sâmbătă, 15 martie 2014

Beletul eleftric

  Vai ca tot se agita lumea ca vorbesc urat si negativ despre tarisoara din dotarea actuala... in sfarsit s-a intamplat in urbea noastra ceva care pare a fi bun. S-a bagat bre enternet eleftric si tilifon la astia de ne dau noua autobuze si belete la autobuze! S-a bagat interneeet! Le-a dat vreo doo galeti sa fie... Drept pentru caaare am citit pe un afis mare din troleu ca ne putem cumpara bilete cu telefonul si anume prin sms. 

  Eram asa de emotionata de veste incat mi-am notat cu mainile tremurande numarul de sms in telefon, am salvat constiincios in agenda sub numele de cod RATP si pentru ca polologhia explicatiilor se intidea pe o pagina si jumatate de A4... n-am apucat sa citesc tot ca a trebuit sa cobor. Deh, orasu' mic, statiile putine. Azi cand am plecat cu copilul la plimbare, mandra de mine, scot telefonul la iesirea din bloc (statia e vizavi) si dau sa dau sms. Hait, oare trebuia sa scriu ceva in el? Mnu, nu cred, il dau gol. L-am dat. De primit inapoi cum ziceau ei un sms cu un cod... n-am primit. Mi-am scos dezamagita biletul luat de la toneta cu o zi inainte si am avut grija sa ma urc in troleu la o usa care avea cele doua pagini A4 pe ea, sa citesc ce n-am facut bine. 

  Pai nu scrisesem in mesaj traseul, maica. Ca nu pot sa imi iau belet decat pe UN traseu. Biletul e valabil o ora din momentul cand primesti mesajul inapoi, ei zic ca in 15-30 de secunde  il ai. Sistemul iti ia 0,40 centi plus TVA deci 50 de euro centi. Cam 2.25 lei la ora actuala. Un bilet fizic costa 2 lei si-l poti folosi pe ce traseu doreste muschiu' lu' matale. Cam astea ar fi boismele sistemului, niste cretinisme absolute dealtfel. O calatorie e o calatorie, de ce ar conta pe ce traseu? Multe trasee au acelasi drum parte din el, eu pot lua 3 numere de traseu ca sa ajung din centru acasa. Deci daca vreau belet eleftric sa-mi pun pofta-n cui. Aleg unu' si sug pingeaua in statie pana vine. Trebuia sa ma intrebe de la care statie la care statie. Despre faptul ca un bilet online e mai scump ca unul tiparit ce sa mai zic? :)))))

  Dar una peste alta asta e un progres major pentru un oras romanesc. Asta din cauza ca daca da diareea in mosul de vizavi care are unica toneta din cartier care vinde si bilete... o iei pe jos. Sambata si duminica idem, ca omu' nu deschide. Nimeni altcineva nu mai vinde bilete in zona, daca n-ai grija sa-ti iei din timp ai incurcat-o, ca cu etnicii de la control nu te poti intelege romaneste. Haules baules si iti mai trag si fo' doo palme daca nu esti atent. Si daca as dori sa fac blatul (ceea ce nu doresc pentru ca-s cetatean onorabil) n-as avea nici o sansa deoarece eu circul cu alarma numita copil. Pe care copil l-am invatat ca "nu furam, nu mintim" si alte d-astea... Cum pune piciorul in mijlocul de transport in comun striga cat o tin bojocii "maaaahahaaamiiiiiiiiii, ai platit bileeeeetul???" . Nu retine termenul de "compostat" sa o pici cu ceara. 

  Asadar azi n-am nimerit cu noul sistem insa mi-am incarcat telefonul cu mai multi bani pentru ca mi se pare extrem de civilizat si linistitor sa dau un sms si sa am bilet de autobuz. Si daca vreau sa fac misto de ei care au creat reguli stupide, o sa ma grabesc la piata si in acea ora o sa fac doua calatorii. Pentru ca au pus ei "o ora" fara sa le dea prin cap ca orasul asta e cam mic... poti sa ajungi la prietena ta, sa bei o cafea si sa te si intorci tot cu codul ala :) 

  Domle, avem belete eleftrice. O sa va anunt daca chiar merge sistemul sau e o gluma RATP cu ocazia apropierii de 1 Aprilie :))))

  

7 comentarii :

  1. Emancipatilor! Maine-poimaine n-o sa mai dati nici SMS-eu, o sa ajunga sa dati BIP! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi misto daca ar merge - sa ne povestesti!. Vezi, noi suntem mai inapoiati, n-avem belete de-astea eleftrice... doar de-alea cu ce-i in mana nu-i minciuna. Doar ca le poti folosi oriunde si oricand, timp de doua ore. Adica ti-ai luat un bilet, doua ore esti boier, circuli pe ce te doare mintea, poti sa sari dintr-unul in altul daca ai chef. Si la noi soferul e controlor, adica te urci si ii arati beletul, daca-i place ce vede, te lasa inauntru. De obicei sunt baieti chiar faini, soacra-mea circula mai demult cand erau copiii mai mici, il ducea pe Robbie la sport, si pentru ca distractia dura cam doua ore jumatate, era la latitudinea soferului daca are chef sa o lase sa mai urce cu biletul expirat (pruncii au gratis). Au lasat-o intotdeauna, cu "half an hour is not a big deal, come on in, ma'am!" :-))) Macar nu-i haules baules ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasa, nu te plange, unde locuiesc eu (pe langa Cluj, undeva) s-au introdus autobuze, dar nu exista case de bilete decat in Cluj. Si la sofer nu se vand bilete, pt ca asta ar duce la intrazieri prea mari in orarul autobuzelor. Asa ca, daca merg inspre Cluj, nu am cum sa-mi cumpar bilet, deci nah, calatoresc gratis si cu speranta ca nu vine un controlor sa-mi tranteasca o amenda. Evident, as putea face abonament, dar nu are sens, de obicei folosesc masina, autobuzul e exceptia. as putea sa-mi cumpar bilete din Cluj si sa am mai multe in geanta, dar, la fel, mi se pare oarecum absurd sa-mi cumpar bilete pe care nu stiu cand/daca le voi folosi. Asa ca o faza din aia cu SMS ar fi mai mult decat binevenita, dar nah, nu suntem asa avansati ca voi, se pare :D
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu ma plang, Maria. La fel si eu cand nu era deschisa toneta aici, n-aveam de unde lua bilet, stateam tot timpul cu grija sa am in geanta bilete.

      Ștergere
  4. Lasa ca nici cand ai toneta deschisa, nu inseamna ca poti sa-ti cumperi musai. Ieri intamplator am ramas fara bani, aveam doar cardul la mine si nici un BCR pe-aproape. Cand sa incarc portofelul electronic (marea gaselnita bucuresteana), de la ditai centrul de Abonamente...nu le merge POS-ul. Ma trambalez pe jos 2 statii pana la urmatoarea toneta...Acolo primesc mirobolanta replica...Doamna, la noi nu se plateste cu cardul, mergeti la centru de Abonamente.
    Sa nu zic ca m-am urcat frumos in autobuz si-am zis ca dc indrazneste careva sa pomeneasca cuvantul amenda fac moarte de om.
    Dupa parerea mea ar trebui inchise toate centrele astea, care oricum sunt din 3 in 3 statii si puse automate de bilete/reincarcare peste tot.
    Ah si alta cretinatate legata de acest portofel...nu poti verifica cati bani mai ai pe el decat dupa ce te-ai urcat, si nu exista posibilitatea sa platesti dc n-ai suma minima. Mi s-ar parea ok sa ma lase sa platesc, sa ajung cu creditul pe minus, iar la urmatoarea taxare sa-mi ia si diferenta. Si stiu sigur ca se poate implementa varianta asta, deoarece in alte tari se foloseste de mult.

    RăspundețiȘtergere