sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Poti sa inveti

  Nu esti medic dar poti sa inveti lucruri. De exemplu cum sa te tratezi singur de diverse. E drept, am fost pasionata de mica de treaba asta, anatomia a fost singura olimpiada la care am catadicsit sa merg. Am dat BAC-ul la genetica desi eram la clasa de Filologie si am luat o nota spre perfecta. N-o zic ca lauda ci ca subliniere ca m-a pasionat, mi-a placut, am inteles materia. Unele din putinele chestii cu care am ramas din scoala sunt astea anatomico-biologice. 

  E drept ca intr-a 11a am avut un iubit care se pregatea pentru medicina. Ma fascina determinarea cu care invata tone de chestii (de aia azi e unul din putinii medici in care eu am incredere). N-o sa uit niciodata ziua in care mi-a zis "stii ca atunci cand stingi lumina dureaza 40 de secunde pana cand ochiul se adapteaza la intuneric?". Atunci am ras, l-am pupat si dupa aia m-am dat cu capul de usa, tocmai stinsesem lumina si ieseam din camera casei batranesti de la 2 Mai. Informatia aia a ramas cu mine de atunci si de fiecare data cand sting lumina si mi se pare ca e bezna imi aduc aminte de el si incep sa numar. De fiecare data ma incanta faptul ca ochiul chiar se adapteaza in 40 de secunde... si incepi sa nu te mai dai cu capul de usi. I-am explicat si Marei chestiunea, a zis ca-s desteapta iar eu i-am zis ca m-a invatat un doctor :)))

  Dupa 22 de ani am inceput sa am diverse probleme de sanatate. Si am inceput sa caut de una singura informatii medicale. Nu, nu pe "forumuri" de oameni care isi dau cu parerea. Faceam cautari in engleza si intram pe site-uri medicale legate de universitati din SUA sau UK. Am inceput sa caut informatii si sa ma "tratez" singura. Tot atunci am inceput sa aud si chestii gen "da' nu esti medic, nene, orice ai zice tu NU STII pentru ca n-ai facut 6 ani de medicina si alti 6 de rezidentiat si alti 60 de job". Dar eu asa eram crescuta de catre medicul meu care ma ingrijise o viata. Mereu mi-a zis "trebuie sa afli, atunci o sa stii".

  Doamna Basceanu m-a invatat ca pot sa invat si sa aflu. Ea a fost cea care de mica mi-a explicat foarte multe mecanisme fiziologice. Ca si organismul e ca un aparat. Unul foarte destept. Dar care face mereu aceleasi chestii. Gen isi regleaza night-vision in 40 de secunde. Nu stii cat un medic pentru ca medicii in aia 6 ani trebuie sa invete TOATE bolile speciei umane. Like... toate! Ba mai invata saracii si multe chestii inutile pe parcurs daca au "norocul" sa faca medicina in Romania. Da' ma rog, asta e alta discutie. Dar tu, un om cum ar veni cu toti creierii in cap... daca ai sa zicem o "raceala", eu zic ca poti linistit sa studiezi circa o ora despre asta si sa afli ce ai de facut fara sa mai umpli Urgentele cu mucii tai. 

  Statistic vorbind tu omul asta vei cauta informatii despre putine boli d-astea comune (nu cancere, tumori, capete crescute in plus, nu discut despre alea). Alea care ti se intampla intr-o viata normala. Deci nu ai nevoie de sase ani ca sa afli ce sunt, cum functioneaza, ce s-a stricat si care-s medicamentele care se utilizeaza cel mai frecvent si ce iti pot face ele (bine sau rau). Dupa asta, daca tot n-ai incredere in tine, mergi la un medic si macar ai informatia, stii ce discuti cu el, stii daca greseste sau nu (in mare!) Sa consideri ca un medic NU GRESESTE niciodata, deloc, absolut doar pentru ca el are o diploma si tu nu... e eronat. 

  Eu mi-am salvat bunica de la moarte de cateva ori doar cu ajutorul informatiilor gasite online. Serios, pe traiectoria pornita de mine si anume "hai sa nu ne indopam cu medicamente si sa cautam intai sa vedem ce boala ne macina"... am vindecat-o de infectie urinara cronica, am ajutat-o sa treaca peste un atac cerebral neducand-o imediat la spital , asta la indicatia unui medic ATI in care aveam incredere si care mi-a spus ca in astfel de cazuri daca vezi ca omul e ok-cat-de-cat... mai bine astepti! Astepti, il pui in repaos, daca are tensiune mare i-o scazi, daca o are mica (Nora a avut tensiune 4 cu 2!!! cand am gasit-o, si nu, nu era moarta, vorbea!) ii dai sare! Si astepti. Daca o duceam atunci la spital murea sigur. Pentru ca uneori stresul transportului si al ideii ca s-a intamplat ceva grav de tot poate omori un om. I-am tratat pulsul mic doi ani de zile pana cand am reusit sa i-l ridic la valori care sa o tina functionala. I-am tratat bila plina de pietre cu extracte naturale pana cand n-a mai avut disconfort. 

  M-am tratat pe mine. La 22 de ani aveam hemoroizi cu crize in care stateam pe gresia rece si ma tavaleam de durere. Am studiat, am tratat, am ingrijit. Nu m-am operat, nu mi-am legat hemoroizii cu elastice in coditze, n-am mers la medic. Am trecut si sarcina si nastere naturala violenta fara probleme. Mi-am tratat infectia cronica cu streptococ de pe amigdale pana cand am considerat ca nu mai am ce trata si am mers singura-singurica la operatie. Aveam 25 de ani si a fost decizia corecta. Nu am mai avut probleme de atunci inainte, nu m-am imbolnavit mai des, n-a fost nici o problema. 

  Mi-am tratat si copilul. L-am dus la spital de doua ori in 7 ani, atunci cand situatia era una urgenta iar eu stiam asta. La a doua tura eram la 2 Mai si l-am sunat fix pe prietenul medic descris mai sus. Mi-a zis calm sa ma duc, unde sa ma duc si ce sa fac. M-am dus cu ea pentru rehidratare si apoi am plecat acasa. Nu cred in stationarea in spitale in special cu copii mici. Da, te duci in caz de pericol. Dar nu stai prea mult pe acolo pentru ca risti mai multe decat castigi (cazul Romaniei). Am cautat informatii mereu, am tratat cu plante pe cat se poate dar niciodata in isteria "eu nu ii dau medicamente ca-s toxice". Maica, cand copilul are febra 40 nu mai astepti sa vina sfantu' Duh si sa i-o scada. Ii dai nenorocitul ala de Nurofen si iti faci cruci sa mearga. Nu, nu i-as da la 4 ore niciodata, asta e ultima moda, in alte tari sunt studii care arata ca copiii care au primit doze din astea de antitermice au cam ramas fara rinichi dupa 12-14 ani. Ii dai la 6 ore, mai bagi o impachetare... Ii dai orice pana la urma si apoi il detoxifici tu cu niste mancare buna si naturala in perioada urmatoare. 

  Acum cateva luni cand mi-a picat pe picior o bucata enorma de pal... o chestie asa la niste multe kile... a doua zi am fost la radiografie. Ca nu-s tampita sa zic "nu, nu, nu vreau la doctor, las' ca stiu eu mai bine". Stiam matematic cate kile mi-au picat pe laba piciorului, simteam durerea, n-am raze x in priviri, am mers imediat. Stiu exact ce si cat stiu, stiu cate ore am petrecut studiind diverse boli, stiu cum mi-am diagnosticat singura mama cu hepatita cand fi-mea avea 7 luni si noi stateam in aceeasi casa iar singurul simptom a fost "ma mananca toata pielea de imi vine sa o rup"! Si mai stiu cum apoi am stat cu ea in casa pentru ca n-am avut sufletul sa o las 6 saptamani in spital... si cum am studiat ce inseamna virusul ala si cum sa fac sa fim in carantina desi traim si mancam in aceeasi casa. Si am reusit. Noi trei nu am luat virusul. Se poate, cu informatie se poate. Revin, statistic nu vei invata niciodata cat un medic dar nici nu vei avea nevoie sa inveti toate bolile alea. Ca banuiesc ca nu ti-ai propus sa le faci pe toate intr-o viata de om. 

  E greu sa ai incredere in tine? Da. E greu. Pentru ca mereu cineva iti sopteste ca "tu nu stii, nu esti medic!". Intotdeauna. Foarte greu a fost sa nu ii mai dau bunicii mele 3 din cele 5 medicamente cu care a trimis-o acasa din spital "ze neurologul" dupa atacul cerebral. Greu. Mi-a luat o zi de studiu. Apoi am decis ca ei ii era foarte rau tocmai de la alea. Si nu i le-am mai dat. Si ea a doua zi s-a putut ridica singura din pat. Si de atunci incoace s-a vindecat, a fost bine mersi si neintoxicata. Daca i le dadeam in continuare ar fi fost la pat azi. Tot ce zic eu e ca se poate. Se poate sa inveti, sa afli, sa intelegi mecanisme fiziologice si biologice. Exact asa cum se poate sa fi facut medicina si sa nu le fi invatat cum trebuie pentru ca erai un pic ocupat cu betziile sau muierile. Sau pentru ca pur si simplu nu te-a tinut mintea. Medicii sunt tot oameni. Fix ca mecanicii auto. Unii stiu de ce nu merge, altii nu. Unii stiu sa repare (au cam plecat prin alte tari) altii nu stiu, dau "remedii dupa manual" oricui le intra pe usa. Eronat. 

  Ca pacient esti primul care intelege. Iti cunosti (sau asa ar trebui) corpul, stii ce simti, ce e altfel, cum e altfel. Apoi poti afla si de ce. Asta daca nu ti-e lene. Poti afla fix ce invata medicii aia despre simptomele tale. Sunt fix cursurile de la medicina. Daca vrei si te preocupa poti afla. Si daca nu e o urgenta, o stare de criza, ceva acut. Atunci fugi la urgente ca nu esti bou. Bine, acolo vei sta 6 ore la usa cu atacul cerebral in buzunar, da' aia e alta discutie. Barem mori la spital! 

23 de comentarii :

  1. Buna. Cred ca ai dreptate, firesc ar fi ca actul medical sa fie o negociere intre medic si pacient, nu doar indicatii date de primul, cu titlul de obligatii. Acum vreo 3 luni medicul meu de familie din Germania a vrut sa imi dea fier perfuzabil, ca aveam analizele in limite normale, dar spre limita inferioara. Si s-a gandit ca dupa 3 nasteri e mai precaut asa. Bine ca sotul meu, medic si el, a convins-o ca voi fi mai complianta la tablete decat la perfuziile lu' peste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, Andreea, despre asta era vorba! Despre a "negocia" in cunostinta de cauza, despre a sti totusi despre ce naiba e vorba :)

      Ștergere
  2. Poate ai si recomandari de site-uri ok de unde poti afla lucruri corecte.. ma bucur sa aflu ca e ok sa nu ai incredere in doctori mereu...cel putin cu cea mica...imi ascult instinctul...dar nu mereu din cauza acelui...nu sunt medic. RODICA

    RăspundețiȘtergere
  3. Rodica, www.medicinenet.com, mercola.com, mayoclinic.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo! Si multumesc ca ma simt si eu inteleasa cand fac asta, in loc de priviri ca la felul paisprezece! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu Mihaela! Mari emotii am cu postul asta, mi-e ca o sa sara "cuvioasele" sa imi explice ca-s nebuna si mai ales ca nu-s medic :)

      Ștergere
    2. Pai nu esti medic, dar esti asa cum imi place mie sa spun "medic pentru tine"; adica pentru ce te doare pe tine, cine se documenteaza si se intereseaza mai mult? :D

      Ștergere
  5. Eu nu plec de aici ,pana nu spui cum ai facut cu hemoroizii!!!!!!!!!!!!!!!!:)
    Am ceva emotii pt. ca am ales sa nu fac ROR-ul, iar acum ta-su are varsat de vant....
    Sa stii ca ar fi tare util sa pui pe blog informatii de care ai facut uz ca sa nimicesti o boala.
    Rox.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Rox cu hemoroizii am facut multe chestii. In prima faza am facut un tratament cu Detralex capsule, asta e un tonic venos care functioneaza insa in timp. Deci il iei acolo constiincios chiar daca ai impresia ca nu functioneaza. Prima si prima regula e igiena: nici un scaun fara spalare IMEDIATA cu apa calda (nu fierbinte) si sapun! Apoi crema Hemorzon sa nu lipseasca din casa, eu am incercat toate, toate cremele si prostiile, Hemorzonul e sfant.
      O alta crema pe care am avut-o eu si era buna este Homeoplasmine (Boiron), e un unguent homeopat, eu atunci il aduceam din Franta, nu stiu daca se gaseste la noi dar acum la ora asta pariez ca da, gama Boiron exista in Ro.
      Un alt unguent care ajuta este Preparation H (unguent cu ulei din ficat de rechin), am comandat din SUA la vremea aia, nu stiu daca acum exista la noi, aia chiar avea un efect foarte bun desi mirosea ORIBIL :)))) Incet si cu rabdare hemoroizii intra intr-un stadiu de platou in care nu te mai deranjeaza. Un factori inflamator important e FEBRA! Nu lasa organismul sa se incinga, eu la cele mai urate crize am ajuns din cauza febrei produse de infectiile din gat :) Deci totul poate fi un lant care nu se termina niciodata la o adica. Nu stiu ce alte info sa iti mai dau, daca ma intrebi iti raspund cu mare placere. Sanatate!

      Ștergere
    2. Eu am avut inainte de sarcina , dar stateam linistita ca o sa fac cezariana si nu se agraveaza,DAAAAR am nascut natural si a fost nasol.Mi-a dat medicul supozitoare cu ULTRAPROCT si mai folosesc din cand in cand Procto-glyvenol.Sanatate multa si voua!

      Ștergere
    3. @rox, ROR inseamna rubeola(pojarel cred ca-i mai spune), oreion(parotidita epidemica), rujeola(pojar) ; varsat de vant inseamna varicela(varsat mare, bubat)
      Faza cu spalatul la fund dupa scaun e o chestie pe care eu credeam c-o stie absolut oricine, sincer, nu-mi imaginam ca cineva face asta doar fiinca are probleme cu hemoroizii.Apoi mainile tre spalate si inainte,nu numai dupa .
      In legatura cu hemoroizii stiu ca si regimul alimentar e foarte important.
      Eu cred ca daca un om stie sa manance( ce, cat, sa aiba o greutate normala) si sa se spele, probabil 90% din boli n-ar aparea asa, cu una cu doua (ma rog,venele sunt mostenite, dar orisicat).

      Ștergere
    4. Da, venele sunt mostenite, taica-miu a trebuit sa se opereze de hemoroizi ca era sa moara. Nu, nu stie oricine sa se spele dupa scaun, sa fim seriosi. Ia mai intreaba in jurul tau. Alimentatia n-are nici o treaba cu hemoroizii, am incercat toate variantele posibile, crizele nu erau legate de nimic alimentar :)

      Ștergere
    5. Asa e.....multi habar n-au de chestiuni elementare.E foarte ciudat ce putine lucruri stiu oamenii,in ziua de azi, mai ales legate de igiena.
      Ref la hemoroizi: ardeii iuti, boiaua,condimentele extreme nu-ti dau nicio reactie??

      Ștergere
    6. Nu mai vorbesc de constipatie.

      Ștergere
    7. Eu ardei iute nu mananc pentru ca nu-mi place. Mananc insa foarte mult usturoi, ceapa, piper cu moderatie. De la astea n-am probleme. Daca e ceva ardei iute ma ustura rau la iesire dar nu intru in criza hemoroidala. Constipatie nu am n-am avut niciodata in viata mea :)

      Ștergere
  6. Salutare.
    Pe mine ma enerveaza toti cei care ii considera pe medici un fel de dumnezei al caror cuvant este litera de lege si este musai sa fac FIX! cum zic ei. Nu este intotdeauna asa, nu mereu medicii sunt atat de bine pregatiti precum ar trebui sau precum ne-ar placea noua sa fie. Din pacate de cele mai multe ori suntem nevoiti sa "ne cautam" singuri pentru ca tratamentele date de medici ne ridica semne de intrebare (cel putin unora). Si cand spun sa ne cautam, ma refer 1. sa cerem mai multe pareri de la mai multi medici 2. sa mai ascultam si de instinct si sa nu dam fuga la farmacie sa luam medicamente de 200 de lei pentru o simpla raceala sau intoxicatie 3. sa cautam metode alternative de tratament samd. Am exemple garla de medici care prefera sa dea antibiotic pentru o tuse si medicamente total aiurea, medici care au gresit diagnosticul si omul in cauza s-a trezit si cu alte probleme in urma administrarii de medicamente gresite. De ani de zile incerc sa imi conving 2 persoane din familie ca medicul NU este dumnezeu, nu stie tot. NU zic sa ne tratam pe google si pe site-urile medicale, dar nu strica sa citim mai multe despre medicamentele care ni se prescriu, despre simptomele pe care le avem samd. In urma cu multi ani, diagnosticata fiind cu un nodul la san, inainte de internare, un medic incompetent m-a pus sa semnez o declaratie cum ca: daca cumva se dovedeste a fi cancer (in timpul biopsiei care se face pe masa de operatie) imi dau acordul pentru masectomie totala. Am fugit mancand pamantul de acolo. Asta pentru ca stiam ca rezultatele unei biopsii dureaza vreo 3 saptamani. Si m-am mai gandit si la faptul ca biopsia aia care se face acolo pe masa de operatie este imposibil sa fie 100% efectuata corect. Ca de-aia dureaza de fapt 3 saptamani rezultatul dupa ce este trimis la laborator. Eh, am facut bine. M-am dus in alta parte, m-au operat, am stat 3 saptamani si-am asteptat si s-a dovedit a fi cat se poate de benign. Daca semnam dincolo? Daca i se parea medicului ceva si ma toca marunt? Nici nu vreau sa ma gandesc. In fine. Ai dreptate, mereu este cineva care iti va spune: "Tu nu stii, nu esti medic". Nu, nu sunt, dar nici ignoranta nu sunt. La cata informatie exista in ziua de azi peste tot, ar fi "de porc" sa nu citesti, sa nu vrei sa stii mai multe, sa nu cauti solutii alternative pentru cele 3 kile de pastile pe care ti le pune medicul in brate samd.
    Andra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu, Andra, cum naiba sa te puna sa semnezi asa ceva! Exact, dumnezeirea asta a medicilor ma omoara! Nene, poate ala n-a fost atent la cursul la care s-a predat fix boala pe care o am io :))

      Ștergere
  7. Absolut de acord, si eu sunt exact ca tine. Nu le stiu pe toate, dar stiu unde sa gasesc informatia, si am cunostintele de baza necesare, sa stiu ce sa aplic si cum. In trimestrul doi din clasa a XII-a m-a luat taica-meu la intrebari (invatam sa dau la medicina) si mi-a spus ca am sa mor de foame ca doctor pentru ca sunt "proasta de buna" si pun tot la suflet si cu asta n-am sa fac niciodata cu adevarat cariera medicala. Si mi-a mai spus ca la mintea mea el m-ar vedea informatician, la fel de satisfacatoare dar cu perspective mai multe de viitor. Rezultatul se vede, sunt IT si in ziua de azi (IT-ul m-a ajutat si sa emigrez cand am inceput sa injur tara care mi-a luat tot ce am strans, incepand cu banii si casa si terminand cu sanatatea si viata lui taica-meu), dar pasiunea pentru corpul uman si procesele din jurul lui mi-a ramas. Am bafta, am o doctorita de familie extrem de desteapta, in sensul ca stie si ce nu stie, si e genul cu care poti sa ai o discutie absolut deschisa, asta dupa ce asculta TOT ce ai de spus pe subiect... conteaza mult. Noi mai avem bafta de a avea un serviciu telefonic national (gratuit) unde suni si spui care ti-e problema. Ei iti pun o mie de intrebari si la sfarsit incep sa-ti dea sugestii. Nu s-a intamplat nici macar odata sa imi spuna tampenii (sunt registered nurses care fac voluntariat la telefonul ala), cand mi-au spus sa ma duc la ER, a fost caz de ER. Si cand erau copiii bebelusi mama ce bine mi-a prins, nedormita si cu hormonii vraiste, cand nu stiam exact ce si cum sa caut si nu stiam ce are copilul, pac, pune mana pe telefon si vorbeste cu femeia aia care te calmeaza frumos, te intreaba si apoi iti spune senina cam care ar fi problema si daca ti se pare rezonabil ce ti-a spus... Am facut cursuri de prim ajutor si ceva practica la Urgente in Arad, am avut ocazia de nenumarate ori sa dau primul ajutor (am facut si ajutor de salvamont, am avut si o operatiune de salvare reusita impreuna cu un salvamont adevarat, iarna in creierii muntilor), dar tot nu consider ca "stiu", am cunostinte de baza, inteleg cum functioneaza organismul si ce balanta delicata exista peste tot, daca pui oriunde prea mult, ramai cu prea putin in niste parti unde nu te astepti... Dupa nasterea fiica-mii, am avut niste probleme destul de mari (am intrat cu hemoglobina in spital 132 si in aceeasi seara aveam 72), am vorbit frumos cu doctorii si le-am explicat de ce am semnat pe proprie raspundere ca nu vreau transfuzie si ca vreau sa ma externez dupa 3 zile (desi practica lor cere 4 dupa cezariana fara complicatii), au inteles toti si nu mi-au fact nici un fel de probleme, dimpotriva, au spus ca asa cum le-am explicat, si ei ar fi facut acelasi lucru in locul meu. Si eu sunt convinsa ca noi ne cunostem corpul cel mai bine, ar trebui sa fim primii care sa stim cand ceva nu e in regula, dar si primii care sa avem o idee despre cum sa rezolvam ce ne doare... Aia cu "tu nu stii ca nu esti medic" ma omoara, tii minte ca am comentat in postul trecut despre accidentul de ski al prietenului, cand mi-am primit aceeasi replica cand ma rugam de toti pe coridor sa se uite la el ca-s convinsa ca si-a perforat plamanul, ma masurau din cap pana in picioare si ma intrebau "da ce, esti doctor de stii asa bine? Atunci opereaza-l tu, na" Si in acelasi ton, cunostintele astea de baza mi-au prins bine cand i-a fost rau lui socru-meu, i-am acordat primul ajutor pana a venit ambulanta, si pe ambulanta, pentru ca "persoana" aia care a venit a spus ca "eu nu ma ocup de asta, nu vezi ca s-a cacat pe el?!!!", de parca era vina lui socru-meu ca asta e reactia organismului in stare de criza... Ma rog, as putea sa stau trei zile sa ma aberez, sorry :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, stai linistita, ador comentariile tale! Asa e cand ai un sistem medical pus la punct la indemana. Si profesionisti care nu-s aroganti. In Romania simti nevoia sa te informezi pentru ca nu te simti in siguranta, pur si simplu.

      Ștergere
  8. Mi-a disparut comentariul :(
    Eu stiu mame care pentru o amarata de raceala baga antibiotice si medicamente cu pumnul in copii, o prietena i-a dat la aia mica o pastila, un sirop si cu ceva in gat numai cand i s-a parut ca e racita, ba stiu o mama care ii dadea copilului antibiotice preventiv!!! Chiar nimeni nu mai stie de frectie, lamaie, ceaiuri, sare? trebuie sa umflam buzunarele companiilor farmaceutice in detrimentul nostru?
    Ca tot vorbea cineva mai sus de vaccinuri, i-ai facut Marei vaccinuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bogdana, nu stiu unde e comentariul, la mine n-a ajuns :) Eu nu i-am dat Marei antibiotice decat in cazuri grave cu infectii bacteriene cu puroi (in gat, diareice). In total in aproape 7 ani i-am dat de vreo 4 ori antibiotic. Vaccinuri i-am facut pana la 4 ani fara nimic in plus fata de alea pe care ti le baga astia pe gat. Din ce am citit am ajuns la concluzia ca daca as avea azi un bebe i-as face hepatita si polio. Si cam atat :)

      Ștergere
  9. A disparut la postare, am incercat sa il scriu din nou :)
    Pe mine ma intereseaza acum subiectul vaccinurilor si de aia intrebam, din ce am citit eu, polio a fost eradicata prin 2002. Ce mi s-a parut ciudat, ca suntem printre tarile fruntase la numarul de tuberculosi si in acelasi timp primii printre cei vaccinati impotriva tuberculozei, nordicii, nu vaccineaza antituberculoza si culmea, nici nu au cazuri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa e si cu polio si cu tbc. Si clar azi n-as mai vaccina copilul in PRIMA zi de viata, pe bune. Il poti face si mai tarziu daca te arde rau. De polio inca mi-e teama pentru ca mai sunt pe la tzara nevaccinati, de hepatita stiu ca e plina tara. De diftero-tetano-pertussis as rade rau ca si de ROR. Am fost proasta, recunosc! :))))

      Ștergere