marți, 6 mai 2014

Maiestria specialistului

  Povesteam mai demult despre maiestria tertzului lu' Romtelecom. Intotdeauna am fost uluita de "specialistii" care populeaza diversele meserii din tara asta. Daca e sa ii intrebi ceva li se umfla pardon testiculele cat baloanele de la balci. Si incep sa-ti explice. In principal ca esti bou. Dupa aia de ce esti bou. Si ca esti oricum idiot si nu stii cam nimic si doamne-apara-si-pazeste cum oi nimeri sa mergi in doo picioare pe strada de tampit ce esti. Pun o moaca asa ca si cand le vine sa te asculte cu urechea pe piept sa vada daca tu chiar esti viu si ai trait pan' la varsta asta nestiind nimic despre "meseria" lor. 

  Totul ar fi minunat daca "specialistii" sulii ar si sti o meserie. Nu ca sotul meu care stie fo' cinci, fara nicio exagerare de nici un fel. Nu ca el. Ca el sunt putini pe lumea asta. Nu nene, sa o stie pe aia cu care se lauda si din care eventual si traiesc. Doar pe aia. Sa o stie. Daca e "reparator-desfacator de suruburi de butoi de varza" apoi sa stie sa repare si desfaca surubu' de butoi de varza (da, stiu ca nu exista asa ceva, nu sariti) si cu ochii inchisi. Si mai mult, daca nu stie, sa mai intrebe si pe altii! Ca poate invata ma gandesc... Nuuuu. In Romania daca chemi un instalator sa "repare" ceva poti sa fii sigur ca tragi apa la buda o saptamana cu pet-ul de doi litri umplut de la vecini. 

  Dar divaghez. Ma dusei ieri... ma duseeeeei sa treeec la Oltuuu'. Mnu. Ma dusei pana peste strada sa iau un "perlator" d-ala pentru bateria de la chiuveta. Se bulise cel din bucatarie de am facut trei zile dus de pe ochi pe papuci de cate ori spalam o cana. Il scot frumos si zic, io femeie prevazatoare, ia sa-l iau cu mine ca precis imi da ala altceva. Ca daca intri muiere singura in magazin de instalatii poa' sa iti dea aia orice ca te cred tampita. Iau piesa si ma gandesc sa iau chiar doua sa schimb si la baie. Ma duc fromos, intru, dau buna-ziua ca asa m-a invatat mama. La casa o doamna cumpara ceva. Magazinul asta e asa ca un fel de... e ca un talcioc doar ca e in casa. Deci oamenii sunt mult prea "specialisti" ca sa puna marfa pe niste rafturi, cumva. E asa aruncat totul de colo colo. Doar suruburile in niste cutii ca presupun ca au incercat sa le tina si pe alea aruncate pe jos si le-a fost oleaca greu. 

  Vine patronu', instalatoru' sef cu ochelarii pe nas, un nene bine peste cinzeci de primaveri. Ii arat piesa si ii zic ca vreau si eu un d-asta de diametrul ASTA. Probabil cuvantul diametru l-a incurcat. Deasemenea l-a incurcat si felul in care era pus filetul pe piesa, se pare ca asta l-a insultat pentru ca vorbea singur. Se duce, ia un d-ala, il pune peste piesa mea, inchide un ochi, se uita si face "cred ca asta e". Imi da doua. Ma uit la ele, ma uit la piesa mea si imi zic in gand: nup, gaura nu e corecta. Adica bre, barem la gauri s-o pricepe si muierea. Si n-am inchis un ochi ca de obicei vad mai bine cu amandoi si am zis sa folosesc acest feature pe care mi l-a dat mama natura. Ma uit eu asa, zic sunteti sigur ca e diametrul corect? El ma repede "da duamna, asta e, ce naiba nu stiu IO?". Ma uit asa la el, platesc, ma duc acasa. 

  Da, pun ala la chiuveta ca sa constat ca nu, gaura nu e cat trebuie. E mai mica, evident. Mult. Scot capsula din ala nou, montez in ala vechi, ma bucur enorm si ma duc la baie. Unde inteleg de ce se stropsea ala ca e filetu' in alta parte. Ca la una era pe interior, la alta pe exterior ca de ce era sa am doua baterii la fel in casa... care mai era farmecul? Cand il scot pe cel vechi se rupe, il ia dracu', dau sa pun pastila noua, constat ca e mai mare ca gaura! Deci ale dracu' una mai mare una mai mica... Dau si injur birjareste de una singura, vine fi-mea si imi zice "mami, ce bine te pricepi la asta...mai putin ca gresesti mereu!". Noroc ca m-a bufnit rasul. Am invins intr-un final dupa ce am sculptat capsula cu patentu' de mi-a venit rau, da' tot imi venea sa ma duc la nenea ala si sa-i bag un deget in ochi, sa-i arat marimea gaurii dup-aia!

  Azi imi da Emag doua sms-uri sa ma duc sa ridic tableta de la garantie. Luata in noiembrie i s-a bulit imediat cablul de la alimentator. Mi-a fost clar asta, nefiind trepanata. Am facut un test demn de "specialisti" si anume cand miscam cablul in locul ala in care el intra in mufa, uluire, incepea sa incarce. Cand nu-l puneam "in pozitie" nu incarca. Studii superioare, nene! :)))) Ei bine, au trimis-o la "specialistii" de la Bucuresti, care au "reparat-o" si anume i-au schimbat "conectorul de incarcare" adica o piesa din tableta. Cand baietanul de azi mi-a zis diagnosticul am ras si am zis "nu nu". Ia sa o vedem cum se incarca. O pune prostu' la incarcat... asta era unu' cu o privire... el cred ca vazuse calculatoare si cabluri la viata lui doar in timp ce viziona filme porno. Frate avea o privire tampaaaaaa... Da el sa o puna in priza, aia facea fix ca inainte!!! Da' el mandru, vedea ca se incarca si tresarea ca o fata mare in noaptea nuntii: "ahaaaaaaa, merge!". Io radeam, dupa trei secunde aia murea. Ahaaa,  nu merge. I-am zis de 5 ori ca e de la cablul ala. Mnu!

  Il cheama pe "sefu", tipul care o preluase prima data si care arata a jmecheras care a facut ceva calculatoare la viata lui. Incearca si el. Ii zic despre ce cred eu, incearca incarcatorul meu la alta tableta. Si pentru ca a prins secunda aia in care cablul statea, si nu l-a lasat decat o secunda acolo, a vazut tot "ca merge". Intr-un final cand m-a lasat sa vorbesc i-am aratat unde si cum cred eu ca e problema. Cand l-am vazut ca pricepe cumva am tacut. El s-a prins ca am dreptate dar a gasit alt mod de a ataca. "Aaaa, si asta de care a fost (ii zisesem ca am luat-o la Black Friday), d-aia de 100 de lei? Sau de 200?"

  Iooooi am vazut negruuuuuuuu! Zic e de 240, nu ca ar conta. "Vai, ma mir". Zic ce, te miri pentru ca stii ca vindeti gunoaie cu 100 de lei, nu? Ai impresia ca e vreo diferenta intre alea de 100 si astealalte? Stai tu linistit ca nu e, da' d-aia de 100 n-am mai gasit! Si si daca dadeam o suta de lei io zic ca meritam sa mearga naibii ca totusi nu mi-ai dat-o gratis. Iar asta cu 150% mai scumpa a crapat cablul sau ce-o fi crapat in prima luna de folosire! El s-a grabit sa-mi dea dreptate si mi-a zis ca "deoarece defectiunea a fost constatata la bancul de probe" o sa imi dea alta noua. Deci daca nu insistam sa-mi arate ei cum se incarca si plecam acasa veneam maine din nou la garantie. Si nu de alta da' ei au magazinul in capatul orasului. A facut omu' foaie d-aia sa-mi dea una noua, si-a cerut si scuze si acum astept alte doua sms-uri. Pentru ca Emag iti da nu unul ci doua sms-uri identice ca sa vii sa ridici produsul. Asa sunt ei, niste generosi!

4 comentarii :

  1. Vai de noi si de tarisoara noastra!Pana la urma cu Romtelecomul cum ai facut?
    Imi pare rau ca lumea angajeaza din astia ce habar nu au pe ce planeta sunt.

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  2. Aia cu femeia in magazile de instalatii e valabila mai mult in magazinelr de cartier unde sunt regi niste domni cum zici. Eu am avut si experiente placute acu 4 ani cand am shoponguit solo pt renovarea apamentului. In hipermarketurile de profil am dat numa peste domni care stiau foarte bine ce vand si care nu m-au luat in balon va eram femeie.
    Dar si invers e valabila. Mama il trimite pe tata la shopimg; pe lista fructe confiate cu mentiunea expresa "sa nu-mi vii cu fructe uscate/deshidratate ca jar mananci". Bine inteles ca a venit cu fructe uscate ca "a zis aia ca na d-astea are si astea sunt"; si tata e genul care nu intra in bucatarie doar ca sa manance. Totusi la noi in oras suspectez ca nici macar vanzatoarele nu stiu diferenta. Ady

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi cer scuze Alexandra , dar mam tavalit pe jos de ras.Parca fiecare din noi am trecut EXACT prin aceiasi "poveste" dar numai tu reusesti sa para hazliu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai asa am si vrut sa fie hazliu ca in tara asta n-ai ce-i face, tre' sa razi!

      Ștergere