marți, 10 septembrie 2013

Amestecate

  Intoarse acasa dupa o vara plina. Televizorul ma amuza, e bine cand ai cateva luni in care nu-l vezi deloc, la intoarcere te amuza mai tare. Nu cred ca proiectul Rosia Montana se va opri asa cum nu cred ca cineva maine va aduna cainii de pe strazi. Sau ca va implementa o lege care sa ii pedepseasca pe cei care arunca primavara puii pe strazi. Si la sate si la orase. Prin implementa inteleg aplica. Degeaba avem legi, le votam acu' repejor si le dam cu praf in ochi la fraierii care se freaca incantat pe cusma ancestrala si au impresia ca in tara asta iesitul in strada sau semnarea de petitii online ajuta la ceva. 

  As vrea sa stiu si eu o singura petitie d-asta cand a dus la impiedicarea conducatorilor sa nu mai faca ei lucruri. Ca eu am tot semnat la panarame d-astea online de m-am plictisit. Am semnat si pentru eutanasiere ba chiar de mai multe ori...nu s-a eutanasiat nimic. Poate doar rabdarea mea. Nu cred ca e o crima sa omori caini cum nu cred ca e o crima sa omori vaci. La copilul meu au sarit caini. Eu stiu cum e aia sa iti stea inima cand esti la 10 de metri de copil si vezi un caine cum sare aratandu-si coltii, latrand cu spume la gura....Stiu cum e aia sa tremuri sase ore dupa aia si sa nu mai poti sa dormi o saptamana gandindu-te ce s-ar fi putut intampla si retraind imaginilea alea. 

  In primavara asta am mers intr-o zi trei strazi cu o haita de caini care imi ajungeau mie pana spre brau....latrandu-ne...pana la gradinita. Eu intai cu copilul in brate, apoi cand am realizat ca picioarele ii atarna prea jos, cu ea in carca. Am 1,64. Carca mea e prea jos! Eu stiu cum e sa mergi 15 minute asa si sa te gandesti ca daca ala sare acum te va da jos probabil. Si mai stiu cum e sa iti faci planul sa DAI. Sa il calci pe beregata. Sa te gandesti daca ai putea oare sa apuci sa il sugrumi inainte sa ajuga la copilul pe care il porti in carca. Cine zice "sa nu omoram cainii" si are copil, in mod sigur NU a trecut prin nici un incident cu caini+copil personal pe strada. Pe mine m-a muscat o haita de caini in Bucuresti cand eram tanara. Ideea ca m-ar musca pe mine imi este la ora asta la fel de hilara ca ideea ca as putea raci. Ideea ca nu as putea sa imi apar copilul suficient de repede si de bine si ca trebuie sa merg mereu cu ochii in patrujdoi pe strazi...not so funny. 

  Nu e amuzant nici un lac cu cianura intr-un loc in care ar trebui sa fie plin de pensiuni turistice, turisti straini cu bani, mancare buna si oameni fericiti. Cu toate astea stiu ca asta e un proiect inceput acu' aproape douaj' de ani care nu se va opri. Si mai stiu cate paduri s-au dat jos in tara asta. Si cate alte multe chestii anti-natura s-au intamplat. Cine stie, poate peste alti 20 de ani o sa ne aducem aminte si de alea. E bine ca a iesit lumea in strada, dar nu se va schimba nimic. De ce? Pai pentru ca uite, acum scriu textul asta si peste cinci minute vor intra aici, habar nu am de unde, circa 20 de oameni care imi vor spune ca sunt o nenorocita si ca ei, in nesfarsita lor dragoste de viata, imi doresc sa mor asa cum mor cainii aia eutanasiati. De aia. 

  Dar niciunul din ei nu vor da bani sa construiasca acele adaposturi in care sa locuiasca acesti caini pe care ei ii "iubesc". Nici macar un adapost n-am vazut construit de "iubitori". N-as avea nimic impotriva, sa cumpere pamant, sa faca adaposturi sa duca acolo animalele. Dar sa imi spuna mie ca "nu e cainele de vina" si ca"de vina e copilul" daca sare un caine la el...sau si mai misto "parintele a fost de vina"...Ma apuca rasul pentru ca eu am fost acolo cand a sarit cainele ala la Mara....dar puteam fi intr-un parc mai mare, putea sa nu fie in raza ochilor mei, ea acum era mica, ce faci cu unul de 10 ani intr-un parc mai mare? Dar in drum spre scoala? A, pardon, am uitat, copiii din ziua de azi nu mai pot merge singuri la scoala cum mergeam noi. Pai ce, eu as lasa-o singura astea 3 minute cat dureaza acum drumul pana la scoala ei? Pai ce-s tampita? Mi-o mananca haita de langa bloc! Si daca n-o prind astia, aia de vizavi sigur o rezolva. Da, parintii si bunicii si bonele trebuie sa fie cu ochii pe copii permanent. Dar ce te faci cand esti cu ochii si vezi cum sare un d-asta la copil? 

  Ce faceam daca o inhata ala din parc? Va spun sigur: il omoram! Nu stiu daca chiar reuseam dar as fi incercat. Si nu, n-am discriminari...si daca ar ataca-o un om as avea aceeasi reactie.  

4 comentarii :

  1. Ah, in sfarsit un post de bun-simt. Pentru ca toate cunostintele mele sunt afara la proteste, inclusiv unii din Canada. Ceea ce e nemaipomenit, laudabil, doar ca eu sunt prea blazata sa cred ca o sa schimbe ceva. Ca de la cateva sute de mii de oameni (sau cati or fi), guvernul o sa spuna, nu mai frate, gata, hai sa renuntam noi la ciolan ca doar oamenii aia au iesit in strada... si sunt convinsa ca le pasa lor de natura cam cat imi pasa mie de ei... Iar cu cainii... ce sa mai spun. Atata vreme cat toti boii se preting iubitori de animale si in loc sa-i ia acasa ii hranesc in strada, n-o sa se schimbe nimic, indiferent cati copii, adulti, diplomati sau alte persoane mai mor... Da, si mie imi plac cainii. Dar nu in strada si nu de beregata copiilor mei. Si nici macar de-a altora... Am fost atacata odata de un caine de stana, mare (care probabil isi pazea doar turma cand m-am nimerit eu in teritoriul lui). L-am umplut de sange, cu bocancii si cu degetele orbeste in ochi, cum am apucat, nu m-am gandit doua secunde ca e un caine, animal dragut, fidel, etc... a fost doar "me or him". Si am fost eu castigatoare. Dar acum stiu exact ce alegeri as face cand vine vorba de ales intre oameni si caini, e vorba de selectie naturala, daca nu-i punem noi pe ei la punct (cumva, nu spun neaparat sa-i omoram), ne pun ei pe noi. Simplu. Multumesc ca ai dat glas normalitatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iti multumesc, Simona. E primul comentariu decent de azi, pe restul n-am putut sa le public :) Mi s-a spus inclusiv ca-s "urata"...ca si cand asta ar conta in context :))) Eu cand voi fi cetateanul altei tari si voi avea o problema voi iesi in strada. In alte tari demos-cratos functioneaza. La noi imi e clar ca nu si ca niciodata. Plus ca asta cu Rosia e fix asa...cam nici 0,2 la suta din nenorocirile de mediu care se intampla in secunda asta in Romania. Nu ca e irelevant, doamne-fere...dar nu se vor opri. Vor scoate aurul cu cianuri pentru a obtine celelalte metale grele mult mai pretioase decat aurul. Aia e miza de fapt :)

      Ștergere
    2. Deci de-aia eram ieri pe-aici singură pe tarla... (u-mi aparea nume/adresă url, de-aia n-am comentat)
      Ce să zic? Am încercat în limitele decenţei să-mi susţin punctul de vedere (coincide cu al tău). A trebuit să o conving în primul rând pe fi-mea - care e o adoratoare de patrupede - că raţiunea primează sentimentelor de la primul colţ. Acum încearcă şi ea să convingă pe alţii, dar sunt adolescenţi şi e mai greu.
      Cât despre oamenii în toată firea, nu mi-a venit să cred câţi sunt de acord cu noi!

      Ștergere
    3. Pai da, multi sunt deacord cu noi dar nu conteaza ca astialaltii latra ca niste caini! :))))

      Ștergere