marți, 27 noiembrie 2012

Ciupercile

  Cand zici ciuperci sare cate o mamaie, cate o doamna, cate un om binevoitor...sa iti zica ca sunt "grele la stomac" sau "gretoase". Io raspund mereu "doar cu maioneza". 

  Duminica am zis sa fac o jmecherie si am facut niste sarmale in foi de varza dulce umplute cu ciuperci, orez si ceapa. Copilul meu care ar manca orice, oricand...si in orice cantitate (da, copiii mananca CAT le dai, de aia trebuie sa fii atent cu portiile!) a mancat cu maaare pofta...a mai cerut "un pic" si i-am dat. Un pic. Asta era la ora 12.

  A trecut ziua...a trecut seara...S-a culcat. La ora 2.30 noaptea s-a trezit si a strigat ca o doare "burta". Inca suntem, la 5 ani jumate, la termenul de "burta". Nu stie sa diferentieze stomac de matze. M-am dus cu ea la baie de doua ori, am crezut ca face ceva...n-a facut. Dupa care am aflat! A varsat. 

  Odata. Ciupercile intregi. Nemestecate, neprocesate...nimic. Intacte. Ciuperci. Ce mancase ulterior nu era. Ce mancase in timpul...restul...totul...nu era... Alea erau acolo, alea fusesera motivul sinistrului. A mai bagat o tura la 20 de minute dupa prima tura. Dupa care...a mai bagat inca trei serii de varsaturi la fix o ora una de cealalta. Astea trei...numai saliva si secretie biliara...ca in rest nu mai avea ce sa mai verse saraca de ea...doar se chinuia. Mi-am adus aminte de primele ei 7 luni de viata in care varsa-regurgita de muuulte, multe ori pe zi. Mereu. Nu era masa sa nu iasa ceva afara. Sa traiasca "spalaturile stomacale" pe care i le-au administrat niste doamne asistente in maternitate. I-au zapacit sistemul, dar asta doar eu stiu. 

  Deci sa rezumam: de la 2,30...la 6,30...5 serii de varsaturi...dupa care mami a mai pazit puiul pana la ora 9 dimineata. La 9 am capitulat. Am reusit sa adorm. Da, nu am "servici" si asta a fost una din foarte putinele zile din an in care am multumit universului ca nu am...ca pot sa stau cu ea, cu draperiile trase...sa dormim...ceea ce am si facut. Pana la 11. Amandoua. 

  Se cheama indigestie si se intampla cand mananci ceva ce nu reusesti sa procesezi. Din diverse motive. Pentru ca nu mesteci corect, pentru ca mananci prea repede, pentru ca e un aliment prea fibros, in cazul ei. Nu poate procesa fibrele tari si nu e prima data cand ni se intampla. Insa cine aude "ciuperci" zice invariabil ca "sunt grele"...ele saracele sunt doar minerale si fibre. Nu e nimic "greu" in ele, cand nu le faci in uleiuri, nu le prajesti sau nu stiu...

  Mara a mai patit la viata ei doua episoade de indigestie. Unul a fost de la niste orez cu legume mancat la 6 seara si pe care mi l-a returnat intact a doua zi la 8 dimineata. Altul a fost cand a primit niste castraveti semi-murati...a mai cerut...si la niste ore dupa aia a inceput sa ii returneze ramburs! 

  Da, mi-e ciuda...ca eu sunt de vina. Eu i-am dat prea mult. Eu. Eu m-am simtit vinovata toata noaptea aia. Mie mi-a tremurat sufletul sa nu ajungem prin spitale. Traiasca Metoclopramid Picaturi! Si vitamina D picaturi. Si corpul ei care e mai puternic ca mine. Despre aventurile noastre prin spitalele romanesti (doar doua ture scurte) cu alta ocazie. 

4 comentarii :

  1. Acum sunteți bine, sper. Si bineînțeles ca tu ești de vina, nu suntem noi de vina pentru tot?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, suntem bine. S-a potolit dupa ora 6 jumate dimineata aia. A doua zi n-am dus-o la gradi ca eram amandoua ca doua curci lesinate. Acum am atentie sporita la ce ii dau si cum ii prepar, ca sa nu riscam o reluare. Stomacurile astea au prostul obicei sa tina minte lucruri :))). Si dap, noi suntem de vina mereu. :)

      Ștergere
  2. Sanatate multa si ma bucur sa citesc inca un om care afirma ca si mine ca nu ciupercile sunt "cele grele", ci modul lor de preparare. Sper sa va reveniti repede!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, acum suntem bine. Ma omoara tanticile cu ciupercile, VINETELE, icrele si alte asemenea. Pe care culmea, daca nu le faci cu MAIONEZA, nu au de ce sa fie "grele" neneeeeeeee!!!

      Ștergere