ar uita relaxati, direct in ochii lor si le-ar zambi?
    Sotul se rade pe cap de doua-trei ori pe an, de cand i-a spus maica-sa (o persoana altfel foarte deschisa la minte), ca-l dezmosteneste daca se mai rade (asta la primele experimente, acum ceva ani), a decis ca e o activitate pe care o va desfasura constant :))
    Maica-sa s-a mai calmat, oricum, pe langa celelalte aspecte jemanfish-iste ale vietii lui (mers pe bicicleta, la serviciu, in fiecare zi, indiferent de vreme, desi avem masina, tzoalele sunt doar ca sa nu umblii in fundul gol, aproape vegetarian de cateva luni si altele de genul asta) asta e o nimica toata :)
    My point of view: viata e inauntrul tau, si cea din afara e importanta dar ar trebui sa fie secundara, la sfarsitul zilei, tu cu tine pui capul pe perna seara si trebuie sa fi ok.
    Hai ca am facut o varza aici la tine :) tot ma moscai sa-mi deschid si eu blog de o vreme, dar n-am curaj, ar trebui sa-mi fac, sa nu mai umblu pe la altii prin ograda cu teorii incerte :)
    Si ca sa zic ca n-am venit cu mana goala :) iti las un link catre cea mai recenta scriitura
    http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/ramnicu-valcea,95,1243/ramnicu-valcea-si-imprejurimi,3601/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__25878.htm

    RăspundețiȘtergere
  5. Eh, Andreea, si eu tot din motive dermatologice m-am ras in cap, desi la viata mea am mai fost rasa de multe ori si asa degeaba. E mai simplu si mai dragut sa traiesti asa. Lumea insa e tampita in Romania.
    Baga mare cu blogul ala, ce mai astepti? De ce iti trebuie curaj pentru asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. ah, chestia cu "ea ar trebui sa fie mai altfel" m-a facut sa sar din papuci, asa, de dimineata. cum bai mai altfel? proasta ca majoritatea?! vai! ca sa nu mai spun ca bagatul asta in seama in tren ma scoate din mintile alea mari! noroc ca in Austria nu e lumea asa vorbareata (ma rog, si nici eu nu par prea prietenoasa :))) ), dar astia aici au niste limite, in RO te intreaba si ce culoare de chiloti ai pe tine in ziua aia! ha!

    RăspundețiȘtergere
  7. da ma...eu era sa o pleznesc de nervi ce mi-a facut. ii dadeam mesaje lu' ta-su ca sa ii povestesc, iar el imi dadea mesaj cu "scuip-o!" :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Recunosc ca este prima postare de pe blogul tau pe care o citesc, poate asta e stilul tau dar mie mi s-a parut agresiva reactia ta, poate femeia aia chiar a vrut sa fie draguta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bogdana, da, reactia mea a fost, este si va fi intotdeauna agresiva atunci cand cineva imi face copilul sa planga. Femeia aia daca ar fi VRUT sa fie draguta s-ar fi oprit atunci cand eu i-am spus zambind, civilizat, ca Mara nu vorbeste cu strainii. Nu stiu daca tu ai copii, insa eu iti spun sigur ca atunci cand copilul meu plange din cauza ca un adult nu are o limita...nu e bine deloc. Femeia aia a fost agresiva. Asta este cuvantul. Chiar daca ea in capul ei dorea altceva, prostia a impiedicat-o sa se comporte civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am inteles si punctul tau de vedere. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. de mult n-am mai ris atit de mult :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca asta se intampla mai ales in Ro, pe aici nu mi s-a intamplat,danezii stau in banca lor, cand vad un copilas le zambesc dragut si cald si atat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Oau ce tare o fi sa traiesti in Danemarca! Da, asa e, romanii sunt manelisti din fire...ei tre sa se bage, sa traga de oameni, sa isi spuna parerea chiar daca nu sunt intrebati!

    RăspundețiȘtergere