luni, 22 aprilie 2013

Inscrierea la scoala. Partea unu.

   Presimt un roman foileton :))). Asadar fusei. Cu actele pe care le gasisem pe site la ministerul cu pricina. Nu. Nu erau destule "alea" mai trebuie "altele". 

  Om informatizat cum sunt m-am bagat la ministeru' si am facut "cererea pentru inscriere la clasa pregatitoare" pe site, online. Ne-am dat dracu'. Doar ca ne-am dat numa noi. Adica aia din minister si cu astia de mai avem cate un boton sau doua la indemana. Am ajuns dimineata la scoala cu inima cat un purice. Stiam sigur ca nu va fi simplu. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. 

  Dau sa intru in scoala. Usa ferecata. Scrie pe ea mare ca intrarea se face doar pe baza de cartela. Auoleu. De la etaj un pusti imi face vesel cu mana. Ma bufneste rasul, il salut inapoi si ii zbor un pupic prin aer. Rade si fuge. Vad o sonerie. Apas pe ea si aud cum suna cu bing-bing, tra-la-la si bang-bang. Zic hait ce de zgomot. O doamna draguta imi deschide usa si ma pofteste zabind "poftiti, poftit". Da' nu ma intreaba nici cine sunt, nici de ce am venit, nici daca am pusca la mine sa fac f'un genocid. Ca altfel de ce ar tine usa ferecata ca la parnaie? 

  Intreb de secretariat mi se arata o camaruta cam cat un pat de mare. Contine o doamna. Camaruta, nu patul. O doamna voioasa, pe la un patruj'doi de ani asa...doi dinti din fatza lipsa, ruj dat generos, probabil ca sa acopere noaptea din gura. Ma duc cu caciula in mana si ii zic ca am venit sa "validez inscrierea copilului". Asa scria pe site la ministeru'...ca cica te inscrii acolo, da' parca n-are destul farmec, asa ca te duci dupa aia la scoala si "validezi inscrierea datelor"...adica de fapt te duci sa il inscrii cu toate actele la tine, copie plus original :)))). Cucuoana cand aude de validare deja se pierde. Ii explic ca eu am facut cererea pe site la minister si cand o vad cat e de confuza ma gandesc ca poate nu stie ce e ala "sait" in pana mea asa ca o las un pic sa mai rasufle. 

  Imi spune ca "aaaa, nuuu doamna, ca datele alea nu vine la mine, io nu le am". Rad si ii dau actele. Se gandeste totusi sa caute in sistem dupa cnp-ul copilului. Asta doar pentru ca azi in scoala e o simulare de ceva si ea nu poate accesa sistemul in care sa bage datele. Evident, datele copilului si aplicatia de inscriere sunt in sistem :))) Foarte uimita ma felicita ca am trecut scoala in formular, ca cica poate de aia ii apar. E clar, e varza cucoana. Normal ca am trecut scoala, asa era formularul, nu te lasa sa nu alegi o scoala din oras. :))))

  Imi ia actele, verifica, opreste copiile, ma mai pune sa mai semnez doua hartii, ii explic cum ne-a trimis proasta aia la evaluarea curului inutil, e deacord ca nu trebuia. Imi spune ca adeverinta medicala pe care o am nu e buna. Ca aia "ierea pentru ievaluare, astealalate ie altele, pentru inscriere". Si ca imi mai trebuie adeverinte de salariati neaparat cu functiile noastre. Probabil in vederea jupuirii ulterioare de bani ca altfel nu-mi explic. Si copie dupa certificatul de casatorie. 

  Imi spune ca "doamna e foarte minunata" si o intreb despre ea. Peste cateva secunde apare si doamna. In prag de pensionare, vorbeste tare ca si cand ar fi oarecum surda. Destul de draguta, pare inteligenta la prima privire...a fost suficient de draguta incat sa imi spuna despre tot ce am intrebat si sa ma duca sa imi arate clasa. S-a purtat ca si cand as si fost un "client" si ca si cand as fi fost un "om" si "o mama", nu un copil de cinci ani, deci pana aici mi-a placut de ea. Dar n-am asteptari prea mari ca mi-a placut initial si de tampita asta de educatoare care in 7 luni mi-a demonstrat ca e o incompetenta si o dobitoaca dincolo de ce mi-as fi putut eu imagina cand am vazut-o prima oara pentru intaiasi data...

  In scoala e frumos. Nu pute. Miroase frumos, e curat, elegant, cochet. Baile si cam tot restul sunt la nivel mai mult decat civilizat. Mi-am bagat nasul pana si in bai :))). Clasa e mare, spatioasa, amenajata pentru copii mici. Cica pana acum sunt 35 inscrisi si daca nu mai vin inca 17 ca sa faca 2 clase...vor fi foarte multi. Asa ca e bine...va fi un haos total :))))

  Acu' fug sa duc copilu' la gradinita, sa bat educatoarea cea cretina care m-a trimis la evaluare si la luat de adeverinte medicale inutile, apoi ma duc la banca, apoi ma duc dupa urmatoarea adeverinta care sa speram ca va fi buna. Apoi fac niste urzici. 

13 comentarii :

  1. Nu-ti urez "Bun venit!" in sistem, ci "rabdare si tutun"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzi, decat tutun mai bine nimic :))) Mai bine ureaza-mi mutare grabnica prin alte tari :)))

      Ștergere
  2. 35? Aoleu! Da' măcar de nu s-ar cere degeaba adeverinţe de la locurile de muncă ale părinţilor! Că, ăsta-i unul dintre locurile în care e rupt filmul, mulţi nu contribuie la buget însă statul trebuie să le şcolarizeze gratuit copiii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai eu cred ca cer adeverinte cei din scoala ca sa vada cine unde are pile :))) Si care are bani si etc. Alt motiv nu exista sa imi ceara adeverinta musai cu FUNCTIA mea. Si da, 35 e mult si daca nu se aduna de 45 ca sa sparga in doua...va fi interesant. Noroc ca Mara deja stie sa scrie, aproape sa citeasca, sa adune chestii...nu imi fac griji :)))

      Ștergere
  3. Neee, se cere locul de muncă şi profesia-pentru că există rubrici în documente şi trebuie scris acolo. Cât despre treaba cu funcţia/funcţiile, e o aiureală.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, si de ce s-ar cere functiile in tabelele lor? Pentru ce? Pentru ce altceva decat pentru motive de "sa vedem care cu ce ne poate spagui prin scoli"...ca doar nu exista un motiv real pentru care mi se cere asta? Ca nu trebuie sa fiu salariat ca sa imi duc copilul la scoala. Nu se cere profesia, se cere FUNCTIA pe care o am acum la firma la care as fi acum angajata. :))

      Ștergere
    2. 35 intr-o clasa??? Sper sa se mai inscrie copii,este cu neputinta sa te ocupi de atatia copii,nu este in regula nici pentru ei,nici pentru invatatoare.Faza cu functia,dupa mine,e strict pentru sponsorizari.Pentru ei nu ar trebui sa conteze functia parintelui,este parinte si atata tot.Ne-am umplut de rubrici,cunosc...mai trebuie zugravit,raschetat,paluxat,vopsit,mai cate un dulapior,mai ceva listari,mai un geam,o usa...da' invatamantul e gratuit in Romania,asa sa stii! Astept postarile alea cu strangerea de fonduri,cand o incepe scoala.Sa te tii...

      Ștergere
    3. Nu contest că ţi-a cerut adev. privind funcţia, doar spuneam că aşa ceva e o aiureală (şi că, de e să se ceară ceva, se cere locul de muncă şi profesia).

      Ștergere
    4. Da, fratilor...asta e sistemul. Eu una o sa refuz sa cotizez din simplul motiv ca la ora asta n-am. Noroc ca vad ca scoala e mega renovata, cu tot ce trebuie de lux (mie asa mi s-a parut azi) asa ca sper sa scap usor :)).

      Ștergere
  4. Normal nu este sa se cotizeze,indiferent de situatia materiala a parintilor.Numai ca nu se face front comun,sa spun asa si se strang bani pentru diverse,de la diferitele amenajari mai mult sau mai putin necesare la caiete speciale si cadouri pentru sarbatori pentru cadre didactice.Bineinteles,toate,pentru binele copiilor!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact. Eu mi-am propus sa fac front comun cu mine insami. O sa refuz sa cotizez. Mai ales ca N-AM! :)))

      Ștergere
  5. Noi am stat o noapte în curtea şcolii (la rând) ca să o înscriem. la ora 9 a deschis secretariatul, la 9:15 erau înscrişi 150 de copii.
    E distractivă înscrierea copilului la şcolile din RO.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, dar pe vremea voastra nu era cu "clasa zero", ca noi la aia ne-am dus acum, si nici cu "evaluari" de tot cacatul. E drept, in Bucuresti e nenorocire cu locurile din scoli si gradinite. La Ploiesti chiar nu e o problema.

      Ștergere