miercuri, 10 aprilie 2013

Despre spaga medicala

  Sunt uluita. Oameni despre care as putea zice in alte contexte ca mai au niste fire de neuroni care le umbla prin cap...sunt foarte ofensati ca s-a facut un flagrant si ca un medic care a luat flagrantul e acum la parnaica. Ma rog, nu e inca si nici n-o sa fie probabil, dar aia e cu totul alta discutie.

  Ma uluieste fantastic lumea care a ajuns sa considere "normal" sa te duci la medic nu cu istoricul medical ci cu plicul plin. Ca oamenii aflati la mare ananghie incep sa aibe SI grija mare a spagii. "Ce ii dam, cui ii dam, cand ii dam"...nu conteaza ca omul ala poate NU cere nimic. Noi trebuie sa ii dam. Spaga, mita sau cum vrem sa ii zicem, folosului necuvenit...sunt o "traditie". Eu pariez ca si daca medicii Romaniei ar avea...sa zicem asa undeva la paispe mii de euro pe saptamana salariu...90 la suta din romanasii nostri s-ar duce cu plicul in  mana tremuranda si l-ar infunda mai abitir in buzunarul medicului. 

  Stimati concetateni, spaga nu este normala. Nu e o activitate nici legala nici morala nici NORMALA. Nici necesara in foarte multe cazuri. Eu la ora asta am o bunica internata care o duce cat se poate de ok fara nici o spaga la aproape nimeni. Am dat 15 lei la o ingrijitoare de la UPU cand m-a internat cu ea ca sa fiu sigura ca o ducem la un salon cu 3 paturi nu cu 10. N-am dat nimic la asistente, n-am dat nimic medicului de garda, doctorita care e un om care cred sincer ca mi-ar da cu plicu' in cap. Exista SI medici care se simt RAU cand le faci chestia asta. Si care chiar nu primesc bani. Aia se pare ca nu pricepe multa din lumea care azi striga sus si tare ca "asa trebuie, sa le dam, sunt saraci deci trebuie sa le dam bani"...

  La intrebarea perfect stupida cu "ce te faci daca nu mai avem doctori" eu as zice ca nu ma fac nimic. Si ca daca nimeni nu dadea bani in plus, medicii din aceasta tara faceau niste greve din alea misto demult. Ieseau, spargeau, dadeau guverne jos...se descurcau ei precis cat sa nu mai aibe salarii mizerabile. Stiu ce salarii au ei, nu ma intelegeti gresit. Imi vine sa vars la gandul ca un om care invata atata e platit de statul roman cam cat un muncitor de la Rosal. Cam 6 milioane are un rezident in anul 1 si cam tot atat are maturatoarea de la Rosal...Dar asta nu inseamna ca ne apucam sa facem din spaga o traditie si ajungem sa zicem mersi ca uite, ce dragut a fost, mi-a primit plicu'!

  Chiar asa s-a ajuns? Eu nu zic ca boii astia au facut vreo justitie acum...deloc. Nici asta nu e normal...asa cum in tara asta de cacat nimic nu e normal, drept, just sau logic. Dar asta nu inseamna ca incepem sa zicem "ia mai lasa-l mah, ce daca a luat spaga?". Pe bune? Pai, stimati telespectatori...de aia n-o sa ajunga niciodata Romania asta nicaieri. Pentru ca suntem invatati ca hotia, jmecheria, furtul...spaga, mita, conditionarea...toate sunt ceva "normal". 

8 comentarii :

  1. Lucrez in sistem, am salariul pe care il am, stau 12 ore la munca, fac 7-8 garzi pe luna in care nu inchid un ochi, uneori ma simt umilita, alteori rusinata dar nu pot sa accept ideea de "spaga". Daca eu am putin cel din fata mea sigur are si mai putin! Daca as fi eu in locul lui as prefera sa nu trebuiasca sa dau nimanui, deci trebuie sa prefer si sa nu primesc. Plus ca nu te imbogatesti cu 10 lei dar pentru pacient banii asti poate chiar conteaza.
    As fi ipocrita sa spun ca n-am luat niciodata nimic dar de vreo 4 ani am refuzat sa mai accept aceasta 'practica".O fac doar in cazuri speciale sa nu lezez superstitiile unora care spun ca daca nu platesc (fac cinste) cand isi iau copilul din maternitate n-o sa aiba parte de el! in rest refuz categoric si zic "cand o sa castigi la loto poti sa vii sa ma cauti si pe mine!":))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, nu pot sa iti spun cum mi-au dat lacrimile de bucurie cand am citit ce ai scris. Deci nu-s eu nebuna. Deci nu-s "toti la fel" si "toti asteapta" si "toti doar vor" si etc. Ma enerveaza MENTALITATEA asta. Eu dau bani daca mi-e DRAG de omul ala. Uite, i-am dat acestei ingrijitoare duminica noaptea bani pentru ca mi-a fost drag de ea ca se agita, ii pasa si vorbea frumos cu bunica mea. Si dupa ce i-am dat odata, i-am mai dat odata ca sa o rog sa mergem undeva unde nu-s zece in camera. Dar nu dau in stanga si in dreapta ca dementa...nu ma preocupa DATUL mai mult ca PACIENTUL (fie ca sunt EU acel pacient fie ca e altul)...
      Si nu dau SIGUR la cele-cei SCARBOSI. Pentru ca nu, nu cred ca daca e scarbos va zambi daca ii dau bani. Si plus ca pentru mine zambetul PLATIT e ca la curve...nu imi trebuie asa ceva. Cine e dragut si isi face treaba si-o face si fara spaga, cine nu...ori n-o face ori e ipocrit. Sa il platesc sa zambeasca fals? Aoleu!

      Ștergere
  2. Si mie mi s-a intamplat sa nu dau nimic si mi s-a intamplat sa vreau sa dau si nu-mi primeasca. De exemplu, la Facultatea de stomatologie. Gandeste-te ca am fost cu Ana timp de un an de zile, in fiecare saptamana si uneori si de doua ori pe saptamana. Tot ce am dat a fost un cadou de Paste si asta pentru ca am vrut eu si pentru ca efectiv asa am simtit. Si nu stia nimeni unde lucrez. Eram doar o mama cu un copil cu probleme. Mai mult, de cateva luni ma duc cu Ana la un stomatolog de la o clinica privata. Deocamdata, nu a inceput sa-i lucreze nimic, ci doar controale. Si culmea, nu a vrut sa-mi ia niciun ban, pentru ca a spus ca nu i se pare corect sa ma puna sa platesc doar pentru ca s-a uitat in gura ei si mi-a dat sfaturi. Asa ca pana la urma vorbim de oameni. Si da, sunt si oameni meschini, unii dintre ei sunt chiar la putere si nu par sa aiba vreo problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! E voba de omul de langa tine. Si e vorba de a scapa de o mentalitate cretina care zice ca "trebuie"...cand de fapt ar trebui de exemplu ca pacientii sa fie un pic mai vigilenti si mai informati despre propria anatomie. Si totusi nu sunt, asa ca medicii au de aface cu tot felul de idioti la o adica. Dar asta nu inseamna ca medicii se simt "obligati" sa ii "educe"...cum ne simtim noi "obligati" sa ii facem "mai instariti" :)))

      Ștergere
  3. Merg cu fata mea la controale periodice de specialitate la cel puțin 6 luni de zile. Absolut de fiecare dată când dau să intru în cabinetul doctorului la spital sunt întrebată cât o să dau. "Nimic." "Nu se poate ! Cum să nu dați nimic?! Și intrați așa ?..."
    Mi-e silă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu n-am dat in viata mea spaga (nici n-am luat, eram de rasul biroului cand refuzam, pe vremuri imemoriale pachetul de "kentane" si punga de Jacobs, cu care se venea atunci, inca nu erau banii la moda...), dar sincer am fugit din tzara cat mai repede, ca sa nici nu mi se iveasca ocazia sa dau spaga pentru ceva care mi se pare vital, cum ar fi mersul la medic. Aici nu s-a pomenit asa ceva. Chiar povesteam cu prietenele mele din Romania experienta de a fi gravida, si de a naste de doua ori, in orase si spitale diferite. Unde n-am scos nici un cent din buzunar pentru absolut nimic, fie el analiza sau orice, si cand am plecat din spital cu bebelusii am realizat ca nici nu m-am atins de "geanta de spital", am avut tot la indemana, de la lenjerie intima pana la aparatura pentru copil. Si am nascut in spitalele "de stat" (nu avem spitale particulare aici), asa naste oricine, asa e NORMAL. Am vazut in Romania cazuri de doctori (colegi si prieteni de-ai mei) care nu iau spaga (foarte putini, dar sunt), si care sunt intampinati cu neincredere, cu "da ce, banii mei nu sunt buni?" dupa care lumea ii evita, pentru ca le e frica de asa necunoscuta... Nu stiu cand se va schimba sistemul dar sunt convinsa ca ai perfecta dreptate, nu e vorba de salarii, e vorba de mentalitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodata nu se va schimba sistemul romanesc. Sunt perfect convinsa de asta. Stiu cum e in tari civilizate, stiu si ca acolo costa mult asigurarile medicale...dar nah, cu bani ai civilizatie. Fara bani ai spagi, coruptie si implementarea de mentalitati cu "nu se poate sa nu dau".

      Ștergere