vineri, 19 aprilie 2013

Evaluarea psihosomatica. Cat fac 7 plus 6?

  A zis lumea sa mai scriu si lucruri pozitive asa ca azi ne radem. Bine, eu era sa lesin de nervi mai devreme, dar cum am reusit sa ma repun pe pozitii, pot acum sa va povestesc din nou despre sistemul educational din frumoasa si minunata tara in care respiram. Cine citeste p-aci stie ca am fost anuntata acum catava vreme ca nu am cum sa am "clasa pregatitoare" in gradinita unde copilul meu tzopaie. Pentru ca nu e "acreditata" pentru asa ceva. Si ca trebuie sa mergem la scoala. 

  Si atunci am zis ok, mergem la scoala la grupa pregatitoare. Ea are acum 6 ani, nu vreau sa o dau la clasa 1 de la 6 ani si un pic. Nu vad sensul. Zis si facut. Ma pun pe ascultat stiri, ascut urechea la subiect. Ma lamuresc cat de cat. Ma duc la gradinita si doamna imi zice "pe 8 aprilie la 9 jumate sunteti programata la evaluarea psihologica".Imi da si un bilet cu actele necesare. O intreb daca "trebuie" acea evaluare ca eu intelesesem ca e pentru copiii care vor la 6 ani in clasa 1. Sau pentru cei care intra acum la 7 ani la clasa 1 fara acea clasa pregatitoare. "Duamna" cea mult-prea-mirifica ma asigura ca da, trebuie evaluarea! Si ca sa mergem. Pe 8 aprilie am fost usor ocupata dupa ce pe 7 aprilie am venit la ora 1 noaptea de la spital asa ca am uitat complet ca trebuia sa fiu a doua zi acolo. Am sunat si am reprogramat.

  Programare azi la ora 3. Mara mi-a zis ca ii e "frica" inca de dimineata. Si ca nu vrea si ca ea nu o sa vorbeasca cu doamna aia. I-am zis, i-am povestit cum cred eu ca o sa fie...ca de stiut ce naiba era sa stiu, nimeni nu spune nimic. Ca doar nah, noi suntem niste retardati, cum ar fi sa ne zica dinainte ce anume e acea evaluare. Mara nu vrea sa vorbeasca cu adulti straini in marea lor majoritate. Nu mereu si nu cu oricine, dar ea de mult timp considera adultii care se baga in sufletul ei niste "pain in ze ass" la modul grav. Cu copiii n-are nici un fel de problema, si nici cu anumiti adulti, cei care o lasa in pace pret de cinci minute dupa ce ii vede prima data in viata ei. Pot sa numar pe degete oamenii care au facut asta in ultimii sase ani...si cu toti a vorbit imediat ce a dorit ea sa o faca.

  Nu zic ca nu mi-e greu in situatia asta. Sunt babe care vin la ea pe strada pentru ca are ochii aia mari si frumosi...si trag de ea fizic. O trag de o manuta, o ciupesc de obraz, o ciufulesc in cap. De multe ori nici nu apuca sa planga, dar o vad cum se simte violata. Cum inclesteaza dintii si merge mai departe catranita. Daca e un adult care doar vorbeste cu ea dar in mod insistent "spune-mi cum te cheama, spune-mi x,y,z"...are aceeasi reactie. De curand cand eram la prietenii nostri in vizita si a venit un unchi de-al lor pe la ei...i-a adresat doua vorbe, nu l-a bagat in seama apoi el s-a oprit si si-a vazut de treaba lui. In cateva minute a venit Mara si mi-a soptit la ureche "mami, mie imi place de domnul asta". Am intrebat-o de ce si mi-a raspuns cu naduful adunat de sase ani: "pentru ca NU a VORBIT cu mine, mami!". :)))

  Paranteza despre ea inchisa...azi intram dupa 40 de minute de asteptare...in camera cu evaluatoarele. Doua la numar. Una mai intzepata in cur ca alta. Ziceai ca picasera cu parasuta si, ratand aterizarea, au luat cate o suta de metri de tzambre de gard in cur. Cum am intrat Mara a pus ochii in pamant. Zic gata, pa....s-a dus naibii "evaluarea". Scot actele si ele incep amandoua, ca vulturii, sa o bombardeze cu intrebari si cu constatari. Trecusera 5 secunde si ele erau amandoua:
  Proasta(blonda, ochelari, circa 30 de ani): vaaai, asa de timida esti? cine te-a suparat?
  Semi-proasta(era la genunchiu' broastei fata de prima, stearsa, circa 42 de ani): lasa ca uite o sa vorbeasca cu mine
 Eu (proasta clasei, 33 de ani) (in gand, asa cum s-a desfasurat majoritatea conversatiei): mna, tu esti mai breaza, o sa vorbeasca CU TINE
 Semi-proasta: pai nu putem sa va dam nimic daca nu vorbeste cu noi. Mara incepe si urla.
 Eu: si atunci ce facem? ea asa face la oameni straini.
 Proasta: aoleu, si la copii straini? 
 Eu: nu, cu copiii nu are nici o problema, cu adultii care sunt prea aproape de ea (la momentul asta Semiproasta era cu nasul la fix 4 centimetri de nasul Marei) si care ii vorbesc insistent. Sa asteptam un pic.
 Semiproasta: eee, pai noi nu avem timp sa asteptam. Hai sa ne jucam cu mingea.
 Eu (suflu adanc si tot alinand copilul care plangea): Hai sa ne jucam cu mingea, ii arunc mingea, n-o vede de lacrimi...apoi o vede si o prinde mai ceva ca Dukadam. 
 Ele in cor: aaaaa pai gata, asta era "o proba" ai un punct. 

   Dupa care s-au repezit amandoua sa ii mai ceara niste lucruri sa faca si Mara a inceput iar sa urle. Dupa care am mai rugat-o frumos sa nu mai planga. Dupa care mi-a spus Proasta cum ca trebuia sa caut "ajutor de specialitate daca am vazut ca copilul are o problema". Eu nu cred ca "are o problema" ca daca credeam precis luam masuri. M-au sfatuit sa "o duceti printre adulti". Really? Intr-un bar e bine? Pana acu' ma sfatuiau toti sa o "duc intre copii" caci, vezi, in Romania asta jmechera un copil e considerat handicapat daca nu e la gradinita de la 2-3 ani. Acu' e bine, o dam pe adulti!

   Dupa care tot Proasta mi-a zis, DE FATA cu copilul meu de 6 ani diverse gen "e datoria dumneavoastra de parinte sa o ajutati sa se dezvolte emotional" si alte lucruri la fel de simpatice. Dupa care tot incercau ca doua retardate sa o pacaleasca pe Mara cu diverse tertipuri iar ea, printre lacrimi, le-a strigat uitandu-se doar la mine :"Nu incercati sa imi distrageti atentia!!!" la care amandoua au picat pe spate si Semiproasta a si zis "si noi mai vrem sa o evaluam...haha...". Taci ca te-ai prins cucoana!

  Poate ca fix copilul ala care nu e in STAS-ul vostru de idioti, poate tocmai ala e un pic mai altfel. E a mea, nu pot sa zic ca e mai desteapta sau mai speciala. Dar stiu sigur ca raspundea la tot ce aveau ele de intrebat cu o emisfera legata la spate, ca sa zic asa. Nu aia e problema. Si nici de "socializare" si nici de "adaptare". Copilul asta a stat pana la 5 ani jumate cu ma-sa zi de zi si a mers la gradinita unde s-a adaptat extraordinar, a facut tot ce i s-a spus si chiar si in plus si a plans de circa 3 ori cate 3 secunde ca o lasam acolo dupa ce ea traise numai si numai cu familia. Deci nu, copilul asta nu are probleme de socializare si nici de adaptare. Copilul asta are o problema cu oamenii nesimtiti. Cu oamenii care zic "eu n-am timp sa astept ca tu sa fii confortabil, eu pornesc masina discutiei-socializarii-atingerii fara ca tu sa apuci sa iti pui centura"...Oare de ce cu alti adulti nu ne permitem asta? De ce nu ne bagam in nasul lor la doua secunde dupa ce intra pe usa? Pai pentru ca e de porc!

  Momentul culminant a fost cel in care Semiproasta a bagat nasul in acte si a inceput sa mormaie ceva. S-a uitat la mine si a zis "si vreti sa o dati la clasa 1?" Io, impacientata: NUUU, la clasa pregatitoare. La care ea zice 7 plus 6 egal 13. ????? Zic, da, de obicei. Se intoarce catre Proasta si repeta: 7 plus 6 egal 13!!! Aia era mult prea superioara si n-a raspuns, nu cred ca stia. Asta cica "pai e nascuta in 2007!" Io zic "da, imi aduc aminte, am fost de fata!". La care ea striga apoteotic: "pai doamna, nu va trebuie evaluare psihosomatica pentru clasa pregatitoare".

  I-am comunicat ca luni la ora 13 o sa auda ca a decedat o educatoare de la gradinita numarul....si ca o doamna in blugi si adidasi e dusa de urgenta la puscarie. I-am aratat biletul de la "duamna" in care ne scrisese adresa si ce acte sa ducem. S-au crucit, m-am crucit si eu. Daca o intrebam pe femeia care imi spala scara de bloc, ziceam ca-s eu tampita, da' asa am fost trimisa fix de la institutia de educatie a ministerului care a creat toata aceasta telenovela.

  Unde se face "evaluarea"? Pai la "Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala"! Suna pompos, nu? Suna asa, a Institutie Europeana. Era pe o strada intr-o casa care a scapat bombardamentului din al doilea razboi mondial cand a fost rasa mare parte din Ploiesti. O casa care arata ca atunci si care sta sa pice efectiv pe niste copii care intra acolo buluc cu parintii lor. Poarta de fier nu se deschidea. Am impins ca o doamna, apoi m-am uitat sa vad de ce nu se deschide. Atentie: teava de gaze exterioara a fost montata cu poarta inchisa! Ca sa deschizi poarta, busesti cu ea de circa trei-patru ori in teava de gaze. Eu nu, ca am zis ca nu se intra pe acolo, si stiind CE teava e aia am presupus ca nu am cum sa intru prin busirea unei porti grele de fier intr-o teava tot de fier prin care trec gaze. 

   M-am gandit ca ar fi aberant sa fac una ca asta, pe sistemul celui care a verificat cata benzina mai are in cisterna cu ajutorul unei brichete, ca inauntru era noapte. Sunt o proasta! Si am un copil "anormal", defect, si mai ales sunt o mama cam de cacat care nu si-a facut "datoria de parinte" sa isi dezvolte emotional copilul. Hai da-te dracu'!

  Vorba lu' Gordon Ramsay: "FUCK MEEEE! ARE YOU FUCKING STUPID???"

34 de comentarii :

  1. eu as vrea sa stiu de ce nu mai fac educatorii (educatoarele treaba cu evaluarea). ca oricat de zanatica ar fi educatoarea si oricat de putin a mers copilul la gradinita (marea majoritate merg macar in grupa pregatitoare) tot il cunoaste mai bine decat evaluatorii care incep cu tirul intrebarilor la 3 secunde dupa ce l-au vazut pe copil la fata prima oara in viata lor/lui.
    si apropos, educatorii/profesorii cu oarece vechime si carora chiar le pasa de copii sunt la fel de capiati de traznaile astea ca si parintii. stiu ca am si educatoare si prof de generala in familion (mama si tata).
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as vrea sa stiu. Copilul a mers tot anul acesta doar cu intreruperi de boli marunte deci sigur ca educatoarea ei ar fi putut sa vada daca copilul stie "mana dreapta, numarat pana la 10, prins mingea"...dar nah, sistemul romanesc isi bate joc de noi. Ca de aia platim taxe si impozite, nu?

      Ștergere
  2. Holy Mother of God, eu as vrea sa stiu in conditiile astea de ce dracu mai traieste lumea in Romania?!!! Si de ce nu sunt armele legale? Adica aia stiu, ca ar fi prea multe omoruri pe metrul patrat si nu chiar toate ar fi justificate...
    Uite, pe acelasi subiect... aproape: http://familiagaina.blogspot.ca/2012/12/romanii-si-spatiul-personal.html
    Si sa stii, orice ti-ar spune oricine, reactia Marei e ABSOLUT NORMALA, in afara de copiii care sunt super volubili de felul lor (unde e o problema totusi, dupa cum am constatat eu cu copilul nasilor, pe care l-am extras din mana unui nene cu care plecase nonsalant pentru ca tocmai il certase maica-sa), orice copil cat de cat normal ar trebui sa aiba reactia asta la straini, e reflex de supravietuire. Giiizas, m-am cutremurat toata de nervi cand am citit, noroc ca poti tu sa faci misto pe tema asta (desi cred, sau sper, ca ti-a luat ceva vreme sa-ti treaca nervii si apoi sa scrii asa haios...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah pai de aia vrem sa plecam de aici, Simona! :))) Dupa ce am plecat de acolo, ne-am dus si am stat pe o banca in parc sa imi revin cu capu', apoi am mancat o salata la restaurant apoi ne-am dus la locul de joaca sa se distreze si ea...apoi acasa si am scris polologhia...Mi-am revenit in vreo 3 ore cat sa fiu oarecum coerenta si sa imi vina sa rad. Pentru ca de fapt e de ras! E jenant si penibil sistemul in care traim.

      Ștergere
    2. Mah, eu cred ca astia au gresit directivele, cred ca evaluarea psihosomatica era pentru cadrele didactice, nu pentru copii... :-)))

      Ștergere
    3. :)))))))) Asa ma gandeam eu azi, jur! Asta a fost una din glumele care imi treceau prin cap cand le-am vazut pe cucoanele cum imi explicau ele despre oameni si copii :)))

      Ștergere
    4. Apropo, daca vrei, la mine pe blog sunt cateva postari cu eticheta "scoala" - daca le citesti ai sa vezi ce inseamna "normal" la noi, din ce cauza mi se par basme sinistre toate povestile pe care le aud din tzara...

      Ștergere
    5. Simona, fratele mamei mele e plecat in SUA de 34 de ani. Cu tot cu familie. Sase frati are sotia lui si toti au acum familii si nepoti acolo. Stiu cum e "normalul" din partea aia de lume, stiu de asa de mult timp incat pentru mine ala e normalul, nu asta de aici :) De aia vreau sa plecam in Anglia si sa crestem fetita asta buna si frumoasa acolo. E pacat sa ne batem joc de ea in aceasta tara :(

      Ștergere
  3. Iarta-ma, dar am ras cu lacrimi. Putin de tot, ca dupa aia mi-au dat lacrimile, ca tot asta ma asteapta si pe mine [adica pe fiu-meu]. Oare tot peste experte d-astea o sa dam?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brandusa eu cred ca e de ras. Dupa ce iti trece plansu' :))) Sa stii ca io pariez ca cacatu' cu evaluarea si clasa zero si prostiile astea nu vor tine decat un sezon, ca orice reglementare din sistemul asta de rahat.

      Ștergere
  4. Mi-e mila deja de educatoare la ce o sa fie la gura ta luni, la prânz. Te rog, spune-mi ca nu o vei ierta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cum sa o iert nene? Acu' pe bune, nu e ca si cand m-ar fi trimis dupa o cafea. Si am intrebat-o pe vaca de sapte mii de ori, ce facem, cum facem, ce e aia, cum e aialalta...mna, ca un om care are impresia ca tampitul din fata lui e si legat de realitatea profesiei in care locuieste. O sa ii zic multe de fata cu toti parintii! Pricep ca ii e sila si ca se cere la pensie da' mai da-o-n spume de idioata, intr-atata de tampita sa fie? Ca n-am fost numai eu trimisa aiurea, inca 5 copii de la noi din grupa :)))

      Ștergere
  5. Păi, dacă tot te-a pus pe drumuri, dacă-ţi dă avizul ăla, ai putea s-o înscrii de-a binelea în cl. I, un an din viaţă contează, de ce să mai tărăgănezi anul cu clasa asta pregătitoare; mai demult se mergea la 6 ani în cl. I bine-mersi şi nu păţea niciun copil nimic, şi nu-i trimiteau la nicio 'avizare'. Am înţeles eu că nu voiai s-o înscrii în cl. I însă poate te răzgândeşti, cine ştie, ce să mai treacă înc-un an şi să se mai inventeze alte alea, nu mai bine 'demaraţi' acu, dacă s-o putea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai hartie nu ne-a dat si nici nu vreau sa o duc de la 6 ani la scoala. Si tocmai, inainte erau exceptii cei care mergeau de 6 ani, eu am mers de 7 si consider ca e mai bine ca omul sa fie un pic mai mare cand intra in "sistem", mai ales ca la noi sistemul e de rahat. Eu sper din suflet ca pana la anul noi sa fim mutati in alta tara, cam astea ar fi considerentele noastre :)

      Ștergere
    2. Ok, înţeleg, citisem şi despre dorinţa de plecare, de altfel. Să fie cum vreţi şi, mai ales, cum e mai bine, voi veţi şti cu siguranţă asta, nu noi, cei ce doar citim. La un moment dat chiar mă-ntrebam ce se întâmplă în cazul în care părinţii pur şi simplu nu-şi înscriu copiii, ce li se întâmplă, că sunt destui care s-ar lipsi - nu atât de sistem cât de condiţii, mai ales de unele dintre ele.

      Ștergere
    3. A, pai cica iti da si amenda. N-ai voie sa nu iti duci copilul la scoala in Romania si nu ai voie nici sa ii faci homeschooling pentru ca nu exista reglementari in acest sens. :))

      Ștergere
    4. Amendă, bun aşa! Ştiu pe cineva (nu din blogosferă, din real life) care-a zis 'dom'le, îmi duc copilul dacă pot iar dacă nu, nu-l duc şi pace'. Despre homeschooling am citit că ar fi 'portiţe', unii cică au reuşit, însă ştiu că nu-i o opţiune.

      Ștergere
    5. Nu stiu care-s portitele, chiar as fi curioasa. Nici nu vreau sa imi imaginez ce ar zice "cadrele" daca i-ai anunta ca iti inveti tu copilul acasa :)))))

      Ștergere
  6. O să caut şi-ţi trimit linkuri, ce-am citit ref. la cei ce spun c-ar fi reuşit. Nu pot acum, trebuie să ies. Îţi scrisesem un comm mai lung dar am senzaţia că l-am pierdut pe drum, că fac aci mai multe deodată. Dacă totuşi primeşti două comm, lasă-l numai pe unul din ele (sau, cum vrei, nu mă deranjează).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am primit nimic in plus. Am publicat tot ce am primit :) Cand mai trimiti ceva poate imi trimiti si numele tau? Nu de alta dar Anonim nu suna bine :)

      Ștergere
    2. Am revenit cât să completez ce-am început să zic. Sunt mai mulţi ani de când am citit despre subiectul ăsta şi ce am reţinut e că sunt unii care au reuşit să facă homeschooling dar e adevărat că nu în condiţii obişnuite, de regulă erau dintre cei ce aveau dublă cetăţenie. Din tot ce am citit pe net, credibil e (pt. mine) cazul fam. Oprean (şi, da, nu erau în ţară ci în călătorie). Am mai citit multe altele, pornind de la bloguri ce au această temă, însă nu am dat linkuri pentru că pe de o parte nu e ok practica asta şi pe de altă parte sunt bloguri ale unor persoane aparţinând unor grupuri religioase sau secte sau ce-or fi acelea şi nu mi-am propus să le fac eu lor prozelitism, no way. Totuşi, pentru că discuţia a ajuns în acest punct, o să scriu măcar două adrese, una e a jurnalului de călătorie al fam. amintite anterior (şi, mi-e că e mult prea cunoscută adresa la ora actuală ca s-o mai scriu eu încă o dată: poraquiporalla.com) iar a doua e un blog cu diverse info, de pe care se poate ajunge la alte adrese cu info la temă: enjoyinghomeschooling.wordpress.com - nu că aş aprecia ce e pe-acolo, am înţeles motivaţia pentru care e scris aşa cum e. Cum spuneam, am citit mult mai mult/-e în anii trecuţi însă nu-i un subiect chiar atât de valoros pe cum pare şi, oricum, adrese se pot găsi şi prin căutări, la o adică.
      În altă ordine de idei, comm mai lung despre care ziceam că-l scrisesem înainte nu era despre asta ci despre cum trebuia să plec eu că m-aşteptau unele, urgente de felul lor, şi de aceea n-am putut scrie mai devreme. În legătură cu numele, chiar nu e important, n-o fi sunând bine anonimatul vs modul în care sună bine diplomaţia şi felul tău politicos de-a mă pune la iscălit însă nici nu e/n-ar trebui să fie un impediment împotriva unor discuţii. Nu eu am zis că nimeni nu-i profet în ţara lui, e veche asta şi clar nu-mi aparţine da' poate că-i adevărat şi-atunci anonimatul e tocmai bun, măcar şi pentru că se-ncadrează bine de tot în schemă. Pe de altă parte, nu trebuie să mă loghez, să mă semnez cu link la vreun profil ori la vreun blog de-al meu, chiar nu trebuie să duc audienţa de-aici într-acolo că-i e foarte bine aici-aşa.

      Ștergere
  7. Buna seara,
    te citesc de mult doar ca nu am comentat pe principiul ca dc n-ai nimic "dastapt" de spus, mai bine taci!
    Dar acum chiar m- au apucat furiile! So...sunt mama unui pusti zurliu de aprox 9 ani, locuim in Germania de vreo 6 ani..in Ro am fost profesoara..asta pe scurt!
    Nu cunosc personal pe Mara , nici nu - s vreo experta in domeniu..dar te am tot citit si sunt sigura ca ai un copil absolut normal...mediul e total anormal!! Una din primele lectii la gradi' ale fiului meu in De a fost ceva dwnumit " spatiul privat"...suna pompos dar lectia a fost urmatoarea: s- a desenat pe smart board un copil si se desena cu rosu partile in care nu tb sa permita nimanui sa - i fie atinse..apoi cu galben ..unde au voie parinti, frati si albastru pt restul. Desenul la sfarsit era in proportie de 97% rosu.
    Eu va doresc din suflet da reusiti sa ajungeti cu copilul normal intr - o societate normala!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, multumesc mult! M-ai uns pe suflet. Nu stiu cum se face ca blogul asta atrage foarte multi oameni plecati din Romania in tari civilizate. O fi vreun semn :)) Cum ca suntem doar niste "normali"

      Ștergere
    2. Stii ce e cel mai straniu?! Eu dupa 30 de ani petrecuti in Ro ( cu concedii si burse afara dar cu domiciliu stabil tot pe plai mioritic) nu mai stiam care e normalitatea...
      La fiecare inceput de an scolar, la fiecare vizita la medic sau la autoritati sa ma duc asa cu " mana-n f...d"??? Ma simt aiurea..zau!! Sper din suflet ca fiul meu sa perceapa normalitatea asa cum este ea..la batranete e mai dificila adaptarea chiar si " la mai bine, normal!" cu simpatie, Daiana

      Ștergere
    3. :))))) Aici n-am probleme, m-am nascut practic cu "mana-n cur" si nu imi vine niciodata sa ma duc nicaieri cu nimic. Pur si simplu am pretentia ca toata lumea sa isi faca treaba pe banii pe care ii primeste in salariu. Ieri era un nene la comisie acolo cu flori venise saracu'...:))) Am ras, zic taci ca asta scoate si plicu' ca sa se simta si el om :)))

      Ștergere
    4. Sper ca te-ai incurcat un pic in procente. Din ce ai scris tu eu inteleg ca un parinte n-are voie sa-si atinga copilul de gradinita decat pe 3% din suprafata corpului.

      Ștergere
  8. Anonima de mai sus...se si semneaza Daiana aus Hamburg
    Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  9. N-aş vrea să fi fost în pielea ta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va rog spuneti-mi si mie ce se cere copilului la aceasta evaluare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa arunce o minge, sa scrie chestii simple, nici nu mai stiu ce altceva pentru ca noi n-am putut sa o facem cap coada din motivele mentionate mai sus.

      Ștergere