marți, 24 septembrie 2013

Copiii si ricotta

  Dis de dimineata cum s-au vazut au inceput sa discute. Ea si prietena ei Roberta.

Roberta: ce ai mancat de dimineata?
Mara: clatite cu ricotta
Roberta: ce e aia?
Mara: ca o urda din Italia
Roberta: ce e aia urda?
Mara: o branza din zer, ma!
Roberta: din zer?
Mara (usor iritata): nici zer nu stii ce e??
Roberta (ridicand din umeri):.....
Mara: nu te-a invatat mami a ta?!?!!

  Am ras, ce era sa fac. Apoi n-am mai ras pentru ca trebuia sa plec. Pe drum spre casa ma gandeam la modul serios ca nu numai ca nu e de ras da' e cam de plans, maica. E cam trist ca un copil de peste 6 ani si jumatate (e mai mare un pic decat Mara) nu stie nu ce e ricotta, ca aia e irelevant, ca nu stie ce e URDA frateeeee. Urda! Nici despre zer nu era prea sigura, sau poate a fost doar uimita ca se face ceva comestibil din zer care de obicei se arunca.

  Reversul medaliei e ca fi-mea nu stie ce-s alea diverse lucruri. Asta vara m-a lovit asa o pofta intr-o zi si zic "hai sa luam o gogoasa". La care ea m-a intrebat serioasa "hai, da' mami, ce e aia o gogoasa?". Gustase cu niste ani in urma din cele facute de soacra-mea, dar in rest nema. Si nu, n-a avut o copilarie nefericita pan' la ora asta in totala lipsa a gogosilor din viata ei. :))))) Am ras atunci, am ras cu pofta...Atunci nu mi-a stat rasul in gat cum mi-a stat azi cand am auzit un copil spunand ca nu stie ce e aia urda. 

  E trist, oameni buni. E foarte trist. 

P.S. Informatii utile: urda este una din cele mai sanatoase specialitati lactate. Contine proteine de calitate, saruri minerale importante, foarte putina grasime (cam 10%) si cam deloc glucide. Are in schimb aminoacizi importanti pentru sanatatea ficatului si a rinichilor. E un aliment de o densitate mare, ofera satietate dar este foarte usor digerabila. 
  

4 comentarii :

  1. Fi-miu a vazut prima data suc pe la 2 ani si nu intelegea ce cauta supa in sticla:) Am citit recent despre o adolescenta, din US parca, oripilata ca a gasit in mancarea de la KFC ceva maruntaie de gaina si m-am ingrozit gandindu-ma ca multi habar nu au if there was life before the crispy wing.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Vai, maruntaie de gaina! Pariez ca erau singurele chestii cat de cat naturale din "meniu" :)))) Deci asta cu supa in sticla e genialaaaaa, genialaaaaa!!!

      Ștergere
    2. Asta imi aminteste cat de curioasa eram eu la tara, cand taia bunica-mea cate o oratanie, de voiam sa-i vad si matele, si pipota, si cum se jumuleste... Ori sunt eu dusa, ori... ca nu mi s-a parut niciodata dezgustator sa vad si eu cum si de unde vine ce bag eu la ghiozdan. De bine, de rau, in copilarie mai trebaluiam si eu prin curte, pe la oratanii, da' fiu-meu nu prea mai are pe un' sa vada o gaina in carne, oase si fulgi, si can' vede, vede numai prin desene, si dupa aia incepe sa bazie ca ce dragute sunt lighioanele. Or fi dragute, copchile, da' pieptu' la gratar iti place? Imi place... Eh, atunci, nu te mai jeli, ca pana acu' ai mancat cateva carduri de puisori d-astia dragalasi. Concluzia lui a fost ca sunt si dragalasi, si gustosi.

      Ștergere
    3. Da, da asa e, copiii trebuie sa stie si DE UNDE vine acea mancare, si ca acele animale sunt omorate de noi ca sa le halim. Si ca asta e viata, nu-s "dragute" decat cand sunt in farfurie :D

      Ștergere