sâmbătă, 22 septembrie 2012

Raport dupa prima saptamana de gradinita

  Asadar luni...am mers pentru o ora, am facut cunostinta cu "doamna" si am primit o lista de rechizite de cumparat demna de un student la ASE. Am cumparat parte din ele, mi-am permis sa ii pun in penar creioane si carioci pe care le avea acasa, nu erau folosite deloc. Doamna m-a luat brusc marti cu "ce e asta doamna, ce penar e asta?"...Aoleu...tonul era fix ca si cand eu as fi avut 5 ani. Doar ca doamna nu stia ca io am gura mare de felul meu si ca urasc cel mai mult pe lume atitudinea de profesor cu defect profesional.

  Asa ca am ras usor si am zis "pai un penar cu culori si carioci cum scria in lista"...la care ea "nuuuu, nu imi place...nu asa, doamna!"...Acu deja radeam ca sa nu cumva sa  imi vina sa o pleznesc. Pentru ca  imediat dupa aia mi-a explicat ca nu sunt doua seturi de 12 NOI...ca cum ASAAA??? Pai zic ete, creioanele chiar sunt noi, ce daca nu-s 12...cariocile la fel...Bon, astea nu erau bune. Iar caietul de desen mi-a fost returnat pentru ca e "ingalbenit de timp". Am primit acum un an un teanc mare, mare de  caiete de desen speciale din alea mari, de la o prietena care are doua fete pictorite. D-alea pe bune. Si avea femeia astea ramase acasa si mi le-a dat pentru Mara. Nu arata rau, normal ca coperta are urme pe margine asa, ca le are tipa de vreo 20 de ani pe acolo. Dar sunt in perfecta stare, si ce daca e un pic ingalbenit? Nu e sifonat, rupt...nimic. E fix nou. Nu domle...nu e bun. 

  Marti a stat prima data acolo, a fost ok, uimitor de bine pentru un copil care a crescut 5 ani si jumatate doar cu mami, tati si bunica. La plecare doamna, dupa ce mi-a zis treaba cu senvisul si am asigurat-o ca Mara nu va veni niciodata cu senvis la gradinita....face "sa o incaltati, doamna"...sa nu ii fie frig. Copilu' era in papuci si cu picioarele fierbinti. Oricum acolo e cald, ea era in blugi intr-o camera in care la temperatura aia acasa ar sta in chiloti. Ce sa fac, o mama denaturata, mi-am invatat copilul descult si dezbracat si la 20 de grade. D-apoi la 25 cate erau acolo pe termometru. 

  Culmea e ca miercuri doamna mi-a zis ca Mara s-a plans ca ii e cald la picioare. Acum era chiar amuzata ca cum o fi posibil asa ceva! Vineri a plouat si era racoare insa eu tot in tricou am lasat-o acolo, pentru ca, ghici ce, chiar daca afara sunt 10 grade, in casa aia acolo e numa' bine de stat in tricou. Oauuuu cand am lasat-o doamna era "vaiii, asa o lasati, puneti-i ceva pe ea"...n-am bre ce sa ii pun pe ea, lasa copilu' ca daca i-o fi frig se duce si ia geaca din cuier. Cand m-am dus sa o iau, doamna face "aoleu, sa o imbracati! cand o vad asa in tricou" io repede pun mana pe copil, pe brate, pe nas si pe urechi din reflex. Copilu fierbinteeeee. Ii zic lu doamna, pai ete, nu ii e frig...(pe langa faptul ca Mara zice daca ii e frig ca nu mai e bebelus) si ea face "daaaa, da' asa in TRICOU"...iar m-a busit rasul.

  Ca doar nu o sa imbrac acu copilu' dupa frigurile lu' doamna. I-am zis femeii ca acolo in acea casa cu mocheta pe jos Mara ar sta desculta saraca...

  Ne infunda in rucsac zilnic "corn" si "lapte"...ba chiar cate doua portii, ca se pare ca au in plus. Laptele este o mizerie care are gust de lapte praf direct (desi firma Muna e una BUNA, care stie sa faca si produse foarte bune, dar cand e pentru copii, da-i dracu'), si barem nu de vreunul bun...zici ca e d-ala de pe vremea lu' Ceasca. Cica are 1,8 la suta grasime...ca asa s-au gandit conducatorii luminati, ca la copii mici trebuie degresat laptele. "Cornul" este o chestie care contine paine la care s-au adaugat zahar si...atentie...GRASIMI HIDROGENATE. Incep sa cred in teoriile alea cum ca nemernicii vor sa ne imbolnaveasca de mici. Sau sa ne drogheze cu zahar copiii de la primele varste. 

  Asa sunt eu, carcotasa. Adevarul e ca ma asteptam la mult mai rau. Adica in interior gradinita e fantastic de curata, am fost si la baie unde e o curatenie incredibila, am felicitat-o pe doamna ingrijitoare. Totul e curat si ingrijit. Am apreciat-o pe doamna educatoare care in prima zi ne-a zis ca copiii trebuie sa aibe o sticla cu apa la ei, dar sa nu abe SUC...chiar m-a mirat treaba asta. Nu stiu daca a facut-o pentru ca a constatat efectul sucurilor cu zahar asupra comportamentului copiilor sau daca a facut-o ca sa nu le fie unora "pofta"...nici nu conteaza de ce. A zis si ca sa nu aibe ciocolata la ei...mi-a venit sa rad, pentru ca in secunda urmatoare a zis ca "poa' sa aibe un Barnii" (asa il pronunta, asa il scriu) care probabil in capul dansei cine stie....contine lapte sau ceva...e un "ceva pentru copii" bun de mancat. 

  Mara mi-a zis ca toti copiii au avut la ei senvis cu salam. N-am intrebat-o eu tocmai ca sa nu ii dau ideea ca e e a mai cu motz sau mai fara motz, ea mi-a zis singura cu uimire, pentru ca ea stie ca salamul e ceva care nu e bun pentru copii. I-am zis ca unii oameni nu au aflat asta, ca ea sa isi vada de morcovii si castravetii ei si sa nu se mai uite la gustarea altora :))

  Dupa marti si miercuri..joi s-a trezit cu muci si usturime in gat. Cu doua saptamani inainte sa inceapa ii  dadusem si vitamine si o doza mai mare de vitamina D asa ca i-a trecut in 24 de ore aproape de tot. Am fost fericita, ca ma gandeam ca o porneste cu nenorociri din astea tot timpul. Sunt curioasa cum o sa mai fie. S-au imbolnavit mai multi copii se pare, ieri nu au fost decat 4 prezenti. 

  Uimirea totala a fost ca nu ni s-au cerut nici analizele de incepere nici avizul de la medicul de familie. Cand am intrebat de ele doamna a zis ca ei nu cer asa ceva. Si in plus ii primeste cu muci la gradinita...asa ca prevad un viitor luminos pentru aceasta activitate :) O sa fie foarte interesant in aceasta iarna. 

  Daaar, ca sa mai gasesc un lucru pozitiv (bagam asa una calda una rece): vine teatrul de papusi la ei odata pe luna si le face o piesa doar lor acolo in gradinita. Asta mi s-a parut o chestie foarte misto. Si o sa faca si engleza optional...pentru fabuloasa suma de 24 de lei pe luna. In afara de rechizite, engleza, si teatru nu mai platim altceva decat un caiet special pe care il iau ei de la centru educational al inspectoratului. Si a mai trebuit sa ducem lunar hartie igienica, servetele, prosoape de hartie...si trimestrial un sapun lichid. Bine, daca iau si inmultesc 45 de copii cati sunt in gradinita o sa aflu repede ca doamnele au de carat acasa niste multe chestii din astea :)) Da' na..asta e Romania...

  As fi vrut si n-as fi vrut o doamna mai tanara. Nu stiu. Nu am incredere in "tinerele" care au ajuns sa fie azi educatoare LA STAT. Mi-e ca stiu mai mult despre Aifoane si dans la bara. Imi scuzati prejudecatile insa am vazut si am auzit prea multe ca sa am azi incredere intr-o domnisoara de 23-24 de ani care sa lucreze cu copiii. Doamna noastra nu e prea batrana cat sa fie plictisita, e foarte draguta si zambitoare. Si se vede pe ea ca iubeste mult copiii si ca face meseria cu drag si cu pasiune. Se vede dupa cum a aranjat sala de clasa...am vazut desenele si lucrarile Marei, e clar ca a stat langa ea si i-a indrumat manutza pe hartie...Da, tot perele si prunele de acu' 30 de ani sunt acolo...dar se vede ca doamna asta chiar isi da interesul. 

  A promis ca o sa o studieze pe Mara si chiar a facut-o. In fiecare zi mi-a spus chestii despre ea, chestii observate cu mare acuratete. A vazut si cat e de ambitioasa si de incapatanata, a vazut si ca are toate deprinderile de politete necesare traiului intre oameni...a vazut ca nu suporta zgomotul si balamucul...a stat de vorba cu ea si acum Mara se duce si o intreaba mereu lucruri. E incantata de ea si e incantata ca poate vorbi cu mine zilnic, pentru ca ea clar are dorinta de a invata copilul lucruri si vrea sa stie ca parintii ii sunt aproape. 

  Si inca o carcoteala: eu sunt uimita ca nu le da prin cap ca in prima zi cand le vine un copil, sa stea naibii cinci minute cu mama si sa o INTREBE lucruri despre acel copil. Eu m-am dus luni hotarata sa povestesc despre Mara, plusuri si mai ales minusuri (incapatanarea Marei e de poveste) ca sa stie acel om strain ceva despre ea de la inceput. Nu nene...ei ii asteapta la gradinita in anul 2012 la fel ca in 1980...gata, veniti, intrati, ca "las' ca ne descurcam noi cu ei"...pentru ca pentru ei nu conteaza individualitatea. Doamna asta chiar e una empatica si cu skilluri...nu vreau sa stiu altele cum sunt. 

  Eh, una peste alta...gata. Am facut-o si pe asta. Pentru ca pentru mine e cam gata. Copilul a inteles, s-a adaptat la mediu si la oameni...face acolo ce are de facut, cand nu vrea ea nu o convinge nici dracu' sa faca...in timp o sa priceapa ca asta cu scoala nu e pe "vrute" sau pe "placute" decat in mica masura. Vad ca astia vor sa ii faca savanti de la 5 ani...mi se pare hilar da' ma rog...treaba lor. Io una zic mersi ca per total e curat si e cu un om ok acolo. Restul om vedea. 

6 comentarii :

  1. :) bravo! Hai ca ai copil intelegator! ;) Se descurca ea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta cu primitul copiilor cu muci e valabil si la grădinițele particulare. De fapt, la grădinița Anei a fost primit inclusiv un copil cu streptococ Beta-hemolitic. Dar, cum a ta are 5 ani, s-ar putea sa nu ia toate drăcoveniile care umbla prin aer. In alta ordine de idei, îmi aduc aminte si eu cat de cald si de neaerisit era in clasa. Astfel încât, ăștia mici transpirau abundent si apoi, doamna ii scotea in curte, la joaca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai cred ca peste tot e asa...nu ma mai mira nimic. Sper si eu ca Mara sa nu culeaga mari chestii pentru ca ea pana acum a cam facut diverse soiuri de dracovenii :) De toate naturile, si respiratorii si digestive...Aia cu caldura si lipsa de aer...ma bucur doar ca aici sunt relativ putini copii si o sala mare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai toti mucii sunt favorizati de vestimentatia neadecvata, pe langa spatiile mici si neaerisite.
    La cate grade sunt afara, ma crucesc vazand copii cu "botosi" in sali de clasa unde sunt peste 25 de grade!

    Eu m-am bucurat f tare de educatoarele copiilor mei. Ambele par destupate la chestiile generale, oricum mai mult decat media. Vestimentar sunt pe aceeasi lungime de unda cu amandoua, parese ca si alimentar cat de cat :D

    Cu imbracatul ... mie mi-e greu sa ma inteleg si cu soacra-mea, care e foarte decenta, dar la partea cu caldura si frigul, zau ca are setarile gresite din nastere, este intotdeauna cu perceptiile cu 10 grade in minus fata de noi :)

    Cornul m-a pocnit si pe mine in freza azi, m-au anuntat ca urmeaza si laptel. Nu stiu unde erau dosite sapt trecuta, ca abia azi m-au fericit cu ele, si eu ca proasta ... le puneam tot felul de nazbatii la pachet! Ce o sa ma mai enervez pe asta ... fructele nu prea merg cu lapte ... tot sper ca nu o sa le placa si nu o sa se apropie de el. Sa vezi ce omor faca daca ii obliga cumva!
    Laptele ala n-are si zahar? ca doar e "pt copiii", trebuie sa "le placa" :(
    Gata, ma duc sa mai scriu si pe la mine, daca mai e timp, ca acus se trezesc de la nani!
    Si "gradi" m-a disperat intotdeauna :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Laptele nu are zahar insa nici LAPTE nu are in el. Are gust oribiiiiil. Eu nu i-am dat Marei lapte dulce dupa ce a terminat cu biberonul pe la 2 ani jumate, asa ca n-am griji. Ea isi mananca pachetelul si alea ni le baga doamna in ghiozdan, le gasim acasa. Cornul il dam buncii ca la ea niste hidrogenate chiar nu mai conteaza :)) Cu laptele o sa fac diverse chestii.

    RăspundețiȘtergere