sâmbătă, 8 martie 2014

Femeile mele

  Azi e ziua Femeii. Nu, nu a "mamei", asta doar Ceausescu ne-a bagat in cap pe cand eram prosti si el ne zicea si ca Mos Craciun se cheama Gerila. A bagat pedala cu "mame" ca sa se simta romancele bine pe cand nu aveau voie sa faca avorturi. Azi, 8 Martie, e Ziua Internationala a Femeii. Eu am avut noroc de o mama culta care stia ce si cum si care mereu mi-a explicat diferenta intre Craciun si Gerila si Mama si Femeie. Am avut noroc pentru ca eu mereu simt ziua asta ca a Femeii. Fetita mea e Femeie, i-am spus asta azi si s-a bucurat ca e si ziua ei. 

  Dincolo de adevarul istoric eu nu-mi doresc felicitari stupide de ziua mamei. Ce e aia ziua mamei? Adica alea care nu-s mame n-ar fi ziua lor? Dar cele care au avut copii si i-au pierdut? Ele sunt mame? Mnu, nu imi place ideea de ziua Mamei. E oribila pentru ca orice femeie e prin definitie mama. Asa e ea facuta. Unele ajung sa isi implineasca ratiunea asta, altele nu, dar e irelevant asta... toate suntem mame. Si da,  incepem sa fim cele mai femei din lume dupa ce nastem un copil. Dupa! Atunci intelegi pe deplin ce inseamna sa fii femeie. Atunci iti atingi toate culmile din lume. Atunci esti tu aia menita sa fii, dar asta nu inseamna ca incetezi sa mai fii Femeie cand esti Mama. 

  Azi mi-am petrecut o jumatate de zi la petrecerea noastra, a femeilor din viata mea. Mama, eu si prietenele noastre. Zic ale noastre pentru ca acum sunt si prietenele mele. Acum nu mai sunt copil. Sau poate ca sunt, dar doar in ochii lor. Si ele sunt copile in ochii mei. Pentru ca le stiu de o viata si le iubesc nespus si pentru ca stiu multe despre fiecare... Si pentru ca radem cand ne intalnim. Pentru ca ma simt langa ele acasa. 

  O camera plina de muieri e o incantare. E un chiot, un hohot, un lesin de ras, un strigat, un vaiet, o lacrima... e o amintire, un zbor, un dor, un sens, o idee. Copila mea alergand pe langa noi e un ideal. O gura de aer, un val, o mireasma, o floare... Apreciati-va femeile din viata, oricine ar fi ele, oricat de tinere sau de batrane ar fi, oricat de mult v-ar bate la cap si v-ar cicali. Iubiti-le si o sa fiti iubiti dincolo de masura. Iubiti-le asa cum sunt, iubiti-le cand va enerveaza cel mai rau si atunci o sa stiti ce inseamna sa vi se intoarca Iubirea. Iubiti-le vesele, triste, ciufulite si adormite. Iubiti-le!

15 comentarii :

  1. Ce frumos ai scris:"Iubiti-le asa cum sunt, iubiti-le cand va enerveaza cel mai rau si atunci o sa stiti ce inseamna sa vi se intoarca Iubirea.Iubiti-le vesele, triste, ciufulite si adormite. Iubiti-le!" M-ai facut sa plang. Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Femeile sunt o specie aparte de om... merita macar o zi pe an sa fie rasfatateeee...

      Ștergere
  2. O camera plina de muieri face cat "Acces Direct", " Cancan" si "Stirile de la ora 5" la un loc! Zii tu daca nu te-ai pus la curent cu toate noutatile si barfele din oras! Si daca ti-a ramas vreo matusa de-a unui verisoare a unei cumnate nepomenita! :))
    Refacere placuta dupa asa "paranghelie"! Si sa nu uiti sa fii Femeie in fiecare zi!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum e cu Acces si cu d-alea, jur! Nu suntem genul ala de muieri :)))) Si nici despre verisoare n-am vorbit, in general am ras, am glumit si ne-am vaitat fiecare despre ce ne doare. Te pup!

      Ștergere
  3. Faataaa, tu esti de pe alta planeta? :)) La mine in neam, cand se aduna mai mult de trei muieri fug mancand pamantul ca se face recensamantul si de morti si de vii! :) Ieri o sun pe mama sa-i urez si eu ceva frumos de 8 martie si ea ma ia ca e suparata pe mine, da' suparataaa rau, ca n-am informat-o ca a murit o vecina de pe ulita mea; pai ce, veneai la inmormantre? intreb Nu, da' trebuia sa stiu!... I-am promis ca, de cum aud clopotul la biserica, dau fuga sa intreb cine a murit si unde sta ca s-o informez intocmai si la timp! Asa ca eu am petrecut 8 martie la domiciliu, am fost cea mai rasfatata femeie fiind si singura! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, ce sa fac, familia mea e de 4 generatii traita in orase, eu personal nu stiu nici cand nici cum bate clopotul pentru un mort, habar n-am ce ar trebui sa fac daca ar crapa cineva la mine in casa, nu-mi cunosc vecinii cam deloc desi stau in acelasi loc de 20 de ani, nu ma intereseaza cine ce masina conduce, eu doar le dau buna ziua pe scara. N-am avut "la tzara" niciodata, n-am avut "porc" sau slanina decat daca se indurau prietenii sa ne cadoriseasca. Neamul e mare dar e compus tot din d-astia ca asa a fost cursul istoriei familiei :)

      Ștergere
  4. In Romania si nu numai, ziua de 8 martie e si ziua mamei. In tarile europene, exista de foarte multi ani ziua mamei, fiecare tara are specificul ei cand o sarbatoresc, separat de ziua femeii. E prilej de dubla sarbatoare, nimic aiurea parerea mea. In Ro se sarbatoreste si mama si femeia in aceeasi zi, alte tari au ales sa le sarbatoreasca separat. Si da, cand e ziua mamei, e ziua mamei si atat :). In multe tari exista chiar si ziua tatalui (cel putin in Suedia stiu ca exista, sarbatorim in fiecare an mame si tati) dar de ziua barbatului n-am auzit. :) Eu m-am informat de aici http://en.wikipedia.org/wiki/Mother%27s_Day la vremea cand aveam aceeasi dilema ca si tine :). Despre ziua tatalui: http://en.wikipedia.org/wiki/Father%27s_Day . Si uite ca am aflat lucruri noi, are si Romania ziua tatalui! Hahaha, si daca tot m-am pus pe cautat, uite si ziua barbatului: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Men%27s_Day . Gata, musai sa scriu un post pe blog despre astea, am aflat lucruri noi. Multumesc, n-as fi cercetat fara postarea ta :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ca exista in alte tari ziua mamei si ca e in alta zi :) Are si Romania ziua tatalui de putini ani, nu o baga nimeni in seama :)))) 8 Martie provine de la un moment istoric si n-are nici o treaba cu "mamele"...

      Ștergere
  5. Initial nu avea, dar acum nu stiu daca pe vremea raposatului sau nu, nu cred ca are importanta asta, dar in Ro e si ziua mamei de 8 martie, ca si in multe alte tari. Nu spun de la mine, spun ce zic sursele. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de aia e pentru ca a schimbat Ceausescu titulatura, exact ca si la Mos Craciun. Iar oamenii au ramas cu asta in cap din cauza ca sistemul de invatamant asta ne-a zis si asta le zice si azi copiilor, ca e ziua Mamei si ca ii facem Mamei o felicitare. Matusii nu ii facem! Decat daca e Mama :))))

      Ștergere
    2. Nuuu, e Ziua femeii SI ziua mamei, in 8 martie, asta am spus. Pentru ca mama in Ro nu are alta zi ca si alte tari. Dar daca intri pe link, ai sa vezi ca sunt multe tari care au ales sa aiba Ziua mamei deodata cu Ziua femeii. :) Deci nu Ceausescu a implementat neaparat, sau or fi avut si alte tari Ceausestii lor :)).

      Ștergere
    3. Acu' ma intreb daca tu erai nascuta pe vremea lui Ceausescu, eu iti spun sigur ca asta a batut pedala pe Mama din cauze de avort! Asa cum femeile care aveau mai mult de 3 copii se numeau "mame eroine" primeau medalie si pensie in plus! El a implementat! Daca vroia sa implementeze ideea de Mama putea sa o faca in alta zi decat cea definita pentru DREPTURILE femeilor :))) Cum n-a facut-o ci a luat-o si a dat-o la intors aia e... 8 Martie e Ziua Internationala a Femeii. Punct. Romania n-a "ales" nimic :) A ales Ceasca pentru ele :)))

      Ștergere
    4. Vezi daca nu ma citesti? :)

      Vorbim acelasi lucru, asta spuneam si eu. N-am negat ca Ceausescu a hotarat, cred ca nu are importanta, am spus doar ca nu e numai Ziua Femeii, ci si Ziua mamei, atat. Cine a hotarat cand sa fie ziua tatalui si ziua barbatului? Romania? Nu cred :).

      Ștergere
  6. Io cred ca am tras paiul mai scurt cand e vorba de muierile din neamul meu... Incepand cu mama, care a fost prima de la care am invatat cat doare cand cineva rade de tine pentru chestii care nu depind de tine (stii tu, ca-s cracanata si-asa mai departe), continuand cu matusa-mea care prima data cand am dormit la ea si m-a intrebat cum am dormit iar eu din politete am spus ca foarte bine, l-a sunat pe taica-meu si i-a spus "vezi mah, ca la fiica-ta ii cam place sa doarma in paturi straine!", si culminand apoteotic cu bunicile, de la care am invatat ca si daca nu spun, oamenii au preferati intotdeauna, stiam clar ca una din ele o prefera clar pe vara-mea (pana la extremisme de genul ca mancam o bataie crunta pentru toate minunile facute de ea, in timp ce ea era mangaiata pe cap si iertata - nu stiu de ce) iar cealalta bunica ma prefera pe mine fata de cele trei verisoare aferente, atat de rau incat alea faceau o gramada de minuni si apoi se raliau "hai sa spunem ca Simona le-a facut ca si-asa pe ea n-o bate", si ajungeam la paroxism incercand sa-i explic bunicii ca n-am facut chestia aia in timp ce ea ma mangaia cu o dragoste nemarginita si spunea "lasa, ca nu-i bai ca ai facut-o, eu nu ma supar pe tine, ca si-asa e tine nu te bat ca pe caprele alealalte"... Numai exemple pozitive! :-))) Si as mai avea sa-ti spun zile in sir... In schimb am avut bafta de niste barbati adevarati in familie, si bunicii si tatal meu au suplinit in toate domeniile ce le lipsea nevestelor :-))) Asa ca pana la urma echilibru a fost. Probabil de aia nu suport eu ziua de 8 Martie...

    RăspundețiȘtergere