vineri, 4 ianuarie 2013

Ce sa nu iei copilului de Craciun

  Chestiunea numita "Roata Olarului"! Nu, never, deloc! Sa fiu mai explicita. Daca vrei si iti doresti neaparat ca vreo mana sa iti fie prinsa intr-o usa de lift sau alte activitati cultural-distractive la fel de placute, ia-i unui copil jmecheria asta. Eu am fost tare "desteapta" si cand m-a intrebat cumnata-mea ce sa ii ia micutei jivine de Craciun, am dat peste asta la oferta, chestie pe care o urmaream de demult ca mi se parea mie ca "ete ce misto e, i-ar placea Marei".

  Femeia s-a conformat imediat si ne-am trezit cu ea in casa. Weeeell, let me tell you... it's fucking hard, my friends! Adica asa cand o vezi si te gandesti brusc la toate emisiunile cu Tezaur Folcloric sau Viata Satului pe care le vedeai cand erai mic si tampit iar televizorul atata putea sa iti dea... ai asa ca o nostalgie a vietii pe care n-ai avut-o undeva la tzara in varf de munte cu o bunica care toarce la fus si un bunic cu barba alba, care cladeste oale de lut, din care apoi mananca ciorba, neaparat cu leustean si alte chestii dubioase. 

  Si te cuprinde asa ca o caldura care stii ca nu e de la vinul rosu pe care ai de gand sa il bei mai incolo din vorba-ceea paharul de lut pe care cu mare, mare maiestrie il vei crea cu mainile tale proprii. Alea din dotare. Eeeeee, numa' ca mainile alea nu-s ale lu' bunicu'-barbos-claditor-de-oale. Sunt ale tale, femeie de 33 de ani crescuta numa' la oras. Si de obicei la activitati care implica migala sunt intotdeauna AMBELE pe partea stanga. Ai doua maini stangi insa lasa, cu roata asta a olarului pe cutia careia un copil fericit face chestii... o sa faci si tu chestii, ca ce mama dracu'!

  Ah si ce misto o sa fie! Si ce frumos o sa le faci! Mda. Pai intai deschizi cutia si constati ca nu contine nici baterii si nici adaptor de priza. Aparatul are ambele variante, insa niciuna din ele nu se regaseste in cutie. Trimiti sotul, in sfanta-a-doua-zi de Craciun, sa ia adaptor. Constati ca el costa fix cat a costat si aparatu', injuri repede si mult printre dintii care incep sa scrasneasca cu chestii gen "ce dracu' de idee am avut".

  Gata, il bagi in priza, iei foaia cu instructiuni... si instructiuni nu gasesti. Te uiti ca vita pe cutie, il vezi iar pe micutul care face oale, mai vezi si niste vase care arata cam ca cele din vitrinele de la Murano si Venetia combinate cu Horezu' si whatever. Wow, ce misto. Bine si io cum fac? Copilu' incepe sa tzopaie incontrolabil "hai mami, sa faceeeem, stai ca fac ioooo, aoleu cum sa faaaac??!!".

  Ceri sa se faca liniste, nimeni nu face liniste dar toata lumea isi exprima opinii. Cica pe hartie ca tre' sa inmoi lutul cu apa. Da' sa nu fie prea moale. Mersi, m-ai luminat, Gogule, de m-ai terminat. Iau lutu' si ii fac o baie la chiuveta. Se umple toaaaaata baia cu smecleu galben. Pardon da' nu stiu cum sa ii zic. Vii cu el picurand prin toata casa, injuri voios si treci la treaba. Dai drumu' la aparatul mirific. Bagi deshtele in mijloc cica sa faci o gaura, sa iasa asa ca un fel de... farfuriutza-scrumierutza... bagi destele, ala se invarte repedeeeeeeee si nici n-are viteze reglabile cum era logic sa fie. El se invarte cu viteza unui mixer posedat de diavol. 

   Cum ziceam... bagi deshtele si... pai si nimic ca nu mai vezi nimic. Ala se invarte, tu nu mai vezi nici unde e nenorocitu' de lut si nici nu prea mai ginesti unde iti incepe degetul si unde se termina el. Ele, degetele, mereu se termina prost! Adica unde nu trebuie. Mereu mana e in alt loc decat ar trebui sa fieeeee, lutul deja ti s-a tencuit pe maini de zici ca nu le mai ai si ca nu mai sunt ale tale. Bun, sa recapitulam: nu mai vedem nici lut, nici degete, iar beleaua se invarteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... in curand si ochii incep sa ti se invarta pentru ca nu mai stii cine se invarte: aparatul, mainile sau podeaua.

   Ma gandesc la modul serios ca cineva care are rau de miscare are toate sansele sa umple vasul proaspat facut imediat! Cu viteza luminii! Constati ca n-ai fost destul de inteligenta incat sa aduci un castron de apa langa tine, asa ca trebuie sa te ridici de pe podea sa te duci la baie sa te speli. Cum te ridici din cur de pe jos fara sa iti folosesti mainile? Nu ma intrebati! Intr-un final reusesti, mai injuri o data si pleci la baie. Unde iar umpli chiuveta si faianta de mult smecleu galben. Chiuveta e de parere ca e cam mult si incepe sa se infunde. Mboooon. Asta n-ar fi nimic daca pe aparat s-ar itzi vreun soi de idee de VAS. Se itzeste o balega galbena. In forma de.... balega galbena. 

  Copilul este evident incantat. Cand dracu' n-a fost un copil incantat de ceva care face mizerie? Da cu degetu' pe lut si apoi se sterge pe parchet. Noroc ca parchetul contine multa culoare galben-smecleu. Sosetele insa nu contin culoarea asta. Ma rog... detalii. La finalul unei jumatati de ora de invarteala si smecleiala... a iesit o ceva. O ceva careia Mara i-a adaugat si "niste boabe"... deci avem o ceva cu boabe pe care acum tre' sa o luam de pe aparat si sa o punem la uscat. Dam cu atza de mamaliga care ne-a fost data de cutia cu minuni si constatam cu stupoare ca ala e prea moale sa il ridici de acolo si ca atunci cand incerci infama activitate el se mucifizeaza in mana ta. Fuck! Il indrepti oleaca si decizi sa il lasi acolo pana si-o mai veni in fire cat sa reusesti sa il ridici de pe minunea de roata. 

  Dupa niste ore reusesti, dupa inca o zi se intareste suficient cat sa il poata picta copilul. Ceea ce si face in fix 30 de secunde, dupa careeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee: "HAI SA MAI FACEM UNU', MAMIII!" Injuri din nou in gand si repeti activitatea. Peste inca o zi iar. S-a terminat lutul care a venit in cutia aparatului, insa eu am avut noroc ca sunt foaaaarte desteapta si ii zisesem cumnatei sa ia SI REZERVA de lut, rezerva care are cantitate dubla de lut! E ca sunt jmechera???





  

16 comentarii :

  1. Waw, ce frumos! Sunteti doua scumpe. Mi-a atras imediat atentia castronul in care isi spala (cred) manutele Mara. Am si eu unul la fel:-). N

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi-hi-hi-hi! Eu am solicitat una la Craciunul trecut, am primit-o si sta izolata pe dulap, din considerente de imprastiere si murdarire in casa. A mai adus una Mosu' anu' asta, asa ca isi tin de urat una la alta.Asteptam zile cu soare si evadarea in curtea bunicilor. Eu zic sa fii indulgenta si sa o luati la mare, la vara si sa experimentati in voia cea buna:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Da, ma, pentru 2 Mai o sa fie buna. Acolo in chilotzi in curte...poa' sa isi bage lut si in nas! O sa pastrez lutul ala pentru la vara. Pe la 2 Mai gasim lut si in curte daca ne straduim :)

      Ștergere
  3. Hahaha! Asta mi-a adus aminte de mine incercand sa bat o frisca cu mixerul, doar ca dracovenia s-a blocat si am dat cu frisca de toti peretii, timp in care Ana aplauda si tipa " mama, nu te opriii!".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))))))))) sa tencuim peretii cu friscaaaaaaaaaaaa!!!!

      Ștergere
  4. Haha! Esti tu carcotasa :)) Tre' sa dezlegati misterul lutului, si pana-i dati de cap si nimeriti consistenta care este (ori tre' sa fie), mai aveti de murdarit. Astia ar fi trebuit sa bage in pachet si o folie d-aia de plastic de 2x2... Ce de scapari! ;)
    Cred ca-i cam ca povestea cu diverse retete de aluat, cand zice "adaugati faina cat cuprinde", iar cat cuprinde pentru unul care neam de nemu' lui n-a facut... e complicat :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha sunt pe naiba! Oricum ar fi lutul ala...tot nu reusesti sa ridici o vaza d-aia jmechera. Cred ca trebuie niste ani de zile de porceala. :))

      Ștergere
  5. ce bine ca ai scris de dracovenia asta pe care urma s-o achizitionez si eu, mi-am dorit mereu sa i-o iau copilului.Dupa postarea ta nu mai vreau nimic, cel putin nu pe parchetul meu cel lustruit :-))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pai e o tampenie. Pe bune. Mai buna plastilina din care poate face orice. Recomand Play Doh care e f misto si nu murdareste nimic. E moale si parfumata, nu e toxica.

      Ștergere
  6. :))))) foarte tare, mi-ai facut ziua mai vesela

    si eu inca vreau roata de asta :) dar de oameni mari, eeeh

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Ma bucur mult Bogdana! Si mama isi dorea roata din asta toata viata, acum cat a vazut ce greu e cred ca s-a cam lecuit :)

      Ștergere
  7. Eu sunt cam rea, nici plastilina nu le-am mai luat copiilor, de cand le-am luat odata si am vazut ce se intampla cu ea, prin toata casa :) Las sa faca la gradinita, acolo au femeie de serviciu platita :D Nici nu mi-au cerut, recunosc.

    De treaba asta cu Doh tot am auzit in ultima vreme, e o plastelina mai smechera, sa inteleg?

    Si cu "o ceva", las' ca-i bine, ii stimuleaza creativitatea, nu-i bine sa rana blocata in sabloane :D

    PS: Esti unul din cei mai talentati povestitori pe care ii stiu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mara are plastilina Play Doh de cand avea 2 ani. Nu am avut nici un fel de probleme cu ea pentru ca am invatat-o ca cu aia se sta la masa si se lucreaza. Ea are masuta ei cu scaunel de la 1 an si jumatate. De atunci mananca singura acolo. Si acolo e locul de joaca, de desen, plastilina, colaje si altele. In plus plastilina asta se usuca daca e uitata pe afara, deci nu ai cum sa o mozolesti. O aduni si o arunci. E facuta din faina de grau.
      Multumesc din nou pentru aprecieri, sa stii ca conteaza mult! :)

      Ștergere
    2. Poate le iau si eu niste butelcute cu plastilina dinasta ... au in Carrefour (aproape de parinti, unde stam zilele astea) tot felul de varinate si dimensiuni.
      Si ai mei au diverse masute si chestii, plus masa din bucatarie, cu musama pe ea, ca sa fie usor de curatat de diverse. Dar se cam imprastie fara sa vrea, sau se intrerup sau se apuca de altele, si uita ce faceau si raman imprastiate. Oricum le cam cad pe jos, adun de pe sub masa tone de chestii.
      Sunt foarte cuminti si ascultatori, insa sunt si destul de enrgici, si fiind doi se tot indeamna la diverse, si bune si rele :)
      Mara ta, am impresia ca seamana mai mult cu verisorul alor mei, de doi ani si jumatate, care e un tipicar si un ordonat de nu am mai vazut :) Si el mananca singur, la masuta, de un an de zile, si nu mai doarme de pranz de niste luni.
      Aprecierile sunt foarte sincere, si sa sti ca mai prestez, daca zici ca te bucura`:D

      Ștergere
    3. Da, da, lauda-ma! :))))) Ia-le Play Doh si o sa invete imediat sa il stranga. Daca nu il strang se usuca si il arunca, raman fara el :))

      Ștergere